Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Ζητούν έρευνες και για παλαιστινιακά εγκλήματα πολέμου


Έρευνες για πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από Παλαιστίνιους στη διάρκεια της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας πριν από ένα χρόνο, ζήτησαν από τις αρχές στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη 11 μη κυβερνητικές παλαιστινιακές οργανώσεις.


Έρευνες για πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από Παλαιστίνιους στη διάρκεια της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας πριν από ένα χρόνο, ζήτησαν από τις αρχές στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη 11 μη κυβερνητικές παλαιστινιακές οργανώσεις.
Οι συγκεκριμένες οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έστειλαν όμοιες επιστολές στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στη Δυτική Όχθη και στον Ισμαήλ Χανίγια, τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Στις επιστολές τους, οι οργανώσεις ασκούν πιέσεις στους Παλαιστινίους να ακολουθήσουν τις συστάσεις της επιτροπής Γκόλντστοουν, η οποία επισημαίνοντας τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στη διάρκεια της επιχείρησης Συμπαγές Μολύβι, εξαπολύει την ίδια κατηγορία σε βάρος της Χαμάς και των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στη Γάζα.

"Αν και ένα μεγάλο μέρος της έκθεσης Γκόλντστοουν επισημαίνει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από το Ισραήλ, υπογραμμίζει επίσης ότι παραβιάσεις διαπράχθηκαν από ένοπλες οργανώσεις και από τις παλαιστινιακές αρχές", τονίζεται στην επιστολή των ΜΚΟ.

Οι ένδεκα ΜΚΟ ζητούν την άμεση έναρξη "αξιόπιστων εσωτερικών ερευνών". Ανάμεσα στις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπογράφουν την επιστολή είναι η Αλ Χακ που εδρεύει στη Δυτική Όχθη και οι Αλ Νταμίρ και Αλ Μεζάν στη Γάζα.

Η ισραηλινή εισβολή, που ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου του 2008 και έληξε στις 18 Ιανουαρίου του 2009, στοίχισε τη ζωή σε 1.400 Παλαιστινίους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιάς και 13 Ισραηλινοί.

Το Νοέμβριο η γενική συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε απόφαση που ζητεί από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να διενεργήσουν "αξιόπιστες έρευνες" για εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης. Η απόφαση εγκρίνει την έκθεση της Επιτροπής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υπό τον νοτιοαφρικανό δικαστή Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν που κατηγόρησε το Ισραήλ και ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες για "εγκλήματα πολέμου" και "πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" στη διάρκεια της σύγκρουσης.




Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.