Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Υπάρχει άλλος δρόμος


Τη στρατηγική του για την έξοδο από την οικονομική κρίση και την ταχύτερη αποδέσμευση από τους όρους και τις συνέπειες του μνημονίου, παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρόεδρος του κόμματος άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι με τα λάθη και τις παραλείψεις της οδήγησε τη χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται, υποστήριξε ότι η εφαρμογή του μνημονίου δεν θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και πρότεινε ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής.

Για ταχεία απεμπλοκή από το μνημόνιο και έξοδο από την κρίση ο Αντώνης Σαμαράς προτείνει:

* Ενοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους

* Συμψηφισμό οφειλών από και προς το δημόσιο, μέσω συστήματος μηνιαίας εκκαθάρισης οφειλών.

* Εσωτερικές μετατάξεις στο δημόσιο, αφού δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις.

* Αναδιάρθρωση του ΟΣΕ.

* Προσωποποιημένη κοστολόγηση των δημοσίων νοσοκομείων.

* Ηλεκτρονική συνταγογράφηση.


Επιπλέον, μίλησε για «πρόσθετα αντισταθμιστικά μέτρα» και ανέφερε ενδεικτικά την «αποκατάσταση των μεγάλων επενδύσεων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διασύνδεση των νησιών».

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι εκτός από τα αντισταθμιστικά μέτρα χρειάζονται και τα επανορθωτικά μέτρα, δηλαδή «διορθώσεις μεγάλων σφαλμάτων στις περικοπές, που έχουν γίνει και προκάλεσαν αδικίες».

Ως τομείς, από όπου μπορούν να προκύψουν έσοδα, ανέφερε τον περιορισμό του λαθρεμπορίου καυσίμων, τις περικοπές στα συμβούλια και τις επιτροπές του δημοσίου, τη μείωση των οδοιπορικών, αλλά και των αμοιβών και των επιχορηγήσεων νομικών προσώπων.

Επίσης, πρότεινε και σειρά αναπτυξιακών μέτρων που βασίζονται κυρίως στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Εξήγησε, ότι ως αξιοποίηση, δεν εννοεί «εκποίηση ή ξεπούλημα των ασημικών».

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι χρειάζεται μία ακόμη κατηγορία μέτρων, που να βελτιώνει το ψυχολογικό κλίμα και να υποκινεί την ανάπτυξη.

Στην ίδια κατηγορία μέτρων, ο κ. Σαμαράς ενέταξε την άμεση προώθηση και ψήφιση ενός επενδυτικού νόμου με ισχυρά φορολογικά κίνητρα και την άμεση καταπολέμηση του παραεμπορίου, που σκοτώνει το εμπόριο.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς, μίλησε για μέτρα που "απελευθερώνουν τη δυναμική της ανάπτυξης, αλλά που δεν τα επιτρέπει άμεσα το μνημόνιο"

Τέτοια μέτρα υποστήριξε, είναι η μείωση των φόρων όλων των κατηγοριών με πρώτους τους έμμεσους και τον ΦΠΑ στα καύσιμα, αλλά και τους φόρους εισοδήματος.

"Ο δρόμος που προτείνουμε, δεν είναι δρόμος χωρίς θυσίες, είναι δρόμος με λιγότερες θυσίες, που όμως μπορεί να τις αντέξει η οικονομία και η κοινωνία και θα πιάσουν τόπο", είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.