Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Κινέζοι χάκερ υπέκλεψαν απόρρητα δεδομένα από την Ν.Κορέα


Τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της Νοτίου Κορέας έπεσαν θύματα ενός ιού που ξεγέλασε τους απρόσεκτους αξιωματούχους και κατάφερε να υποκλέψει «έναν σημαντικό αριθμό» απόρρητων εγγράφων. Για το περιστατικό η Σεούλ «δείχνει» την Κίνα.

Χάκερ που φέρονται να έδρασαν από κινεζικό έδαφος έστειλαν σε Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους πλαστά email με δήθεν σημαντικά έγγραφα, τα οποία περιλάμβαναν για παράδειγμα αναλύσεις για την οικονομία της Βορείου Κορέας. Όταν ο παραλήπτης άνοιγε το συνημμένο αρχείο, ο ιός εγκαθιστούσε τον εαυτό του στον υπολογιστή και άρχιζε να αναζητά ευαίσθητα έγγραφα.

Όπως αναφέρει το AFP, ο βουλευτής Λι ΛΓιούνγκ-Χιούν του κυβερνώντος Μεγάλου Εθνικού Κόμματος ανέφερε στο Κοινοβούλιο ότι οι κατάσκοποι απέκτησαν πρόσβαση σε «έναν σημαντικό αριθμό διαβαθμισμένων εγγράφων».

Το περιστατικό έρχεται λίγους μήνες μετά από μια κυβερνοεπίθεση στον βασικό δικτυακό τόπο της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης, πάλι από διακομιστές στην Κίνα.

Η Σεούλ είχε κατηγορήσει το Πεκίνο και τη Βόρειο Κορέα και για τις μαζικές κυβερνοεπιθέσεις που έπληξαν κυβερνητικούς και εμπορικούς δικτυακούς τόπους στη Νότιο Κορέα και τις ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2009. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αργότερα ότι δεν ήταν σίγουροι για την προέλευση των επιθέσεων.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Αντιπυραυλική ασπίδα:Οι Αμερικανοί παρακαλάνε τους Τούρκους και αυτοί θέτουν όρους


Σε βασικό τρέχον θέμα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων έχει εξελιχθεί η αντιπυραυλική ασπίδα στη Μέση Ανατολή. Η Άγκυρα αφήνει ανοιχτό το θέμα εγκατάστασης και θέτει όρους προκειμένου να φιλοξενήσει τους πυραύλους.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ", οι δύο όροι που θέτει η Τουρκία είναι: α) να τοποθετηθούν πύραυλοι και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και όχι μόνο στο έδαφός της και η νομική βάση της τοποθέτησης να αντλείται από το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ περί συλλογικής ασφάλειας των συμμάχων του ΝΑΤΟ και την αρχή της πρόληψης και
β) να απαλειφθούν οι αναφορές περί "απειλής" στα επίσημα έγγραφα του ΝΑΤΟ για τη Συρία και το Ιράν, δύο χώρες με τις οποίες η Τουρκία το τελευταίο διάστημα διατηρεί φιλικές σχέσεις.


Σε δηλώσεις του σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Βετζντί Γκιονούλ απέρριψε ότι η Τουρκία έχει επιφυλάξεις για την εγκατάσταση, διευκρίνισε ωστόσο ότι "πρέπει να μελετηθούν οι όροι της διαπραγμάτευσης". Ο κ. Γκιονούλ τόνισε ότι ένα πολύ σημαντικό θέμα για την Τουρκία είναι η επίδραση που θα έχει το αντιπυραυλικό σύστημα στην ασφάλεια της χώρας, λέγοντας τα εξής:" Διαθέτουμε μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς αντιπυραυλικά συστήματα. Ένα μέρος από αυτά θα χρησιμοποιηθούν για εθνικούς λόγους και ένα άλλο για την κοινή άμυνα. Σε αυτό που δίνουμε μεγάλη σημασία είναι κατά πόσο το αντιπυραυλικό σύστημα του ΝΑΤΟ θα επηρεάσει το δικό μας και αν θα εξασφαλιστεί κάποιο όφελος για μάς. Διότι πρόκειται για ένα έργο δισεκατομμυρίων. Επομένως, σε περίπτωση που το σύστημα αυτό καλύψει όλη την επικράτεια της Τουρκίας, μπορούμε να κάνουμε σημαντική οικονομία στο συνολικό κόστος της ασπίδας".

Ο Τούρκος υπουργός διέψευσε πάντως δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας, που έκανε λόγο για πιέσεις εκ μέρους των ΗΠΑ, προκειμένου να συμμετάσχει στο σχέδιο. "Τέτοιο πράγμα δεν ισχύει", είπε, "είμαστε σε διαπραγματεύσεις ακόμη".

Αλλά και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ δεν ασκούν πιέσεις στην Τουρκία "αλλά διεξάγονται συνεχείς διαβουλεύσεις".




Επίσης, αναφορικά με τη Συρία και το Ιράν, που -σύμφωνα με το ΝΑΤΟ- αποτελούν "απειλές", ο Βετζντί Γκιονούλ υποστήριξε ότι το σύστημα δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας, άρα ούτε και η Τουρκία έχει τέτοιους σκοπούς.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, οι πύραυλοι πρόκειται να εγκατασταθούν στη Μαύρη Θάλασσα και στις ανατολικές και βορειοανατολικές περιοχές της Τουρκίας.

Η τελική απόφαση πρόκειται να ληφθεί στις 19-20 Νοεμβρίου στη Λισσαβώνα στην ετήσια σύνοδο της Βορειο-Ατλαντικής Συμμαχίας.

Για το θέμα, πάντως, πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες τετραμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας Νταβούτογλου και Γκιονούλ με τους Αμερικανούς ομολόγους τους Κλίντον και Γκέιτς.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Russia may sell S-300 missiles to Venezuela, instead of Iran


Russia's S-300 air defense systems, which Moscow refused to deliver to Iran following a new round of UN sanctions against the Islamic Republic, could be sold to Venezuela instead, a Russian arms trade expert said on Friday.

Russia signed a deal to deliver five battalions of S-300PMU-1 air defense systems to Iran in 2007 but banned the sale in September, saying the systems, along with a number of other weapons, were covered by the fourth round of sanctions imposed by the UN Security Council against Iran over its nuclear program in June.

"Russia is looking for a buyer of five battalions of S-300PMU-1 air defense systems ordered by Iran, which are worth $800 million, and Venezuela could become such a buyer," said Igor Korotchenko, head of a Moscow-based think tank on the international arms trade.

