Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Ξαφνική δήλωση στήριξης από Ρωσία: "Η Ελλάδα είναι βασικός οικονομικός μας εταίρος"!


Ξαφνική επίσημη δήλωση στήριξης από την Ρωσία στην Ελλάδα και την ελληνική οικονομία είχαμε πριν από λίγο. Όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Μόσχα, η δήλωση στήριξης δεν είναι παρά μόνο η "κορυφή του παγόβουνου" σε μία σειρά ενεργειών που έχει αποφασίσει η ρωσική κυβέρνηση για να στηρίξει την Ελλάδα στην αρνητική οικονομική διεθνή συγκυρία. Η δήλωση που έγινε πριν από λίγο από τον επίσημο εκρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέϊ Νεστερένκο είναι κάτι παραπάνω από "θερμή" και σίγουρα δεν είναι συνηθισμένο γεγονός, ειδικά από την Ρωσία.
Σημείο-κλειδί της δήλωσης είναι η φράση: "Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει, όχι μόνο παραδοσιακά, φιλική προς την Ρωσία χώρα, αλλά και βασικός διεθνής εταίρος της, μεταξύ άλλων και στον εμπορικό-οικονομικό τομέα".


Η δήλωση έχει να κάνει με την "ευχή" που εκφράστηκε ατύπως μεν, αλλά με τον ιδιαίτερα πειστικό τρόπο που έχει η κεντρική εξουσία στην Ρωσία, προς στις ρωσικές τράπεζες "Να προτιμήσουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα", ενώ θεωρείται και προειδοποίηση προς τους κύκλους που θέλουν να πιέσουν κερδοσκοποικά την Ελλάδα. Να σημειώσουμε ότι η Μόσχα τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στα ελληνικά κρατικά ομόλογα και δεν θέλει να δει την επένδυσή της στην ελληνική οικονομία να κινδυνεύει...

Iδού ολόκληρη η δήλωση:

"Η Ρωσία ελπίζει ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας θα κατορθώσει να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, την οποία θεωρεί σημαντικό διεθνή εταίρο της. Όντως, η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι εύκολη αλλά αυτή η χώρα είναι και παραμένει, όχι μόνο παραδοσιακά, φιλική προς τη Ρωσία, αλλά και βασικός διεθνής εταίρος της, μεταξύ άλλων, και στον εμπορικό - οικονομικό τομέα. Τις συνέπειες της οξείας χρηματο-πιστωτικής κρίσης, που έχει ενσκήψει παγκοσμίως, τις υφίστανται όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Ευχόμαστε ειλικρινά στους φίλους και εταίρους μας ταχύτατη επίλυση των προβλημάτων τους και ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας θα τα καταφέρει».

Σίγουρα η δήλωση εκπλήσσει και έρχεται την κατάλληλη στιγμή για την ελληνική κυβέρνηση που αναζητά ερείσματα διεθνώς. Οπωσδήποτε σχετίζεται και με το επικείμενο ταξίδι στη Μόσχα του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου στις 29-31/03/10, όπου η Μόσχα αναμένει να σφραγιστεί η υλοποίηση της διακρατικής συμφωνίας που υπάρχει για τα ΤΟΜΑ BMP-3HEL, όσο και με την χθεσινοβραδυνή κατάθεση του νομοσχεδίου στην Βουλή για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Θ. Πάγκαλος: Όχι στη χρήση πυρηνικής ενέργειας, ναι στις ανεμογεννήτριες (αρκεί να φυσάει βέβαια)


Αρνήθηκε την προοπτική δημιουργίας εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στη χώρα μας,ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος δίνοντας όπως είπε έμφαση στην εκμετάλλευση των πλούσιων ανανεώσιμων πηγών που διαθέτει η Ελλάδα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, Ο Θ. Πάγκαλος Τόνισε ακόμα, ότι χρειάζεται επαγρύπνηση καθώς οι γειτονικές μας χώρες όπως Τουρκία, Βουλγαρία δραστηριοποιούνται στο τομέα αυτό.

