Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Η Χίλαρι Κλίντον 
στη Σεούλ


Η Χίλαρυ Κλίντον θα περάσει αρκετές ώρες στη Σεούλ, συζητώντας με τους ηγέτες της Νότιας Κορέας τις πιθανές λύσεις στην κρίση που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν διεθνής έρευνα κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα για τη βύθιση νοτιοκορεάτικης κορβέτας.



Λίγο πριν την άφιξη της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών στη Σεούλ από το Πεκίνο κλιμακώθηκε η ένταση μεταξύ των δύο χωρών, όταν η Βόρεια Κορέα απειλεί ότι θα κλείσει εντελώς τα σύνορά της, εάν η Σεούλ αρχίσει να εκπέμπει προπαγανδιστικά μηνύματα.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει η μεταφορά ανθρώπων και αγαθών ανάμεσα στις δύο χώρες και της λειτουργίας ενός κοινού βιομηχανικού πάρκου.



Το μήνυμα αυτό περιλαμβάνεται σε ανακοινωθέν του βορειοκορεάτικου στρατού που απευθύνεται στη Νότια Κορέα και μεταδόθηκε από το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA.

Η Νότια Κορέα σχεδιάζει να αρχίσει την μετάδοση μηνυμάτων μέσω μεγαφώνων που θα απευθύνονται στους πολίτες της Βόρειας Κορέας, πρακτική που είχε διακοπεί πριν έξι χρόνια. Η κίνηση εντάσσεται στα αντίποινα εναντίον της Πιονγκγάνγκ, την οποία η Σεούλ κατηγορεί ότι τορπίλισε μια κορβέτα του πολεμικού της ναυτικού τον Μάρτιο.

Ενώ σε τροχιά ακόμη μεγαλύτερης επιδείνωσης βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών, μετά την πλήρη διάρρηξη των εμπορικών σχέσεων και τις πληροφορίες ότι η Bόρεια Κορέα έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε πολεμική ετοιμότητα. Παρόλο που καμία από τις δύο χώρες δεν θα επωφελείτο από ενδεχόμενη σύρραξη, και οι δύο ακολουθούν πορεία κλιμακούμενων κινήσεων όξυνσης.

«Αν οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων μας συνεχιστούν, η ΛΔΚ (Βόρεια Κορέα) θα εφαρμόσει πρακτικά στρατιωτικά μέτρα για να υπερασπιστεί τα ύδατά της, όπως έχει ήδη διευκρινίσει, και ο Νότος θα έχει την πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες», ανακοίνωσε η Bόρεια Κορέα. Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μιουγκ Μπακ είχε δηλώσει ότι έχει φθάσει η ώρα για αλλαγή καθεστώτος στον Βορρά και είχε ανακοινώσει την αναστολή των εμπορικών σχέσεων.

Και βέβαια τη χαριστική βολή στην εμπορική συνεργασία έδωσε χθες ο Βορράς, ανακοινώνοντας την απέλαση των Νοτιοκορεατών που εργάζονται στην κοινή οικονομική ζώνη της Καεσόνγκ, ζώνη-σύμβολο της προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών. Η χθεσινή ανακοίνωση προσέθετε ότι ο Βορράς δεν πρόκειται να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις όσο στη Νότια Κορέα διαρκεί η θητεία του προέδρου Λι Μιουγκ Μπακ (υπολείπονται 2,5 χρόνια). «Η Επιτροπή για την Ειρηνική Επανένωση της Κορέας δηλώνει επισήμως ότι στο εξής θέτει σε ισχύ αποφασιστικά μέτρα για το πλήρες πάγωμα των διακορεατικών σχέσεων, την πλήρη κατάργηση του συμφώνου μη επίθεσης και το πλήρες πάγωμα της διακορεατικής συνεργασίας», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας.

Ο λυσσαλέος λεκτικός πόλεμος –ο Βορράς κατηγόρησε την κυβέρνηση του Νότου ως «στρατιωτικούς γκάνγκστερ που διψούν για πόλεμο»– ξέσπασε μετά το πόρισμα διεθνούς επιτροπής που αποδίδει στον Βορρά την ευθύνη για τη βύθιση της νοτιοκορεατικής κορβέτας «Τσεονάν» τον Μάρτιο, στην οποία βρήκαν τον θάνατο 46 ναύτες. Το πόρισμα παρουσίασε τμήμα προπέλας από βορειοκορεατική τορπίλη. Ο Βορράς συνεχίζει να αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη. Ομως, ομάδα Βορειοκορεατών αντιφρονούντων μετέδωσε ότι από την περασμένη εβδομάδα ο Βορράς έχει θέσει σε ετοιμότητα τις ένοπλες δυνάμεις του, πληροφορία που οι νοτιοκορεατικές αρχές δεν στάθηκαν ικανές να επιβεβαιώσουν.

Γενικές ασκήσεις
Στο σκηνικό αυτό, το νοτιοκορεατικό ναυτικό πραγματοποιεί αύριο ασκήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου στην Κίτρινη Θάλασσα. Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει τα μέτρα που έλαβε η Νότια Κορέα εναντίον του Βορρά και έχουν ανακοινώσει ότι σύντομα θα πραγματοποιήσουν κοινές ναυτικές ασκήσεις. Εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης, διενεργούνται στις 2 Ιουνίου στη Νότια Κορέα εκλογές, από τις οποίες το κυβερνών συντηρητικό κόμμα του Λι Μιουγκ Μπακ ευελπιστεί να βγει ενισχυμένο.

Εν τω μεταξύ, χωρίς τα αποτελέσματα που επιθυμούσε η Ουάσιγκτον έληξε η σινοαμερικανική σύνοδος το Σαββατοκύριακο στο Πεκίνο. Η Κίνα αρνήθηκε να καταδικάσει δημοσίως τη σύμμαχό της, κάτι που σημαίνει ότι οι απόπειρες της Σεούλ να αποσπάσει νέες κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ στο
Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι παράγοντες της αγοράς θεώρησαν υπερβολικές τις αναταράξεις που έχουν προκληθεί στις αγορές της περιοχής. «Η Βόρεια Κορέα και οι σχετικοί κίνδυνοι ήταν ανέκαθεν παρόντες. Είναι σαν να λέει κανείς στους επενδυτές να φύγουν από την ιαπωνική αγορά γιατί η χώρα είναι σεισμογενής। Ούτε ο Βορράς ούτε ο Νότος θέλουν πόλεμο», δήλωσε ο διευθυντής διεθνούς επενδυτικού κεφαλαίου στη Σεούλ.



Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.