Venezuelan President Hugo Chavez, who is currently on a visit to Russia, earlier said his country was interested in buying different types of Russian-made air defense systems to create a multilayered air defense network.

Venezuela has already purchased 12 Tor-M1 air defense systems, a number of ZU-23-2 anti-aircraft guns and Igla-S portable short-range air defense systems from Russia.

The S-300PMU-1 (SA-20 Gargoyle) is an extended range version of S-300PMU with a limited anti-ballistic missile capability.

Korotchenko said that if the S-300 deal with Venezuela goes through, Caracas should pay cash for the missiles, rather than take another loan from Russia.

"The S-300 is a very good product and Venezuela should pay the full amount in cash, as the country's budget has enough funds to cover the deal," Korotchenko said.

Moscow has already provided Caracas with several loans to buy Russian-made weaponry, including a recent $2.2-mln loan on the purchase of 92 T-72M1M tanks, the Smerch multiple-launch rocket systems and other military equipment.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

ΣΟΚ ΣΤΙΣ ΗΠΑ:ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΡΩΣΙΑΣ-ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ.ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ!




Η Ρωσία συμφώνησε σήμερα να κατασκευάσει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Βενεζουέλας μετά τις συνομιλίες στο Κρεμλίνο μεταξύ του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ και του ομολόγου του Ούγκο Τσάβες, όπως μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.

Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Σεργκέι Κιριγένκο και ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Νίκολας Μαντούρο υπέγραψαν τη συμφωνία «για την κατασκευή και λειτουργία ενός πυρηνικού σταθμού στο έδαφος της Βενεζουέλας».

Ο Μεντβέντεφ σε δήλωσή του άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ μπορεί να μην χαρούν με αυτή τη συμφωνία, υπογράμμισε όμως ότι είναι ειρηνική.

«Υπεγράφη μία συμφωνία για τον πυρηνικό τομέα. Γνωρίζω από τώρα ότι θα κάνει κάποιους να ανατριχιάσουν. Ο πρόεδρος (της Βενεζουέλας) μου είπε ότι θα υπάρξουν κράτη που θα έχουν διαφορετικά αισθήματα γι' αυτό το θέμα», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

Εξάλλου νωρίτερα ο Τσάβες είχε δηλώσει πως η Ρωσία, όπως έκανε και η πρώην ΕΣΣΔ, εργάζεται μαζί με τη Βενεζουέλα για ένα κόσμο χωρίς "ιμπεριαλισμό" τοποθετώντας τον πρώτο λίθο μνημείου στη Μόσχα αφιερωμένου στον εθνικό ήρωα της χώρας του Σιμόν Μπολίβαρ, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

"Προχωράμε σε νέες συμφωνίες σε ένα ευρύ φάσμα έργων", δήλωσε ο Μεντβέντεφ, κατά τη διάρκεια συνομιλιών στη Μόσχα. "Έχουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση και είμαστε στενοί φίλοι", πρόσθεσε.

Ο Τσάβες επιβεβαίωσε, με τη σειρά του, τους δεσμούς της Βενεζουέλας με τη Ρωσία, οι οποίοι έχουν φθάσει σε στρατηγικό επίπεδο.

"Ελπίζουμε ότι τα έργα υποδομής θα πρέπει να αναπτυχθεί σύντομα. Μιλήσαμε για υψηλή τεχνολογία και σήμερα για πρώτη φορά στην ιστορία μας, ασχοληθήκαμε με τον τομέα του διαστήματος", υπογράμμισε ο Μεντβέντεφ.

«Η Ρωσία είναι στην καρδιά μου», δήλωσε ο Τσάβεζ κατά τη διάρκεια της τελετής.

Ο Σιμόν Μπολίβαρ, ο στρατηγός που ήταν ηγέτης πολλών κινημάτων ανεξαρτησίας τόσο στη Βενεζουέλα όσο και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, «ενσάρκωνε ένα μεγάλο όνειρο, ένα σχέδιο ελευθερίας», πρόσθεσε ο Τσάβες.

«Ο Μπολίβαρ μιλούσε για γεωπολιτική ισορροπία. Η ΕΣΣΔ εξαφανίστηκε, μας λυπεί αυτό. Ομως η νέα Ρωσία πήρε τη σκυτάλη», υπογράμμισε.

«Είμαστε υπέρ της δημιουργίας ενός νέου κόσμου όπου δεν θα υπάρχει χώρος για επιθετικότητα και ιμπεριαλισμό. Ζήτω η φιλία! Θα νικήσουμε!», κατέληξε ο Τσάβες.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ποιός διαφθαρμένος έβαλε αυτά τα διόδια κύριε Παπανδρέου;



Η χρήση των ελβετικών αυτοκινητόδρομων και οδών ταχείας κυκλοφορίας υπόκειται για όλα τα μηχανοκίνητα οχήματα σε υποχρέωση πληρωμής διοδίων. Για μηχανοκίνητα οχήματα με μέχρι 3,5 t (ΕΙΧ, μοτοσικλέτες και τροχόσπιτα) υπάρχει υποχρέωση ειδικού σήματος (βινιέτας).

Πριν από τη χρήση αυτοκινητοδρόμων και οδών ταχείας κυκλοφορίας πρέπει να αγοραστεί μία βινιέτα, η οποία ισχύει για απεριόριστες διαδρομές σε όλους τους αυτοκινητόδρομους και οδούς ταχείας κυκλοφορίας.

Μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας ταξίδεψαν αυτή την εβδομάδα στο εξωτερικό, βρέθηκαν με ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο στην Ελβετία και αγόρασαν μια vignette. Το κόστος της; 31 Ευρώ για όλο το χρόνο, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2010, με τη δυνατότητα χρήσης απεριόριστων διαδρομών, εννοείται και των πολυάριθμων τούνελ της ορεινής χώρας.

Δηλαδή, ο Ελβετός πολίτης πληρώνει 31 ευρώ το χρόνο και έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί ελεύθερα ολόκληρο το εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας του.
Ο Έλληνας πολίτης, π.χ. ο κάτοικος Κατερίνης που εργάζεται στην Θεσσαλονίκη και πηγαινοέρχεται καθημερινά, πληρώνει 1.344 Ευρώ μόνο γι αυτή τη διαδρομή (20 εργάσιμες Χ 12 μήνες Χ 5,80 ? καθημερινά) και δεν έχει τη δυνατότητα αγοράς εκπτωτικής κάρτας, όπως συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο!

Οι Ελβετοί συνάδελφοι των φίλων μας δεν μπορούσαν να το πιστέψουν, λέγοντας: «Αυτό λέγεται κλοπή!». Οι δε πολιτικοί που υπέγραψαν και συνεχίζουν να ανέχονται την παραχώρηση της χρήσης των εθνικών μας δρόμων, κάτω από τέτοιους όρους, είναι πουλημένα τομάρια!

