Σάββατο, 8 Μαΐου 2010

Μπαρόζο: «Θα προστατέψουμε το ευρώ με κάθε κόστος»


Η θωράκιση του ενιαίου νομίσματος αποτελεί πλέον τη μεγάλη πρόκληση για την ευρωζώνη, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις όλων των ηγετών.

«Θα προστατέψουμε το νόμισμα με όποιο κόστος» δήλωσε ο Ζοζέ Μπαρόζο στο περιθώριο της Συνόδου, στη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκε το ευρωπαικό πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Ο μηχανισμός προστασίας του ευρώ θα βασιστεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι δήλωσε ότι η Κομισιόν, το Συμβούλιο και όλες οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν να στηρίξουν την προσπάθεια.


«Η στήριξη στην Ελλάδα ήταν μέχρι τώρα διμερής. Από εδώ και στο εξής όποια χώρα χρειαστεί βοήθεια, η βοήθεια θα είναι κοινοτική» δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου και πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρο.

«Το πρόβλημα είναι συστημικό και αφορά τη σταθερότητα του νομίσματος» είπε ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Η αγορά κρατικών ομολόγων είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, όπως δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Η Σύνοδος έφθασε σε θετικό αποτέλεσμα χάρη στην υποστήριξη της ΕΚΤ η οποία δήλωσε πως θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να υποστηρίξει τους κρατικούς τίτλους που θα εκδοθούν» τόνισε.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν κάτι τέτοιο περιλαμβάνει ενδεχομένως την αγορά ομολόγων, προσέθεσε «για παράδειγμα».

«Θα υπάρξουν πολλαπλές παρεμβάσεις εκ μέρους της Ευρώπης για να αντιδράσει σε αυτό που συμβαίνει» συνέχισε ο Μπερλουσκόνι.

Παράλληλα, εξετάζεται η δημιουργία ενός «μονίμου» μηχανισμού στήριξης των κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν κρίση δανεισμού, όπως και η αναθεώρηση προς το αυστηρότερο του Συμφώνου Σταθερότητας.

Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν αύριο, στην έκτακτη Σύνοδο του ECOFIN


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.