Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Kαθελκύστηκε το πρώτο υποβρύχιο της κλάσης Project 885 Yasen (Graney)


Καθέλκύστηκε το πρώτο υποβρύχιο της κλάσης Project 885 Yasen (Graney) στα ναυπηγεία του Sevmash στις 15 Ιουνίου. Το νέο ρωσικό υποβρύχιο ονομάστηκε Severodvinsk, και η κατασκευή του ξεκίνησε το 1993 αλλά λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε η Ρωσία την περίοδο εκείνη καθυστέρησε η ναυπήγηση του. Το υποβρύχιο επρόκειτο τελικά να παραδοθεί στις 7 Μαίου του 2010 αλλά λόγω τεχνικών προβλημάτων η τελετή πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουνίου του 2010.

Το 2009 ξεκίνησε η ναυπήγηση και του δεύτερου σκάφους της κλάσης Yasen, το νέο υποβρύχιο θα ονομαστεί Kazan και ενσωματώνει τεχνολογικές βελτιώσεις σε σχέση με το πρώτο σκάφος της κλάσης. Τα υποβρύχια της κλάσης Yasen είναι εξοπλισμένα με 24 βλήματα τύπου cruise 3M51 Alfa SLCM, και SS-NX-26 Oniks SLCM ή εναλλακτικά με βλήματα SS-N-21 Granat/Sampson SLCM. Επιπρόσθετα το υποβρύχιο διαθέτει 8 τορπιλοσωλήνες καθώς και πυραύλους κατά σκαφών επιφανείας SS-N-16 Stallion.

Το νέο υποβρύχιο πρόκειται να ενταχθεί στη δύναμη του ρωσικού Ναυτικού στα τέλη του 2010 ή στην αρχή του 2011. Στην τελετή αποδοχής του πλοίου παρευρέθη ο Ρώσος Πρόεδρος Dmitry Medvedev.

Τμήμα ειδήσεων : elliniki - stratigiki

Το ρωσικό Ναυτικό σχεδιάζει να στείλει στη Μαύρη θάλασσα 2 φρεγάτες



Το ρωσικό Ναυτικό σχεδιάζει να στείλει στο Στόλο της Μαύρης θάλασσας με νέα σκάφη που πρόκειται να αποσπαστούν από το Στόλο της Βαλτικής. Πιο συγκεκριμένα το ρωσικό Ναυτικό εξετάζει το ενδεχόμενο απόσπασης δύο φρεγατών των Neustrashimy και Yaroslav Mudry κλάσης Project 11540, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια καθορισμένη ημερομηνία για τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης.

Σύμφωνα με τον Viktor Ozerov πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου ο Στόλος της Μαύρης θάλασσας χρειάζεται άμεσα ενίσχυση. Με βάση το σχεδιασμό του ρωσικού Ναυτικού ο Στόλος της Μαύρης θάλασσας πρόκειται να ενισχυθεί με την φρεγάτα Admiral Kasatonov Project 22350 (καθελκύστηκε το 2009), το υποβρύχιο Sevastopol κλάσης Project 677 (καθελκύστηκε το 2006), ένα μικρό πυραυλοφόρο σκάφος κλάσης Project 21631 πρόκειται να καθελκυστεί το 2010), και την κορβέτα Provorny κλάσης Project 20380 (πρόκειται να καθελκυστεί το 2011).

Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki

Η πρώτη ιαπωνική ναυτική βάση στο εξωτερικό μετά το 1945 ! Και το ρωσικό ναυτικό εκεί ...



Ιαπωνική ναυτική βάση στο Τζιμπουτί !!!

Την πρόθεσή τους να στήσουν μία ιαπωνική ναυτική βάση στο Κέρας τής Αφρικής και συγκεκριμένα στο Τζιμπουτί (πρώην Γαλλική Σομαλία - νυν Έδαφος Αφάρ-Ισσά), επιβεβαίωσαν οι ιαπωνικές αρχές. Η ναυτική βάση θα αποτελεί την πρώτη στο εξωτερικό μετά την ήττα τής Ιαπωνίας το 1945 και τις πολιτικές και στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις που ακολούθησαν. Η αξίας 40 εκατομμυρίων δολλαρίων βάση, αναμένεται να είναι έτοιμη στις αρχές τού 2011 και θα παρέχει μόνιμο λιμάνι για τα πλοία των ιαπωνικών Ναυτικών Δυνάμεων Αυτοάμυνας (JMSDF).

Τα σχέδια για την ιαπωνική βάση στο Τζιμπουτί ανακοινώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο, όταν το Τόκιο περιέγραψε την επιθυμία του να χτίσει εγκαταστάσεις στέγασης και έναν διάδρομο προσγείωσης για τα αεροσκάφη των JMSDF τύπου Lockheed P-3C Orion. Μετά την απόφαση ακολούθησε ένα αίτημα από τις αμερικανικές αρχές προς την Ιαπωνία για την κατασκευή εγκαταστάσεων που θα τής έδιναν τη δυνατότητα να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στις επιχειρήσεις για την ασφάλεια τού Κόλπου τού Άντεν. Σύμφωνα με τα Ιαπωνικά στοιχεία, το 99% των ιαπωνικών εξαγωγών βασίζονται στη χρήση των πλωτών γραμμών που βρίσκονται στα ανοιχτά τής Σομαλίας.