Αυτό, το τελευταίο, δεν είπαν οι Ελβετοί! Το είπαν οι Τσέχοι που καθόταν στο ίδιο τραπέζι! Κι εμείς βέβαια τους εξηγήσαμε, πως. απλά «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ».
Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας


πηγή:infognomon


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

"Το Αίγαιο το μεγαλύτερο πρόβλημα Ελλάδας-Τουρκίας" δήλωσε ο Καλίν


«Κανένας στην Τουρκία και την Ελλάδα -σε σύγκριση με την περασμένη δεκαετία- δεν θεωρεί ότι τα προβλήματα είναι άλυτα. Αντίθετα και οι δύο χώρες υπό τον πρωθυπουργό Ερντογάν και τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου που έδειξαν ιδιαίτερη ηγετική ικανότητα αντιμετωπίζοντας τα θέματα αυτά, επιδιώκουν τώρα να διαμορφώσουν μια κοινή περιφερειακή προοπτική από το Αιγαίο στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή», έγραψε την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου ο βασικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ερντογάν για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος είχει επισκεφθεί πρόσφατα στην Αθήνα.

Ο Καλίν έγραψε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Ζαμάν» ότι «η θέση της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε να βελτιωθούν οι σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες και δεν θέλουμε οι γείτονές μας να είναι ασταθείς και ασθενείς. Νομίζω ότι όλο και περισσότερο οι Έλληνες αντιλαμβάνονται το μήνυμα αυτό. Τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, εξακολουθούν να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.



Τα δικαιώματα της τουρκικής - μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα και της ελληνικής - χριστιανικής ορθόδοξης στην Τουρκία παραμένουν αποφασιστικά. Τέλος, υπάρχει πάντα το θέμα της Κύπρου από το οποίο, ορισμένοι - τουλάχιστον - Έλληνες θέλουν να αποστασιοποιηθούν».

Αγγελιοφόρος


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Προσφυγή Τούρκων κατά Ισραηλινών αξιωματικών


Βαθαίνει ο διπλωματικός πόλεμος Τουρκίας - Ισραήλ, με δύο «επιθετικές» ενέργειες από την τουρκική πλευρά.

Τούρκοι δικηγόροι προσέφυγαν για λογαριασμό Παλαιστίνιων ακτιβιστών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, ζητώντας την παραπομπή Ισραηλινών στρατιωτικών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, στην επίθεση του στολίσκου της Γάζας.

Παράλληλα, η Αγκυρα υλοποίησε το πρώτο επίσημο μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ, ματαιώνοντας τη συμμετοχή της στη μηνιαία σύνοδο του ΟΟΣΑ με θέμα τον τουρισμό, τέλη Οκτωβρίου στην Ιερουσαλήμ.

Τη σύνοδο θα μποϊκοτάρουν, επίσης, Ισπανία και Βρετανία, λόγω της πλαστογράφησης διαβατηρίων τους από τη Μοσάντ στη δολοφονία Παλαιστινίου εμπόρου όπλων.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Πρόταση Καρατζαφέρη για παραμονή υπό κατοχή ΔΝΤ έως το 2020!!


Διάφορες αρθρογραφίες και ειδήσεις άρχισαν να αναπαράγονται τις τελευταίες ημέρες, περί επικείμενης συμφωνίας του ΓΑΠ με τους διεθνείς τοκογλύφους του ΔΝΤ, για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι θα υποθηκευθεί το μέλλον της Ελλάδας για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του μέχρι σήμερα προβλεπομένου, κι ότι το ΔΝΤ και τα μέτρα του θα μας σφίγγουν γερά τη θηλιά για πολλά χρόνια με ότι αυτό συνεπάγεται για τον Ελληνικό λαό!

Η κυβέρνηση δεν έχει (ακόμα) επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, αλλά αν κρίνουμε από τη θερμή υποδοχή της από τον Καρατζαφέρη, που λειτουργεί σαν ΛΑ(γ)ΟΣ των κυβερνητικών αποφάσεων (μην ξεχνάμε πως αυτός έριξε πρώτος την ιδέα για προσφυγή στο ΔΝΤ κ.α.), πρέπει να είμαστε πολύ ανήσυχοι.


ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ:

«Πιστεύω πως δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε το δάνειο έως το 2012 ή 2013. Αυτό είναι εξωπραγματικό. Προτείνω να πάμε σε ένα ομολογιακό δάνειο πέραν του 2020 με 2023 ώστε να έχουμε μπροστά μας ένα σοβαρό χρονικό διάστημα στο οποίο θα εφαρμόσουμε τις δικές μας πολιτικές, θα δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη και θα βγούμε από την δύσκολη θέση στην οποία βρισκόμαστε».

Η Γερμανική κατοχή του 40 κράτησε σχεδόν 5 χρόνια,η σημερινή του ΔΝΤ πόσο άραγε;


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Το Τουρκικό γενικό επιτελείο επιβεβαίωσε την διαρροή εγγράφων με στρατιωτικά μυστικά


Το Γενικό Επιτελείο έχει επιβεβαιώσει τη γνησιότητα των εγγράφων που αποδεικνύουν την διαρροή στρατιωτικών μυστικών που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια έρευνας ενός κυκλώματος πορνείας που λειτουργούσε έξω από το Πολεμικό Ναυτικό.

Η ομάδα πίσω από το υποτιθέμενο κύκλωμα έχει κατηγορηθεί για εκβιασμό υψηλόβαθμων στρατιωτικών και γραφειοκρατών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Ειδικοί εισαγγελείς επιβεβαίωσαν ότι το ηλεκτρονικής μορφής υλικό που κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνάς αποτελούνταν από σημαντικά "μυστικά έγγραφα που αφορούσαν την εθνική ασφάλεια της χώρας." δήλωσε ο Εισαγγελεύς Φικρέτ secen προσθέτοντας ότι θα επανακαθορίσει την εστίαση της έρευνας πάνω στα έγγραφα και στις κατηγορίες για εκβιασμό.

Το Τμήμα αντιμετώπισης οργανωμένου εγκλήματος της Κωνσταντινούπολης συνέλαβε 35 άτομα - συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών - τον Αύγουστο, εκ των οποίων τα 23 συνελήφθησαν αργότερα. Μια αναζήτηση στο σπίτι του συνταξιούχου συνταγματάρχη Ιμπραήμ Σεζέρ, ο οποίος (όλος τυχαίως) συνταξιοδοτήθηκε κατά την διάρκεια της έρευνας, οδήγησε στην ανακάλυψη των CDs που περιλάμβαναν κρυπτογραφημένο περιεχόμενο. Παρόμοια CD βρέθηκαν και στα σπίτια των άλλων υπόπτων.

