Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Ικανοποίηση στο ΝΑΤΟ για την επιχείρηση στη Χελμάντ



Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δηλώνουν ικανοποιημένοι κατά τη δεύτερη ημέρα της επίθεση στην πόλη Μαρζάχ, προπύργιο των Ταλιμπάν στην επαρχία Χελμάντ στο νότιο Αφγανιστάν, κατά την εξέλιξη της οποίας οι διεθνείς και αφγανικές στρατιωτικές δυνάμεις συναντούν ελάχιστη αντίσταση.


Ο αφγανικός στρατός, που συμμετέχει στην επιχείρηση Mushtarak (Μαζί στα νταρί), ανακοίνωσε ότι 20 Ταλιμπάν σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των σποραδικών συγκρούσεων και τουλάχιστον ένας ξένος στρατιώτης, ένας Βρετανός, σκοτώθηκε κατά τις επιχειρήσεις στα περίχωρα της πόλης.

Συνολικά το Σάββατο, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τον θάνατο πέντε στρατιωτών, ανάμεσά τους τρεις Αμερικανοί, στο νότιο Αφγανιστάν, χωρίς να διευκρινίσει εάν, εκτός του βρετανού στρατιώτη, οι υπόλοιποι στρατιώτες σκοτώθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης Mushtarak ή αλλού.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν 15.000 στρατιώτες, στη μεγάλη τους πλειοψηφία Αμερικανοί και Βρετανοί. Στην επιχείρηση συμμετέχουν επίσης περί τους 2.500 αφγανοί στρατιώτες.

Η Καμπούλ και οι διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις παρουσίασαν την επιχείρηση Mushtarak ως την πρώτη φάση μιας ευρείας κλίμακας επιχείρησης με στόχο την αποκατάσταση της κυριαρχίας της κυβέρνησης της Καμπούλ στην επαρχία Χελμάντ, ένα από τα προπύργια των Ταλιμπάν και κέντρο καλλιέργειας οπίου.

Οι Ταλιμπάν είχαν υποσχεθεί πριν από την έναρξη της επιχείρησης ότι η αντίστασή τους θα είναι ισχυρή, διευκρινίζοντας ότι θα προσφύγουν στις συνήθεις τακτικές τους, την τοποθέτηση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και τις ενέδρες.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.