Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Εγγυήσεις για συνταγματική τάξη δίνει η Χούντα



Τις "απαραίτητες εγγυήσεις" για την επάνοδο της συνταγματικής τάξης στη χώρα και την επεξεργασία ενός νέου συντάγματος έδωσε η χούντα στο Νίγηρα σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO) Μοχάμεντ Ιμπν Σάμπας.

"Με τα μέλη της χούντας συζητήσαμε αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε να επανέλθει η χώρα το ταχύτερο δυνατό σε μια φυσιολογική συνταγματική ζωή", δήλωσε ο ίδιος.

"Μας έδωσαν τις απαραίτητες εγγυήσεις και όλα αυτά θα γίνουν με τη συμμετοχή της κοινωνίας και των πολιτικών κομμάτων. Ένας διάλογος θα αρχίσει με όλες τις ζωτικές δυνάμεις του έθνους, ο οποίος θα οδηγήσει στην επεξεργασία ενός νέου συντάγματος και μια περίοδο μετάβασης", κατέληξε ο Σάμπας έπειτα από συνάντηση που είχε στη Νιαμέι με τους πραξικοπηματίες που ανέλαβαν την Πέμπτη την εξουσία.

Παράλληλα η χούντα του Νίγηρα ανακοίνωσε την Κυριακή εξακολουθεί να κρατάει τρία μέλη της κυβέρνησης και τον πρόεδρο Μαμαντού Τάντζα, τον οποίο ανέτρεψε την Πέμπτη με πραξικόπημα.

"Ο πρώην πρωθυπουργός, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξακολουθούν να βρίσκονται υπό επίβλεψη για την ασφάλειά τους. Επειδή κατέχουν πολύ ευαίσθητα χαρτοφυλάκια, έχουμε αναλάβει να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους", δήλωσε σε δημοσιογράφους ένας από τους ισχυρούς άνδρες της χούντας, ο συνταγματάρχης Τζιμπρίλα Χαμιντού Χίμα.

"Ο κ. Τάντζα βρίσκεται σε τοποθεσία που ανήκει στην επιστασία της προεδρίας και φρουρείται σε πολύ καλές συνθήκες", συνέχισε.

Η χούντα είχε ανακοινώσει χθες, Σάββατο, ότι άφησε ελεύθερα όλα τα μέλη της κυβέρνησης που είχε συλλάβει κατά το πραξικόπημα.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.