Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Παρέμβαση της Βουλής του Ιράν για τα πυρηνικά


Το κοινοβούλιο του Ιράν κάλεσε την κυβέρνηση του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ να υποβάλλει ένα σχέδιο για περιορισμό του επιπέδου συνεργασίας με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο.

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την ψήφιση πριν από μερικές ημέρες από την ΙΑΕΑ απόφασης με την οποία επικρίνεται το Ιράν για την μυστική κατασκευή ενός εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου.

"Λόγω της συμπεριφοράς των διεθνών δυνάμεων η κυβέρνηση πρέπει να υποβάλλει σχέδιο για τον περιορισμό του επιπέδου συνεργασίας της με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας", αναφέρεται στην ανακοίνωση που διαβάστηκε στο κοινοβούλιο.

Το κοινοβούλιο μπορεί να υποχρεώσει την κυβέρνηση να αλλάξει το επίπεδο της συνεργασίας της με την ΙΑΕΑ όπως έκανε το 2006 όταν η εδρεύουσα στην Βιέννη οργάνωση ψήφισε για παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι ιρανοί βουλευτές ανέφεραν επίσης ότι η υπόθεση σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πρέπει να επιστραφεί στην ΙΑΕΑ από το Συμβούλιο Ασφαλείας .

Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί της φοβούνται ότι το Ιράν προσπαθήσει να κατασκευάσει πυρηνικές βόμβες ενώ η Τεχεράνη υποστηρίζει πως το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι για ειρηνικούς σκοπούς.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.