Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Στον Πειραιά το πανευρωπαϊκό παράρτημα της Frontex


Στον Πειραιά, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης, θα έχει την έδρα του το πρώτο πανευρωπαϊκό παράρτημα της Frontex, του ευρωπαϊκού Οργανισμού για τον έλεγχο και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με τη θέσπιση του πρώτου επιχειρησιακού παραρτήματος του διεθνούς Οργανισμού Frontex στον Πειραιά, η Ελλάδα θωρακίζει ακόμα περισσότερο τα εξωτερικά σύνορα της, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι θα έχουν ιδία εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική πλευρά για την αντιμετώπιση του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με αναλύσεις κινδύνου του Frontex, "σε απόλυτους αριθμούς, το Αιγαίο Πέλαγος αναμένεται να παραμείνει και κατά το 2010 το κύριο σημείο εισόδου των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων" των κρατών μελών.

Παράλληλα, όπως επανειλημμένα έχουν διαβεβαιώσει αξιωματούχοι του Οργανισμού, η Ελλάδα διαχειρίζεται πλέον το 75% του συνόλου των μεταναστών που συλλαμβάνονται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω παράνομης διέλευσης συνόρων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Σπύρο Βούγια η Αθήνα ανησυχεί για την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Frontex και της Τουρκίας και δηλώνει πως δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοια συμφωνία, εάν δεν αναφέρεται ρητά πως τα ελληνικά σύνορα αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.