Όταν η αστυνομία αποκρυπτογράφησε το περιεχόμενο των CDs, ανακάλυψαν εξαιρετικά ευαίσθητα έγγραφα σχετικά με την εθνική ασφάλεια της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών σχεδίων και πληροφορίες σχετικά με τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.

Η Επιτροπή Επιστημονικής και Τεχνικής Έρευνας της Τουρκίας, ή TUBITAK, επιβεβαίωσε την έρευνα ως προς το εάν τα έγγραφα ήταν γνήσια ή όχι. Παρόμοιο αίτημα υποβλήθηκε προς το Γενικό Επιτελείο το Σεπτέμβριο το οποίο επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι πρόκειται για γνήσια έγγραφα.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Είσοδο με διαβατήρια στα κατεχόμενα επαναφέρει η Τουρκία λόγω εγκληματικότητας


Mετά την αύξηση του ποσοστού εγκληματικότητας και αδικημάτων κατά την τελευταία περίοδο στην «ΤΔΒΚ*», η «κυβέρνηση» ξεκίνησε εργασίες με σκοπό να κάνει νέες ρυθμίσεις για τις εισόδους «στην χώρα». Η «κυβέρνηση» της «ΤΔΒΚ» με την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας πρώτα θα καταργήσει την εφαρμογή της εισόδου «στην χώρα» με ταυτότητα και θα εφαρμόσει και πάλι την είσοδο με διαβατήρια.

Το πρώτο μήνυμα σχετικά με την απόφαση αυτή που ελήφθη λόγω της αύξησης του ποσοστού αδικημάτων 180%, δόθηκε από τον «Πρέσβη της Τουρκίας στα κατεχόμενα» Καγιά Τουρκμέν, ο οποίος μίλησε σε τοπική εφημερίδα και είπε ότι είναι προσβλητικά τα λόγια ότι «η τουρκική δημοκρατία εισαγάγει αδικήματα στην ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε «θα πρέπει να προωθηθεί πλέον η είσοδος στη χώρα με διαβατήρια» .

Μετά τη δήλωση αυτή του πρέσβη Τουρκμέν, μίλησε στην Mıllıyet ο «πρωθυπουργός» κ. Ιρσέν Κιουτσούκ και είπε πως ετοιμάζεται ένα σχέδιο για το οποίο θα πάρουν και την υποστήριξη της Τουρκίας και ότι θα πρέπει να υπάρχει σοβαρός έλεγχος για την παρεμπόδιση των αδικημάτων.

Ο Κιουτσούκ πρόσθεσε : «Εμείς έχουμε συμφωνίες με την Τουρκία. Μετά από διαβουλεύσεις που θα γίνουν σκεφτόμαστε για τις εισόδους στην χώρα με διαβατήρια. Έτσι θα διευκολυνθούν οι έλεγχοι. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα γίνει με την υποστήριξη της Τουρκίας». Ο «πρωθυπουργός» Ιρσέν Κιουτσούκ είπε ακόμα πως έχουν σταματήσει επίσης και τις νέες χορηγήσεις «υπηκοότητας».

Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η διέλευση με διαβατήρια μεταξύ των δύο πλευρών είχε σταματήσει στις 12 Ιουνίου 1991.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Νέες εφαρμογές πληροφορικής και επικοινωνιών στα B-2




Η Northrop Grumman έχει αρχίσει πτητικές δοκιμές νέων εφαρμογών πληροφορικής και επικοινωνιών του βομβαρδιστικού Β-2 ωστέ να καταστεί δυνατή η αποστολή και λήψη πληροφοριών μάχης από το δορυφόρο 100 φορές ταχύτερα από ό, τι σήμερα.

Από την 1 Σεπτεμβρίου, η εταιρεία προέβη σε σειρά πτητικών δοκιμών με τη χρήση B-2 αεροσκαφών που σταθμεύουν στην αεροπορική βάση Edwards της Καλιφόρνια.
Το πρόγραμμα δοκιμών αποτελεί μέρος της αναβάθμισης του Β-2 και συγκεκριμένα στον τομέα της δορυφορικής επικοινωνίας και ανταλλαγής

Η Northrop Grumman είναι κύριος ανάδοχος της Πολεμικής Αεροπορίας για το B-2 Spirit, το κορυφαίο Αμερικανικό (και ίσως στον κόσμο) βομβαρδιστικό .Το Β-2 είναι το μόνο βομβαρδιστικό stealth στην αεροπορία των ΗΠΑ.

"Το πρόγραμμα δοκιμαστικής πτήσης έχει αποδείξει ότι το EHF Increment 1 σύστημα αναβάθμισης του υπολογιστή έχει φθάσει σε επίπεδο ωριμότητας που μας επιτρέπει να διεξάγουμε δοκιμαστικές εξόδους πέρα από την βάση Edwards με αυτοπεποίθηση», είπε ο Ρον Naylor, διευθυντής της Northrop Grumman

"Η Συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε το ρυθμό και τη συχνότητα των εξόδων των B-2 από το Edwards," εξηγεί ο Naylor, "η οποία θα βοηθήσει την εταιρεία να επιταχύνει το ρυθμό με τον οποίο θα εφαρμοστούν οι νέες δυνατότητες του Β-2 σε πεδίο μάχης. "



To EHF upgrade 1 περιλαμβάνει:

Μια νέα ολοκληρωμένη μονάδα επεξεργασίας που αναπτύχθηκε από την Lockheed Martin που θα αντικαταστήσει τους αυτόνομους υπολογιστές αεροηλεκτρονικών για το Β-2.
Μια νέα μονάδα δίσκου Ηλεκτρονικών Συστημάτων,, η οποία θα μπορεί να μεταφέρει δεδομένα EHF προς και από το Β-2
Ένα δίκτυο καλωδίου οπτικών ινών που θα υποστηρίζουν την υψηλή ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων εντός του αεροσκάφους.

Το πρόγραμμα EHF Satcom αποτελεί μέρος μιας συνολικότερης προσπάθειας από την Πολεμική Αεροπορία και την Northrop Grumman για τον εκσυγχρονισμό του Β-2 για να το κρατήσει πλήρως επιχειρησιακό και ικανό να ανταπεξέλθει στον σύγχρονο και εξελισσόμενο περιβάλλον μάχης.

