Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Ένταση στο Ιράκ από την είσοδο Ιρανών στρατιωτών σε περιοχή πετρελαιοπηγών


Έντεκα Ιρανοί στρατιώτες εισήλθαν την Παρασκευή σε περιοχή με πετρελαιοπηγές του Ιράκ, στη μεθόριο των δύο χωρών, και ύψωσαν την ιρανική σημαία, ανακοίνωσε ο Ιρακινός αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.


Το Ιράν από την πλευρά του διέψευσε ότι εισέβαλε σε ιρακινή περιοχή πετρελαιοπηγών.

Ο Ιρακινός υπουργός Αχμέντ Αλί αλ-Καφάτζι επιβεβαίωσε πληροφορίες που έκαναν λόγο για είσοδο ιρανικών στρατευμάτων στην περιοχή Φάκα που βρίσκεται στην ιρακινή πλευρά της μεθορίου, μεταξύ Ιράν και Ιράκ.

«Στις 3:30 το απόγευμα, έντεκα Ιρανοί (στρατιώτες) πέρασαν τα σύνορα Ιράν-Ιράκ και κατέλαβαν πετρελαιοπηγή. Ύψωσαν την ιρανική σημαία και παραμένουν εκεί μέχρι αυτή τη στιγμή» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος νωρίτερα είχε αρνηθεί ότι υπήρξε τέτοιο περιστατικό.

H Βαγδάτη ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής ότι η κίνηση αποτελεί παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας του Ιράκ και δείχνει την «ανάγκη χάραξης σαφών συνόρων» στην περιοχή, ενώ το ιρακινό συμβούλιο εθνικής ασφαλείας συνεδρίαζε για να εξετάσει την κατάσταση.

«Το Ιράκ ζητεί την άμεση απόσυρση από την πετρελαιοπηγή με αριθμό 4 και από την περιοχή κοιτασμάτων πετρελαίου Φάκκα, η οποία ανήκει στο Ιράκ. Το Ιράκ αναζητεί μια ειρηνική και διπλωματική διευθέτηση αυτού του ζητήματος» ανέφερε ο ιρακινός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η Τεχεράνη αμφισβητεί την κυριότητα του Ιράκ στην περιοχή.

Οι εδαφικές διαμάχες είχαν οδηγήσει στον 8ετή πόλεμο ανάμεσα σε Ιράκ και Ιράν (1980 έως 1988) με δεκάδες χιλιάδες θύματα.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.