Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Παίζει με τους θεσμούς


Για εγκληματική ανευθυνότητα που κάνει κακό στη χώρα κατηγόρησε χθες από τις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς τον πρωθυπουργό, με αφορμή την απειλή του κ. Παπανδρέου για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εφόσον οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ αποτύχουν στις περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να αποδεχθεί τις εθνικές εκλογές, έστω κι αν αυτές είναι ζημιογόνες για τον τόπο, ωστόσο το κόστος, όπως είπε, θα το αναλάβει ο πρωθυπουργός που θα τις έχει προκαλέσει.

«Ο κ. Παπανδρέου, για μια ακόμη φορά παίζει με τους θεσμούς και εξακολουθεί να ενεργεί, όχι ως υπεύθυνος πρωθυπουργός, αλλά με γνώμονα τα στενά κομματικά του συμφέροντα, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που δημιουργεί στη χώρα. Επιμένει να στέλνει αυτός, με εκβιαστικό περιεχόμενο, μηνύματα στους πολίτες, χωρίς να δέχεται κανένα μήνυμα από εκείνους. Ακόμα και όταν, θεσμικά, είναι -τώρα- η δική τους ώρα να μιλήσουν», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

«Η δημοκρατία στην πατρίδα μας, υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «παραμένει όρθια, απέναντι σε τέτοιου είδους ‘βοναπαρτισμούς’ και ‘λεονταρισμούς’. Δεν εκβιάζεται, τα κόμματα δεν φιμώνονται και οι πολίτες δεν χειραγωγούνται. Και ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του».
Σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών, είπε:

«Εμείς να επιβάλουμε εκλογές δεν μπορούμε. Το Σύνταγμα, άλλωστε, δίνει αυτή την αρμοδιότητα μόνο στον πρωθυπουργό. Αν κάναμε το αντίθετο, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούμε να επιβάλουμε εκλογές, θα δημιουργούσαμε κλίμα αναστάτωσης και αναταραχής.
Και ιδιαίτερα, όταν στη χώρα έχουμε το δυσκολότερο πρόβλημα των τελευταίων πενήντα ετών, με την οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Η στάση αυτή είναι στάση ευθύνης και στάση σοβαρότητας. Εγώ δεν είμαι Παπανδρέου», σημείωσε. Καταλόγισε δε στον πρωθυπουργό «πρωτοφανή τακτική να αποσταθεροποιεί ο ίδιος την κατάσταση της χώρας.

Αν όμως ο κ. Παπανδρέου θέτει θέμα εθνικών εκλογών -σε περίπτωση δυσάρεστου μηνύματος για εκείνον στις περιφερειακές εκλογές- εδώ είμαστε! Ήδη, βέβαια, με την ανεύθυνη στάση του, έχει βάλει τη χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με ορατές ήδη τις πρώτες συνέπειές της, όπως είδατε τελευταία με την ξαφνική (μετά τη δήλωσή του) άνοδο των spreads. Εμείς, τέτοιου είδους εκβιαστικά διλήμματα και προκλητικούς- επαναλαμβάνω- λεονταρισμούς δεν δεχόμαστε. Αν ο κ. Παπανδρέου πάρει την ευθύνη και πάει τη χώρα σε εκλογές, εμείς πάντως είμαστε έτοιμοι. Αλλά εκείνος θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος».

Ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος στην κατηγορία που του απηύθυνε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (ότι στο εξωτερικό αυτός λέει ότι στηρίζει την κυβέρνηση, ενώ στην πραγματικότητα δεν το κάνει), σχολίασε: «Μέσα σε ένα χρόνο, η ΝΔ έχει, ήδη, ψηφίσει 30 από τα 60 νομοσχέδια που μπήκαν στη Βουλή, όταν το ΠΑΣΟΚ, 5,5 χρόνια, είχε ψηφίσει μόνο 7. Ο κ. Παπανδρέου, δια του κ. Πεταλωτή, μας είπε, προ ολίγου -αν είναι δυνατόν- ότι άλλα λέω εγώ μέσα κι άλλα λέω, όταν βρίσκομαι έξω από τον τόπο. Αυτό δεν είναι καν προπαγάνδα. Είναι ντροπή. Αλλά, ταυτόχρονα, φοβάμαι ότι τους κάνει και γραφικούς».

Ο πρόεδρος της ΝΔ συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο περιθώριο της οποίας, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Β. Μαρτένς και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι, στον οποίο δήλωσε την κατηγορηματική αντίθεσή του στην ιδέα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, που πολλοί εμφανίζουν ως ουσιώδες στοιχείο στον υπό σύσταση μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.