Τη δήλωση αυτή ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης την έκανε απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας έχει σοβαρά αποθέματα ενέργειας που δεν τα έχει εκμεταλλευτεί και πρόσθεσε ότι ίσως η σοβαρότερη λύση για το ενεργειακό πρόβλημα είναι η εξοικονόμηση της σπατάλης που γίνεται ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα, καθώς και η ενίσχυση της παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

«Επαγρυπνούμε και υποστηρίζουμε την παγκόσμια κοινότητα που αντιδρά στην διάδοση της πυρηνικής ενέργειας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε την ανάγκη να ανοίξει ένας διάλογος για την χρήση πυρηνικής ενέργειας για να μην τρέχουμε πάλι πίσω από τα γεγονότα καθώς δίπλα μας η αγορά εξυπηρετείται από αυτήν.

«Σε αυτή τη συγκυρία, που έχουμε ένα Γάλλο πρόεδρο ο οποίος δείχνει διάθεση να μας βοηθήσει, αισθάνεται όμως δέσμιος των επιλογών της κ. Μέρκελ, μήπως θα μπορούσαμε να ανοίξουμε ένα διάλογο με μία χώρα που έχει ίσως τη μεγαλύτερη εμπειρία στην Ευρώπη σε αντιδραστήρες, και να λειτουργήσει το πράγμα αντισταθμιστικά;», αναρωτήθηκε ο κ. Καρατζαφέρης.

Είναι απορίας άξιο πάντως σε τι μπορεί να συνίσταται η επαγρύπνηση αυτή που τόνισε ο Θ. Πάγκαλος καθώς τόσο Τουρκία όσο και Βουλγαρία είναι ήδη εμπλεκόμενες σε πυρηνικά προγράμματα για την παραγωγή ενέργειας και τι ουσιαστικά αποτελέσματα θα είχε; Όσο για τις περίφημες πια και πλούσιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της χώρας αυτές ιδιαίτερα στην περίπτωση των ανεμογεννητριών έχουν τεράστιο κόστος στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος σε ότι αφορά την αλλοίωσή του, έστω και οπτικά. Σήμερα η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας δεν είναι συγκρίσιμη με αυτή της δεκαετίας του 50 του 60 ή και 70. Οι μέθοδοι έχουν βελτιωθεί, οι κίνδυνοι έχουν μειωθεί στο ελάχιστο και σήμερα μπορούμε να μιλάμε για καθαρή ενέργεια. Άλλωστε όταν όλη η γειτονιά μας θα έχει γεμίσει πυρηνικά εργοστάσια τι ρόλο μπορεί να παίζει η σθεναρή ελληνική αντίδραση στην χρήση της συγκεκριμένης ενέργειας πόσο μάλλον η «επαγρύπνηση»;

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ισχυρή έκρηξη βόμβας στα γραφεία της Χρυσής Αυγής


Ισχυρή έκρηξη βόμβας είχαμε το πρωί στις 08.46 στα γραφεία της πολιτικής οργάνωσης "Χρυσή Αυγή" στην οδό Σωκράτους 48 στην Ομόνοια, χωρίς ευτυχώς να έχουμε θύματα. Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία στις 08:24 το πρωί.

Ο άγνωστος που τηλεφώνησε στην εφημερίδα ανέφερε πως σε 25 λεπτά θα σημειωθεί έκρηξη στα γραφεία της "Χρυσής Αυγής" και ζήτησε την εκκένωση του παρακείμενο ξενοδοχείου και να αποκλειστεί ο δρόμος. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε χάρτινο κουτί στον διάδρομο του 5ου ορόφου της πολυκατοικίας, έξω από την πόρτα των γραφείων της "Χρυσής Αυγής". Οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν στα γραφεία της "Χρυσής Αυγής" είναι μεγάλες.

Η αστυνομία μόλις ενημερώθηκε για το τηλεφώνημα κινητοποιήθηκε άμεσα και η περιοχή εκκενώθηκε. Πάντως ήταν θαύμα που δεν θρηνήσαμε θύματα καθώς στην πολυκατοικία διαμένει ηλικιωμένο άτομο το οποίο λόγω της κατάστασης της υγείας του δεν μπορούσε να μετακινηθεί, σε σύντομο χρονικό διάστημα, έξω από το κτήριο. Λόγω αυτής της καταστάσεως και του λιγοστού χρόνου διαθέσιμου χρόνου η αστυνομία αποφάσισε την μετακίνηση του σε άλλο χώρο του διαμερίσματός του, που βρίσκεται στον ίδιο όροφο με τα γραφεία της πολιτικής οργάνωσης.

Για λόγους ασφαλείας η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη, ενώ στο χώρο βρίσκονται πυροτεχνουργοί της Ασφάλειας και αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τη συλλογή στοιχείων.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Νέα Διεθνή Έκθεση Αμυντικού υλικού στην Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Οκτώβριο


Αναπάντεχη εξέλιξη στο θέμα της διοργάνωσης διεθνούς έκθεσης αμυντικού υλικού στην Ελλάδα είχαμε αυτές τις ημέρες. Όπως είναι γνωστό και μετά από ανακοίνωση των διοργανωτών της διεθνής έκθεση αμυντικού υλικού Defendory International δεν πρόκειται να διοργανωθεί φέτος λόγω της οικονομικής κρίσης. Δυστυχώς μετά από 30 περίπου χρόνια συνεχών διοργανώσεων οι διοργανωτές της Defendory έκριναν ότι δεν θα υπήρχε η απαραίτητη ανταπόκριση των εταιρειών για την επιτυχή διοργάνωση της έκθεσης.

Παρόλα αυτά η δυναμική και η παράδοση που έχει δημιουργήσει η Defendory όλα αυτά τα χρόνια, ώθησε την ΔΕΘ ΑΕ στην διεκδίκηση της επίσημης στήριξης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη διοργάνωση αντίστοιχης έκθεσης στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Εξπρές το αίτημα προς το Υπουργείο έγινε δεκτό και ήδη η ΔΕΘ ΑΕ έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες για τη διοργάνωση της νέας διεθνούς έκθεσης αμυντικού υλικού στο δεύτερο 15ημερο του Οκτωβρίου 2010. Στόχος των διοργανωτών είναι η έκθεση να συμπέσει με τους τριήμερους εορτασμούς στη Θεσσαλονίκη.

Η νέα αυτή πρόταση προβλέπει τη διοργάνωση της έκθεσης από κοινοπρακτικό σχήμα το οποίο περιλαμβάνει την Helexpo και το Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο (ΔΙΠΕΚ). Αναμφίβολα η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική και όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ Μπακατσέλος, «φιλοδοξούμε να διοργανώσουμε τεράστια διεθνή συνάντηση της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας». Eνώ συμπλήρωσε ότι αν χρειαστεί, η έκθεση αμυντική υλικού θα μπορούσε να επεκταθεί και σε χώρους πέραν του εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης όπως σε εκτάσεις – ενδεχομένως και - του αεροδρομίου, όπου θα εκτίθενται αεροσκάφη και ελικόπτερα καθώς και σε χώρο του λιμανιού της πόλης όπου θα μπορούσαν να παρουσιαστούν τα πλωτά μέσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη η ΔΕΘ ΑΕ σχεδιάζει τη διοργάνωση της έκθεσης για το 2012, ενώ σύμφωνα με τους διοργανωτές το κόστος συμμετοχής των εταιρειών στην έκθεσή θα είναι μικρότερο από αυτό που πλήρωναν στο παρελθόν.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Εναέρια σύγκρουση δυο αμερικανικών Super Hornet


Δυο μαχητικά F/A-18E Super Hornet του αμερικανικού Ναυτικού συγκρούστηκαν στον αέρα πριν λίγες μέρες με το ένα να συντρίβεται στο έδαφος κάπου στην έρημο της Νεβάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Ναυτικού.

Ο πιλότος του άτυχου αεροσκάφους πρόλαβε να εκτιναχθεί πριν την πτώση του, ενώ ο πιλότος του δεύτερου αεροσκάφους κατάφερε να το επαναφέρει στην βάση του και να το προσγειώσει με επιτυχία στον αεροναύσταθμο Φάλον.

