Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Ξανάρχισαν οι διαπραγματεύσεις για τη συνθήκη START


Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, για την αντικατάσταση της συνθήκης πυρηνικού αφοπλισμού START, ξανάρχισαν στη Γενεύη, έγινε γνωστό από ρωσική διπλωματική πηγή.


Οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και των ΗΠΑ έχουν τακτικές συναντήσεις από τον Μάιο για να καταλήξουν στην διάδοχο της Συνθήκης Μείωσης των Στρατηγικών Όπλων (START 1), η οποία συνήφθη το 1991 και έληξε στις 5 Δεκεμβρίου.

Στις 27 Ιανουαρίου, ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν "σχεδόν τελειώσει" μετά από τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών, Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

"Οι πρόεδροι συμφώνησαν στο γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, και υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τις εποικοδομητικές επαφές που προώθησαν τις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους", εξηγεί η αμερικανική προεδρία σε ανακοίνωση της.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες δήλωσαν " ικανοποιημένοι με την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συνομιλιών στη Μόσχα και συμφώνησαν να δώσουν εντολή στις αντιπροσωπείες τους για να ολοκληρώσουν το συντομότερο την τεχνική προετοιμασία του επίσημου αυτού κειμένου".

Οι Ομπάμα και Μεντβέντεφ, τον Ιούλιο είχαν θέσει ως στόχο τους τη μείωση του αριθμού των πυρηνικών κεφαλών στις περίπου 1.500 με 1.675 για κάθε μία από τις πρώην εχθρούς του Ψυχρού Πολέμου, και τον αριθμό των πυραύλων που μπορούν να τις μεταφέρουν μεταξύ 500 και 1100.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.