Η δεύτερη αναβάθμιση περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός νέου τερματικού σταθμού επικοινωνιών και νέων κεραιών που θα επιτρέψουν στο Β-2 να λαμβάνει και να μεταδίδει πληροφορίες με ασφάλεια μέσω δορυφόρου.

Το Β-2 είναι το μόνο αεροσκάφος των ΗΠΑ που συνδυάζει stealth χαρακτηριστικά, μεγάλη εμβέλεια, μεγάλο ωφέλιμο φορτίο και όπλα ακριβείας σε μια ενιαία πλατφόρμα. Σε συνεννόηση με τον στόλο αεροπορική υπεροχής της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία προβλέπει τον έλεγχο του εναέριου χώρου, καθώς και τον στόλο δεξαμενόπλοιων της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία δίνει τη δυνατότητα παγκόσμιας κινητικότητας, το Β-2 βοηθά στο να διασφαλιστεί μια αποτελεσματική απάντηση στις απειλές των ΗΠΑ οπουδήποτε στον κόσμο. Μπορεί να πετούν πάνω από 6.000 ναυτικά μίλια χωρίς ανεφοδιασμό και πάνω από 10.000 ναυτικά μίλια με ένα μόνο εναέριο ανεφοδιασμό παρέχοντάς της τη δυνατότητα να φθάσουν σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη μέσα σε λίγες ώρες.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

ΔΙΑΒΗΜΑ ΥΠΕΞ ΚΑΤΑ ΣΑΡΝΤΙΣ. ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΓΙΑ ΚΟΣΣΟΒΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ



ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!

Διάβημα του ΥΠΕΞ στην Άγκυρα για το Προξενείο Κομοτηνής το οποίο επιβεβαίωσε στην Βουλή ο ίδιος ο Δημήτρης Δρούτσας
Ενοχλημένη η Αθήνα από την δραστηριότητα του Μουσταφά Σαρντίς
Δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ: «Να απομονώσουμε τους ακραίους»

O τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα κ. Χασάν Γκογκούς εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου του έγινε προφορικό διάβημα διαμαρτυρίας για την ανάμειξη του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής στις επερχόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: «Η ένταση στην περιοχή αυτή βοηθά τους ακραίους» επισημάνθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών στον τούρκο πρεσβευτή.

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας μιλώντας χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Αμύνης αποκάλυψε ότι εκλήθη ο τούρκος πρεσβευτής και του έγιναν τα απαραίτητα διαβήματα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ανοιχτή στην κοινωνία και αφουγκράζεται τις ανάγκες των πολιτών, διαφυλάττοντας παράλληλα τα δικαιώματά τους. Και αυτό, όπως τόνισε, αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και κανενός άλλου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής ενέτεινε τις δραστηριότητές του στη Θράκη, επιχειρώντας να πριμοδοτήσει τα ψηφοδέλτια στα οποία μετέχουν αποκλειστικά μειονοτικοί.


Υπάρχουν κοινές παράμετροι στον γνωστό πρόξενο κι εκεί ενεργοποίησε τουρκική Τράπεζα και δραστηριοποίησε επιχειρηματίες, οργάνωσε πολιτιστικές θρησκευτικές κι άλλες εκδηλώσεις. Δέκα χρόνια πριν η Τουρκία διαμόρφωνε το κλίμα χειραγωγώντας μειονοτικούς πληθυσμούς, μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες… Συνήθως οι δημοσιογράφοι και δημοσιολόγοι όταν αναφέρονται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θράκη από τη συμπεριφορά εξωθεσμικών κέντρων της αλλοδαπής που ασκούν επιθετική πολιτική προπαγάνδας και πολυεπίπεδης δολιοφθοράς, διατυπώνουν τον όρο "Κοσσοβοποίηση" εννοώντας μάλλον το αποτέλεσμα παρά την διαδικασία που οδήγησε στην απόσχιση τμήματος (στρατηγικού) της σερβικής επικράτειας. Οι παρατηρητές -και ίσως γνώστες- της βαλκανικής πραγματικότητας επιμένουν πως ο όρος αυτός πρέπει να χρησιμοποιείται κυρίως για να προσδιορισθεί η ολιγωρία του επίσημου κράτους, καθώς και τα ατοπήματα τοπικών φορέων και μεμονωμένων ατόμων που οδήγησαν στη διαμόρφωση της κατάστασης, με τη γνωστή σε όλους μας κατάληξη.

Περιοριζόμενοι στην πολιτική της Τουρκίας ως προς το "Κοσσοβικό" κατ' αρχάς πρέπει να επισημάνουμε ότι η γειτονική χώρα εφήρμοσε όλες τις μεθόδους διείσδυσης και παρέμβασης στα εσωτερικά μιας κυρίαρχης χώρας, υποστηρίζοντας και χειραγωγώντας πληθυσμούς μειονοτικούς που ζούσαν στο Κοσσυφοπέδιο (Αλβανοί, Τουρκογενείς, Αθίγγανοι, Αιγύπτιοι, Πομάκοι κοκ) πολύ πριν το αντιληφθούν διπλωμάτες άλλων χωρών. Η Τουρκία είχε ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 90 (μόλις άρχισε και η γιουγκοσλαβική κρίση), αναπτύξει σχέσεις σε θρησκευτικό, πνευματικό, επιστημονικό, ανθρωπιστικό και πολιτικό επίπεδο προσβλέποντας και σε αμιγή πληθυσμιακά στρώματα στο γειτονικό Νόβι Παζάρ (Σαντζάκιο). Βασικό μέλημα των Τούρκων ήταν να εκτοπίσουν την επιρροή περιθωριακών ισλαμικών αιρέσεων: Καντέρι, Ριφάνι, Σάντι, Χαλβέτι, Νακσιμπεντί, Νοκτασι και Μπεκτασί, Εχλ-Μπειτ, Χανέφι και να διαδώσουν το σουνιτικό Ισλάμ. Από θρησκευτικά κέντρα της Τουρκίας ενισχύθηκαν οι Ρετζέπ Μπόγια, Νετζάτ Ιμπραχίμι ενώ δίνονταν υποτροφίες σε υποψηφίους φοιτητές Θεολογίας για Πανεπιστήμια της Τουρκίας. Παράλληλα ενισχύονταν διάφορες "ανθρωπιστικές" οργανώσεις που υπεράσπιζαν τους "καταπιεζομένους" μη χριστιανικούς πληθυσμούς του Κοσσυφοπεδίου. Η Τουρκία χρηματοδότησε τη δραστηριότητα οργανώσεων όπως η Al Muhajiroun-Kosovo Support Council, TWRA, κοκ.



