Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Να στέλνει δυνάμεις στο εξωτερικό χωρίς έγκριση του Κοινοβουλίου, ζητά ο Μεντβέντεφ


Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζητά να έχει το δικαίωμα να στέλνει ρωσικά στρατεύματα σε άλλες χώρες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης χωρίς να συμβουλεύεται το Κοινοβούλιο, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.


Ο Ντ.Μεντβέντεφ ζήτησε να γίνουν αλλαγές στη νομοθεσία μετά τον περυσινό πόλεμο στη Γεωργία.

Τότε είχε στείλει στρατεύματα παραβιάζοντας το Σύνταγμα αφού η Τιφλίδα εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση εναντίον της αποσχισθείσας επαρχίας της Νότιας Οσετίας.

Ο ρωσικός νόμος που ήταν τότε σε ισχύ προέβλεπε πως η Ανω Βουλή του Κοινοβουλίου, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, είχε το αποκλειστικό δικαίωμα να στέλνει στρατεύματα στο εξωτερικό.

Όμως το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας δεν συνεδρίασε παρά μόνο μετά το τέλος του πολέμου, που διήρκεσε πέντε ημέρες.

Ένας νέος νόμος που υιοθετήθηκε το Νοέμβριο διεύρυνε το πεδίο των «καταστάσεων έκτακτης ανάγκης», στις οποίες μπορούν να αναπτυχθούν ρωσικά στρατεύματα, αλλά διατήρησε την πρόβλεψη ότι ο πρόεδρος χρειάζεται προηγουμένως την έγκριση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Σε δήλωση που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου αναφέρεται πως ο Ντ.Μεντβέντεφ ζήτησε από την Ανω βουλή να αποφασίζει μόνος του.

«Ο πρόεδρος έστειλε στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μια πρόταση να του δώσει το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις για την επιχειρησιακή χρησιμοποίηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο εξωτερικό για να προστατεύουν τα συμφέροντα της Ρωσικής
Ομοσπονδίας και των πολιτών της και να διατηρούν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» αναφέρει η δήλωση.

Στη δήλωση δεν αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες και η εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Νατάλια Τιμάκοβα δήλωσε ότι δεν έχει
κάποιο σχόλιο.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν «βλέπει εμπόδια» στην επανέναρξη της αεροπορικής σύνδεσης με τη Γεωργία, η οποία είχε διακοπεί εξαιτίας του πολέμου.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.