Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Το Ισραήλ δρομολογεί τη λύση του "ενός κράτους" υποστηρίζει ο Αμπάς


Η συνεχιζόμενη κατοχή της Δυτικής Όχθης οδηγεί μοιραία στην «λύση του ενός κράτους» τονίζει σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.


Ο Αμπάς, που συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε πρόθυμος για την έναρξη άμεσων, χαμηλόβαθμών όμως, διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, αλλά τόνισε πως θα διαβουλευθεί με τους άραβες συμμάχους του προτού δώσει κάποια απάντηση στον αμερικανό απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ, την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος τονίζει στη συνέντευξή του πως είναι πρόθυμος για τις άμεσες συνομιλίες με το Ισραήλ, με αντάλλαγμα την τρίμηνη αναστολή των εποικιστικών δραστηριοτήτων του εβραϊκού κράτους και την αναγνώριση των συνόρων του 1967 ως βάσης για την ανταλλαγή εδαφών.

«Εάν υπάρξει μία ουσιαστική απάντηση από την πλευρά του Ισραήλ-φερ’ ειπείν εάν αποδεχθεί το πλαίσιο της λύσης των δύο κρατών επί τη βάσει των συνόρων του 1967 και τον τερματισμό της κατοχής, με χρονικά όρια και σαφείς μηχανισμούς-τότε θα υπάρξει πρόοδος», τόνισε ο Αμπάς.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος επέμεινε στον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής ως προϋπόθεση για να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές. Ειδεμή, «θα χρειασθεί να πως στον λαό μας πως δεν υπάρχει λόγος να παραμένω στο αξίωμά μου», τονίζει ο Αμπάς, διαβεβαιώνοντας παράλληλα το Ισραήλ πως «δεν πρόκειται να επαναληφθεί η βίαιη αντίσταση».

Ο Αμπάς υπερασπίσθηκε επίσης το σχέδιο να κατασκευασθεί ένας μεθοριακός φράκτης στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, προκειμένου να ελέγχεται το λαθρεμπόριο.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.