Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Αυστρίας - ΠΓΔΜ


Η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ και πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Μίκαελ Σπίντελεγκερ, μετά τη συνάντηση που είχε, την Παρασκευή στα Σκόπια, με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι.


Ο κ. Σπίντελεγκερ πρόσθεσε ότι η Αυστρία είναι πρόθυμη να βοηθήσει στην επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, αν της ζητηθεί, όχι όμως και να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή, καθώς, όπως σημείωσε, το ζήτημα αυτό εξετάζεται και πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ, μέσω των διμερών συνομιλιών.

Ανέφερε ακόμη ότι η Αυστρία θα βοηθήσει τις χώρες των Βαλκανίων σχετικά με την ενσωμάτωσή τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα προσπαθήσει να πείσει όλες τις χώρες της ΕΕ να εκφρασθούν θετικά υπέρ της ένταξης των χωρών της περιοχής, στην ΕΕ, το συντομότερο δυνατό.

Ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε ότι ενημέρωσε τον ομόλογό του της Αυστρίας για τις θέσεις της ΠΓΔΜ σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και επιθυμεί την επίλυση της εκκρεμότητας αυτής, που της έχει επιβληθεί.

Ο ίδιος εκτίμησε ως «θετικό» το γεγονός ότι η Αυστρία εμπλέκεται άμεσα στην προώθηση της πρωτοβουλίας για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο κ. Σπίντελεγκερ θα συναντηθεί την Παρασκευή και με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι, καθώς και με αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης.




Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.