Σε πολιτικό επίπεδο υποστήριξε την σύσταση ομάδων και την ίδρυση συνδέσμου για την υποστήριξη των Αλβανοκοσοβάρων στην Κωνσταντινούπολη με εκπροσώπους τους Ergun Zoga, Celalettin Olmezcan, Enver Tali κα ενώ ενεργό ρόλο στο Κοσσοβικό ανέπτυξαν και οι Deniz Baykal, Tuna Koc κα. Επίσης ήταν η εποχή των ενόπλων συγκρούσεων και η Τουρκία διέθεσε ολόκληρο δίκτυο της ΜΙΤ για την εκπαίδευση σκληροπυρηνικών Κοσσοβάρων. Στη συγκεκριμένη ιστορική φάση συνδέεται ο Βοσνιακός χώρος με τον Τουρκικό σε επίπεδο οργανώσεων μαφίας και οργανωμένου εγκλήματος με βασικούς συνδέσμους παλιούς συμπολεμιστές από το Βοσνιακό μέτωπο.

• Η πρώτη ομάδα Αλβανοκοσοβάρων που εκπαιδεύθηκε από Τούρκους στρατοπέδευσε στην περιοχή της Σμύρνης στο στρατόπεδο Baba Eski στα τέλη της δεκαετίας του 90. Σύνδεσμος των Αλβανοκοσοβάρων στην Τουρκία ήταν ο Refet Karjagdun.
• Ένα από τα παραδοσιακά κέντρα των Βοσνίων μουτζαχεντίνων στην Τουρκία βρίσκεται στο χωριό Halibejli κοντά στη Σμύρνη ( Izmir). Από το 1992 και μέσω της οργάνωσης IGASA από το χωριό αυτό πέρασαν περίπου 300 άνδρες που έλαβαν μέρος στη Βοσνιακή κρίση ως εθελοντές μαζί με Άραβες μουτζαχεντίνους στη Βοσνία..

Με το τέλος των εχθροπραξιών στο Κοσσυφοπέδιο η Τουρκία φρόντισε να εκμεταλλευθεί τα ερείσματα που είχε κατασκευάσει και επιδόθηκε στην ενδυνάμωση της οικονομικής και επιχειρηματικής παρουσίας της στο Κοσσυφοπέδιο η οποία εντοπίζεται στα εξής σημεία:

• Ρόλο συντονιστικού οργάνου έχει αναλάβει το ΤΙΚΑ που είναι επιφορτισμένη υπηρεσία για θέματα αναπτυξιακής βοήθειας. Έδρα της είναι η Πριζρένη όπου δραστηριοποιείται και ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών στην πόλη. Με την ομάδα αυτή οικονομικών συμφερόντων σε στενή συνεργασία και από κοινού σχεδιασμό γίνονται επαφές με τον Adnan Nas (Turkish-American Business Association) ο οποίος προσφάτως έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Μιτρόβιτσα.
• Η ΕΝΩΣΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΚΟΣΣΟΒΟΥ διατηρεί στενές σχέσεις με το τουρκικό τμήμα της KFOR. Σύμφωνα με πληροφορίες από ντόπιες πηγές το 2003 οριστικοποιήθηκαν οι δεσμοί και σε θεσμικό επίπεδο κάτω από την επίβλεψη των Metin KILIC, Agmagan DEMIRER, οι οποίοι μέσα από τον Σύνδεσμο Επιχειρηματιών ανέπτυξαν δίκτυο πληροφοριών .
• Η ΤΙΚΑ λειτουργώντας και ως μηχανισμός πίεσης συμμετείχε και στο ταξίδι του Besim Beqai τον Απρίλιο 2006 όπου μετέβη στην Τουρκία όπου και υπέγραψε συμφωνία για την προστασία των τουρκικών επενδύσεων στο Κοσσυφοπέδιο. Επίσης συνεχίσθηκε η εκπαίδευση Αλβανοκοσσοβάρων από Τούρκους στρατιωτικούς εκπαιδευτές ενώ Αλβανοκοσσοβάροι μετέχουν σε ΝΑΤΟικές αποστολές ενταγμένοι στα τουρκικά τάγματα.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΣΑΡΝΙΤΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ

Σε αυτό το πλαίσιο ο Μουσταφά Σαρνίτς, Τούρκος πρόξενος, απλώς διαχειρίζεται την πραγματικότητα αυτή και συντονίζει τις δραστηριότητες μηχανισμών που ήδη βρήκε σε πλήρη ανάπτυξη. Στα θετικά του σημεία καταλογίζεται και η δημιουργία τουρκικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο και η αφομοίωση των Γκοράντσι (αντίστοιχοι Πομάκοι δικοί μας), καθώς και η λειτουργία του Τουρκικού Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσόβου. Αφού εγκατέστησε τα δίκτυα της ΤΙΚΑ προχώρησε και στην λειτουργία τουρκικής τράπεζας "Turk Ekonomi Bankasi" (TEB).

Ο Σαρνίτς εγκαταλείπει το Κοσσυφοπέδιο όταν αυτό πλέον περνά στη φάση της επίσημης ανεξαρτησίας του και έρχεται στη Θράκη όπου συνεχίζει ακριβώς το ίδιο έργο με το συντονισμό και τη διαχείριση μηχανισμών που υφίσταντο, έχοντας ήδη "διδαχθεί" από το Κοσσυφοπέδιο, ενώ φαίνεται ότι ξέρει να εντοπίζει τα αδύνατα σημεία της χώρας υποδοχής και βεβαίως των ντόπιων φορέων της Ροδόπης. Η δραστηριότητα του Μ. Σαρνίτς μπορεί να ανακοπεί μόνον με την αλλαγή ορισμένων παραμέτρων σε τοπικό επίπεδο και κυρίως, όσο είναι ακόμη νωρίς…


Πηγή:xronos

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η Κίνα είναι λιγότερο ισχυρή απ όσο δείχνει


Σήμερα, πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν από έξω τη Κίνα με την τεράστια οικονομική της δύναμη, και θεωρούν πως το ζήτημα δεν είναι απλά οικονομικό αλλά και ζήτημα ισχύος. Μια χώρα με πάνω από 10% ετήσια ανάπτυξη, που κρατά στα χέρια της τα περισσότερα συναλλαγματικά αποθεματικά, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του πλανήτη, σίγουρα είναι και μια γεωπολιτική ατμομηχανή.

