Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

"Πράσινο" σε Σκόπια, "κόκκινο" σε Άγκυρα από ΕΕ


Με συντριπτική πλειοψηφία η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ζήτησε ν΄ αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής στις 25 Μαρτίου την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της ΠΓΔΜ.

Η επιτροπή αυτή "αναμένει την έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα .



Η απόφαση αυτή που ελήφθη με πλειοψηφία 76 ψήφων υπέρ, 5 κατά και 5 αποχές, έγινε στη διάρκεια συζήτησης από την Επιτροπή αυτή του σχεδίου της ετήσιας έκθεσης προόδου της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων.

Μολονότι αυτή η απόφαση δεν είναι υποχρεωτικής εφαρμογής από τις κοινοτικές χώρες ,δείχνει ότι η υιοθέτηση της από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου είναι ,εκτός απροόπτου, βέβαιη.

Η επιρροή των ελλήνων ευρωβουλευτών στους ξένους συναδέλφους τους είναι ανύπαρκτη στο ζήτημα αυτό, και ο σλοβένος εισηγητής αυτής της έκθεσης Ζόραν Τάλερ ενήργησε ως εντεταλμένος εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ.

Στην εισήγηση του ο κ. Τάλερ θέλησε να "συμβουλεύσει" και την Ελλάδα εξηγώντας ότι "η έκθεση αυτή συνιστά μια έντονη πρόσκληση και προς την ελληνική κυβέρνηση να απαλλαγεί επιτέλους από αυτό το ζήτημα."

"Πιστεύω ειλικρινά, είπε ο κ. Τάλερ, ότι η συντήρηση αυτού του προβλήματος δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας."

Σε αντίθεση με αυτή για την ΠΓΔΜ η έκθεση προόδου της Τουρκίας που συζητήθηκε κι αυτή την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ικανοποιεί τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα και επιδιώξεις.

Υπάρχουν καταχωρημένες σ΄ αυτήν οι ανησυχίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ότι ο νέος τουρκικός νόμος για τις θρησκευτικές κοινότητες συνεχίζει να μην επιλύει τα προβλήματα που αυτές αντιμετωπίζουν σ αυτή τη χώρα.

Ειδική αναφορά γίνεται στα εμπόδια που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως προς το νομικό καθεστώς του, την εκπαίδευση των κληρικών του και την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενώ επαναλαμβάνεται για μιαν ακόμη φορά η ανάγκη επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης.

Στην ίδια έκθεση διαπιστώνεται η μικρή πρόοδος που έχει σημειωθεί στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και καλείται η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση να αποσύρει την απειλή του casus belli εναντίον της Ελλάδας καθώς και η κυβέρνηση να σταματήσει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου στο Αιγαίο.

Ως προς την Κύπρο και το Κυπριακό η έκθεση καλεί την Τουρκία:

-Να υποστηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο κοινοτήτων,

- Να αρχίσει αμέσως την απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων της από το Νησί συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση του κλίματος για τις διαπραγματεύσεις,

- Να μη παρεμποδίζει τα μη πολεμικά πλοία που κάνουν έρευνες για πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας

- Να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Τελωνειακής Ένωσης προειδοποιώντας την Άγκυρα ότι η μη εφαρμογή του μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις και

- Να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τα ανθρωπιστικού χαρακτήρα ζητήματα των αγνοουμένων.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.