Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Δεν βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με το Ιράν



Ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ δήλωσε ότι η Τεχεράνη ενδέχεται να αφήσει ελεύθερους τους τρεις αμερικανούς πεζοπόρους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ιρανών κρατουμένων στις ΗΠΑ.


Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ο ιρανός πρόεδρος είπε ότι έχουν ήδη διεξαχθεί κάποιες διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των τριών αμερικανών πεζοπόρων με τους ιρανούς που κρατούνται στις ΗΠΑ χωρίς σαφές κατηγορητήριο.

Ο Αχμαντινεζάντ δεν διευκρίνισε αν οι διαπραγματεύσεις γίνονται απευθείας με αμερικανούς αξιωματούχους ή με διαμεσολαβητές.

Η Ελβετία εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν, γιατί η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα δουν θετικά τα όποια βήματα γίνουν προς την επίλυση του ζητήματος των αμερικανών κρατουμένων στο Ιράν, αλλά πρόσθεσε ότι δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Μάικ Χάμερ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι "δεν έχουμε ξεκινήσει κανένα διάλογο με το Ιράν για ανταλλαγή (κρατουμένων)".

Ο Χάμερ είπε: "Όπως έχουμε δηλώσει δημοσίως, αν το Ιράν έχει απορίες σχετικά με τους πολίτες του που βρίσκονται υπό αμερικανική κράτηση, είμαστε έτοιμοι να τις λύσουμε".

Τρεις αμερικανοί πεζοπόροι συνελήφθησαν και κρατούνται στο Ιράν από τον Ιούλιο όταν πέρασαν τα σύνορα από την κουρδική περιοχή του Ιράκ. Κρατούνται έκτοτε στη διαβόητη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.