Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφάλειας σκότωσαν ιδρυτικό στέλεχος της αλ Κάιντα


Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν ηγετικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης αλ Κάιντα στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στο Νταγκεστάν, στο βόρειο Καύκασο.


Πρόκειται για τον Μοκχμάντ Μοκχαμάντ Σαμπαάν, κάτοικο της Αιγύπτου που είναι γνωστός και με το προσωνύμιο Σέιφ Ισλάμ, και τον νταγκεστανό συνένοχό του, Ιμπραγκουίμ Μαγκομέντοφ που σκοτώθηκαν στη διάρκεια ειδικής επιχείρησης το βράδυ της Τρίτης. Στην ίδια επιχείρηση σκοτώθηκε και ένας αστυνομικός, ανέφερε το τμήμα της FSB στο Νταγκεστάν σε σχετική ανακοίνωση.

"Ο Σέιφ Ισλάμ κατεζητείτο από τις αιγυπτιακές αρχές για τρομοκρατικές δραστηριότητες", αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ο Σαμπαάν λέγεται ότι ήταν ένας από τους ιδρυτές της αλ Κάιντα στο βόρειο Καύκασο μια περιοχή που στην πλειοψηφία της κατοικείται από μουσουλμάνους.

Στις αρχές της δεκαετίας του '90 ο άνδρας αυτός μάχετο στο Αφγανιστάν και στη συνέχεια εμφανίστηκε στο Σουδάν, στη Σομαλία, στο Λίβανο και στη Γεωργία.

Οι ρωσικές αρχές έχουν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για την εμφάνιση και δράση της αλ Κάιντα στον Καύκασο και έχουν κατηγορήσει τα τοπικά μέλη της οργάνωσης ότι επιχειρούν κατά των τοπικών αρχών που είναι φιλορωσικές.

Λέγεται ακόμα ότι ο Σέιφ Ισλάμ έφτασε το 1992 στην Τσετσενία από όπου οργάνωνε επιθέσεις στο Νταγκεστάν κυρίως "σαμποτάζ κατά σιδηροδρομικών γραμμών, κατά ηλεκτρικών γραμμών κατά αγωγών πετρελαίου και αερίου" όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της FSB.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.