Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Ευρωκαταδίκη της Τουρκίας για λογοκρισία του Τύπου


Η Τουρκία καταδικάστηκε στο Στρασβούργο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επειδή λογόκρινε έξι εφημερίδες και επέβαλε κυρώσεις σε 20 δημοσιογράφους για άρθρα τους που θεωρήθηκαν επικριτικά από την κυβέρνηση, την περίοδο από το 2001 μέχρι το 2007.


Στην πρώτη υπόθεση επιβλήθηκαν κυρώσεις σε 19 δημοσιογράφους για άρθρα που δημοσιεύθηκαν σε 5 εφημερίδες που οι αρχές θεωρούν ότι είναι "όργανα προπαγάνδας μίας παράνομης τρομοκρατικής οργάνωσης, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK)". Η έκδοση αυτών των εφημερίδων διακόπηκε.

Στην άλλη υπόθεση, ο ιδιοκτήτης και διευθυντής σύνταξης του μηνιαίου περιοδικού "Έκκληση για έναν καινούργιο κόσμο" κατηγόρησε το κράτος ότι εξαπέλυσε "βάρβαρη επίθεση" εναντίον εξεγερμένων κρατούμενων. Το περιοδικό είχε στο εξώφυλλό του φωτογραφίες κρατούμενων χτυπημένων ή με εγκαύματα.

Ο διευθυντής του περιοδικού Αζίζ Οζέρ καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκιση και του επιβλήθηκε πρόστιμο, ενώ όλα τα αντίτυπα του περιοδικού κατασχέθηκαν.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι και στις δύο περιπτώσεις παραβιάστηκε η ελευθερία έκφρασης των εναγόντων.

Η απαγόρευση μίας ολόκληρης εφημερίδας, όπως συνέβη στην πρώτη υπόθεση, "είναι απαράδεκτη και ισοδυναμεί με λογοκρισία", αναφέρει στην απόφασή του το δικαστήριο.

Οι 19 δημοσιογράφοι της πρώτης υπόθεσης θα λάβουν ο καθένας 1.800 ευρώ για ηθική βλάβη, ενώ στον Οζέρ επιδικάστηκαν 3.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 423 ευρώ για να αποζημιωθεί για το πρόστιμο που αναγκάστηκε να πληρώσει.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.