Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Το Ιράν ενδέχεται να κατασκευάζει πυρηνικά όπλα



Το φόβο ότι το Ιράν πιθανόν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα εκφράσει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), όπως αναφέρει απόρρητο έγγραφο τη υπηρεσίας.


Στο έγγραφο σημειώνεται επίσης ότι το Ιράν έχει κατασκευάσει την πρώτη του παρτίδα παραγωγής μιας φάσεως εμπλουτισμένου ουρανίου υψηλού επιπέδου -20%- αλλά η Ισλαμική δημοκρατία δεν κατόρθωσε να δώσει στους επιθεωρητές τα απαιτούμενα στοιχεία που είχαν ζητήσει νωρίτερα.

Και οι δύο εξελίξεις είναι πιθανόν να αυξήσουν τις ανησυχίες της Δύσης ότι το Ιράν είναι αποφασισμένο μυστικά να αναπτύξει ικανότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων από τη μέθοδο του εμπλουτισμού του ουρανίου.

Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι οι προσπάθειες της έχουν ως μοναδικό στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας ή ράδιο-ισοτόπων για τη γεωργία και την ιατρική.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η "ανησυχία του αυξάνεται" όσον αφορά τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Π. Τζ. Κρόουλι δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατανοούν γιατί το Ιράν αρνείται να προσέλθει "στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δεσμευτεί εποικοδομητικά" για το πρόγραμμα του.

"Μπορείτε να βγάλετε ορισμένα συμπεράσματα από αυτά" πρόσθεσε ο ίδιος.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.