Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ολοκλήρωση εκσυγχρονισμού των τουρκικών αρμάτων μάχης Leopard-1Τ



Mε την παράδοση και του τελευταίου άρματος μάχης τύπου Leopard-1Τ ολοκληρώθηκε το σχετικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ύψους $163 εκατ. που χρονολογείται από το 1998. Συνολικά 171 άρματα Leopard 1A1T1 του Τουρκικού Στρατού δέχθηκαν νέο Σύστημα Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ) Volkan-ΙΙΙ κατασκευής Αselsan, και μετονομάστηκαν σε Leopard 1Turk.
Τα 227 Leopard 1A3T1 που απομένουν, δεν αναμένεται να εκσυγχρονιστούν και θα παραμείνουν με χαμηλές επιχειρησιακές δυνατότητες καθώς η Τουρκία επικεντρώνεται στo σχεδίαση και ανάπτυξη του Τουρκικού Εθνικού Κύριου Άρματος Μάχης Altay από την Οtokar. Ως στόχος έχει τεθεί η ολοκλήρωση δοκιμών των πρωτοτύπων μέχρι το 2013.
Για το τουρκικό πρόγραμμα, η Aselsan δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη του ΣΕΠ και των ηλεκτροπτικών, η ΜΚΕΚ θα αναλάβει το πυροβόλο 120mm L/55 και τα πυρομαχικά προέλευσης των Israel Military Industries (ΙΜΙ), ενώ η Roketsan τα συγκροτήματα θωράκισης και επιβίωσης.

Eξελίξεις στο τουρκικό αρματικό δυναμικό
O Τουρκικός Στρατός κατάφερε με συνοπτικές διαδικασίες να αποκτήσει 339 Leopard-2A4 από τα γερμανικά αποθέματα ενώ σύμφωνα με πρόσφατο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Αksam βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τη Γερμανία για τη προμήθεια πρόσθετων, προφανώς των 140-160 μεταχειρισμένων του τύπου για τα οποία έχει ενημερωθεί και η ελληνική πλευρά. Με το συγκεκριμένο τύπο εξοπλίζονται οκτώ Επιλαρχίες, εκ των οποίων τουλάχιστον δύο βρίσκονται στην Ανατολική Θράκη. Η προμήθεια των Leopard-2A4 αποτέλεσε την ιδανική ενδιάμεση λύση μέχρι την έναρξη παραγωγής του Αltay.


Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η παράδοση των αναβαθμισμένων Μ-60Τ.


Στα πρόθυρα της ολοκλήρωσης, με σημαντική όμως υπέρβαση κόστους, βρίσκεται και το προγράμμα αναβάθμισης 170 αρμάτων μάχης M-60T Sabra με τη βοήθεια της ΙΜI, καθώς μέχρι τον Οκτώβριο είχαν παραδοθεί (με ρυθμό 8 αρμάτων/μήνα) τουλάχιστον 150 στον Τουρκικό Στρατό ενώ υπεγράφη σύμβαση προμήθειας 45 αρματοφορέων ωφέλιμου φορτίου 70t για ταχεία ανάπτυξη/μεταστάθμευση, με τις παραδόσεις να αναμένονται μέχρι το τέλος του 2010.
Επισημαίνεται ότι το πακέτο αναβάθμισης περιελάμβανε μεταξύ άλλων λειόκανο πυροβόλο 120 mm L/44 με δυνατότητα εκτόξευσης κατευθυνομένων βλημάτων LAHAT, νέο συγκρότητα ισχύος με κινητήρα ΜΤU 1200 ίππων, θερμική κάμερα και ΣΕΠ Knight III της Elbit, πρόσθετη εκρηκτική θωράκιση αντιδράσεως ERA και νέες ερπύστριες.
To κύριο άρμα μάχης του Τουρκικού Στρατού που συμμετέχει στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ είναι το M-60 (σε υπηρεσία 658 Μ-60A3TTS και περί τα 100 Μ-60Α1). Αν και η κατά καιρούς ανάπτυξή τους σε περιοχές κοντά στα σύνορα με το Ιράκ ανέδειξε αρκετά προβλήματα διαθεσιμότητας, είναι το άρμα μάχης που εμπιστευόταν περισσότερο ο Τουρκικός Στρατός μέχρι σήμερα.
Οι προσπάθειες της Άγκυρας για το μαζικό εκσυγχρονισμό του τεράστιου στόλου των Μ-48 που διέθετε την δεκαετία του ΄80 έχουν ως αποτέλεσμα την παραμονή σε υπηρεσία σήμερα 751 M-48A5T2 και περίπου 1.000 Μ-48Α5Τ1 (441 M-48A5Τ1/T2 εξοπλίζουν τις κατοχικές δυνάμεις στη Κύπρο). Τα πρώτα θεωρούνται εφάμιλλα των 400 ελληνικών Μ-48Α5 ΜΟLF ενώ τα δεύτερα έχουν μηδαμινή επιχειρησιακή αξία στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Παλαιότερες επίσημες αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας έκαναν λόγο για μη διαθεσιμότητα των τουρκικών αρμάτων της σειράς Μ κατά 70%

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.