Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Παρίσι και Μόσχα διαψεύδουν τα περί νέας πρότασης στο Ιράν



Διέψευσαν Γαλλία και Ρωσία, τη δήλωση του επικεφαλής της Ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ότι διατύπωσαν προς το Ιράν νέες προτάσεις σχετικά με την αποστολή ιρανικού ουρανίου στο εξωτερικό για επεξεργασία.


Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Ilna μετέδωσε δήλωση του Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, σύμφωνα με την οποία η Τεχεράνη μελετά μία νέα πρόταση της Ρωσίας, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανταλλαγή ουρανίου.

Διαψεύδοντας τη δήλωση, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό τόνισε ότι η μοναδική πρόταση που ισχύει είναι αυτή που διατυπώθηκε πέρυσι από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

"Ο κ. Σαλεχί θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η μοναδική πρόταση είναι αυτή που διατύπωσε η IAEA τον περασμένο Οκτώβριο και η οποία δεν έχει λάβει ακόμη ικανοποιητική απάντηση", είπε ο εκπρόσωπος.

Στη Μόσχα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε με τη σειρά του τη δήλωση.

"Η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία απλώς επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους προς τις προτάσεις της IAEA που συμφωνήθηκαν στο παρελθόν", είπε.

Η σχετική πρόταση της IAEA προβλέπει να στείλει το Ιράν στο εξωτερικό μία μεγάλη ποσότητα του ουρανίου του που είναι εμπλουτισμένο σε χαμηλό βαθμό και να παραλάβει εμπλουτισμένο ουράνιο κατάλληλο για τον αντιδραστήρα της Τεχεράνης που σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές προορίζεται για ιατρική έρευνα.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.