Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Αναγνώριση από την Σουηδία των γενοκτονιών που διέπραξε η Τουρκία - Συλλογή πρεσβευτών από Άγκυρα!


Η σουηδική Βουλή αναγνὠρισε τη γενοκτονία που διέπραξαν οι Τούρκοι κατά των Ελλήνων Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυρίων, παρουσία των εκπροσώπων τους. Η πρεσβευτής της Άγκυρας Zergun Koruturk ενημέρωσε τον Ahmet Davutoglu και ο τελευταίος την ανακάλεσε για διαβουλεύσεις. Είναι η δεύτερη ανάκληση πρεσβευτή μέσα σε μία εβδομάδα μετά από την ανάκληση του πρεσβευτή της Άγκυρας από τις ΗΠΑ.

Η απόφαση αυτή αποτελεί σταθμό και δικαιώνει τους πολύχρονους αγώνες των λαών που σφαγιάστηκαν μαζικά από την οθωμανική Τουρκία.

Έτσι όπως πάει η Άγκυρα θα πάψει να έχει πρεσβείες σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο όπου αναγνωρίζονται οι γενοκτονίες που διέπραξαν οι Τούρκοι είτε ως Οθωμανοί, είτε ως "κοσμικό" κράτος.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με μια ψήφο διαφορά. Πριν από το ψήφισμα, τα δεξιά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού υπέγραψαν πρωτόκολλο πως θα καταψηφίσουν το σχέδιο και ο υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ είχε ανακοινώσει ότι είναι εναντίον αυτής της πρωτοβουλίας.

Το νομοσχέδιο για την γενοκτονία που συντάχθηκε το 2008 δεν είχε πάρει την έγκριση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της σουηδικής βουλής. Ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρά την καταψήφιση του σχεδίου στην Επιτροπή, κατέβαλαν προσπάθειες και κατάφεραν να το φέρουν στην ολομέλεια της βουλής.

Τελικά με 131 ψήφους υπέρ και 130 κατά η σουηδική βουλή επικύρωσε το νομοσχέδιο για την γενοκτονία.

"Ταραχή" έπαθαν πάλι στην Άγκυρα. Με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου επικρίνεται με σκληρή γλώσσα η απόφαση του σουηδικού Κοινοβουλίου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Στοκχόλμη για διαβουλεύσεις και πως αναβλήθηκε η επίσκεψη που θα πραγματοποιούσε ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan στη Σουηδία στις 14 Μαρτίου.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον, Namık Tan είχε ανακληθεί μετά από την έγκριση του αρμενικού σχεδίου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 4 Μαρτίου.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.