Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Ικανοποίηση Λονδίνου και Μόσχας για Ιράν


Κατ’ αρχήν ικανοποίηση εξέφρασαν την Τετάρτη Λονδίνο και Μόσχα για τη στάση της Τεχεράνης όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τετάρτη ότι μια επιστροφή του Ιράν στη συμφωνία για το εμπλουτισμένο ουράνιο που προτάθηκε τον Οκτώβριο δεν μπορεί παρά να τύχει επιδοκιμασίας, εάν επιβεβαιωθεί.



"Εάν το Ιράν είναι έτοιμο να επιστρέψει στην αρχική συμφωνία, δεν μπορούμε παρά να επιδοκιμάσουμε", δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον νορβηγό ομόλογό του Γιούνας Γκαρ Στέρε.

Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε νωρίτερα ότι το Ιράν παραμένει έτοιμο να αποστείλει τμήμα του ελαφρά εμπλουτισμένου του ουρανίου (κατά 3,5%) στο εξωτερικό για να εξασφαλίσει σε αντάλλαγμα από τις μεγάλες δυνάμεις ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20% ως καύσιμο για τη λειτουργία του ερευνητικού αντιδραστήρα της Τεχεράνης.

Το Νοέμβριο, το Ιράν απέρριψε πρόταση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας για την αποστολή του μεγαλύτερου μέρους του ελαφρά εμπλουτισμένου του ουρανίου στη Ρωσία και τη Γαλλία για να μετατραπεί σε εμπλουτισμένο κατά 20% καύσιμο για τον αντιδραστήρα της Τεχεράνης.

Στο Λονδίνο, το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε "θετική ένδειξη" την πρόταση του Ιράν για τον εμπλουτισμό στο εξωτερικό μέρους του ουρανίου του, εάν αυτό σημαίνει ότι αποδέχεται την πρόταση των Εξι, αλλά τόνισε ότι η επάνοδος της Τεχεράνης στις διαπραγματεύσεις με τους Εξι παραμένει "κρίσιμη".

"Εάν το Ιράν θέλει να δεχθεί την πρόσφορά (της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας για τον εμπλουτισμό του ουρανίου στο εξωτερικό), αυτό θα αποτελούσε θετική ένδειξη για την βούλησή τους να δεσμευθούν μαζί με τη διεθνή κοινότητα ως προς το θέμα του πυρηνικού προγράμματος", αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Ομως αυτό δεν μεταβάλλει την αποτίμηση που κάναμε στις 16 Ιανουαρίου, ως προς την αποτυχία του Ιράν να συμμετάσχει σε νέες διαπραγματεύσεις" με τους Εξι. Αυτό παραμένει το κρίσιμο θέμα για την επίλυση των μεγάλων διεθνών ανησυχιών για το πυρηνικό του πρόγραμμα", αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.