Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε οποιαδήποτε διάσπαση της Βοσνίας



Την αντίθεση των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε διάσπαση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης εξέφρασε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών λέγοντας ότι επιθυμία είναι να παραμείνουν ανοιχτές οι πόρτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για τις χώρες της νοτιανατολικής Ευρώπης.

Παρ΄ ότι το ζήτημα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και του πολιτικού της μέλλοντος ενδεχομένως έχει χάσει τη σημασία του, υπάρχουν πολλές άλυτες υποθέσεις και ευαίσθητα ζητήματα, που πρέπει να επιλυθούν, τόνισε η κ. Κλίντον.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, σε ομιλία της σε Επιτροπές της Αμερικανικής Γερουσίας, αναφέρθηκε στο καθεστώς της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να παραμείνει η Βοσνία ενωμένη και να στραφεί προς την Ευρώπη, καθώς και να παραμείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Η κ. Κλίντον απάντησε σε ερωτήσεις της γερουσιαστού Ζαν Σαχίν, η οποία εξέφρασε ανησυχία ότι, οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και κυρίως της Ε.Ε, ίσως αισθάνονται κόπωση από τη διεύρυνση και δεν τηρούν ευνοϊκή στάση ως προς την ένταξη της Βοσνίας στις ευρωατλαντικές δομές.

Η κ. Κλίντον είπε ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την Ε.Ε. να καταβάλει περισσότερη προσπάθεια, ώστε να δείξει στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη τα οφέλη της ένταξης και να συνεργαστεί με την κυβέρνηση του Σαράγεβο, ώστε η χώρα να εκπληρώσει τα κριτήρια για την απόκτηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι, η κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα στηρίζει και τη γειτονική Σερβία στην πορεία προσέγγισης της Ε.Ε.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.