Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Επικοινωνία Παπανδρέου-Γκρούεφσκι μετά τον «πάγο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις


Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι πρόκειται να έλθει ο Γιώργος Παπανδρέου μετά την επικράτηση των ελληνικών θέσεων στις Βρυξέλλες με την παραπομπή του ζητήματος της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην επόμενη προεδρία της ΕΕ. Έντονη ενόχληση στα Σκόπια.


Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας εξέφρασε από τις Βρυξέλλες πλήρη ικανοποίηση για τα τελικά συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που παραπέμπουν στην επόμενη, ισπανική, προεδρία της ΕΕ το ζήτημα για τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

Ο κ. Δρούτσας ανέφερε πως το αρχικό σχέδιο των συμπερασμάτων που παρουσίασε η σουηδική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, καθώς έκανε λόγο για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ το Μάρτιο του 2010.

«Δεν νοείται διαπραγμάτευση χωρίς λύση»

«Το ζητούμενο είναι να φτάσουμε σε λύση για το θέμα της ονομασίας. Πριν την επίτευξη λύσης στο θέμα της ονομασίας δεν νοείται έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Αυτό δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, είναι πραγματικότητα» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Επισήμανε ότι χάρη στις εντατικές προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας, το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων ικανοποιεί πλήρως τις ελληνικές θέσεις, καθώς τονίζεται ότι «η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος κατόπιν διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει ουσιώδης».

Ο Δ. Δρούτσας τόνισε ότι αρκετά κράτη-μέλη συμμερίστηκαν τις ανησυχίες της Ελλάδας και στήριξαν τις ελληνικές θέσεις.

Παράλληλα, τόνισε ότι προσπάθησε να στείλει ένα θετικό μήνυμα προς την ΠΓΔΜ προβάλλοντας τη νέα δυναμική που έχει αναπτυχθεί στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα θέλει να πάρει «στους ώμους της» το θέμα της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ, ωστόσο και εκείνη πρέπει να κάνει το χρέος της για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Η πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού για την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκολα Γκρούεφσκι ερμηνεύεται ως επιβεβαίωση της Ελλάδας να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία.

Ενόχληση στην ΠΓΔΜ

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες μετά την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι υπέδειξαν την Ελλάδα ως υπεύθυνη, λέγοντας ότι «επέλεξε να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα της ισχύος, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη».

«Δεν μας εξέπληξε πολύ, αλλά αυτή τη φορά έχει γίνει με πιο εκλεπτυσμένο τρόπο, σε σχέση με αυτόν στη σύνοδο στο Βουκουρέστι, παρά το γεγονός ότι η δυνατότητα να επανέλθουμε στο ζήτημα του ονόματος στους επόμενους έξι μήνες αφήνει την ελπίδα ότι ίσως θα υπάρξει κάποια προσέγγιση προς αυτή την κατεύθυνση» είπε ο Γκρούεφσκι.

«Αυτό το οποίο εξαρτιόταν από εμάς το κάναμε. Τώρα είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα 18 χρόνων και με μια κυβέρνηση η οποία δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μία λύση» ανέφερε και προσέθεσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις προσπάθειες προς την πορεία της στη ΕΕ.

«Εμείς κάναμε το δικό μας μέρος, εκπληρώσαμε τις προϋποθέσεις ένταξης, τώρα υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν εξαρτώνται μόνο από εμάς. Η Ελλάδα προφανώς ζητά πράγματα από εμάς τα οποία κανένας στον κόσμο δεν θα ζητούσε από κανέναν» συνέχισε, ευχαριστώντας τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ Καρλ Μπιλντ για τις προσπάθειες της σουηδικής προεδρίας.

Από πλευράς του ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, έκανε λόγο για «νέα ελληνική υποκρισία».

«Η χώρα, η οποία δήθεν τίθεται υπέρ της προσχώρησης στην ΕΕ όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, το συντομότερο δυνατόν, στην πρώτη ευκαιρία που της δόθηκε να αποδείξει κάτι τέτοιο, προτίμησε να μας μπλοκάρει, αρνούμενη να μας παραχωρηθεί η δυνατότητα να αρχίσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ» είπε.

Σύμφωνα με τον Μιλόσοσκι «η παρεμπόδιση εκ μέρους της επίσημης Αθήνας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεν θα συνεισφέρει στη βελτίωση του κλίματος των διμερών συνομιλιών για το ζήτημα της ονομασίας».

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης της ΠΓΔΜ (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, κάλεσε τον Γκρούεφσκι να εκμεταλλευθεί το διάστημα των επόμενων έξι μηνών για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για λύση, καθώς, όπως είπε, από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι μέχρι σήμερα πέρασαν 20 μήνες και αποδείχτηκε ότι η χώρα δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό βήμα για την ενσωμάτωσή της στις ευρωατλαντικές δομές.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.