Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Στα 310,38 δισ. ευρώ το χρέος


Στα 310,38 δισ. ευρώ εξακοντίστηκε το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στα τέλη Μαρτίου, καταγράφοντας αύξηση 11,8 δισ. ευρώ μέσα σε τρεις μόλις μήνες.



Μάλιστα από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου προκύπτει πως ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός, έντοκα και ομόλογα τα οποία πρέπει να αποπληρωθούν έως το 2015, ξεπερνά τα 148 δισ. ευρώ. Αξίζει να επισημανθεί πως έως και το τέλος του 2020 οι συνολικές λήξεις ομολόγων (βραχυπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος δανεισμός) υπολογίζονται περίπου σε 240 δισ. ευρώ.

Ο «καλπασμός» του δημόσιου χρέους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της τελευταίας εξαετίας κατά τη διάρκεια της οποίας αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 110 δισ. ευρώ.

Εξάλλου χθες αποπληρώθηκαν δεκαετή ομόλογα αξίας 8,8 δισ. ευρώ μετά τον έκτακτο δανεισμό της Ελλάδας από ΔΝΤ και Ευρωζώνη.

Πιο αναλυτικά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010:

Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 310,38 δισ. ευρώ, ή 131% του ΑΕΠ έναντι 298,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2009. Σε σχέση με τον περσινό Μάρτιο το χρέος αυξήθηκε κατά 28 δισ. ευρώ. Βέβαια στο μικροσκόπιο της Κομισιόν και των οίκων αξιολόγησης βρίσκεται το χρέος της γενικής κυβέρνησης, το οποίο προκύπτει μετά την αφαίρεση του ενδοκυβερνητικού χρέους από το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης. Για φέτος ο στόχος για το χρέος της γενικής κυβέρνησης έχει τεθεί στο 133,3% του ΑΕΠ.

Καταγράφηκαν υψηλά διαθέσιμα, ύψους 7,15 δισ. ευρώ, αντί 1,1 δισ. ευρώ που ήταν τα διαθέσιμα στο τέλος του 2009, εξαιτίας των εκδόσεων που έκανε το δημόσιο στους πρώτους μήνες του έτους.

Περιορίστηκε περαιτέρω η μέση σταθμική διάρκεια των ελληνικών ομολόγων, στα 5,46 έτη από 5,66 το 2009 και 10,96 το 2008. Πρακτικά αυτό καθιστά το δημόσιο ευάλωτο στις διαθέσεις των αγορών σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα, αφού σημαντικό μέρος των ομολόγων θα λήγει πιο σύντομα από ό,τι παλαιότερα.

Τέλος να υπενθυμίσουμε πως η επόμενη δόση από την ΕΕ και το ΔΝΤ αναμένεται τον Σεπτέμβριο καθώς με τα 20 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν τις τελευταίες μέρες καλύπτονται ουσιαστικά οι ανάγκες του δημοσίου για τους αμέσως επόμενους μήνες


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.