Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010
Το μυστικό deal μεταξύ Ερντογάν και Παπανδρέου για το Αιγαίο
* Η Ελλάδα θα επεκτείνει (σε διαφορετικό μήκος) τα χωρικά ύδατά της, ενώ όλα δείχνουν ότι θα παραιτηθεί από το δικαίωμα να ορίσει Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες
* Σε δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων θα τεθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας, με το βλέμμα στην ενέργεια
Του Σωτήρη Σιδέρη
Τα δύο βήματα:
Πρώτο στάδιο
1. Επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων (σε διαφορετικό μήκος ανά περιοχή), αλλά όχι στα 12 μίλια, και αποφάσεις για τον εναέριο χώρο και το FIR.
2. Απόσυρση των τουρκικών θεωρών για «γκρίζες ζώνες».
3. Παραίτηση της Ελλάδας από το δικαίωμα να ορίσει Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ).
4. Σύνταξη Κειμένου Αρχών που θα δεσμεύει ας δύο χώρες για τήρηση των παραπάνω σημείων.
Δεύτερο στάδιο
1. 1 Συζητήσεις γ»α το καυτό θέμα της υφαλοκρηπίδας.
2. Διμερής συμφωνία ή προσφυγή στη Χάγη για το ίδιο θέμα.
3. Πιθανώς να ανοίξει ο δρόμος της Τουρκίας για εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Ανατ. Μεσόγειο.
Η Ελλάδα θα επεκτείνει (σε διαφορετικό μήκος) τα χωρικά υδατά της, ενώ όλα δείχνουν ότι θα παραιτηθεί από το δικαίωμα να ορίσει Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες.
Πολιτική απόφαση για ραγδαία κλιμάκωση των μυστικών διαπραγματεύσεων Ελλάδας-Τουρκίας, με στόχο τη διευθέτηση των προβλημάτων στο Αιγαίο, έχουν πάρει οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Γιώργος Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν και, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έχουν συμφωνήσει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ο πρώτος πυλώνας της διμερούς συμφωνίας θα είναι έτοιμος προς δημοσιοποίηση.
Η συμφωνία θα περιλαμβάνει την -ασύμμετρη- επέκταση των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της Ελλάδας με τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας, ενώ όλα δείχνουν ότι η χώρα μας έχει παραιτηθεί από το δικαίωμα να ορίσει Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ). Το εύρος της επέκτασης θα ποικίλλει, καθώς στο Βόρειο Αιγαίο θα είναι μεγαλύτερη και στα Δωδεκάνησα πολύ μικρότερη, ενώ θα ταυτίζεται ο εναέριος χώρος με τα χωρικά μας ύδατα (σήμερα ο μεν εθνικός εναέριος χώρος είναι δέκα μίλια, τα δε χωρικά μας ύδατα 6 μίλια). Έχοντας υπόψη την εικόνα που επικρατεί στις δύο χώρες, είναι βέβαιο ότι οι συμφωνίες θα προκαλέσουν πολιτική θύελλα.
Ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας, οι δύο πρωθυπουργοί θα δώσουν στη δημοσιότητα ένα Κείμενο Αρχών που θα υπογραμμίζει την επιτυχία της διπλωματίας, αλλά ταυτόχρονα θα δεσμεύει τις δύο χώρες τόσο όσον αφορά την τήρηση των συμφωνηθέντων όσο και για τις πολιτικές του μέλλοντος. Είναι πολιτική απόφαση να κλείσουν όλα τα προβλήματα και να μην υπάρξουν εκκρεμότητες για το μέλλον.
Έτσι, οι δύο κυβερνήσεις θα δεσμεύονται για την τήρηση των όσων συμφωνηθούν για τον εναέριο χώρο, το FIR και τα χωρικά ύδατα και θα δηλώνουν ότι κλείνει το κεφάλαιο αυτό. Δηλαδή αν π. χ. σε ορισμένες περιοχές του Αιγαίου τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος θα είναι 7 ή 8 μίλια, η Ελλάδα θα δεσμευθεί ότι θα σεβαστεί τη συμφωνία και, παράλληλα, θα δεσμευθεί ότι παραιτείται από το δικαίωμα επέκτασης στα δώδεκα μίλια. Εννοείται ότι θα αποσυρθούν και οι θεωρίες περί «γκρίζων ζωνών» εκ μέρους της Άγκυρας.
Παράλληλα, το ντοκουμέντο της συμφωνίας θα προδιαγράφει τις επόμενες ενέργειες των δύο κυβερνήσεων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, πιθανότατα το διαδικαστικό πλαίσιο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Άλλωστε, η συμφωνία για τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο είναι προαπαιτούμενο για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ). Σημειώνεται ότι το συνυποσχετικό που απαιτείται για την προσφυγή στο ΔΔΧ πρέπει να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο.
Η δημοσιοποίηση του Κειμένου Αρχών θα σηματοδοτήσει την έναρξη του δεύτερου κύκλου διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα αφορούν την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και θα είναι οι πλέον δύσκολες από πολιτική άποψη, λόγω των αντιδράσεων για την πρώτη συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις λοιπόν για την υφαλοκρηπίδα είτε θα οδηγήσουν σε διμερή συμφωνία είτε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κάτι που πλέον αντιμετωπίζουν θετικά και οι Τούρκοι. Ωστόσο, το θέμα της Χάγης δεν είναι τόσο απλό. Με λίγα λόγια, το ΔΔΧ δεν πρόκειται να αποφανθεί ότι το Αιγαίο ανήκει στην Ελλάδα ή ότι η Τουρκία δεν έχει συμφέροντα. Ειδικότερα στην ελληνική πολιτική σκηνή α διαφοροποιήσεις είναι δυνατόν να δυναμιτίσουν το κλίμα, αν οι πολιτικές δυνάμεις δεν είναι από. πριν ενημερωμένες για τα σχέδια Πα πανδρέου – Ερντογάν. Οι κοινωνικές και πολιτικές ισορροπίες στην Ελλάδα είναι εύθραυστες και η επίδραση του μνημονίου στην πολιτική συμπεριφορά ίσως επιδράσει καταλυτικά στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής που οξύνονται μέρα με τη μέρα.
Το κατ’ αρχήν ζήτημα, που ήδη απασχολεί το στενό κύκλο των ενημερωμένων παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών, είναι ότι το Κείμενο Αρχών απαιτεί τεράστια προσοχή και υψηλού επιπέδου διαπραγματευτική ικανότητα, προκειμένου να μην οδηγήσει την Ελλάδα σε διπλωματική τραγωδία εν μέσω δεσμεύσεων και συμφωνιών που μπορεί με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε ολοκληρωτική κηδεμονία της χώρας.
ΣΥΣΚΕΨΗ
Την περασμένη Πέμπτη (9 Σεπτεμβρίου) κορυφαίοι διπλωματικοί παράγοντες, εμπειρογνώμονες και εξωυπηρεσιακές προσωπικότητες πήραν μέρος σε πολύωρη κλειστή σύσκεψη κατά την οποία αναλύθηκαν κυρίως η τακτική, οι προθέσεις και οι δυνατότητες της Τουρκίας και οι ελληνικές απαντήσεις. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για το γεγονός ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση σε όλα τα επίπεδα, καθώς έχει ισχυρή διεθνή υποστήριξη, έχει ισχυρές συμμαχίες και ένα πολιτικό σκηνικό χωρίς προβλήματα, ενώ έχει επίσης πολιτικό και διαπραγματευτικό σχέδιο, σε αντίθεση με την Ελλάδα και το πολιτικό της προσωπικό, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο μνημόνιο. Κυρίως αναλύθηκε η επιθετικότητα της Άγκυρας που ποιοτικά είναι κλιμακούμενη. Ταυτόχρονα στην ίδια σύσκεψη επισημάνθηκε η ανάγκη η πολιτική ηγεσία της χώρας να πει ορισμένες αλήθειες στο λαό, που συμπυκνώνονται στη διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης για τα δίκαια και τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Σαφώς και ή Τουρκία έχει τα αδύνατα σημεία της, τα οποία και επισημάνθηκαν στη σύσκεψη.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Τουρκία και προσωπικά ο κ. Ερντογάν είναι αυτός που πλέον θέτει τα χρονοδιαγράμματα. Όσον αφορά την κατ’ αρχήν συμφωνία και το
κών που τους πλαισιώνει εργάζονται πάνω σε χάρτες. Για παράδειγμα, υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί η ελληνική πλευρά ότι το Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα. Το θέμα είναι πόση επήρεια έχει η υφαλοκρηπίδα του ελληνικού νησιού, δηλαδή πόσο εύρος έχει και προς ποια κατεύθυνση εκτείνεται ώστε να συμπεριλάβει πιθανούς ενεργειακούς κόρους. Η Τουρκία, από την πλευρά Γης, θεωρεί ότι τα δικά της παράλια έχουν την περισσότερη επήρεια και κατά συνέπεια το Καστελόριζο έχει ελάχιστα δικαιώματα. Ακόμη και το Δικαστήριο της Χάγης δεν είναι βέβαιο ότι θα πάρει μια απόφαση που θα είναι με σαφήνεια υπέρ της Ελλάδας ή της Τουρκίας. Αυτό αφορά σε μεγάλο ποσοστό και τα Δωδεκάνησα Σε κάθε περίπτωση, σημαντική επίδραση θα έχει η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων. Όσο περισσότερο τα επεκτείνει τόσο μικρότερη θα είναι η ζώνη των τουρκικών συμφερόντων.
Σύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους, η Ελλάδα μπορεί να κηρύξει μονομερώς ΑΟΖ σε συνεργασία με Κείμενο Αρχών, ο Τούρκος πρωθυπουργός είναι αυτός που υπογράμμισε την ανάγκη η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου ώστε να επικεντρωθεί στη συνέχεια στον προεκλογικό αγώνα εν όψει των εκλογών του επόμενου έτους.
Επίσης, ο κ. Ερντογάν είναι αυτός που έχει προτείνει και οι συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα να έχουν χρονικό ορίζοντα. Έλληνες διπλωμάτες έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι η Άγκυρα θα επιδιώξει το ταχύτερο δυνατό να υπάρξει ένα νέο καθεστώς στο Αιγαίο γιατί, όπως επισημαίνουν, η Τουρκία θεωρεί αυτή τη στιγμή αδύναμη την Ελλάδα και επειδή το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στο Καστελόριζο θα επιδιώξει την παραίτηση ή την αδρανοποίηση της χώρας μας όσον αφορά την πρόσβαση στις ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου.
ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ
Είναι προφανές ότι οι Έλληνες διαπραγματευτές και η ομάδα των νομικών από
την Κύπρο ή και άλλες χώρες. Επισημαίνουν όμως ότι άλλο η κήρυξη και άλλο η οριοθέτηση. Γιατί η απόλαυση των δικαιωμάτων, δηλαδή των ενεργειακών πόρων, απαιτεί οριοθέτηση. Η Τουρκία αντιδρά ακριβώς στην οριοθέτηση και σημειώνει ότι σε διεθνές επίπεδο υπάρχει κοινή οριοθέτηση της ΑΟΖ, κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα να αποδεχθούν την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί και να κηρύξει και να οριοθετήσει μονομερώς την ΑΟΖ.
Η βεβαιότητα ότι στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν υδρογονάνθρακες έχει προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και η ιδέα και μόνο ότι η Τουρκία μπορεί να έχει περιορισμένη πρόσβαση προκαλεί νευρική κρίση στην Άγκυρα.
Είναι λοιπόν πρωτίστως ζήτημα πολιτικής αυτοπεποίθησης και σχεδιασμού τι ακριβώς θα διεκδικήσει η Ελλάδα και υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα ότι οι πρόσφατες επιτροπές κολεγιακού τύπου που επινοήθηκαν από τον πρωθυπουργό για το στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης δεν αφορούν τα μεγάλα αυτά θέματα.
Πηγή: Εφημερίδα "VETO"
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Συνεχίζεται το φτύσιμο της Τουρκίας στο Ισραήλ.Ακόμα περιμένει ο Πέρες.....
Δεν θα συναντηθεί τελικά ο Γκιουλ με τον Πέρες όπως αρχικά είχε κανονιστεί.
Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ δηλωσε σήμερα ότι δεν έχει χρόνο για να συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Σιμόν Πέρες στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, αλλά ανακοίνωσε ότι θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, όπως μετέδωσε το πρακτορέιο Ανατολού.
Το σχέδιο μιας πιθανής συνάντησης Γκιουλ-Πέρες, της πρώτης μετά το αιματηρό επεισόδιο με τον στολίσκο της ειρήνης όπου κατά την ισραηλινή επίθεση στα πλοία έχασαν τη ζωή τους εννέα Τούρκοι ακτιβιστές, αναγράφηκε στην τουρκική εφημερίδα που πρόσκειται στην κυβέρνηση, την «Τοday Zaman».
Σε ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη για μια πιθανή συνάντηση Γκιουλ-Πέρες, ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε ότι «το πρόγραμμά του δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο».
Σε άλλη ερώτηση του Τύπου για το τι αναμένει η Τουρκία από το Ισραήλ, ο κ. Γκιουλ απάντησε ότι «με μια συγγνώμη δεν εξοφλείται ο λογαριασμός».
«Δεν υπάρχει ζήτημα ότι οι συγγνώμες του Ισραήλ σημαίνουν «όλα τα ξεχνάμε, όλα τελείωσαν, ας αφήσουμε τους νεκρούς και ας ασχοληθούμε με τους ζωντανούς». Ολος ο κόσμος γνωρίζει ότι η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται έτσι» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Γκιουλ ανέφερε ότι το διεθνές δίκαιο ανοίγει δύο δρόμους για το Ισραήλ: «ο πρώτος είναι σαφής είναι ο δρόμος της συγγνώμης πρέπει να πεί: αυτό που έκανα ήταν λάθος και ο άλλος δρόμος είναι να πληρώσει αποζημιώσεις γι αυτό».
Ο επικεφαλής της Τουρκίας ανέφερε πάντως ότι θα έχει συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
«Η συνεργασία με την Τουρκία, οι προσπάθειες της Τουρκίας για να υπάρξει καλύτερη κατανόηση μεταξύ του Ιράν και της ομάδας 5+1, πιστεύω ότι γι αυτά και γι άλλα θα μιλήσουμε», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Γκιούλ κάνοντας αναφορά στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συν τη Γερμανία που έχουν εμπλακεί στο ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν.
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
"Ο στρατός διαθέτει την ακτίνα θανάτου" παραδέχονται οι Αμερικανοί!!
Η ακτίνα θανάτου του Νίκολα Τέσλα, υπήρξε ένας μακρινός πόθος του εφευρέτη που έδωσε τα φώτα της ασύρματης ενέργειας.
Είχε οραματιστεί ένα υπερόπλο που θα έκανε χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας για την προστασία της ανθρωπότητας από την αυτοκαταστροφή, αλλά κάποιοι θεώρησαν ότι το όραμα του δεν μπορούσε να υλοποιηθεί. Ή μήπως υλοποιήθηκε και αποκρύφτηκε;
Σήμερα, πέντε δεκαετίες μετά την δημιουργία του λέιζερ η αμφιλεγόμενη τεχνολογία της μοντέρνας εποχής είναι ίσως έτοιμη να υπηρετήσει τις εφαρμογές που προέβλεπε η σειρά επιστημονικής φαντασίας «Star Wars»-δηλαδή την ακτίνα καταστροφής.
Οι εξελίξεις στην τεχνολογία επέτρεψαν στρατιωτικούς κύκλους να καταρρίπτουν εισερχόμενα πυρά από αέρος καθώς και να προσβάλουν από αέρος κινούμενους στόχους εδάφους όπως θωρακισμένα οχήματα ή νάρκες.
"Πράγματι διαθέτουμε την ακτίνα θανάτου!"
Ο Mike Rinn υπεύθυνος του Προγράμματος Λέιζερ από Αέρος της Boeing δήλωσε πως «πράγματι διαθέτουμε την ακτίνα θανάτου». Η εταιρεία αυτή συγκαταλέγεται στις πολλές εταιρίες που συνεργάζονται με το Αμερικανικό Πεντάγωνο στα προγράμματα «κατευθυνόμενης ενέργειας».
Η δέσμη είναι αδιάκριτη από το γυμνό μάτι. Ένα από τα βασικά προβλήματα που παρουσιάζονται στην ανάπτυξη των όπλων λέιζερ ήταν η παραγωγή αρκετής ισχύος για τις εκρήξεις μεγάλου μεγέθους στα πεδία μαχών. Ωστόσο οι ερευνητές κατάφεραν πρόσφατα να ξεπεράσουν τα 100 κιλοβάτ, σημείο σταθμό στην εξέλιξή των οπλικών λέιζερ.
Μετά από χρόνια έρευνας η παραγωγή λέιζερ είναι υλοποιήσιμη και εκμεταλλεύσιμη στο πεδίο της μάχης, με τη εξαίρεση στην άμυνα από βαλλιστικούς πυραύλους. Ο λόγος είναι το υψηλό κόστος. Ο Υπουργός Άμυνας Robert Gates πέρυσι ακύρωσε σχέδια αγοράς ενός εξοπλισμένου με λέιζερ αεροσκάφους τύπου 747, περικόπτοντας κατά 214 εκατομμύρια δολάρια τα έξοδα του κρατικού προϋπολογισμού.
Φέτος το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε μέσω της Υπηρεσίας Άμυνας Πυραύλων ότι ένα λέιζερ ισχύος 100κιλοβατ προσαρμοσμένο σε ένα αεροσκάφος 747 αναχαίτισε πυραύλους Scud, ενώ στο παρελθόν ένα παρόμοιο πείραμα είχε καταρρίψει πυραύλους Sidewinder το 1980.
Αντίχτοιχη όμως τεχνολογία Lazer διαθέτουν και οι Ρώσοι οι οποίοι εικάζεται ότι πρώτοι ανέπτυξαν τέτοιου είδους οπλικό σύστημα.
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Συνεχίζονται οι πιέσεις προς το Ισραήλ για επιθεώρηση του πυρηνικού του οπλοστασίου παρά τις συνεχείς αρνήσεις του τελευταίου
Η ΔΥΑΕ πρότεινε στο Ισραήλ να παραχωρήσει στους επιθεωρητές της άδεια πρόσβασης στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις
Το Ισραήλ είναι η μοναδική χώρα στη Μέση Ανατολή που δεν προσχώρησε στο Σύμφωνο μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και που δεν έθεσε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του υπό τις εγγυήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.
Στη σύνοδο της Γενικής Διάσκεψης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας που άρχισε στη Βιέννη αναμένεται να αναπτυχθεί επίμαχη συζήτηση πάνω σ’ αυτό το πρόβλημα.Την περασμένη εβδομάδα με πρωτοβουλία των αραβικών κρατών η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για πρώτη φορά μέσα στα τελευταία 18 χρόνια ενέκρινε απόφαση στην οποία εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ.
Η απόφαση αυτή υποστηρίχτηκε από τη Ρωσία και την Κίνα, ενώ οι ΗΠΑ και οι χώρες-μέλη της ΕΕ την καταψήφισαν. Οι Αμερικανοί την χαρακτήρισαν ως υπερβολικά πολιτικοποιημένη και δήλωσαν ότι η απόφαση αυτή δεν αντανακλά όλη την πληρότητα των προβλημάτων που υπάρχουν στη Μέση Ανατολή. Παρατήρησαν επίσης πώς θα αισθάνονταν πιο βολικά αν ολες οι συζητήσεις θα διεξάγονταν αποκλειστικά γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Εξάλλου, όπως παρατήρησε ο Μπορίς Ντολγκόφ, ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, επειδή συζητούνται τα προβλήματα της περιοχής, συνεπώς, η τοποθέτηση του προβλήματος για το πυρηνικό δυναμικό του Ισραήλ είναι πολύ δικαιολογημένη και νομοτελειακή.- «Η τοποθέτηση του προβλήματος της ένταξης του Ισραήλ στη λέσχη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων, είναι απολύτως αναλογή και λογική. Η τοποθέτηση αυτού του προβλήματος είναι σημάδι της εποχής και έχει όλους τους απαραίτητους λόγους και βάσεις, τόσο από την πλευρά του μουσουλμανικού κόσμου, όσο και από την πλευρά ενός μέρους της διεθνούς κοινότητας το οποίο τάσσεται υπέρ της λύσης αυτού του προβλήματος.
Σήμερα είναι δύσκολο να πει κανεις πώς θα γίνει αυτό συγκεκριμένα. Υπάρχουν δυνάμεις που υποστηρίζουν το Ισραήλ. Παρ’ όλα αυτά η κατάσταση άλλαξε και, συνεπώς, θα πρέπει να αλλάξει και η θέση των δυνάμεων που υποστηρίζουν το Ισραήλ.
Το Ισραήλ, κατά τη γνώμη των εμπειρογνωμόνων, διαθέτει σήμερα 150-200 πυρηνικές κεφαλές, αν και η ηγεσία του εβραϊκού κράτους δεν αναγνώρισε ποτέ αυτό το γεγονός. Αν μιλήσουμε σοβαρά για τους κινδύνους εμφάνισης των πυρηνικών όλων στη Μέση Ανατολή και την ανάγκη μετατροπής της περιοχής σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη, τότε δεν πρέπει να περιοριζόμαστε στη συζήτηση μόνο του ιρανικού προβλήματος.
Ναι μεν η διεθνής κοινότητα έχει πολλές αξιώσεις προς το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα,ταυτόχρονα όμως έχει και αρκετά ερωτήματα προς το Ισραήλ. Έτσι, λοιπόν, η έκκληση προς το Ισραήλ να προσυπογράψει το Σύμφωνο μη διάδοσης πυρηνικών όπλων και να επιτρέψει επιτέλους, στους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας να επισκεφτούν τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις αντανακλά απολύτως τις σημερινές πραγματικότητες»,- παρατήρησε συμπεραίνοντας ο Μπορίς Ντολγκόφ, επιστήμονας του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Έντονη Ισραηλινή διαμαρτυρία για την πώληση ρωσικών πυραύλων στη Συρία
Επίσημη διαμαρτυρία στη Ρωσία αναμένεται να υποβάλλει το Ισραήλ σχετικά με την προγραμματισμένη πώληση στη Συρία σύγχρονων πυραύλων Yakhont αξίας 300 εκατ. δολαρίων.
Η υλοποίηση της συμφωνίας για την πώληση στη Συρία των πυραύλων Yakhont ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Ανατόλι Σερντιούκοφ, ο οποίος τόνισε στο πρακτορείο RIA ότι η συμφωνία αυτή υπεγράφη το 2007 και ότι σε αυτήν αντιδρούν οι ΗΠΑ, σύμμαχος του Ισραήλ.
«Η πώληση αυτή περιπλέκει την κατάσταση. Δεν ευνοεί τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Θα μεταφέρουμε στη Ρωσία τις θέσεις μας» φέρεται ότι δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβινγκτορ Λίμπερμαν στην ισραηλινή εφημερίδα Hayom.
Ο Σερντιούκοφ δήλωσε την Παρασκευή στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι οι ΗΠΑ φοβούνται πως τα όπλα αυτά ίσως καταλήξουν σε χέρια «τρομοκρατών» -αναφορά στη Χεζμπολάχ, η οποία αιφνιδίασε το Ισραήλ πλήττοντας με πύραυλο πολεμικό της πλοίο το 2006.
Ο Λίμπερμαν τόνισε ότι ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μόσχα αυτόν τον μήνα για να υπογράψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, αναφέρθηκε στο θέμα των πυραύλων, «αλλά τα πράγματα δεν πήγαν καλά».
Η Ρωσία, η οποία δημιουργεί στόλο μη επανδρωμένων αεροσκαφών ισραηλινής κατασκευής, ικανοποίησε πρόσφατα το Ισραήλ, υποσχόμενη να μην προχωρήσει στην πώληση αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 στο Ιράν, εφόσον επιβλήθηκαν νέες κυρώσεις από τον ΟΗΕ για το πυρηνικό του πρόγραμα.
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Ξέφυγε εντελώς ο Αχμαντινεντζάντ: «Δεύτερη υπερδύναμη το Ιράν μετά τις ΗΠΑ» δήλωσε...
Το Ιράν μετατρέπεται στη δεύτερη υπερδύναμη μετά τις ΗΠΑ, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Fars επικαλούμενο τον πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
"Σήμερα όλος ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει ότι δύο μόνο δυνάμεις διαθέτουν τη μεγαλύτερη επιρροή στη διεθνή κοινότητα κι αυτές είναι οι ΗΠΑ και το Ιράν", είπε ο Αχμαντινεζάντ σε Ιρανούς που ζουν στις ΗΠΑ.
"Συνεπώς το μέλλον του κόσμου εξαρτάται από το πως θα συνεργαστούν αυτές οι δύο δυνάμεις", πρόσθεσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Αχμαντινεζάντ, αυτός είναι επίσης ο λόγος που οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναμένουν με αγωνία δύο ομιλίες: "μία από τις ΗΠΑ και μία από την ιρανική αντιπροσωπεία". Το Ιράν και οι ΗΠΑ έχουν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις εδώ και τρεις δεκαετίες και πλέον.
Ο ιρανός πρόεδρος προκάλεσε τον αμερικανό ομόλογό του στη διεξαγωγή ντιμπέιτ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, το οποίο όμως ο Λευκός Οίκος απέρριψε ως προπαγάνδα.
Ο ίδιος είπε ότι οι ΗΠΑ είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της παγκόσμιας οικονομίας, που όμως έχουν αποτύχει στη διαχείριση των διεθνών σχέσεων εξαιτίας της έλλειψης κατανόησης, όπως διαφάνηκε από το Αφγανιστάν και το Ιράκ.
"Αλλά σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, το Ιράν με την ειρηνική πολιτική του, τη φιλία και τη δικαιοσύνη όχι μόνο έχει τη δυνατότητα να αναλάβει την παγκόσμια διαχείριση, αλλά είναι και διεθνώς αναγνωρισμένο".
Ο ιρανός πρόεδρος είπε ότι η διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι απλώς ένα πρόσχημα "καθώς οι ΗΠΑ γνωρίζουν και ίσως να είναι σίγουρες ότι το Ιράν δεν διαθέτει και δεν επιδιώκει να αποκτήσει (πυρηνικά) όπλα".
"Το κυριότερο πρόβλημα των ΗΠΑ είναι ότι δεν μπορούν να περιορίσουν τον ιρανικό πολιτισμό γεωγραφικά και να τον αιχμαλωτίσουν (μέσα στο Ιράν) καθώς αυτός ο πολιτισμός είναι σαν τον άνεμο που απλώνεται και δεν μπορείς να τον ελέγξεις", είπε ο Αχμαντινεζάντ.
Αναφερόμενος στους δυτικούς αντιπροσώπους που εγκατέλειψαν την αίθουσα διεξαγωγής της συνέλευσης στη διάρκεια της ομολίας του τον περασμένο χρόνο, ο ιρανός πρόεδρος είπε ότι δεν είχαν "καμία ανοχή προς την ελευθερία της έκφρασης".
"Επί σειρά ετών εσείς (οι δυτικοί αντιπρόσωποι) είχατε μεγάλη γλώσσα, αλλά μικρά αυτιά, τώρα ήρθε η ώρα να γίνει το αντίθετο", είπε ο ίδιος
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Ο Πούτιν ξεφτίλισε το F-35 και τις επιδόσεις του στον Ισραηλινό Υπουργό Άμυνας
Περισσότερα στοιχεία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με το τι διεμηνύθει μεταξύ του ισραηλινού υπουργού Άμυνας Ehud Barak και του ρώσου πρωθυπουργού Vladimir Putin κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του πρώτου στη Ρωσία στις 6 Σεπτεμβρίου.
Η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε στην παραλιακή πόλη του Sochi στις ακτές της Μαύρης θάλασσας και συζητήθηκαν ένα πλήθος θεμάτων γύρω από την αμυντική συνεργασία των δύο πλευρών, την πώληση ισραηλινών UAV, τη συνεργασία για την παραγωγή νέων, αλλά και το αίτημα του Ισραήλ –που τελικά δεν εισακούστηκε- για την μη πώληση των βλημάτων εδάφους-επιφανείας P800 στη Συρία.
Αυτό όμως που δεν έγινε γνωστό και τελικά διέρρευσε μόλις εχθές είναι τι είπε ο Putin στον ισραηλινό υπουργό αναφορικά με τις δυνατότητες του F-35, καθώς Ισραήλ αποφάσισε σε πρώτο στάδιο την προμήθεια 20 τέτοιων αεροσκαφών. Έτσι σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Putin έδωσε στον Barak μια πλήρη αναφορά γύρω από τις δυνατότητες του F-35 χαρακτηρίζοντάς το ως μια «κατώτερη έκδοση» σε σχέση άλλα μαχητικά νέας γενιάς. Ο Putin είπε ακόμη στον ισραηλινό υπουργό πως το F-35 έχει θεμελιώδεις ατέλειες στην σχεδίασή του αναφορικά με τις ικανότητες stealth και πιο κυριότερα τα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους μπορούν να υποστούν «πειρατεία» (hacked) ενώ αυτό βρίσκεται στη μάχη!
Ο Putin απέδειξε τα λεγόμενά του επιδεικνύοντας στον ισραηλινό υπουργό μια εμπιστευτική έκθεση της ρωσικής Αεροπορίας, επιβεβαιώνοντας εν μέρη και τις ισραηλινές ανησυχίες. Ο Putin όμως προχώρησε και άλλο λέγοντας πως οι κινέζοι έχουν ήδη διεισδύσει σε αμερικανικά προγράμματα υψηλής τεχνολογίας και πως πολλές από τις τεχνολογίες αυτές έχουν ήδη διαρρεύσει.
Η οριστική απόφαση του Ισραήλ για την προμήθεια των 20 F-35 αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου.
defencenet
Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Ενδεχόμενη στρατιωτική σύρραξη Ρωσίας – Τουρκίας;
Παρά την πρόσφατη σύσφιξη των σχέσεων της Ρωσίας με την Τουρκία με εκατέρωθεν επισκέψεις των ηγετών των δύο χωρών και τη μεγάλη οικονομική συνεργασία, ένα σενάριο βγήκε στη δημοσιότητα και αναφέρεται σε ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση τους. «Η οσμή της πυρίτιδας γίνεται αισθητή ολοένα και εντονότερα», ισχυρίζεται ο εμπειρογνώμονας του αμερικανού Ινστιτούτου Πολιτικής, Όβανες Νιογκόσιαν και αναφέρεται στην αυξημένη ένταση του Καραμπάχ και του Αζερμπαϊτζάν.
Σύμφωνα με την άποψή του, γράφει η εφημερίδα «Βέτσερ» που αναδημοσιεύει το σχόλιο από αμερικανικό περιοδικό, εδώ και πολύ καιρό η κατάσταση είναι έκρυθμη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση όχι μόνον μεταξύ των Αζεριτών και των Αρμενίων αλλά και των μεγάλων και ισχυρών συμμάχων τους, που είναι η Τουρκία και η Ρωσία. Η σύγκρουση θα προέλθει από την κληρονομιά που άφησε η πρώην Σοβιετική Ένωση, στην οποία η χριστιανική Αρμενία και το Νογκόρνο Καραμπάχ, βρίσκονται στο εσωτερικό του μουσουλμανικού και τουρκόφωνου Αζερμπαϊτζάν. Ο αναλυτής σημειώνει ότι τα πράγματα στην περιοχή είναι πολύ τεταμένα και δεν αποκλείονται πιθανά στρατιωτικά σενάρια.
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Διαμάχη Κίνας-Ιαπωνίας για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου
Εντείνεται η κρίση Ιαπωνίας-Κίνας αναφορικά με την κυριότητα θαλάσσιων περιοχών και των δικαιωμάτων εξόρυξης φυσικού αερίου.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν εξετάζει την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων σε περίπτωση που η Κίνα προχωρήσει στην εξόρυξη φυσικού αερίου από αμφισβητούμενης κυριότητας κοίτασμα στην θάλασσα της Ανατολική Κίνας.
Το Τόκιο ως αντίποινα συζητάει και την περίπτωση να ξεκινήσει και αυτό επιχειρήσεις εξόρυξης φυσικού αερίου σε θαλάσσια περιοχή πλησίον των κινεζικών ακτών. Σε κάθε περίπτωση το ναυτικό της χώρας, η ναυτική δύναμη αυτοάμυνας, όπως ονομάζεται επισήμως βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα. Εκτός όλων των άλλων αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3C βρίσκεται στον αέρα και κατοπτεύει την αμφισβητούμενη περιοχή.
Είναι σαφές πως οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην περιοχή και ειδικότερα στις σχέσεις μεταξύ του Πεκίνου με το Τόκιο έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία στην διεθνή κοινότητα. Οι δύο χώρες εκτός της ιστορικής αντιπαλότητάς τους σε μία σειρά θεμάτων φαίνεται να είναι έτοιμες να «αναβαθμίσουν» τον ανταγωνισμό τους και σε θέματα θαλάσσιας ενεργειακής ασφάλειας, κάτι το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να δημιουργεί εντάσεις.
Για την ώρα, η κρίση φαίνεται να είναι ελεγχόμενη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν θα κλιμακωθεί στο άμεσο μέλλον.
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)