Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

«Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για λύση» δήλωσε ο Γκρούεφσκι



Στον ισχυρισμό ότι η εθνική «κόκκινη γραμμή» της Ελλάδας για το θέμα του ονόματος δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την επίτευξη συμβιβασμού από την μεριά της χώρας του επανέλαβε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο κ. Γκρούεφσκι, απαντώντας σε ερώτηση, στη Βουλή, του αρχηγού του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος «Νέα Δημοκρατία», Ίμερ Σελμάνι, σχετικά με το τί νεώτερο υπάρχει από την τελευταία επίσκεψη στα Σκόπια του μεσολαβητή του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς, ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Οι συνομιλίες με τον κ. Νίμιτς ήταν συμβουλευτικού χαρακτήρα, ενώ καθοριστικό θα είναι το αποτέλεσμα από την επίσκεψη του κ. Νίμιτς στην Ελλάδα, η οποία, υπογραμμίζει την κόκκινη γραμμή της, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις».

«Η Ελλάδα διατυπώνει δημόσια τη θέση της για αλλαγή της ονομασίας της χώρας μας με την προσθήκη γεωγραφικού προσδιορισμού στον όρο Μακεδονία. Αναφέρει συχνά τους όρους “Βόρεια” ή “Άνω”, ενίοτε και τον όρο “Νέα”. Αυτές είναι οι τρεις προτάσεις που προσφέρουν. Πέραν αυτού, η θέση της είναι ότι το όνομα που προτείνει πρέπει να ισχύει έναντι όλων: τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της Μακεδονίας. Παράλληλα αμφισβητεί την μακεδονική εθνική ταυτότητα, και αρνείται να αποδεχθεί την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας», ανέφερε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.

«Από την πλευρά μας ενδιαφερόμαστε να βρούμε λύση, διότι αυτό θα δώσει ώθηση στις διαδικασίες ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, κάτι που αποτελεί το στρατηγικό μας στόχο. Ταυτόχρονα, προσέχουμε ώστε επιλύοντας ένα πρόβλημα να μην δημιουργήσουμε άλλο, μεγαλύτερο» πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.