Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Προφυλάκιση τριών στρατηγών εν αποστρατεία


Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απήγγειλε την Τετάρτη κατηγορίες, και διέταξε την προφυλάκιση εν αναμονή της δίκης τους, τριών στρατηγών εν αποστρατεία για τη φερόμενη συμμετοχή τους σε συνωμοσία που είχε στόχο την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι τρεις στρατηγοί εν αποστρατεία βρίσκονταν μεταξύ των σχεδόν 20 υψηλόβαθμών αξιωματικών του στρατού που συνελήφθησαν αυτήν την εβδομάδα σε επιχείρηση της αστυνομίας, η οποία αναζωπύρωσε τις εντάσεις μεταξύ της ισλαμικών καταβολών κυβέρνησης της Τουρκίας και των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες αποτελούν τον θεματοφύλακα του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι 9 άλλοι στρατιωτικοί μετά την ανάκρισή τους.Οι ακριβείς κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στους υπόπτους θα δημοσιοποιηθούν όταν οι εισαγγελείς συντάξουν το κατηγορητήριο.

Το πραξικόπημα αυτό σχεδιαζόταν το 2003, λίγο μετά την άνοδο στην εξουσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).Οι ύποπτοι κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν βομβιστικές επιθέσεις σε τεμένη και ότι προσπάθησαν να προκαλέσουν εντάσεις με την Ελλάδα με στόχο να προκαλέσουν πολιτική αναταραχή που θα δικαιολογούσε ένα πραξικόπημα.

Κατά την έναρξη της έρευνας τον περασμένο Φεβρουάριο, απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε περίπου 40 αξιωματικούς εν ενεργεία ή εν αποστρατεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες των εφημερίδων, 25 εν ενεργεία στρατηγοί περιλαμβάνονται στον κατάλογο των υπόπτων, οι οποίοι ανέρχονται σε 90.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.