Αν όμως μπούμε μέσα από τις πύλες, παρακάμψουμε τους στατιστικούς δείκτες, τότε θα δούμε δυο σημεία που έρχονται να αμφισβητήσουν αυτή την εικόνα. Το πρώτο στοιχείο είναι τα τεράστια ποσά που η χώρα δαπανά για την ασφάλεια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Κίνα ξόδεψε $80 δισ. το 2009 για την άμυνά της. Για την εσωτερική της ασφάλεια, ξόδεψε $75 δισ.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ο τρόπος με τον οποίο εκφράζονται τα μέλη της ηγεσίας της. Όπως και οι παλαιότεροι (Μαοϊκοί) προκάτοχοί τους, αρέσκονται να φιλοσοφούν ουτοπικά, λέγοντας πως τα πράγματα θα καλυτερέψουν, οι σοδειές θα αυξηθούν, ο μαρξισμός θα επικρατήσει παντού, κλπ. Παρόλα αυτά, υπάρχει μια υποβόσκουσα κατάθλιψη. Ακόμη και ο πρωθυπουργός Wen Jiabao παρουσιάζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός, προειδοποιώντας πρόσφατα πως χωρίς πολιτικές μεταρρυθμίσεις, το μέλλον του κομμουνιστικού κόμματος είναι αμφίβολο.

Τα παραπάνω σχόλια συνόδευσαν μια κυβερνητική αναφορά, πως η διαφθορά, και οι ανισότητες απειλούν την ευημερία της χώρας. Η Κίνα μοιάζει δυνατή από έξω, αλλά στο εσωτερικό της είναι σαν ένα ναρκοπέδιο γεμάτο από περιβαλλοντικά προβλήματα, εθνικιστικές εντάσεις, κοινωνικές ανισορροπίες, και οικονομικές ανισότητες.

Το περιβάλλον είναι όντως πρόβλημα, με τεράστιες αστικές εκτάσεις που συνεχώς διογκώνονται, λειψυδρία, μόλυνση, υπερπληθυσμό, και άστατες καιρικές συνθήκες. Πως αντιδρά η Κίνα; Ακόμη και στη τελευταία σύνοδο της Κοπεγχάγης, η επίσημη θέση της ήταν πως για όλα τα δεινά της κλιματικής αλλαγής, φταίνε οι οικονομικά αναπτυγμένες χώρες. Επέμεναν μάλιστα πως τον λογαριασμό θα πρέπει να πληρώσουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Οι προοπτικές για κάποια αλλαγή πολιτικής είναι θολές. Από τη δεκαετία του `70, το κινεζικό Κ.Κ. είχε αναγνωρίσει την ανάγκη για αλλαγές στη διοίκηση της χώρας, και διαχωρισμό κράτους- κόμματος. Ήδη προχώρησαν σε μια πιο ανεξάρτητη δικαιοσύνη, και αφήνουν κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις να λειτουργούν σε καθεστώς ημιπαρανομίας. Το πρόβλημα όμως είναι πως δεν θα υπάρξει αρκετός χρόνος ώστε να επεκταθούν οι όποιες καινοτομίες. Γιατί; Διότι η Κίνα είναι θύμα της επιτυχίας της.

Η οικονομία της χώρας εκτοξεύτηκε πέραν πάσης προσδοκίας. Αυτοί που κάποτε κατηγορούνταν ως υπερβολικά αισιόδοξοι, σήμερα θεωρούνται ως αβάσιμα προσεχτικοί. Η Κίνα βρίσκεται δέκα χρόνια μπροστά από αυτό που όλοι περίμεναν το 1999. Αυτό όμως σημαίνει, πως ενώ οι ηγέτες της θεωρούσαν πως είχαν αρκετό χρόνο μπροστά τους προκειμένου να προχωρήσουν στις απαραίτητες πολιτικές προσαρμογές, τώρα συνειδητοποιούν πως ο χρόνος είναι αδυσώπητος.

Μέχρι τώρα, το ΚΚΚ χρησιμοποιεί παλιές και δοκιμασμένες μεθόδους για να κρατήσει τα πράγματα στη θέση τους. Συνεχίζει τη καταστολή όσων διαφωνούν και του δημιουργούν προβλήματα. Οι αντίπαλες φωνές είτε φυλακίζονται, είτε απομονώνονται, είτε απλά εξαφανίζονται. Βέβαια, σε κάποιους τομείς έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι. Η χώρα πειραματίζεται με τις εκλογές, και άρχισε να επιτρέπεται και κάποια μεγαλύτερη διάχυση πληροφοριών, που μέχρι πρότινος ήταν θέματα ταμπού. Όμως στα μεγάλα ζητήματα (νομική υπόσταση κοινωνικών ομάδων, περιφερειακές εκλογές, δημοσιονομική αναδιάρθρωση, κλπ) δεν φαίνεται να υπάρχει θέληση για αλλαγή.

Το κινεζικό Politburo φοβάται πως αν ανοίξει ένα θέμα, θα πρέπει παράλληλα να ανοίξει και τα υπόλοιπα. Αυτή η προσέγγιση εμπεριέχει το ρίσκο της αποτυχίας και επομένως η υπερβολικά προσεχτική κινεζική ηγεσία είναι φυσιολογικό να αναβάλλει κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης. Υπάρχει η εικόνα μιας ηγεσίας που απλά ανέχεται το υπάρχον status quo, ελπίζοντας πως τα πράγματα θα κυλήσουν από μόνα τους και οι αλλαγές θα έρθουν με μιάς, όταν έρθουν. Κάτι τέτοιο μπορεί όντως να συμβεί. Το πρόβλημα όμως είναι πως τα ισχυρότερα ανεξάρτητα δικαστήρια, η μεγαλύτερη κοινωνική δράση, και η αυξημένη συμμετοχή των πολιτών, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για οποιαδήποτε μελλοντική οικονομική μεταρρύθμιση, θα είχε αποτέλεσμα.

Η Κίνα υποφέρει από μεγάλες εσωτερικές εντάσεις. Λέγεται πως οι μαζικές διαδηλώσεις κάθε χρόνο είναι περίπου 90.000, την ίδια ώρα που η κοινωνική δυσφορία οδηγεί σε εγκληματικότητα, αποξένωση και θυμό. Αν η Κίνα καταφέρει να μετεξελιχθεί ομαλά, σίγουρα θα καταστεί, μαζί με τις ΗΠΑ, η κυρίαρχη δύναμη αυτού του αιώνα. Αν όμως η ηγεσία της δεν μπορέσει να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής, και να ελέγξει τον θυμωμένο πληθυσμό της, οι συνέπειες θα είναι πολλές, και όχι σίγουρα δεν θα περιοριστούν μέσα στα σύνορά της.

Η Κίνα έχει κάθε δικαίωμα να γιορτάζει τις επιτυχίες της. Θα πρέπει όμως να συνειδητοποιήσει πως τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει, χρειάζονται άμεσες πρωτοβουλίες προκειμένου να επιλυθούν.