Και ρωσική ναυτική βάση στο Τζιμπουτί


Το ρωσικό Ναυτικό θα αρχίσει να χρησιμοποιεί λιμενικές εγκαταστάσεις στο Τζιμπουτί για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των πειρατών τού Κόλπου τού Άντεν. Η είδηση αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι η μικρή και φτωχή σε πόρους αφρικανική χώρα βρίσκεται σε μία στρατηγική θέση στο Κέρας τής Αφρικής και προτίθεται να την επωφεληθεί.

Υπενθυμίζεται ότι, τα πλοία τού ρωσικού Στόλου τής Μαύρης Θαλάσσης θα έχουν μόνιμη παρουσία - από το 2011 - (και) στο λιμάνι Ταρτούς τής Συρίας

Tμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki

Στανίσεφ: "Ο Μπορίσοφ εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα"....



Ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά του διαδόχου του κου Μπορισοφ ασκώντας κριτική για την ακύρωση του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Ο κος Στανίσεφ δήλωσε πως οι ενέργειες του πρωθυπουργού της χώρας υπαγορεύονται από κύκλους εκτός της χώρας.

"Η απόφαση του πρωθυπουργού Μπορίσοφ εξυπηρετεί τα συμφέροντα άλλων χωρών. Δεν ξέρω αν γίνεται σκόπιμα και συνειδητά, αλλά οπωσδήποτε δουλεύει για ξένα συμφέροντα", πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος, σημείωσε πως δεν έχουν δοθεί πειστικά στοιχεία και επιχειρήματα που να συνηγορούν υπέρ της αποχώρησης της Βουλγαρίας από το σχέδιο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki

Ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος του 1898 (η Ιστορία επαναλαμβάνεται;)



Η ήττα στον πόλεμο του 1897 που επέβαλλε τον Διεθνή Έλεγχο

Μετά την πτώχευση του 1893, όλες οι Ελληνικές Κυβερνήσεις που ακολούθησαν, προσπάθησαν να έρθουν σε συμβιβαστική συμφωνία με τους δανειστές χωρίς αποτέλεσμα, καθώς οι ξένοι αυτοί κεφαλαιούχοι και τραπεζίτες τηρούσαν σκληρή στάση απαιτώντας την άμεση καταβολή όλου του χρέους. Οι ξένοι κεφαλαιούχοι που είχαν αγοράσει το Ελληνικό χρέος στηρίζονταν από τις κυβερνήσεις τους και περισσότερο από την Γερμανία, την Αγγλία και την Γαλλία που πίεζαν την Ελλάδα να φανεί συνεπής.

Είναι αδιαμφισβήτητο Ιστορικά πως η Ελλάδα εξωθήθηκε στον ατυχή πόλεμο του 1897 από την Γερμανία Κάιζερ Γουλιέλμου ΙΙ, η οποία προεξοφλώντας την Ελληνική ήττα αρχικά στήριξε με θέρμη τις Ελληνικές απόψεις για την ανεξαρτησία της Κρήτης, αλλά μετά την συντριβή του Ελληνικού στρατού, αξίωνε την επιβολή Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου στην Ελλάδα.

Οι Μεγάλες δυνάμεις επενέβησαν για να σταματήσει ο πόλεμος του 1897, επιδικάζοντας στην Ελλάδα να πληρώσει αποζημίωση 95.000.000 χρυσά φράγκα στην οθωμανική Αυτοκρατορία, ποσό μεγάλο για την εποχή εκείνη που η Ελληνική κυβέρνηση δεν υπήρχε περίπτωση να το εξασφαλίσει χωρίς εξωτερικό δανεισμό. Η Ελλάδα αναγκάστηκε να δεχτεί τους δυσμενείς αυτούς όρους της αρχικής συμφωνίας που υπογράφτηκε ως συνθήκη ειρήνης τον Σεπτέμβριο του 1897. Στο άρθρο 2 της συνθήκης προβλεπόταν πως η καταβολή της αποζημίωσης δεν θα καθυστερούσε την ικανοποίηση των παλαιών δανειστών της Ελλάδος και προέβλεπε την ίδρυση επιτροπής Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου από αντιπροσώπους των Μεγάλων Δυνάμεων....

Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki

Νέα αναφορά προσφοράς Mirage 2000-5/-9 στην Ινδία




Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας La Tribune, η Γαλλία σε συνδυασμό με τα ΗΑΕ και το Κατάρ έχει προσφέρει το σύνολο των μαχητικών Mirage 2000 των δύο αραβικών κρατών στην ινδική αεροπορία.


Η αεροπορία του Κατάρ διατηρεί στόλο 12 μαχητικών Mirage 2000-5, αγορασμένα στα τέλη της δεκαετίας του 1990, τα οποία επιθυμεί να πωλήσει σε άλλη χώρα. Τα ΗΑΕ διαθέτουν 62 μαχητικά Mirage 2000-9 τα οποία επιδιώκει να πωλήσει στη Γαλλία, στα πλαίσια της απόκτησης του Rafale.


Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ινδία μπορεί να βρεθεί με περισσότερα από 120 προηγμένα Mirage 2000.

Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki