Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Έκκληση για απόσυρση αμερικανικών πυρηνικών από την Ευρώπη



Τέσσερις προσωπικότητες στο Βέλγιο, μεταξύ τους δύο πρώην πρωθυπουργοί, οι Ζαν Λικ Ντεάν και Γκι Φέρχοφσταντ, ζήτησαν την απόσυρση 240 αμερικανικών ατομικών βομβών που παραμένουν αποθηκευμένες στην Ευρώπη, κυρίως στο Βέλγιο.

Δύο πρώην υπουργοί Εξωτερικών, ο φιλελεύθερος γαλλόφωνος Λουί Μισέλ και ο φλαμανδός σοσιαλιστής Βίλι Κλάες, ο οποίος έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, απευθύνουν την ίδια έκκληση μαζί με τον χριστιανοδημοκράτη Ντεάν και τον Φέρχοφσταντ, που είναι επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε άρθρο τους που δημοσιεύουν οι εφημερίδες Le Soir, De Standaard και Het Nieuwsblad.

"Ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε. Είναι καιρός να προσαρμόσουμε την πυρηνική πολιτική μας στις νέες συνθήκες", γράφουν οι τέσσερις πολιτικοί στο άρθρο τους που φέρει τον τίτλο "Προς έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα" και για τους οποίους "η δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την εξάλειψη όλων των πυρηνικών όπλων, αξίζει άμεση υποστήριξη".

"Τα τακτικά αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη έχασαν κάθε στρατιωτική σημασία", προσθέτουν. "Καλούμε την κυβέρνησή μας να ακολουθήσει το παράδειγμα της κυβέρνησης της Γερμανίας και να ταχθεί στο ΝΑΤΟ υπέρ της άμεσης απόσυρσης των πυρηνικών όπλων", επισημαίνουν.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, μένουν γύρω στις 20 βόμβες που μπορούν να ριφθούν από αεροσκάφη στη βάση Κλάινε-Μπρόγκελ της Φλάνδρας (βόρειο Βέλγιο), ενώ υπάρχει αντίστοιχος αριθμός στη Γερμανία, στη βάση Μπούχελ στο νοτιοδυτικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου. Η Ιταλία και η Τουρκία έχουν η καθεμιά 90 βόμβες.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ζήτησε στις 3 Νοεμβρίου η απόφαση για την απόσυρση των τελευταίων αμερικανικών βομβών από το γερμανικό έδαφος να ληφθεί συλλογικά από το ΝΑΤΟ και όχι μονομερώς.

Το μέτρο αυτό εντάσσεται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης συνασπισμού της καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ.

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, κυρίως από την Ομάδα πυρηνικών προγραμμάτων της Ατλαντικής Συμμαχίας, που είναι αρμόδια σε θέματα ατομικών όπλων από τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.