S.A.- The Diplomat

http://the-diplomat.com


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η Γεωργία προκαλεί πάλι ένταση με την Ρωσία




Η Ρωσία καταδίκασε σήμερα ανοιχτά την απόφαση της Γεωργίας να καταργήσει το καθεστώς της θεώρησης διαβατηρίου (βίζα) για τους Ρώσους πολίτες που ζουν στον Βόρειο Καύκασο, κρίνοντας ότι η Τιφλίδα επιζητεί κατ' αυτόν τον τρόπο να αποσταθεροποιήσει την περιοχή αυτή.

«Η μονομερής απόφαση των αρχών της Γεωργίας για την εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος χωρίς βίζα για τους Ρώσους πολίτες σε πολλές δημοκρατίες του Βορείου Καυκάσου μπορεί να ειδωθεί μόνον ως πρόκληση», σημειώνει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Η προσπάθεια αυτή να διαιρεθεί ο ρωσικός πληθυσμός σε διαφορετικές κατηγορίες αντιβαίνει στους κανόνες του πολιτισμένου διαλόγου μεταξύ των κρατών», προσθέτει το ρωσικό υπουργείο, το οποίο κατηγορεί την Τιφλίδα ότι θέλει «να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στο Βόρειο Καύκασο».

Η εκπρόσωπος του γεωργιανού προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι αιτιολόγησε από την πλευρά της το μέτρο αυτό, το οποίο αποσκοπεί σύμφωνα με την ίδια «στην εμβάθυνση του διαλόγου ανάμεσα στους λαούς του Καυκάσου».

Η Ρωσία και η Γεωργία δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις μετά τον σύντομο πόλεμο του Αυγούστου του 2008 μεταξύ των δύο χωρών. Για να επισκεφθούν τη Γεωργία, οι Ρώσοι οφείλουν να πάρουν βίζα είτε κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο, είτε στην πρεσβεία της Ελβετίας που εκπροσωπεί τα γεωργιανά συμφέροντα στη Ρωσία.

Η Τιφλίδα προκαλεί συχνά την οργή της Μόσχας με πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για τη βελτίωση της εικόνας του απέναντι στους Ρώσους, όπως για παράδειγμα η δημιουργία του τηλεοπτικού δικτύου Perviy Kavkazky, το οποίο παρουσιάζεται ως «το πρώτο ρωσόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο του Καυκάσου εκτός του ελέγχου του Κρεμλίνου».

Η Μόσχα κατηγορεί την Τιφλίδα ότι υποστηρίζει τους ισλαμιστές αντάρτες που δρουν στις δημοκρατίες του ρωσικού Καυκάσου.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Κρίσιμη σύνοδος για το μέλλον του ΝΑΤΟ


Για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ συναντώνται όλοι μαζί στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το μέλλον της Ατλαντικής Συμμαχίας στα επόμενα δέκα χρόνια. «Το ΝΑΤΟ είναι η πιο επιτυχημένη συμμαχία στην ιστορία» διακηρύσσει ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Για να παραμείνει όμως επιτυχημένη η Συμμαχία, θα πρέπει να ξαναεφεύρει τον …εαυτό της υποστηρίζει ο Ράσμουσεν και κάνει λόγο για το ΝΑΤΟ της ψηφιακής εποχής…» Ο Ράσμουσεν υποστηρίζει ότι η Συμμαχία θα εξακολουθήσει να προστατεύει εννιακόσια εκατομμύρια πολίτες από έξωθεν απειλές και την επόμενη δεκαετία. Μόνο που η έξωθεν απειλή του μέλλοντος προφανώς δεν είναι μία στρατιά τεθωρακισμένων στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, οι νέες απειλές είναι ασύμμετρες και απρόβλεπτες: τρομοκρατικές ενέργειες, επιθέσεις σε αποθέματα πρώτων υλών ή δρόμους ανεφοδιασμού, πυραυλικές δοκιμές για παράδειγμα στο Ιράν, επιθέσεις χάκερ σε κρατικά δίκτυα υπολογιστών. Μπορεί όμως μία επίθεση χάκερ να προκαλέσει την επέμβαση του ΝΑΤΟ με βάση το περίφημο άρθρο 5 στο καταστατικό της Συμμαχίας;

Δεν είναι βέβαιο, αλλά και δεν αποκλείεται εκ των προτέρων, υποστηρίζει ο γενικός γραμματέας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν: «Ούτε οι cyber επιθέσεις, ούτε οποιεσδήποτε άλλες επιθέσεις μπορούν να θεωρηθούν εκ των προτέρων ότι εμπίπτουν στο άρθρο 5. Θα έλεγα ότι επικρατεί μία 'εποικοδομητική αβεβαιότητα' και θα έλεγα επίσης ότι αυτό ακριβώς είναι και το δυνατό σημείο του άρθρου 5» λέει ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας.

Με απλά λόγια το ΝΑΤΟ θα προτιμούσε να μη δεσμευθεί για το πότε και το αν θα επέμβει, έτσι ώστε ο επιτιθέμενος να αισθάνεται πάντα την απειλή του. Στα πλαίσια της Ατλαντικής Συμμαχίας επικρατούν διαφορετικές απόψεις και εκφράζονται λεπτές αποχρώσεις ως προς αυτό. Η Γερμανία δεν απορρίπτει μία διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 5, αλλά επιμένει ότι μία νατοϊκή επέμβαση πρέπει να καλύπτεται και από εντολή των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελλε προτείνει νέα βήματα αφοπλισμού: «Ακόμα και τα τελευταία πυρηνικά όπλα που παραμένουν εγκατεστημένα στη Γερμανία θα πρέπει να απομακρυνθούν. Η Γερμανία θα γίνει αποπυρηνικοποιημένη χώρα…» τονίζει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. Αυτό το αίτημα του Γκίντο Βέστερβελλε δεν καταγράφεται επισήμως στην ατζέντα του ΝΑΤΟ.

Πάντως η Ατλαντική Συμμαχία υπόσχεται ότι θα συστήσει μία ειδική επιτροπή για θέματα αφοπλισμού και θα προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα. Οι πιο αισιόδοξοι πιστεύουν μάλιστα ότι με τη νέα αντιπυραυλική ασπίδα που ετοιμάζει το ΝΑΤΟ, θα είναι εύκολο να αποσυρθούν τα συμβατικά πυρηνικά όπλα για έναν πολύ απλό λόγο: σε λίγες δεκαετίες τα όπλα αυτά θα είναι παρωχημένα…


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki