Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Γερμανικό << Άρωμα >> στον South Stream


Η συζήτηση για ενδεχόμενη γερμανική συμμετοχή ενισχύει τις προοπτικές του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.Οι πρωθυπουργοί της Ρωσίας και Ιταλίας φέρονται να συμφώνησαν να επιτρέψουν στη Wintershall, θυγατρική της γερμανικής BASF, να συμμετάσχει στον σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα στα κυριακάτικα φύλλα των ιταλικών εφημερίδων «Il Messaggero» και «La Republica».

«Σας έχω ήδη πει ότι οι γερμανικές εταιρίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον», είπε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του τελευταίου στην Αγία Πετρούπολη, την επομένη των γενεθλίων του Ρώσου πρωθυπουργού. Οι συντάκτες των δημοσιευμάτων υποστηρίζουν ότι η Wintershall μπορεί να αποκτήσει συμμετοχή σε ποσοστό μεταξύ 10% και 20%.Η ηλεκτρονική έκδοση των «Τάιμς της Μόσχας» σημειώνει από την πλευρά της ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός, απαντώντας στον Ρώσο ομόλογό του, υπογράμμισε ότι «θα ήταν θετική εξέλιξη» η συμμετοχή «μιας γερμανικής εταιρίας» στο πρόγραμμα.

Το κόστους 20 δισ. ευρώ πρόγραμμα διαχειρίζονται η ρωσική Gazprom και η ιταλική Eni. Τον περασμένο Ιούνιο, η Μόσχα υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης ώστε η γαλλική Gaz de France να έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής 10%, σε βάρος της συμμετοχής της Eni.Τα σχόλια των δύο πρωθυπουργών έγιναν λίγες μόνον μέρες μετά από τη διάψευση, από την Wintershall, φημών για πιθανή συμμετοχή της στο πρόγραμμα. Τις φήμες είχαν πυροδοτήσει δηλώσεις, την προηγούμενη εβδομάδα, του διευθύνοντος συμβούλου της Eni Πάολο Σκαρόνι ότι θεωρεί πως η θυγατρική της BASF εξετάζει συμμετοχή της στον South Stream.

Και ενώ υπάρχει έντονη κινητικότητα για διεύρυνση της συμμετοχής εταιριών στον σχεδιαζόμενο ρωσοιταλικό αγωγό, οι εξελίξεις στο ανταγωνιστικό πρόγραμμα του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, τον οποίο οι εμπνευστές του προορίζουν για τροφοδοσία της Ευρώπης με ενεργειακούς πόρους από την Κασπία, παρακάμπτοντας τη Ρωσία, δεν είναι θετικές.Δημοσίευμα στο φύλλο της περασμένης Παρασκευής στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard υποστηρίζει ότι η τελική απόφαση των επενδυτών για τον Nabucco οριστικά δεν πρόκειται να ληφθεί φέτος και θα καθυστερήσει μέχρι του χρόνου, καθώς υπάρχει κωλυσιεργία στις συνομιλίες για προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.

«Οριστικά δεν πρόκειται να καταφέρουμε να λάβουμε την απόφαση φέτος, δεν πρόκειται να τη λάβουμε μέχρι το 2011», είπε, σύμφωνα με την Der Standard, το στέλεχος του αυστριακού ομίλου πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV AG Μίχαελ Ούλμπριχ (η OMV είναι ένας από τους έξι μετόχους του προγράμματος). Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν θα αποφασίσει αργότερα, εντός του 2010, ποιο πρόγραμμα θα τροφοδοτηθεί με ποσότητες φυσικού αερίου από τη δεύτερη φάση ανάπτυξης του υπεράκτιου κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ, την οποία διαχειρίζονται από κοινού η BP και η νορβηγική Statoil.


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.