Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Σε τροχιά ευρωπαϊκός κατασκοπευτικός δορυφόρος


Σε τροχιά τέθηκε σήμερα ο ευρωπαϊκός κατασκοπευτικός δορυφόρος HELIOS ΙΙ B ύστερα από επιτυχή εκτόξευση του πυραύλου ARIANE 5. Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε, μετά από δύο αναβολές, από τη γαλλική Γουϊάνα ενώ στο πρόγραμμα συμμετέχει και η Ελλάδα.

Η Ελλάδα παίρνει μέρος στα δορυφορικά προγράμματα επισκόπησης γης HELIOS-II & MUSIS, τα οποία εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν στο εθνικό αμυντικό σύστημα, καθόσον η «δορυφορική πληροφορία» αποδεικνύεται πολλαπλασιαστής ισχύος στο πλήρες φάσμα των επιχειρησιακών υποχρεώσεων των Ενόπλων Δυνάμεων.



Στα προγράμματα συμμετέχουν, εκτός από τη χώρα μας, οι Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία.

Σταθμός στην Τανάγρα

Με την ανάπτυξη του προγράμματος η Ελλάδα δεν θ’ αγοράζει πλέον δορυφορικές εικόνες, αλλά θ’ αποτελεί συνιδιοκτήτη στο οικονομικό ποσοστό συμμετοχής της, των προγραμμάτων HELIOS-II την παρούσα περίοδο και MUSIS αργότερα, με τις δορυφορικές εικόνες να λαμβάνονται απευθείας επί ελληνικού εδάφους σε επίγειο δορυφορικό σταθμό, προς άμεση ικανοποίηση των Ελληνικών επιχειρησιακών αιτημάτων.

Για το σκοπό αυτό κατασκευάζεται ο Δορυφορικός Σταθμός Εδάφους στην αεροπορική βάση της Τανάγρας, ο οποίος ανήκει και εποπτεύεται από το ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κύρια επιχειρησιακά χαρακτηριστικά των συστημάτων HELIOS και MUSIS, είναι η άριστη διακριτική ικανότητα, η παραγωγή τρισδιάστατων εικόνων του χώρου, η δυνατότητα υπέρπτησης και η συχνότητα επανασκεψιμότητας της περιοχής ενδιαφέροντος, χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια προσωπικού και υλικού.

Παίρνουμε φωτογραφίες

Το πρόγραμμα HELIOS-II, στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα από το 2007, θα αποτελείται από δύο οπτικούς δορυφόρους παρατήρησης γης, που διαθέτουν δυνατότητες προγραμματισμού και λήψης ημέρα και νύκτα, καθώς και τα επίγεια μέσα υποστήριξης τους. Στο πλαίσιο του προγράμματος βρίσκεται ήδη σε τροχιά και είναι επιχειρησιακός ο πρώτος δορυφόρος HELIOS - ΙΙΑ από τον οποίο η χώρα μας παίρνει, ήδη, στοιχεία και φωτογραφίες.

Σε ότι αφορά στο MUSIS οι επιχειρησιακές δυνατότητες του συστήματος, υπερέχουν στα τεχνικά χαρακτηριστικά έναντι των αντιστοίχων του HELIOS-II, αλλά επιπλέον το σύστημα θα διαθέτει και τμήματα radar.

Ο συνδυασμός των χαρακτηριστικών των διαφορετικών αισθητήρων (οπτικού, υπέρυθρου, θερμικού και radar) μεγιστοποιεί τις δυνατότητες παρατήρησης γης παρέχοντας εικόνες λίαν υψηλής ευκρίνειας, ανεξαρτήτως των επικρατούντων καιρικών συνθηκών.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.