Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Ιστορική συμφωνία στην Ιρλανδία


Τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας κατέληξαν αργά το βράδυ της Πέμπτης σε συμφωνία για τη μεταβίβαση των αστυνομικών και δικαστικών αρμοδιοτήτων από το Λονδίνο στο Μπέλφαστ έως τις 12 Απριλίου, βάζοντας έτσι τέλος στις μακρές διαπραγματεύσεις που απειλούσαν να οδηγήσουν σε κατάρρευση την τοπική κυβέρνηση συνασπισμού και να πυροδοτήσουν νέο κύμα βίας. Tη συμφωνία χαιρέτισε ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.


Η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα έχει τον πρώτο της υπουργό Δικαιοσύνης, κάτι που αποτελεί ένα από τα πλέον τολμηρά βήματα προς την ολοκλήρωση των ειρηνευτικών συμφωνιών του 1998.

"Πιστεύω ότι η Συνέλευση και οι πολιτικοί θεσμοί μπορούν τώρα να συνεχίσουν στη βάση της ισότητας, της δικαιοσύνης και της συνεργασίας", δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του καθολικού κόμματος Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς.

Από την πλευρά του ο ηγέτης του προτεσταντικού Ενωτικού Δημοκρατικού Κόμματος DUP και πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Πίτερ Ρόμπινσον, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι, αφού μετέφερε τις προτάσεις στο κόμμα του, εκείνο "αφού έθεσε ερωτήσεις, αποφάσισε ομόφωνα να υποστηρίξει" τη συμφωνία.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα ανακοινωθούν την Παρασκευή από τον βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν και τον ιρλανδό ομόλογό Μπράιαν Κόουεν, οι οποίοι έχουν μεταβεί στη Βόρεια Ιρλανδία και συμμετέχουν σε συνομιλίες στη Συνέλευση.

"Ένα νέο κεφάλαιο" ανοίγει για τη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός, ύστερα από την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων της τοπικής κυβέρνησης.

"Κλείνουμε το τελευταίο κεφάλαιο μίας μακράς και ταραχώδους ιστορίας και ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο για τη Βόρεια Ιρλανδία", δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην οποία παρουσίασε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.