Τα δυο μαχητικά διεξήγαγαν εκπαιδευτική νυχτερινή πτήση. Ο πιλότος ανευρέθη τάχιστα από ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης και διακομίστηκε σε νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα και υποθερμία. Οι αιτίες του ατυχήματος βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Το αεροσκάφος που προσγειώθηκε υπέστη κάποιες ζημιές αλλά δεν θεωρήθηκε write-off και θα επισκευαστεί.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

"Ναι σε όλα" από το ΚΥΣΕΑ για υποβρύχια, ΕΝΑΕ, Άραβες και Γερμανούς...


Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε απόψε την απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την διαδικασία παραλαβής των υποβρυχίων κλάσης 214 και την τροποποίηση της σύμβασης Neptune II για την ναυπήγηση δύο νέων Type 214 στην θέση του εκσυγχρονισμού των δύο παλαιών Type 209/1200, όπως και την μεταβίβαση των ΕΝΑΕ στην Abu Dhabi Mar. Όλα δείχνουν όμως πως ούτε η υπόθεση των υποβρυχίων θα κλείσει εδώ, ούτε η πώλησή των ΕΝΑΕ κλείνει το θέμα. Σήμερα σε δηλώσεις του ΑΝΥΠΕΘΑ Πάνου Μπεγλίτη αποκαλύφθηκε ότι τελικά η ελληνική πλευρά υποχώρησε στον εκβιασμό των Γερμανών της TKMS.


Στην σύσκεψη χθες το απόγευμα μεταξύ των Γερμανών του Γ.Παπακωνσταντίνου και του Ε.Βενιζέλου, ανατράπηκαν όσα διαβεβαίωνε ο Ε.Βενιζέλος λίγη ώρα πριν στην συνέντευξη Τύπου περί «200 εκατ. οροφή ανά έτος» και θα λάβουν σχεδόν όλα όσα ζήτησαν: 300 από τα 345 που είχαν κάνει άμεσα απαιτητά!

Επίσης, βάσει των όσων είπε ο Π.Μπεγλίτης η αποπληρωμή θα ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε χρόνια και όχι σε «οκτώ-εννέα χρόνια» που είχε πει στην συνέντευξή του ο Ε.Βενιζέλος. Από εκεί και πέρα είχαμε «σκληρό ρόκ» στην Υποεπιτροπή της Βουλής, όπου συζητήθηκε επί 4,5 ώρες το θέμα, με έναν Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αποκαλεί «φέρετρο» τον Παπανικολή (!), αλλά πέρα από αυτό, πολιτικά δεν μπόρεσε να σταθεί απέναντι στα όσα του καταλόγισε ο Ε.Βενιζέλος περί "πολιτικής ανεπάρκειας του στον υπουργικό θώκο".

Πάντως, αν και ο Ε.Βενιζέλος επικράτησε πλήρως χθες του Ε.Μεϊμαράκη ("Άφού ήταν φέρετρο γιατί δεν κατήγγειλες την σύμβαση» του είπε) το κορυφαίο ερώτημα παραμένει: Είμαστε σοβαρό κράτος ή μπανανία; Οι ρήτρες καθυστέρησης γιατί δεν γίνονται απαιτητές από το ελληνικό δημόσιο;

Τα όσα έγιναν στο πρόγραμμα του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ από την πλευρά των Γερμανών αποτελούν ομολογημένο και αυταπόδεικτο όνειδος. Και αναγκαζόμαστε να παραλάβουμε ένα υποβρύχιο - το οποίο ευχόμαστε από τα βάθη της καρδιάς μας να είναι καλοτάξιδο στο Π.Ν. (δεν πρόκειται και ούτε μπορεί να πουληθεί για πολλούς λόγους ,εκτός Ελλάδος) - το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως βιομηχανικό πρωτότυπο σε βάρος του αγοραστή. Ξεκοιλιάστηκε και ξανακτίστηκε από την αρχή. Και το παραλαμβάνουμε με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση. Αλλά οι Γερμανοί παίρνουν στο ακέραιο τα χρήματά τους. Το σκάνδαλο είναι τεράστιο και διακομματικό.


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki