Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Αύγουστο αντί για Νοέμβριο οι νέες δοκιμές του Bulava!


Σύμφωνα με διαρροές του Ρωσικού επιτελείου Ναυτικών δυνάμεων οι δοκιμές του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Bulava θα επανεκιννήσουν τον Αύγουστο και όχι τον Νοέμβριο όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Το Ρωσικό Ναυτικό είχε προγραμματίσει 3 δοκιμές του Bulava εντός του 2010 με αρχικό προγραμματισμό για νέα δοκιμή τον Νοέμβριο.

Η νέα δοκιμή θα πραγματοποιηθεί στην Λευκή θάλασσα από το πυρηνοκίνητο Υποβρύχιο Yuri Dolgorukiy κλάσης Borey.

Τα νέας γενιάς Ρωσικά Υποβρύχια Borey αναμένεται να εξοπλιστούν με τον σύγκεκριμένο τύπο πυραύλου που θεωρείται από τους Ρώσους στρατηγικής σημασίας όπλο.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

"Ξέμεινε" από χρήματα και το Αμερικανικό πεντάγωνο



Η κρίση χτύπησε όπως προκύπτει και το Πεντάγωνο καθώς υπάρχει η πιθανότητα για μη καταβολή μισθών...!!!

Ανοιχτό άφησε χθες το Πεντάγωνο το ενδεχόμενο να καταφύγει σε επιπλέον μέτρα, ανάμεσα στα οποία και η μη καταβολή των μισθών, αν το ελεγχόμενο από τους Δημοκρατικούς Κογκρέσο δεν περάσει το ύψους 37 δισ. δολαρίων νομοσχέδιο περί αμυντικών δαπανών, πριν τις διακοπές που το σώμα έχει τον Αύγουστο.


Ανώτατο στέλεχος των Δημοκρατικών είπε ότι οι βουλευτές θα βρουν έναν τρόπο να περάσουν τον νόμο «μέσα σ' αυτή τη περίοδο».

«Πρέπει να το κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Οι εντάσεις αυξάνονται στο Πεντάγωνο σχετικά με την τύχη του νομοσχεδίου, το οποίο έχει βαλτώσει στο Κογκρέσο παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Υπουργού Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος χρειάζεται να χρηματοδοτήσει την δύναμη των 30.000 στρατιωτών που βρίσκεται στο Αφγανιστάν.

Ο Λευκός Οίκος επέτεινε τη δραματική κατάσταση απειλώντας να ασκήσει δικαίωμα αρνησικυρίας στις ύψους άνω των 800 εκ. δολαρίων περικοπές δαπανών στην εκπαίδευση, τις οποίες προσέθεσε η Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Ενώ ελπίζουμε και περιμένουμε ότι το Κογκρέσο θα τελειώσει την υπόθεση, είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε σοβαρά για το ενδεχόμενο να μη συμβεί αυτό», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζεφ Μορέλ, ο οποίος σημείωσε ότι «αν δεν αναληφθεί αμέσως δράση», ο στρατός και οι Πεζοναύτες θα ξεμείνουν από χρήματα τον Αύγουστο.

«Το Υπουργείο Άμυνας θα κάνει οτιδήποτε μπορεί για να συνεχίσει να προστατεύει τις ΗΠΑ και να στηρίζει το στρατό που έχει αναπτυχθεί», είπε ο Μορέλ.

«Αυτό ίσως συνεπάγεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί από πολλούς ανθρώπους που δουλεύουν σκληρά σε αυτό το Υπουργείο να έρχονται στη δουλειά χωρίς την δυνατότητα να τους πληρώνουμε ή να πάρουμε άλλα μέτρα, που θα προτιμούσαμε να αποφύγουμε», προσέθεσε ο εκπρόσωπος, διαβεβαιώνοντας ότι τελικά η δουλειά θα γίνει, τόσο στο Ιράκ, όσο και στο Αφγανιστάν αλλά και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Ο Γκέιτς εξέφρασε την ανησυχία του στους Ρεπουμπλικάνους με τους οποίους συναντήθηκε κεκλεισμένων των θυρών προχθές Τρίτη, στο Καπιτώλιο. Μετά τη συνάντηση ο επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ είπε ότι «πρόκειται για πραγματικά επείγουσα ανάγκη».

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ρωσο-Γερμανική συμφωνία υπέρ South-Stream!


Η ρωσική οικονομική ημερήσια «Κομερσάντ» αποκάλυψε ότι «Ο South Stream "καταπίνει" τον Nabucco από μέσα», μετά την ανακοίνωση του γερμανικού ενεργειακού ομίλου RWE, ότι προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο ρωσο-ιταλικό σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream.

Επικαλούμενος υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στη ρωσική κυβέρνηση, ο «Κομερσάντ» γράφει ότι «ο South Stream είναι διεθνές σχέδιο και όσο περισσότερο διεθνοποιημένος είναι, τόσο λιγότερο ενδιαφέρον για τους καταναλωτές θα είναι το ανταγωνιστικό σχέδιο».

Κατά τη εφημερίδα, η γερμανική RWE είναι το τελευταίο μέλος του σχεδίου Nabucco, στο οποίο απευθύνθηκε η Γκαζπρόμ και τα έως τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι «οι συμμετέχοντες στον Nabucco δεν υποστηρίζουν ανοιχτά τον South Stream.

Ιδρυτές της διαχειρίστριας εταιρείας Nabucco Pipeline είναι πέραν της RWE η ουγγρική ΜΟL, η αυστριακή OMV, η τουρκική Botas, η βουλγαρική Bulgargaz και η ρουμανική Transgas, με καθεμία από αυτές να κατέχει το 16,6 %.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Μαζί του και στον Πόρο ο Εβραιομασόνος σύμβουλος του ΓΑΠ


Ιδού ο εβραιομασόνος σύμβουλος του Γ.Παπανδρέου, μαζί του στον Πόρο

Πριν λίγες ημέρες είχαμε πει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει πάρει δίπλα του έναν εβραιομασώνο σύμβουλο τον LEIF PAGROTSKY μέλος τού τάγματος των σιωνιστών Independent Order of B'nai B'rith!

Ιδού λοιπόν και η φωτογραφία από το "συνέδριο της Σύμης" που γίνεται στον Πόρο και είναι εκεί προσκεκλημένα τα επιλεγμένα άτομα της Ευρωπαικής εξουσίας.

Καλή προκοπή!

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Chemezov: Η παραγγελία των S-300 προς το Ιράν ΔΕΝ έχει ακυρωθεί!




"Το συμβόλαιο προμήθεια αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 προς το Ιράν ΔΕΝ έχει ακυρωθεί", δήλωσε ο επικεφαλής της αρμόδιας Ρωσικής βιομηχανίας Rostekhnologii Sergei Chemezov.

Και συμπλήρωσε: "Η τελική απόφαση ακύρωσης ή υλοποίησης θα παρθεί από τον πρόεδρο"!


Το πυραυλικό σύστημα s-300 σκοντάφτει στις νέες κυρώσεις που ψηφίστηκαν από το Συμβαύλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 9 Ιουνίου και αφορούν κυρώσεις οικονομικές και κρίσιμων οπλικών συστημάτων.

Στην τελευταία αναφορά φωτογραφίζονται οι S-300 κάτι που οι Ρώσοι δεν είχαν αποδεχτεί λέγοντας ότι το έν λόγω οπλικό σύστημα δεν συμπεριλαμβάνεται στο σύμφωνο με το ΝΑΤΟ για τις συμβατικές δυνάμεις.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Απίστευτες λεπτομέρειες από τη διοικητή της ομάδος SAT που αποβιβάστηκε στα Ίμια


Kafes davasından ilginç 'Kardak anıları' çıktı!

πηγή:infognomon

Ο επιτελικός πλοίαρχος (Deniz Kurmay Albay) Ali Türkşen, του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, δικάζεται στο 12ο Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης (İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinde) για συμμετοχή στο "Σχέδιο Κλωβός" ("Kafes Eylem Planı") και στο Σχέδιο Δολοφονίας Ναυάρχων ("Amirallere Suikast") με βάση τα οποία αξιωματικοί που ανήκαν κυρίως στο Πολεμικό Ναυτικό, θα πραγματοποιούσαν ένοπλες προβοκατόρικές ενέργειας, με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ο Τούρκος ανώτερος επιτελικός αξιωματικός, που διετέλεσε και Διοικητής του Συγκροτήματος Υποβρυχίων Καταστροφών (SAT Grup Komutanı) το διάστημα 1990-1997, στη διάρκεια της απολογίας του στο δικαστήριο, μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:

"Ο αρχηγός του ΤΠΝ, ναύαρχος Οζντέν Ορνέκ (Özden Örnek), με διέταξε να γράψω σε ένα βιβλιαράκι τα όσα έζησα ως διοικητής της ομάδος που αποβιβάστηκε στο Καρντάκ. Αν διαβάσετε αυτό το βιβλίο θα καταλάβετε γιατί δεν είναι δυνατόν ποτέ ένας από μας να γίνει τρομοκράτης. Στις 30 Ιανουαρίου 1996, στις 21:33, εμείς πληρώσαμε από τη τζέπη μας τη βενζίνη για το φουσκωτό που μας έβγαλε στο Καρντάκ. Το βράδυ εκείνο αγοράσαμε βενζίνη με την πιστωτική κάρτα του Ερτζάν Κιρίτστεπε (Ercan Kireçtepe), που τη στιγμή αυτή βρίσκεται εδώ, ανάμεσά μας. Η απόδειξη από εκείνη τη συναλλαγή είναι εδώ. Όλοι βάλαμε λεφτά από τη τζέπη μας εκείνη τη νύχτα και αγοράσαμε από το παντοπωλείο ψωμί, και τυρί.

Εκείνο το βράδυ, στις 01:40 αποβιβαστήκαμε στη βραχονησίδα. Και σήμερα δικαζόμαστε σ' αυτό το δικαστήριο. Ο τότε αρχηγός του ΠΝ, Ναύαρχος Γκιουβέν Έρκαγια (Güven Erkaya), εκείνο το βράδυ μου τηλεφώνησε και μου είπε: 'Παιδί μου, ακόμα δεν είστε έτοιμοι;' Φυσικά τον πίεζε η Τανσού Τσιλέρ. Εμείς αγοράσαμε βενζίνη με την πιστωτική του Ερτζάν Κιρίτστεπε και έτσι ξεκινήσαμε με το φουσκωτό. Φυσικά, τότε όλοι και τί δεν θα δίνανε για αν είναι στη θέση μας.

Τώρα όμως, δυο από τα άτομα που αποβιβαστήκαμε τις πρωινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 1996 στη βραχονησίδα Καρντάκ και υψώσαμε την τουρκική σημαία, υποστέλλοντας την ελληνική, εγώ και ο Ερτζάν Κιρίτστεπε, δικαζόμαστε σ' αυτήν την αίθουσα. Πως φθάσαμε εδώ δεν γνωρίζω."

Ο Τούρκσεν, κατά την απολογία του, έδειξε στο δικαστήριο την απόδειξη από την πιστωτική με την οποία αγόρασαν βενζίνη αξίας 16 εκατ. 730 χιλιάδων λιρών Τουρκίας.

Οι πληροφορίες που αναφέρει ο Τούρκος αξιωματικός είναι συγκλονιστικές, γιατί αποδεικνύεται ότι το βράδυ της Τραγωδίας των Ιμίων μας κυβερνούσαν πολιτικοί ανίκανοι να χειριστούν μια κρίση που είχαμε σαφώς το πάνω χέρι, και υποχώρησαν, εκχωρώντας στον εχθρό εθνικό έδαφος. Έναν εχθρό του οποίου οι βατραχάνθρωποι αποβιβάστηκαν στη Μικρή Ίμια με βενζίνη που πλήρωσαν οι ίδιοι και αντί για υπηρεσίακή ξηρά τροφή, είχαν μαζί τους ψωμί και τυρί που αγόρασαν από τον ...παντοπώλη.

Μπροστά σε έναν τέτοιο εχθρό υποχωρήσαμε και κάτω από τέτοιες συνθήκες υποστήκαμε μια τεράστια εθνική ήττα.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Αντιπυραυλική ασπίδα στα Βαλκάνια προωθούν οι ΗΠΑ


Μετά από επταήμερο ταξίδι στις ΗΠΑ, ο Βούλγαρος υπουργός άμυνας Άνιου Αγγέλωφ επιβεβαίωσε τη σταθερή θέση της χώρας του να συμμετάσχει στην αντιπυραυλική "ασπίδα" των ΗΠΑ στην Ευρώπη και τόνισε ότι η ασπίδα "θα πρέπει να θεωρηθεί μεγάλης σημασίας έργο για το σύνολο των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ"

"Ήταν σημαντική η συζήτηση με τους Αμερικανούς εταίρους μας γύρω από τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συμβάλει η Βουλγαρία στη δημιουργία μιας αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη", δήλωσε. "Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση, αλλά αυτό δεν είναι τόσο μεγάλης σημασίας. Αναφέρομαι στην περίοδο 2013-2015. Ένα άλλο θέμα συζήτησης θα μπορούσε να είναι η εγκατάσταση μονάδων της αντιπυραυλικής ασπίδας σε βουλγαρικό έδαφος. Εκτός από το ότι θα επωφεληθεί η χώρα μας από την ασφάλεια που θα μας παρέχει στο μέλλον η ασπίδα, θα πρέπει επίσης να συμβάλει σε αυτήν. Υπάρχει συντονισμός για μια προοδευτική προσέγγιση όσον αφορά τη σύσταση της αντιπυραυλικής άμυνας. Το πρώτο στάδιο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2015, το δεύτερο - στο οποίο πιθανότατα θα συμμετάσχουμε και εμείς - θα ολοκληρωθεί στην περίοδο 2015-2018, και μέχρι το 2020, η αντιπυραυλική αυτή άμυνα θα μπορούσε να αναπτυχθεί πλήρως", δήλωσε ο Αγγέλωφ, μιλώντας το περασμένο Σάββατο σε εκπομπή της Βουλγαρικής Εθνικής Ραδιοφωνίας.

Προφανώς, αναφερόταν στα στάδια της εγκατάστασης της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στην Ευρώπη, όπως την περιέγραψαν Αμερικανοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα. Η πρώτη φάση θα συνίσταται στον εντοπισμό σκαφών του συστήματος στη Μεσόγειο, ενώ η δεύτερη φάση θα είναι ο πιθανός εντοπισμός στοιχείων στο έδαφος, πιθανότατα στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία. Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει επομένως τροποποιήσει με τον τρόπο αυτό τα σχέδια της κυβέρνησης Μπους για μια αντιπυραυλική ασπίδα που υποτίθεται αποσκοπούσε στην προστασία της Ευρώπης από τη Μέση Ανατολή ή από ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις, και η οποία αρχικά επρόκειτο να εγκατασταθεί στην Πολωνία και στην Τσεχία.

Ο Βούλγαρος υπουργός άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβεβαιώσει τα σχέδιά τους για την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία στα πλαίσια της λεγόμενης "Κοινής ομάδας εργασίας 'Ανατολή' ".
"Ανησυχούσα", είπε, "για τις κοινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, διότι έχουν γίνει ελάχιστες αναφορές και σχόλια πρόσφατα για την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, και οι προετοιμασίες για την ανάπτυξη αυτή "πάγωσαν". Αυτός είναι ο λόγος που ήθελα να βεβαιωθώ ως προς το πώς έχουν σήμερα τα πράγματα. Τώρα είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στα σχέδια των ΗΠΑ," εξήγησε ο Αγγέλωφ.

Σύμφωνα με διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν από κοινού με τον βουλγαρικό στρατό τέσσερις στρατιωτικές βάσεις σε βουλγαρικό έδαφος, με συνολικά 2.500 στρατιώτες, αριθμός που θα αυξηθεί σταδιακά στους 5.000, με μηνιαίες αλλαγές προσωπικού εκ περιτροπής.

Η υπουργός άμυνας της Βουλγαρίας διευκρίνησε επίσης ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία σχεδιάζουν να καλέσουν σερβικά στρατεύματα να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις στο Νόβο Σέλο, κοντά στο στρατόπεδο εκπαίδευσης Σλίβεν, μια σημαντική εγκατάσταση που χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό στη Βουλγαρία.
"Μπορούμε να αναπτύξουμε το Νόβο Σέλο ως κέντρο εκπαίδευσης αξιωματικών και στρατιωτών", δήλωσε ο υπουργός.

Επίσης δήλωσε ότι το υπουργείο άμυνας της Βουλγαρίας δεν προτίθεται να κάνει συμφωνίες προμήθειας με μεμονωμένες εταιρείες όσο αυτός κατέχει το αξίωμα του υπουργού άμυνας.
"Με τις ΗΠΑ έχουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση. 'Εχουμε επίσης συμβάσεις προμηθειών και εκσυγχρονισμού με πολλές άλλες χώρες. Η μόνη διακυβερνητική συμφωνία μας μέχρι στιγμής είναι με το Βέλγιο. Όποτε υπάρχει πίεση από διάφορα λόμπυ για κάτι, είναι συνήθως υπέρ μιας συγκεκριμένης εταιρείας. Γι αυτό και θέλω να γίνουν όλες οι εμπορικές συμφωνίες με βάση ήδη υπάρχουσες διακυβερνητικές συμφωνίες", εξήγησε ο στρατηγός Αγγέλωφ.

Εν τω μεταξύ, στον ενεργειακό τομέα, η απειλή της Ρωσίας να αποκλείσει την Βουλγαρία από τα εδάφη διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου South Stream μοιάζει να έχει αποτέλεσμα, ανέφερε σε άρθρο της η ρωσική εφημερίδα Kommersant, καθώς απεσταλμένος της ρωσικής κυβέρνησης απέσπασε την έγκριση της βουλγαρικής για τον σχεδιασμό χάρτη του αγωγού, πράγμα που θα επιταχύνει τα σχέδια του Κρεμλίνου. Οι ΗΠΑ αντέδρασαν με αμηχανία...

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η οριοθέτηση ελληνικής ΑΟΖ απάντηση στις προκλήσεις;


πηγη:defencepoint

H Αθήνα φαίνεται πως αναβαθμίζει, ποιοτικά, την στρατηγική της απέναντι στην Άγκυρα αναφερόμενη για πρώτη φορά στην οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Το ΥΠΕΞ για πρώτη φορά δημοσίως αναφέρει, ρητά και κατηγορηματικά, πως σκοπεύει να ανακηρύξει ΑΟΖ, σε συνεννόηση με τις όμορες χώρες συμπεριλαμβανομένου της Τουρκίας και της Κύπρου.

Η αναφορά αυτή έγινε κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα.

Η ακριβής δήλωση του Γ. Δελαβέκουρα έχει ως εξής: «Το ζήτημα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και των υπολοίπων ζωνών οι οποίες προβλέπονται από το Δίκαιο της Θάλασσας προφανώς είναι κάτι που έχουμε στο μυαλό μας όταν συζητούμε και με την Τουρκία. Είναι πρόθεση της Ελλάδας η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές της. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε και έχουμε προχωρήσει σε ενέργειες, έχουμε φτάσει σε μια συμφωνία που βασίζεται στο Δίκαιο της Θάλασσας με την Αλβανία, η οποία δεν έχει κυρωθεί από την αλβανική πλευρά για λόγους που γνωρίζετε εσωτερικούς της Αλβανίας και περιμένουμε ότι θα προχωρήσει. Έχουμε ξεκινήσει συνομιλίες τόσο με τη Λιβύη, όσο και με την Αίγυπτο. Και φυσικά επιθυμία μας είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας». Ο εκπρόσωπος σε επόμενη ερώτηση για το αν η συνεννόηση έχει γίνει και με την Κύπρο απάντησε «Φυσικά».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών συμπλήρωσε πως η Άγκυρα είναι αναγκασμένη να υπογράψει το Δίκαιο της Θαλάσσης αφού αποτελεί προαπαιτούμενο για την εισδοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Το Δίκαιο της Θάλασσας πλέον αποτελεί κεκτημένο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.» δήλωσε με νόημα και συμπλήρωσε πως «Και είναι συνεπώς δεδομένο ότι στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας κάποια στιγμή η χώρα αυτή θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των υπολοίπων 160 μελών της Διεθνούς Κοινότητας που έχουν κυρώσει και εφαρμόζουν το Δίκαιο της Θάλασσας το οποίο ούτως ή άλλως κωδικοποιεί Εθιμικό Δίκαιο».

Σε επίμονες δε ερωτήσεις για το κατά πόσο η Αθήνα είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και με «ποιο τρόπο» η απάντησή του ήταν προσεχτική και διπλωματική: «Η Ελλάδα θα προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα ενεργήσει ανάλογα με τις εξελίξεις που θα έχουμε.»

Κύκλοι του ΥΠΕΞ και του ΥΠΕΘΑ σε επικοινωνία με το defence-point.gr έδωσαν μία αρκετά καθαρή εικόνα για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο νότιο, το βόρειο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Από το ΥΠΕΞ αναφέρεται πως ερευνητικό σκάφος βρίσκεται στο Αιγαίο, για λογαριασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο έχει επιφορτιστεί «συγκεκριμένα καθήκοντα», τα οποία δεν σχετίζονται με τις τελευταίες τουρκικές κινήσεις τόσο αναφορικά με το «Τσεσμέ» όσο και με το «Πιρί Ρέις».

Από την πλευρά τους, πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρουν στο defence-point.gr πως οι κινήσεις του «Πίρι Ρέις» το οποίο, για την ώρα, κινείται ανατολικά του Καστελλόριζου, στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ της ελληνικής νήσου και της Κύπρου, παρακολουθούνται στενά. Το σκάφος, για την ώρα, βρίσκεται «εκτός του FIR Αθηνών και της εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» αλλά «εντός του FIR Λευκωσίας και εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας». Με άλλα λόγια το τουρκικό σκάφος βρίσκεται στην ΑΟΖ της Κύπρου. Η αντίδραση της Λευκωσίας, η οποία και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την Αθήνα, αναμένεται να είναι έντονη.

Τι ακριβώς όμως σημαίνουν οι κινήσεις της Άγκυρας την συγκεκριμένη εποχή, στον συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο και με τον συγκεκριμένο τρόπο;

Η Τουρκία με την πολιτική που ακολουθεί δείχνει να έχει ένα και μοναδικό σκοπό: την αποτροπή, μέσω της τρομοκρατίας, της Αθήνας από το να διανοηθεί να ανακηρύξει ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα φοβούμενη πως η Αθήνα με τις τελευταίες της πρωτοβουλίες στον τομέα δημιουργίας συνθηκών εκμετάλλευσης των αποθεμάτων, μικρών ή μεγάλων δεν έχει σημασία, υδρογονανθράκων στο Αιγαίο σε συνδυασμό με την αντίστοιχη συνεπή πολιτική της Κύπρου στο ίδιο θέμα, αποφάσισε να τρομοκρατήσει για άλλη μία φορά την Ελλάδα και ταυτοχρόνως να προγράψει «δικαιώματα» σε όποια περιοχή κρίνει αυτή αναγκαίο.

Έτσι, η Άγκυρα μετά από 35 χρόνια συνεχών προκλήσεων και σταδιακής πολιτικής απονεύρωσης των ελληνικών (πολιτικών) αντανακλαστικών σε θέματα που άπτονται όχι μόνο της εθνικής μας άμυνας αλλά της ίδιας της επιβίωσής μας ως χώρα ενταγμένη στον γεωπολιτικό χάρτη και όχι μόνο στον … τουριστικό, περνάει σε μία νέα φάση προσπάθειας δημιουργίας τετελεσμένων.

Η Αθήνα, μετά τις τελευταίες δημόσιες δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και σε συνδυασμό πρόσφατης ομιλίας του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος για την υιοθέτηση και οριοθέτηση της ΑΟΖ της.

Η μη υποστήριξη και εμπέδωση του Ελλαδικού και Κυπριακού δικαιώματος στην οριοθέτηση της ΑΟΖ, όπως αυτή προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο, ουσιαστικά θα οδηγήσει τον ελληνισμό σε μία θαλάσσια καταστροφή μεγέθους ομοίου με αυτή που έλαβε χώρα στην Μικρά Ασία το 1922.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

8 νεκροί από βομβιστική επίθεση στην Κανταχάρ


Πέντε πολίτες και τρεις αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν έπειτα από επίθεση ανταρτών Ταλιμπάν σε αστυνομικό σταθμό στην πολύπαθη περιοχή της Κανταχάρ.

Η ανακοίνωση από την διεθνή συμμαχική διοίκηση της ISAF κάνει λόγο για ένα αυτοκίνητο με φορτίο εκρηκτικών το οποίοι παραβίασε την είσοδο μιας αστυνομικής μονάδας την Τρίτη το βράδυ πριν μαχητές Ταλιμπάν που βρίσκονταν έξω από τη βάση ανοίξουν πυρ με όπλα και RPG με αποτέλεσμα το θάνατο των οκτώ ατόμων. Η τελευταία αφορά μια συνήθη τακτική των Ταλιμπάν προσπαθώντας να προκαλέσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερες απώλειες.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν πάντως δήλωσε πως πέντε μαχητές τους εξοπλισμένοι με όπλα και εκρηκτικά πραγματοποίησαν επιδρομή στη συγκεκριμένη βάση σκοτώνοντας 13 στρατιώτες της ISAF και 8 Αφγανούς αστυνομικούς, χωρίς όμως να αναφέρει την ύπαρξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ανακοινώνεται η Δομή δυνάμεων και το νέο ΕΜΠΑΕ


Την επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνεται η δομή διοίκησης, η δομή δυνάμεων και θα δημοσιοποιηθεί το ΕΜΠΑΕ! Αυτά ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου, μαζί με την φιλοδοξία του να εγκαθιδρύσει καθεστώς πλήρους διακομματικής – ή τουλάχιστον μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων - συναίνεσης στα εξοπλιστικά προγράμματα! Βάσει της συλλογιστικής του υπουργού «εάν δεν υπάρχει συναίνεση στα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα δεν πρόκειται να προχωρήσουμε τίποτα, και αυτό το εννοούμε».

