Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

H Σόφια επικύρωσε τη συμφωνία για τον "Ναμπούκο"


Τη διακυβερνητική συμφωνία που υπεγράφη στην Άγκυρα, στις 13 Ιουλίου του 2009, για το project του αγωγού φυσικού αερίου "Ναμπούκο", από την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία επικύρωσε την Τετάρτη το βουλγαρικό κοινοβούλιο.


Νωρίτερα, προηγήθηκε η τοποθέτηση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στη διάρκεια της οποίας υπογραμμίσθηκε -από όλες τις πλευρές- η στήριξή τους στην κατασκευή του έργου.

Το έργο του αγωγού "Ναμπούκο" αφορά την κατασκευή ενός νέου αγωγού, που θα συνδέει την περιοχή της Κασπίας, της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου, μέσω της Τουρκίας, καθώς επίσης τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία με την Αυστρία και από εκεί με τις αγορές της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης.

Το μήκος του αγωγού, περίπου 3.300 χλμ., έχει ως σημεία "αφετηρίας" τα σύνορα Γεωργίας-Τουρκίας και Ιράν-Τουρκίας, αντίστοιχα. Από εκεί, ο αγωγός οδηγείται στην Αυστρία.

Σύμφωνα με έρευνες αγοράς, ο αγωγός σχεδιάστηκε ώστε να μεταφέρει, το μέγιστο, 31 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ανά έτος. Το εκτιμώμενο κόστος επένδυσης, διαμορφώνεται στο ποσό των 7,9 δισ. ευρώ.

Από την κυβέρνηση της Βουλγαρίας ανακοινώθηκε πως το έργο του αγωγού "Ναμπούκο" είναι μια σημαντική ευκαιρία για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενεργειακών υλών στη Βουλγαρία. Το έργο, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη ροή φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την αγορά της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης και θα μειώσει την εξάρτηση από τις προμήθειες του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τράιτσο Τράικοφ, δήλωσε πως η Βουλγαρία διεξαγάγει διαπραγματεύσεις και για τον αγωγό φυσικού αερίου "South Stream", του οποίου το κόστος, όπως είπε, είναι διπλάσιο σε σχέση με αυτό του "Ναμπούκο".

Ο αγωγός “South Stream” σχεδιάζεται για να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τη Μαύρη Θάλασσα στη Βουλγαρία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Αυστρία.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.