Είναι η πρώτη φορά που ένας υπουργός Εθνικής Άμυνας εξαγγέλλει δόγμα συνδιαχείρισης των εξοπλιστικών προγραμμάτων και αυτό θα φανεί στην πράξη αν μπορεί να λειτουργήσει ή όχι. Πρακτικά ο Ε.Βενιζέλος θέλει να σπάσει την αλυσίδα της εξοπλιστικής σκανδαλολογίας, αφού οι πάντες θα τίθενται ενώπιον των ευθυνών τους και, αν καταφέρει να λειτουργήσει το νέο καθεστώς, επιτέλους μπορεί και να δούμε εξοπλιστικές επενδύσεις. Θα πρόκειται για μια «ισορροπία τρόμου» όπου οι μεν θα πρέπει να είναι «καθαροί» και οι δε υπεύθυνοι.


Πάντως μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουμε και ανακατατάξεις σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου: Η πρόσφατα συσταθείσα «Υποεπιτροπή Εξοπλισμών» μας ... τελείωσε! Στην θέση της μιά νέα διαρκής «Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων» επίσης 15μελής, αλλά μάλλον με ελαφρά αλλαγμένη σύνθεση από τη νυν Υποεπιτροπή. Και η νέα Επιτροπή αναμένεται να ντεμπουτάρει «με την τρίτη τροποποίηση της σύμβασης για τα μεταφορικά ελικόπτερα ΝΗ-90, μια σύμβαση που εκκρεμεί από το 2003 και τώρα πρέπει να την προσαρμόσουμε στα νέα χρονικά δεδομένα» ανέφερε ο υπουργός.

Και συνέχισε δίνοντας στην δημοσιότητα κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία: «Η τροποποιημένη σύμβαση οδηγεί σε ένα πολύ ωφέλιμο οικονομικό αποτέλεσμα για το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή σε μία συμπίεση του κόστους κατά περίπου 120 εκατομμύρια. Επίσης θέλω να σας πω ότι με επιστολή που θα σταλεί στην εταιρεία, στην κοινοπραξία που κατασκευάζει τα ΝΗ-90, θα ζητηθεί, ανεξαρτήτως της τροποποίησης της σύμβασης να παρασχεθούν εγγράφως όλες οι διαβεβαιώσεις μέσω διεθνούς εταιρείας «auditing» ότι δεν έχουν γίνει οποιουδήποτε είδους παράπλευρες πληρωμές από τα ταμεία της εταιρείας όλη αυτή την περίοδο».

Προφανώς εννοεί ο υπουργός την ρήτρα των 120 εκατ. ευρώ που δέχθηκε η κοινοπραξία να καταβάλει για την καθυστέρηση παράδοσης των ελικοπτέρων και την οποία δεν μπορούσε να αποφύγει.Πάντως είναι κάποια επιτυχία που από τα 80 εκατ. ευρω που αρχικά δεχόταν να καταβάλει η κοινοπραξία, φτάσαμε στα 120. Όσο για τις "παράπλευρες" πληρωμές ας ρωτήσει τον "ξανθό άγγελο"...

Ο υπουργός μίλησε και για τις «εντατικές διαπραγματεύσεις», όπως τις χαρακτήρισε με τη γερμανική πλευρά την «Thyssen Krupp» και με την «Abu Dhabi Mar» για τα γνωστά ζητήματα των υποβρυχίων και των ναυπηγείων. «Το μείζον ζήτημα, είναι η διευθέτηση της εκκρεμότητας με τις κρατικές ενισχύσεις ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου ελπίζουμε ότι θα έχουμε μία απάντηση πριν τις διακοπές του Αυγούστου». Ωστόσο επιβεβαίωσε ότι δεν ελέγχθηκε σε ότι αφορά το πρόβλημα της κλίσης και «θα συνεχιστούν οι δοκιμές».

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki