Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Κοινοτική αλληλεγγύη με..εμπάργκο όπλων στην Κύπρο!!


Ξαφνιάστηκαν- ή έκαναν πως ξαφνιάστηκαν- πολλοί ευρωβουλευτές, την περασμένη βδομάδα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όταν ο Κύπριος ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Κούλης Μαυρονικόλας, αποκάλυψε ότι, οι Αγγλικές στρατιωτικές βιομηχανίες, εξακολουθούν να εφαρμόζουν «εμπάργκο» στις πωλήσεις όπλων, προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου.

Ο άνθρωπος χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη αυτή τη στάση της Αγγλίας που, μην το ξεχνάμε, είναι και μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο, και ζήτησε να πληροφορηθεί από τους, συνήθως καλά πληροφορημένους, κομισάριους της ΕΕ, το κατά πόσον είναι θεμιτό, μία χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (εν προκειμένω η Αγγλία) να διατηρεί εμπάργκο όπλων, προς μία άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ, την Κύπρο.

Οι κομισάριοι, παραδόξως, κατάπιαν τη γλώσσα τους και δεν απήντησαν στις εύλογες απορίες του Κύπριου ευρωβουλευτή και βέβαια, δεν βρήκαν ούτε μία λέξη να πουν όταν ο Μαυρονικόλας κατήγγειλε ότι, η Τουρκία εξοπλίζεται ελεύθερα και εκσυγχρονίζει τον στρατιωτικό της εξοπλισμό, μετακινώντας παράνομα στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο στρατιωτικό υλικό η ίδια θέλει.

Και να σκεφθεί κανείς ότι, η συζήτηση που γίνονταν αφορούσε, την διαμόρφωση μιας κοινής πολιτικής Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ όπου πρόκειται, λέει, να καθορισθεί ένα πρωτόκολλο για τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού σε τρίτες χώρες.

ΕΛΕΟΣ


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Απέτυχε η δοκιμή του Ινδικού βαλλιστικού πυραύλου Prithvi-II


Απέτυχε η δοκιμή του νέου πυρηνικού πυραύλου της Ινδίας όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία:

An Indian nuclear-capable ballistic missile failed to take off during a test launch in eastern India on Friday, the Indian Express newspaper reported.

The Prithvi-II was to blast off from Chandipur in the eastern state of Orissa at 10:03 am local time (04:03 GMT), but failed to do so after heavy smoke covered the launch pad, sources in the Indian Defense Ministry said.

It is as yet unclear why the missile failed to take off.

The Prithvi-II, with a maximum range of 350 km and a payload capacity of 500 kg, was last test-fired on June 18.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Boeing Completes Production of 1st Australian Super Hornet with Provisions for Future Electronic Attack Capability


ST. LOUIS,

Boeing [NYSE: BA] announced today that it has completed production of the first Royal Australian Air Force (RAAF) F/A-18F Super Hornet that has the capability to be converted into an electronic attack aircraft.

Boeing is pre-wiring the RAAF's second lot of 12 Super Hornets for potential electronic attack capability conversion during production at the company's facilities in St. Louis.

"Incorporating the ability to introduce an electronic attack capability on 12 RAAF Super Hornets as they are produced in St. Louis provides maximum flexibility for our Air Force in the future," said RAAF Group Capt. Steve Roberton, Officer Commanding 82 Wing, which includes Super Hornet and F-111 aircraft. "Ultimately, if a decision to incorporate an electronic attack option is pursued, it will further expand the broad capability of an already formidable Super Hornet weapon system."

The Australian government announced in March 2007 that it would acquire 24 of the advanced Block II versions of the Super Hornet, all of which are equipped with the Raytheon-built APG-79 Active Electronically Scanned Array (AESA) radar. Eleven Super Hornets are now operating at RAAF Base Amberley in Queensland. All 11 aircraft were delivered ahead of schedule and on budget. Boeing will deliver Australia's 24th Super Hornet in 2011.

"Besides giving the RAAF the potential of introducing electronic attack capability in the future, producing these 12 aircraft with this configuration from the outset also reduces cost when compared with retrofitting at a later date," said Carolyn Nichols, Australian Super Hornet program manager for Boeing.

The Boeing Super Hornet is a multirole aircraft, able to perform virtually every mission in the tactical spectrum, including air superiority, day/night strike with precision-guided weapons, fighter escort, close air support, suppression of enemy air defenses, maritime strike, reconnaissance, forward air control and tanker missions. Boeing has delivered more than 430 F/A-18E/Fs to the U.S. Navy. Every Super Hornet produced has been delivered on or ahead of schedule and on budget.

A unit of The Boeing Company, Boeing Defense, Space & Security is one of the world's largest defense, space and security businesses specializing in innovative and capabilities-driven customer solutions, and the world's largest and most versatile manufacturer of military aircraft. Headquartered in St. Louis, Boeing Defense, Space & Security is a $34 billion business with 68,000 employees worldwide.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Εξοργισμένες ΗΠΑ και ΕΕ για το «παραλήρημα» Αχμαντινετζάντ στον ΟΗΕ


Παραληρηματικές χαρακτηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τις δηλώσεις του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ για την 11η Σεπτεμβρίου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Ιρανός πρόεδρος μίλησε περί «αμερικανικής συνωμοσίας» για να εξασφαλιστεί η επιβίωση του Ισραήλ, προκαλώντας την αποχώρηση των αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και των 27 κρατών-μελών της ΕΕ. Για «σκανδαλώδεις και απαράδεκτες» δηλώσεις κάνει λόγο η Κάθριν Αστον.

Η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε «ειδεχθείς» τις δηλώσεις του Ιρανού προέδρου.

«Αντί να παρουσιάσει τις επιδιώξεις και την καλή θέληση του ιρανικού λαού, ο κ. Αχμαντινετζάντ επέλεξε και πάλι να δημηγορήσει με τις αισχρές θεωρίες συνωμοσίας και τις αντισημιτικές δηλώσεις που είναι ειδεχθείς και παραληρηματικές» δήλωσε ο Μαρκ Κόρνμπλαου, εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον χαρακτήρισε «σκανδαλώδεις και απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, επισημαίνοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που αποχώρησαν οι ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες από την αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης.

«Εξ ονόματος της ΕΕ, θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου προς τις οικογένειες και τους φίλους αυτών που σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν στη διάρκεια των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου» δήλωσε η Κάθριν Αστον.

Γάλλος διπλωμάτης επισήμανε ότι οι δηλώσεις Αχμαντινετζάντ αποτελούν «προσβολή για τη Γενική Συνέλευση και την αλήθεια», χαρακτηρίζοντάς τις «απαράδεκτες».


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

«Aνήκομε εις την Αμερική»…


Την Τετάρτη της περασμένης βδομάδας, λίγες μόλις μέρες πριν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ταξιδέψει στις ΗΠΑ, ο υπουργός εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας ανακοίνωσε τη σύσταση μιας επιτροπής «σοφών» από διπλωμάτες υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΞ και ακαδημαϊκούς η οποία θα αναλάβει το έργο να διατυπώσει το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής με το οποίο η χώρα θα αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στη διεθνή σκακιέρα. Φαντάζομαι ότι ο πρωθυπουργός στις επαφές τους με τους Αμερικανούς πολιτικούς κι οικονομικούς παράγοντες, θα μπορέσει να συνοψίσει το νέο πολιτικό δόγμα της χώρας με δυο λέξεις: «σας ανήκουμε».

Δεν είναι τυχαίο ότι την ημέρα που ο υπουργός εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας έκανε τις ανακοινώσεις περί του νέου δόγματος της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, το ΔΝΤ έδινε στη δημοσιότητα την έκθεσή του για την πορεία της Ελλάδας, μέσα στο πλαίσιο της εποπτείας της οικονομίας της. Οσοι έχουν την ικανότητα να διαβάζουν ανάμεσα από τις γραμμές εκτιμούν ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να αναλάβει κατ αποκλειστικότητα τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Με ποιο απλά λόγια, η Ουάσιγκτον — στα χέρια της οποία βρίσκεται ο έλεγχος του ΔΝΤ— είναι έτοιμη να ξαναδέσει σφικτά στο άρμα της εξωτερικής της πολιτικής την Ελλάδα.

Πριν ακόμη κερδίσει τις εκλογές το φθινόπωρο του 2009 ο Γ. Παπανδρέου είχε με σαφήνεια δώσει το στίγμα των προθέσεών του σε ότι αφορά την ελληνική εξωτερική πολιτική: Με πρόσχημα περιβαλλοντικές ανησυχίες ξεκίνησε την υπονόμευση της ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία. Ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης παραμένει σχέδιο επί χάρτου με ευθύνη (και) της ελληνικής κυβέρνησης η οποία επέλεξε να παίξει το αμερικανικό παιχνίδι βοηθώντας την Ουάσιγκτον να υπονομεύσει την προσπάθεια της Μόσχας για τη δημιουργία ενός νότιου δρόμου εφοδιασμού της Ευρώπης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ενεργειακές επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης δεν προκαλούν δυσφορία μόνο στη Μόσχα. Ενοχλημένη με την αμερικανική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης είναι και η Γερμανία, η οποία έχει επενδύσει στρατηγικά στην συνεργασία της με τη Μόσχα αλλά και το Πεκίνο.

Οσο η παγκόσμια οικονομία αδυνατεί να ξεπεράσει την κρίση, τόσο οι γεωπολιτικές διαιρέσεις βαθαίνουν. Η αμερικανική αυτοκρατορία μάχεται για να διαιωνίσει την ηγεμονία της. Ταυτόχρονα, οι μεγάλοι ανταγωνιστές της, όπως η Γερμανία, η Ρωσία, η Κίνα διεκδικούν το δικό τους μερίδιο ισχύος στην παγκόσμια σκακιέρα. Η δημιουργία συνασπισμών γύρω από τους πόλους ισχύος είναι το αναμενόμενο παρεπόμενο της γεωπολιτικής μάχης που εξελίσσεται. Η Αθήνα έχει ήδη διαλέξει πλευρά. Το νέο δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής θα «δικαιώσει» την «αμερικανική επιλογή» στην οποία έχει ήδη προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση. Η ένταση με την οποία χτυπά η οικονομική κρίση τη χώρα, είναι, ως ένα βαθμό, το αποτέλεσμα της γερμανικής οργής για τους σαφείς αμερικανικούς προσανατολισμούς της ελληνικής κυβέρνησης. Ο εξοβελισμός από τη ζώνη του ευρώ, πιθανότατα θα είναι η επισφράγιση της οριστικής αποδέσμευσης της Ελλάδας από τη γερμανική σφαίρα επιρροής…

Οι λεπτομέρειες για την επισφράγιση της «αμερικανικής επιλογής» της ελληνικής κυβέρνησης διευθετήθηκαν κατά την οκταήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην αυτοκρατορική μητρόπολη. Τους επόμενους μήνες θα αρχίσουν να φαίνονται με σαφήνεια τα αποτελέσματα αυτής της επιλογής. Στη σφαίρα της οικονομίας οι αμερικανοί (ΔΝΤ) θα διαχειριστούν το ελληνικό χρέος και θα επωφεληθούν από το ξεπούλημα των εθνικών πόρων. Στη γεωπολιτική σκακιέρα, ολοένα και περισσότερο θα γίνεται φανερό ότι το ελληνικό πιόνι, κινείται από αμερικανικά χέρια.

Kάποια στιγμή –όχι στο πολύ μακρινό μέλλον– χωρίς αναστολή κάποιος Ελληνας πολιτικός, ίσως και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, δε θα ντραπεί να φωνάξει: «ανήκομε εις την Αμερική»…


kostasxan


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Σαρώνει ο.. "Malakas" !!


Τροπική καταιγίδα με το όνομα «Malakas» πλήττει τα ιαπωνικά νησιά, ενώ μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι μέχρι το τέλος του μήνα, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο μετατροπής του σε τυφώνα.

Η τροπική καταιγίδα ενισχύθηκε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό και κατευθύνεται πλέον προς τα ιαπωνικά νησιά Iwo Jima and Chichi Jima, σύμφωνα με προειδοποιήσεις του Κέντρου Παρακολούθησης Τυφώνων του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Το επίσημο μετεωρολογικό δελτίο δείχνει την καταιγίδα να κατευθύνεται βόρεια, πάνω από τα νησιά Iwo Jima and Chichi Jima πριν στραφεί βορειοανατολικά, ενώ αρχικά ήταν σίγουρο ότι δεν θα χτυπήσει τη στεριά της Ιαπωνίας.

Η καταιγίδα προβλέπεται ότι θα παραμείνει περίπου 570 χιλιόμετρα (350 μίλια) ανοιχτά της Ιαπωνίας, με το Τόκιο και τις γύρω περιοχές να παραμένουν εκτός του φάσματος που αναμένεται να πλήξει ο «Malakas».

Η καταιγίδα με την ουκ ολίγο περίεργη ονομασία αναμένεται να μετατραπεί σε τυφώνα στις 24 Σεπτεμβρίου, με σταθερούς ανέμους 157 χιλιομέτρων την ώρα.

Η ταχύτητα των ανέμων κατατάσσει την καταιγίδα στην κατηγορία 2 της κλίμακας πέντε σταδίων Saffir-Simpson, ενώ δεν αποκλείεται να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στις εν λόγω περιοχές, σύμφωνα με την υπηρεσία πρόγνωσης καιρού των ΗΠΑ.

Το μεσημέρι στις 3 μ.μ. της Τετάρτης, η καταιγίδα βρίσκονταν 590 χιλιόμετρα νότια της Ιβο Τζίμα και 1.800 χιλιόμετρα νοτίως του Τόκιο, ενώ ανέπτυξε μέγιστη ταχύτητα ανέμων 74 χλμ. την ώρα.

Η καταιγίδα «malakas» στις Φιλιππίνες σημαίνει «δυνατός», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο του Χονγκ Κονγκ, ενώ εξαιτίας του έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι και έχει προκαλέσει τεράστιες υλικές ζημιές.

Ο «Μalakas» κατατάσσεται στην 13η θέση με τους πιο θυελλώδεις ανέμους στα βορειοδυτικά του Ειρηνικού.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η βιομηχανία του κλίματος στα χέρια των ισχυρών



Πώς έγινε και ο «ρωσικός χειμώνας» έδωσε τη θέση του στον «ρωσικό καύσωνα»; Ποιος ο ρόλος των κυβερνήσεων στις προσπάθειες για τον έλεγχο του κλίματος; Και πώς εκμεταλλεύονται οι ιδιωτικές βιομηχανίες την αγωνία κρατικών φορέων και ιδιωτών για την κλιματική μεταβολή πουλώντας ένα αγαθό που δεν τους ανήκει;

του TΑΣΟΥ KΑΦΑΝΤΑΡΗ (Το ΒΗΜΑ)

Tις ημέρες ακριβώς όπου οι Ρώσοι πάλευαν να σβήσουν τη φωτιά προτού φτάσει στις αποθήκες πυρηνικών, πρωτοφανείς καταγγελίες έκαναν τον γύρο της χώρας. Πήγαζαν από ένα άρθρο του Αντρέι Αρέσεφ, υποδιευθυντή του Ιδρύματος Στρατηγικής Κουλτούρας (Strategic Culture Foundation), που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας και παρουσιάστηκε από το κρατικό κανάλι ειδήσεων RΙΑ Νovosti.


Υπάρχουν «κλιματικά όπλα»;

Υπό τον τίτλο «Κλιματικά όπλα:κάτι περισσότερο από θεωρία συνωμοσίας;» , το κείμενο αυτό έλεγε ότι πίσω από το κύμα καύσωνα ίσως βρισκόταν το περιβόητο πάρκο 180 κεραιών εκπομπής μικροκυμάτων στην ιονόσφαιρα ΗΑΑRΡ της Αλάσκας. Παρά τις περί του αντιθέτου κατά καιρούς διαβεβαιώσεις του αμερικανικού Πενταγώνου, ο Αρέσεφ υποστήριζε ότι «στόχος του είναι η επιλεκτική αποσταθεροποίηση περιβαλλοντικών και αγροτικών συστημάτων σε συγκεκριμένες χώρες». Επίσης, ως ύποπτο συνεργό του ΗΑΑRΡ ο Αρέσεφ εντόπιζε το περίεργο διαστημικό λεωφορείο που έθεσε σε τροχιά το Πεντάγωνο τον Απρίλη που μας πέρασε. Πρόκειται για το ρομποτικό διαστημόπλοιο Χ-37Β, το οποίο κατά τον Αρέσεφ μεταφέρει όπλα ακτίνων λέιζερ, κατάλληλα και για «κλιματικό πόλεμο».

Βεβαίως, το κείμενο δεν παρείχε αποδείξεις για τα όσα καταλόγιζε. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η απελπισία των καμένων ώθησε τον Αρέσεφ να εκδηλώσει μύχιες σκέψεις και υποψίες. Υποψίες που κυοφορούνταν από καιρό και συσσωρεύτηκαν μετά τον φετινό Απρίλιο, τον θερμότερο όλων των καταγεγραμμένων εποχών για τον πλανήτη, οπότε άρχισε ένα περίεργο γαϊτανάκι θερμών ρευμάτων αέρα. Πάνω από την τεράστια πετρελαιοκηλίδα του Κόλπου του Μεξικού εκδηλώθηκε από τις αρχές Μαΐου η νηνεμία που απεγνωσμένα χρειάζονταν για να μαζέψουν τα σπασμένα της ΒΡ.

Στη συνέχεια όμως του καλοκαιριού ασυνήθιστα καυτοί άνεμοι σάρωσαν μεγάλες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βόρειας Αφρικής, της Ευρώπης, της Ρωσίας, του Καζακστάν, της Μογγολίας, της Κίνας, της Ταϊβάν και της Ινδοκίνας, της Κορέας, της Ιαπωνίας και του Καναδά. Ιδιαίτερα στη Ρωσία, ο συνδυασμός ξηρασίας και πυρκαγιών κατέστρεψε το 27% της εφετινής σοδιάς δημητριακών, ενώ η ξηρασία της ΝΔ Κίνας ήταν η χειρότερη εδώ και έναν αιώνα, με απώλειες σοδειάς ως και 50%! Το αποτελείωμα έφεραν οι απρόσμενα ισχυρές θερινές καταιγίδες στην Α. Ευρώπη και οι χειρότεροι μουσώνες των τελευταίων 80 χρόνων στην Ασία. Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία και Ουκρανία πλημμύρισαν, στο Πακιστάν τα σπίτια 22 εκατομμυρίων ανθρώπων βούλιαξαν στη λάσπη, για να φθάσουν τελικά οι πλημμύρες ως την Αυστραλία και τη Γουατεμάλα... Είναι μόνον ο καιρός που τρελάθηκε ή κάποιοι παίζουν ήδη σκάκι μαζί του;

Η γεωμηχανική είναι εδώ!

Αν έχετε το χρήμα, ιδιωτικοί κομάντος του κλίματος αναλαμβάνουν να «τρυπήσουν» τα σύννεφα για χάρη σας Οι θεωρίες συνωμοσίας λένε ότι τα μεγάλης κλίμακας πειράματα τεχνητού χειρισμού του κλίματος διεξάγονται εδώ και 60 χρόνια. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προσπαθούν εδώ και δύο δεκαετίες να αντλήσουν επίσημες απαντήσεις για το αν διεξάγονται ψεκασμοί με μεταλλικά ιχνοστοιχεία στην ατμόσφαιρα και ποιες οι επιπτώσεις τους στη δημόσια υγεία από αυτούς. Τις υποψίες τους είχε επιτείνει μια έκθεση της CΙΑ προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ- που αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα «Οbserver» το 2004- στην οποία υποδεικνυόταν ως μόνο ουσιαστικό μέσο αντιμετώπισης της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής ο αεροψεκασμός σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι ιθύνοντες των κρατικών επιστημονικών ιδρυμάτων ανά χώρα κρατούσαν πάντοτε σιγή ιχθύος επί του θέματος των ψεκασμών, ή φρόντιζαν να καθιστούν σαφές στους «ανήσυχους» ότι θα έχαναν κάθε επαγγελματική προοπτική αν εμπλέκονταν σε τέτοιες «πράσινες διελκυστίνδες». Τελικά, το πέπλο αυτό της σιωπής φαίνεται ότι τα δύο τελευταία χρόνια κατέστη περιττό: Στις 28 Ιανουαρίου του 2009 το βρετανικό University of Εast Αnglia δημοσίευσε το πόρισμα της πρώτης έρευνας για τις δυνατότητες ψύξης του πλανήτη μέσω μεθόδων γεω-μηχανικής (geoengineering, δηλαδή τεχνητή διαμόρφωση του κλίματος). Συνοπτικά κατέληγε στα εξής:

* Η βύθιση των αποθεμάτων άνθρακα θα μπορούσε να φέρει τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα σε εκείνα της προ-βιομηχανικής εποχής, αλλά όχι πριν από το 2100 και μόνον εφόσον συνδυαστεί με ισχυρή περικοπή των εκπομπών καυσαερίων.

* Ο ψεκασμός της στρατόσφαιρας και η εκτόξευση υλικών σκίασης του πλανήτη στο Διάστημα έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να ψύξουν το κλίμα ως το 2050, αλλά επίσης ενέχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους.

* Οι προσπάθειες δέσμευσης του άνθρακα μέσω προσθήκης σιδήρου ή αζώτου στους ωκεανούς θα έχουν λιγότερο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα απ΄ ό,τι η ήδη διενεργούμενη προσθήκη φωσφόρου σε αυτούς.

* Η δέσμευση άνθρακα στην ξηρά, μέσω της ενσωμάτωσής του σε νεοδημιουργούμενα δάση, θα έχει πιο άμεσα ψυκτικά αποτελέσματα από την καλλιέργεια φυκών στους ωκεανούς.

* Η αύξηση της ανακλαστικότητας των αστικών περιοχών (βλ. λευκές στέγες και τοίχοι) θα μπορούσε να περιορίσει τις θερμικές νησίδες των πόλεων, αλλά θα είχε ελάχιστη συμμετοχή στην πλανητική κλίμακα.

* Οι προτάσεις άντλησης κρύων υδάτων του βυθού των ωκεανών στην επιφάνειά τους (ocean pipes) ή η αύξηση της ανακλαστικότητας των νεφών με βιολογικά μέσα κρίνονται αναποτελεσματικές.





Ελπίδα ή εφιάλτης;

Στις 15 Ιουνίου 2009 ένα ειδικό αφιέρωμα της «Wall Street Journal» εκλαΐκευε για τους οικονομικά σκεπτόμενους αναγνώστες της το θέμα της γεωμηχανικής και κατέληγε στην υποστήριξη της άμεσης εφαρμογής της ως μέσο καθυστέρησης της κλιματικής αλλαγής. Ο συντάκτης του εντόπιζε από τότε τις πολιτικές επιπλοκές αυτών των τεχνικών: «Εφόσον οι επιπτώσεις της γεωμηχανικής είναι παγκόσμιες, ποιος καθορίζει αν και πότε χρησιμοποιείται, ποιες τεχνολογίες εφαρμόζονται και ποιες θα είναι οι στοχευόμενες θερμοκρασίες;». Και «επειδή οι καλές και οι πιθανώς κακές συνέπειες των γεωμηχανικών παρεμβάσεων δεν θα διαμοιράζονται ισότιμα σε όλον τον πλανήτη, μήπως θα είναι δυνατόν η τεχνολογία αυτή να χρησιμοποιηθεί για στρατηγικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς;». Προφητική η ανησυχία του, καθώς στο Πακιστάν αυτή τη στιγμή οργιάζει η φημολογία ότι τις πλημμύρες προξένησαν οι Αμερικανοί για να ξεριζώσουν τα στηρίγματα της Αλ Κάιντα...

Εξι μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2009, οι προσπάθειες σύναψης διεθνούς συμφωνίας περιορισμού των εκπομπών υδρογονανθράκων ναυαγούσαν στην Κοπεγχάγη. Αμέσως μετά άρχισαν να πληθαίνουν οι φωνές που ζητούσαν από τη γεωμηχανική να αναλάβει τον ρόλο του διασώστη. Οχι, δεν έκαναν το ατόπημα να τα παρουσιάζουν όλα ρόδινα. Είναι μια δύσκολη και πιθανώς οδυνηρή για πολλούς επιλογή, αλλά η μόνη που απομένει. Χαρακτηριστικοί ευαγγελιστές της νέας πορείας δύο επώνυμοι συγγραφείς των ΗΠΑ, ο Jeff Goudell του περιοδικού «Rolling Stone» και ο Εli Κintisch του περιοδικού «Science», που εξέδωσαν δύο εμπεριστατωμένα βιβλία με πολύ εύγλωττους τίτλους: Το Ηow to Cool the Ρlanet:Geoengineering and the Αudacious Quest to Fix Εarth΄s Climate (Πώς να ψύξουμε τον πλανήτη:Γεω-μηχανική και η παράτολμη εκστρατεία να διορθώσουμε το κλίμα της Γης) του πρώτου και το Ηack the Ρlanet: Science΄s Βest Ηope- or Worst Νightmare- for Αverting Climate Catastrophe (Βιάστε τον πλανήτη: Η καλύτερη ελπίδα- ή ο χειρότερος εφιάλτης- της επιστήμης να αποτρέψει την κλιματική καταστροφή).


Υπόθεση Πορτοκάλι

Ο Κ. Παπαδόπουλος και το δάσος κεραιών του ΗΑΑRΡ που έστησε στην Αλάσκα Λίγο αργότερα, σε ένα διεθνές συμπόσιο που έλαβε χώρα στη βελγική Γάνδη, στις 28-30 Μαΐου, μια επίσης εμπεριστατωμένη μελέτη επιστημόνων- με επικεφαλής τον καθηγητή Dr Vermeeren, του Delft University of Τechnology- αποκάλυπτε ότι η γεωμηχανική εφαρμόζεται όντως εδώ και 60 χρόνια. Το πόρισμά τους έφερε τον τίτλο «CΑSΕ ΟRΑΝGΕ: Contrail Science, Ιts Ιmpact on Climate and Weather Μanipulation Ρrograms Conducted by the United States and Ιts Αllies» (Υπόθεση Πορτοκάλι: Η επιστήμη των αεροψεκασμών, οι επιπτώσεις της στο κλίμα και τα προγράμματα χειρισμού του καιρού των ΗΠΑ και των Συμμάχων τους). Μετά την αναλυτική παρουσίαση των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται, το πόρισμα φθάνει σε μια πολύ ενδιαφέρουσα διαπίστωση: τόσο το περιβόητο ΗΑΑRΡ όσο και οι πατέντες αεροψεκασμού με οξείδια αλουμινίου, θορίου και ανακλαστικά σωματίδια Welsbach ανήκουν πλέον στην κατασκευάστρια πολεμικού εξοπλισμού Raytheon. Μία και μόνη εταιρεία του στρατιωτικοβιομηχανικού κατεστημένου «έχει στα χέρια της το κλίμα του πλανήτη»!

Η συνάρτηση του στρατιωτικού ενδιαφέροντος με την αγωνία των πολιτών για το κλίμα γίνεται διαφανής στην έκθεση CΑSΕ ΟRΑΝGΕ με τη σύνδεση της στρατιωτικής έκθεσης «Οwning the Weather in 2025» (Κατέχοντας τον καιρό, το 2025)- του 1996- με όσα προτείνονται τώρα ως λύσεις γεωμηχανικής. Στην περιβόητη εκείνη έκθεση των στρατιωτικών των ΗΠΑ είχε τεθεί το εξής χρονοδιάγραμμα δράσης:

* 2000: Εισαγωγή της τεχνολογίας δημιουργίας καθρεπτών ιόντων (μέσω σταθμών μικροκυμάτων τύπου ΗΑΑRΡ) και εκθετική αύξησή τους μετά το 2008.

* 2000-2025: Χρήση χημικών στους αεροψεκασμούς, τόσο από πολιτικά όσο και από στρατιωτικά αεροσκάφη.

* 2004: Δημιουργία «έξυπνων νεφών» μέσω νανοτεχνολογίας, με εκθετική αύξησή τους μετά το 2010. * 2005: Εισαγωγή της «κατάμαυρης σκόνης» (carbon black dustδηλαδή ψεκασμός της ατμόσφαιρας με κατάλοιπα ατελούς καύσης, παρ΄ ότι είναι απόλυτα καρκινογόνα).

Το πόρισμα της έκθεσης CΑSΕ ΟRΑΝGΕ καταλήγει με την ακόλουθη διαπίστωση: «... μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι υπάρχει ευρεία συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων προκειμένου να φθάσουν στους κλιματικούς στόχους ως το 2025:Να ελέγχουν τον καιρό,άρα και τον πλανήτη».


Κίνα και Ρωσία στην πρωτοπορία!


Παρά το ότι υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις ότι τουλάχιστον 26 χώρες στον κόσμο προβαίνουν σε δράσεις γεωμηχανικής, μόνον η Κίνα αποδέχεται ανοιχτά ότι έχει στρατιωτικό σώμα διαχείρισης του καιρού και, εν μέρει, η Ρωσία. Για την Κίνα είναι γνωστή η ιστορία εκτόξευσης πυραύλων πριν από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου και για τη Ρωσία ο ψεκασμός της Λευκορωσίας μετά το Τσερνόμπιλ, για να μη φτάσει η ραδιενεργός σκόνη στη Μόσχα.

Και οι δύο παραδοσιακά «έφτιαχναν το κλίμα» πριν από τις μεγαλειώδεις στρατιωτικές παρελάσεις τους. Η πρώτη επίσημη πρόταση αξιοποίησης αυτής της τεχνογνωσίας από φορείς πολιτών έγινε το 2009, από τον δήμαρχο της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ. Σύμφωνα με το περιοδικό «Τime», o Λουζκόφ υποσχέθηκε στους συμπολίτες του έναν χειμώνα χωρίς χιόνια και εκμίσθωσε τις σχετικές υπηρεσίες της ρωσικής στρατιωτικής αεροπορίας. Το προηγούμενο καλοκαίρι (στις 17 Ιουνίου 2008) είχε γίνει μια μικρής έκτασης τέτοια ρίψη σκόνης τσιμέντου πάνω από τη Μόσχα, αλλά... ένας σάκος τσιμέντου δεν άνοιξε και διέτρησε μια στέγη σπιτιού! Και, δυστυχώς για τον Λουζκόφ, το πείραμα του χειμώνα απέτυχε παταγωδώς, με τη μεγαλύτερη χιονόπτωση στη Μόσχα από το 1966!


Οι ιδιωτικοί «στρατοί του κλίματος»

«Καιρός να ψύξουμε τον πλανήτη». Το εξώφυλλο του ειδικού αφιερώματος της «Wall Street Journal», που ενημέρωσε τους οικονομικά ισχυρούς για την επερχόμενη εποχή της γεωμηχανικής Τους «ερασιτεχνισμούς» αυτούς υπόσχονται να κάνουν παρελθόν ιδιωτικοί φορείς. Ο πιο παλιός και διεθνούς φήμης είναι η εταιρεία Εlate Ιntelligent Τechnologies (ΕΙΤ), του ρώσου καθηγητή Λεβ Ποκμέλνιχ. Οπως δήλωσε σε συνέντευξή του στη βρετανική «Ιndependent» (9.10.1992), για έξι εκατομμύρια δολάρια συν κάτι ψιλά σε ρούβλια μπορεί να διώξει κάθε τυφώνα από τη Φλόριδα. Αλλά αναλαμβάνει και μικρότερης κλίμακας δουλειές. Με πέντε εκατομμύρια ρούβλια κρατάει το Στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας ανέφελο. Αλλά και με μόλις 5.000 ρούβλια φροντίζει να έχει κανείς γαμήλια δεξίωση χωρίς βροχή. Το πώς το κατορθώνει είναι μυστήριο, αλλά σίγουρα χρησιμοποιεί κεραίες (που παραπέμπουν στα πειράματα του Τέσλα) για να πολεμάει τα σύννεφα με ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Η αποτελεσματικότητα των μεθόδων του είναι αμφισβητούμενη, αλλά κατά καιρούς τον βρίσκει κανείς να πουλάει λιακάδα στην Πόλη του Μεξικού ή να διώχνει την αιθαλομίχλη από την πρωτεύουσα της Μαλαισίας με πρόκληση τεχνητού... κυκλώνα! Αντίστοιχα εξωτική είναι η τεχνολογία που έχει ο Αμερικανός David Wells. Εκπέμποντας κύματα της υποτιθέμενης ορμόνης (θυμάται κανείς τις θεωρίες του Βίλχελμ Ράιχ;), υποστηρίζει ότι σταματάει κυκλώνες από το να αγγίξουν το έδαφος, συνθέτει ή διαλύει σύννεφα, σταματάει την ξηρασία, σβήνει φωτιές στα δάση κλπ. Αλλά δεν πουλάει τις υπηρεσίες του. Αισθανόμενος- όπως δηλώνει- ότι η συσκευή του μπορεί να είναι ταυτόχρονα όργανο σωτηρίας ή καταστροφής, παρέχει μεν δωρεάν υπηρεσίες όποτε του το ζητούν αλλά στοχεύει στο να φτιαχτεί ένα κεντρικά ελεγχόμενο εθνικό δίκτυο από αυτές, ώστε να ρυθμίζεται συλλογικά το κλίμα της πατρίδας του. Για όποιον ενδιαφέρεται, το e-mail του είναι davidwells3@ gmail. com/.

Το δικό μας ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα όσα διατείνονται αυτοί που πήραν τα σχέδια της συσκευής και έφτιαξαν τη δική τους. Ενας από αυτούς, ονόματι Αlberto, μένει στο Πουέρτο Ρίκο και δηλώνει ότι η συσκευή του έχει εμβέλεια 6.000 μίλια, με αποτέλεσμα να μπορεί να ελέγχει κάθε θύελλα από τη Φλόριδα ως τον Περσικό Κόλπο! Είναι δυνατόν ένας οποιοσδήποτε πολίτης να παίζει με τον καιρό τού ενός τετάρτου του πλανήτη; Ευτυχώςτρόπος του λέγειν- η παρέα αυτή δηλώνει ιδεολογικά αντίθετη με την εκμετάλλευση της συσκευής τους από στρατιωτικούς φορείς ως όπλα και έχουν συστήσει την ιστοσελίδα http://weatherrangers.ning.com ως τόπο συνεννόησης των απανταχού World Weather Rangers.

Λιγότερο εξωτική αλλά εξόχως επιτεύξιμη είναι η τεχνολογία που ρουφάει νερό από τη θάλασσα και το ψεκάζει στην ατμόσφαιρα, για να δημιουργήσει σύννεφα βροχής. Οχι, δεν μιλάμε για το «υπερμέγεθες αβγοχτυπητήρι» που είχε προτείνει καναδός επιστήμονας στο Ηράκλειο της Κρήτης, αλλά για μια τεχνολογία που έχει κερδίσει τη χρηματοδότηση του Μπιλ Γκέιτς της Μicrosoft. Οπως δημοσίευσαν στις 8 Μαΐου 2010 οι «Τimes» του Λονδίνου, η εδρεύουσα στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ Silver Lining έλαβε 300.000 δολάρια από τον Γκέιτς για να αναπτύξει μηχανές που μετατρέπουν το θαλασσινό νερό σε μικροσκοπικά σωματίδια που θα εκτοξεύονται 1.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η δοκιμή θα γίνει με δέκα αντλιοφόρα πλοία σε έκταση 10.000 τετρ. χιλιομέτρων ωκεανού. Η όλη ιδέα του σχεδίου είναι ότι με 1.600 τέτοια πλοία να ψεκάζουν νερό γύρω από την υδρόγειο, οι βροχοπτώσεις θα αυξάνονταν και η θερμοκρασία θα έπεφτε σημαντικά.

Σημειώνουμε ότι το κλιματικό ενδιαφέρον του πολυεκατομμυριούχου Γκέιτς δεν περιορίζεται σε αυτό. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση ΕΤC Group, από το 2007 ως σήμερα έχει ξοδέψει ήδη 4,5 εκατ. δολάρια σε σχετικές έρευνες και για τα επόμενα δέκα χρόνια ετοιμάζεται να επενδύσει άλλα 10 ως και... 1 δισ. δολάρια. Μια πρόσφατη κίνησή του ήταν να κατοχυρώσει πέντε ευρεσιτεχνίες σχετικά με την αναρρόφηση νερού από την επιφάνεια της θάλασσας και τη διοχέτευσή του σε μεγάλα βάθη. Τι τις θέλει; Για την αποτροπή των τυφώνων, που- ως γνωστόν- δημιουργούνται πάνω από θερμά στρώματα νερού. Αντλώντας το θερμό νερό και στέλνοντάς το στον βυθό, θα τους «κόβει την τροφοδότηση».

Ευτυχώς, μέχρι στιγμής, τα σχέδια του Μπιλ Γκέιτς δεν δείχνουν να έχουν στρατιωτικό ενδιαφέρον. Αντίθετα, μια πληθώρα αεροναυτικών επιχειρήσεων σε όλες τις αγροτικές πολιτείες των ΗΠΑ διατυμπανίζουν τις υπηρεσίες τους για αεροψεκασμό νεφών και τις προσφέρουν ως την Ινδία και την... Ελλάδα. Μικρό δείγμα θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://www. license. state.tx. us/weather/weathermod. htm και τη www. weathermodofication. com/. Πάντως, και εν κατακλείδι, στις 24 Αυγούστου 2010 μια διεθνής ομάδα ερευνητών, από την Αγγλία, τη Δανία και την Κίνα, αποφάνθηκε πως ακόμη και αν εφαρμοσθούν οι πιο επιθετικές μέθοδοι γεω-μηχανικής, στο τέλος του αιώνα το επίπεδο της θάλασσας θα είναι 30-70 εκατοστά υψηλότερα από σήμερα (μετά την επέλαση αρκετών τσουνάμι, εννοείται). Οπότε, όλοι οι κατοικούντες σε παραθαλάσσιες πόλεις καλά θα κάνουν να ψάξουν... οικόπεδο στα βουνά!


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ HAARP;

Το 1974 ο επιστήμονας του Ερευνητικού Εργαστηρίου τoυ Ναυτικού των ΗΠΑ (ΝRL) Κ.Παπαδόπουλος σκέφθηκε ότι θα μπορούσε να στέλνει ραδιοκύματα στα φορτισμένα σωματίδια της ιονόσφαιρας,μετατρέποντάς την σε μια τεράστια κεραία επανεκπομπής των σημάτων.Εφηύρε τον τρόπο δημιουργίας ρευμάτων στην ιονόσφαιρα μέσω «εστιασμένου ψησίματός της» με μικροκύματα.O «φούρνος μικροκυμάτων» που επιτελεί αυτό το έργο είναι ένα σύστημα 180 ραδιοκεραιών στην Αλάσκα,προσανατολισμένων κατά μήκος και εγκάρσια προς τους μαγνητικούς πόλους του πλανήτη.

Είναι το επονομαζόμενο ΗΑΑRΡ (Ηigh Frequency Αctive Αuroral Research Ρrogram,ήτοι Υψίσυχνο Ενεργό Σελαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα).Το γιατί κατασκευάστηκε και τι πραγματικά μπορεί να κάνει έχουν αναγάγει το ΗΑΑRΡ στο πέμπτο δημοφιλέστερο σενάριο συνωμοσίας στο Διαδίκτυοαμέσως μετά τη δολοφονία του Κένεντι.Κατά τον κ.Παπαδόπουλο,μπορεί να εντοπίζει κοιτάσματα υδρογονανθράκων ή να εξωθεί τα σωματίδια πιθανόν πυρηνικών εκρήξεων στη στρατόσφαιρα,μακριά από τη Γη.Κατά τους κατηγόρους του,δημιουργεί καταιγίδες,τυφώνες και σεισμούς!




TΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ «ΑΓΝΩΣΤΗΣ» ΓΕΩΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

1899: Ο φημισμένος σέρβος εφευρέτης Νicola Tesla διενεργεί πειράματα ασύρματης μετάδοσης ενέργειας και παράγει κεραυνό.

1914: Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Γερμανοί δημιουργούν «τεχνητή ομίχλη».

1915: Ο αμερικανός «βροχοποιός» Charles Ηatfield υπόσχεται βροχή στο Σαν Ντιέγκο και φέρνει...πλημμύρα που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. 1943: Οι Βρετανοί ψεκάζουν την ατμόσφαιρα με μικρές λωρίδες αλουμινίου,«τυφλώνουν» τα γερμανικά ραντάρ και βομβαρδίζουν ανενόχλητοι το Αμβούργο.

1946: Σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και την General Εlectric, o νομπελίστας Ιrving Langmuir σπέρνει 1,4 κιλό τρίμμα πάγου στον ουρανό της Νέας Υόρκης και φέρνει χιο νόπτωση. 1946: Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ αρχίζουν το πρόγραμμα Cirrus, με το οποίο δοκιμάζουν να ελέγξουν τον καιρό με αεροψεκασμούς.Επιφέρουν κατά λάθος θύελλα στην περιοχή της Σαβάνα,με μεγάλες καταστροφές. 1953: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συστήνει τη Συμβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου του Καιρού (Αdvisory Committee on Weather Control).

1958: Στο πλαίσιο του πειράματος Αrgus,που κατέστρωσε ο έλληνας φυσικός Νικόλαος Χριστοφίλου, οι ΗΠΑ ανατινάζουν τρεις πυρηνικές κεφαλές στη ζώνη ακτινοβολίας Van Αllen (περίπου 3.500 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη) και καταστρέφουν τους κοντινούς δορυφόρους. Είναι η αρχή της διάνοιξης της τρύπας του όζοντος.

1962 και 1967: Στο πλαίσιο του προγράμματος Storm Fury ψεκάζονται τυφώνες.

1967-1972: Στον πόλεμο του Βιετνάμ οι ΗΠΑ ψεκάζουν με ιωδίδιο του αργύρου για να παρατείνουν τους μουσώνες πάνω από το Β. Βιετνάμ (Οperation Ρopeye).

1986: Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Τσερνόμπιλ,τον Α.Γκρούσιν, η σοβιετική αεροπορία δημιούργησε με ψεκασμό σύννεφα βροχής για να προστατεύσει τη Μόσχα από τη ραδιενέργεια.Η βροχή έπεσε στη Λευκορωσία,όπου ο πληθυσμός εκτέθηκε σε έως και 30 φορές υψηλότερη ακτινοβολία από την αναμενόμενη. 1999: Ο Αμερικανός Wiiliam Τhomas διατυπώνει για πρώτη φορά σε άρθρο του τις υποψίες τριών πολιτών για μυστικούς χημικούς ψεκασμούς της ατμόσφαιρας.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η Ρωσία δεν έχει ανάγκη το Ισραήλ για κατασκευή UAV


Η Ρωσία δεν χρειάζεται την βοήθεια του Ισραήλ για την ανάπτυξη και κατασκευή συστημάτων UAV, σύμφωνα με τον διευθυντή της ρωσικής εταιρείας Vega που κατασκευάζει συστήματα UAV.

Ο λόγος για τη δήλωση αυτή του Vladimir Verba ήταν η πρόσφατη αντίδραση του Ισραήλ στην πώληση των βλημάτων P-800 Yakhont στην Συρία από τη Ρωσία.

Μέσα στα 2-3 χρόνια και χωρίς τη βοήθεια του Ισραήλ η εταιρεία του θα είναι σε θέση να παρουσιάσει ένα σύγχρονο ρωσικό σύστημα UAV σύμφωνα με τον Vladimir Verba. Η εταιρεία Vega έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης συστημάτων UAV μέχρι το 2025 το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από το υπουργείο Εσωτερικών και τις μυστικές υπηρεσίας της Ρωσίας.

Εκτός από τα αναγνωριστικά συστήματα UAV η ρωσική εταιρεία αναπτύσσει και συστήματα UAV κρούσης σε συνεργασία με την ρωσική εταιρεία United Aircraft Corporation (UAC).

Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν δώσει ιδιαίτερη σημασία στην απόκτηση συστημάτων αυτής της κατηγορίας, μετά τα προβλήματα συλλογής πληροφοριών που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Γεωργία.

Εκτιμάται ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται 100 αεροχήματα και 10 σταθμούς Ελέγχου Εδάφους. Μέχρι και σήμερα η Ρωσία έχει αγοράσει 12 συστήματα UAV από το Ισραήλ συνολικής αξίας 53 εκατ. δολαρίων ενώ έχει θέσει μία παραγγελία αξίας 100 εκατ. δολαρίων για 36 ακόμα συστήματα.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Γκιουλ: «Θέλουμε λύση στο Αιγαίο»


Αναφέρθηκε στον σεβασμό των κοινών δικαιωμάτων και συμφερόντων με βάση το Διεθνές Δίκαιο

Του Αθανασιου Eλλις

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να επιλύσει «όλα τα εκκρεμή ζητήματα στο Αιγαίο, σεβόμενη τα κοινά δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα των δύο χωρών, με βάση το Διεθνές Δίκαιο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, κατά τη χθεσινή ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ην. Εθνών, όπου σημείωσε ότι το Αιγαίο πρέπει να καταστεί μια θάλασσα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο κ. Γκιουλ χαρακτήρισε το 2010 ξεχωριστή χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς στη διάρκειά της εγκαινιάστηκε το «Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας» που ανοίγει, όπως είπε, τον δρόμο για μια δοδημένη και θεσμικά κατοχυρωμένη πορεία στις σχέσεις των δύο χωρών και γεννά ελπίδες για το μέλλον.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος πρόεδρος εκτίμησε ότι οι συνομιλίες Χριστόφια - Ερογλου δεν μπορούν να συνεχίζονται επ’ αόριστον και τάχθηκε υπέρ της επίτευξης λύσης έως το τέλος του έτους, επικαλούμενος και σχετική προτροπή του ίδιου του γ. γ των Ην. Εθών. Επισήμανε ότι οι Τουρκοκύπριοι απέδειξαν τη βούλησή τους να συμφωνήσουν όταν αποδέχθηκαν το σχέδιο Ανάν το 2004, υποστήριξε ότι είναι αυτοί που έχουν υποστεί τις συνέπειες από τη διαιώνιση του προβλήματος και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να τερματισθεί ο αποκλεισμός των Τουρκοκυπρίων που, όπως είπε, θα επιτρέψει την ενσωμάτωσή τους στη διεθνή κοινότητα.

Ο κ. Γκιουλ είχε την προηγουμένη συναντηθεί με τον Γ. Παπανδρέου και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπήρξε η κοινή διαπίστωση ότι προχωρούν ικανοποιητικά οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ συμφωνήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου να επισκεφθεί την Αθήνα τον Οκτώβριο, πιθανώς λίγο πριν από την άφιξη του πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα συμμετάσχει στη συνάντηση για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο που διοργανώνει η Ελλάδα στις 22 Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, ο Κύπριος πρόεδρος, Δ. Χριστόφιας, ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου επειδή διατηρεί το Κυπριακό ψηλά στην ατζέντα των επαφών του. Μάλιστα, κ. Χριστόφιας εμφανίσθηκε συναισθηματικά φορτισμένος υπογραμμίζοντας πόσο ευγνώμων είναι για τη στήριξη του Ελληνα πρωθυπουργού, σε αντίθεση, όπως είπε, με τα πυρά που δέχεται στο εσωτερικό της Κύπρου.

Συνάντηση με Ιβανόφ

Χθες, υπήρξε εθιμοτυπική συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Ιγκόρ Ιβανόφ. Σχολιάζοντας την άρνηση του πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, να επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη και να συναντηθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας δήλωσε ότι «αν η σκοπιανή πλευρά όλο αυτόν τον χρόνο και όλη αυτή την ενέργεια που καταναλώνει στην προσπάθειά της να δημιουργήσει κάποιες εντυπώσεις σε λάθος κατεύθυνση, τα επένδυε για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, θα βρισκόμασταν σε διαφορετικό σημείο». Χθες ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε επίσης με τους προέδρους της Παλαιστινιακής Αρχής, της Σερβίας και της Αλβανίας.

Καθημερινή


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

H Επερχόμενη σύγκρουση Mossad - MIT


Του Όμηρου Φωτιάδη

H Ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών, ελέγχει σε σημαντικό βαθμό, τις Ισραηλιτικές Οργανώσεις του εξωτερικού, τις οποίες και χειραγωγεί καταλλήλως και κατευθύνει, αναλόγως των περιστάσεων, και των επιχειρησιακών αναγκών της. Το κλίμα δυσπιστίας και εχθρότητος, που διακατέχει τους Ισραηλινούς, έναντι του προσώπου του νέου Αρχηγού της ΜΙΤ, και εφόσον αυτές οι αρνητικές εξελίξεις στις σχέσεις των δύο Χωρών και των Υπηρεσιών, είναι όντως όπως φαίνονται και όχι «τεχνητές» για ευνόητους λόγους, η ΜΙΤ θα απολέσει το επιχειρησιακό πλεονέκτημα και το βάθος, που της έδιναν οι δυνατότητες της Mossad.

H δημόσια εκφραζόμενη δυσπιστία προς την ΜΙΤ από τους Ισραηλινούς, και το ενδεχόμενο αυτή να διαρρεύσει πληροφορίες προς το Ιράν, αποτελεί έναν πραγματικό εφιάλτη για την Ισραηλινή Mossad. Η σημαντική δράση της ΜΙΤ στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες Χώρες, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική χωρίς την συνδρομή και αμέριστη συμμετοχή της Mossad.

Δεν είναι λίγες οι φορές, που αποκαλύφθηκε σημαντική κατασκοπευτική δράση της Ισραηλινής Mossad στην Κύπρο, η οποία πιθανότατα, διενεργούνταν για λογαριασμό της Τουρκικής ΜΙΤ. Είδαν το φως της δημοσιότητας, τουλάχιστον 2-3 περιπτώσεις κατασκοπείας σε βάρος της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς, από Ισραηλινούς πράκτορες.

Η πρόσβαση της ΜΙΤ σε σημαντικές πληροφορίες προερχόμενες από την Mossad, σίγουρα δεν περιορίζονται μόνο στην Κύπρο…


Σαφέστατα μια «εναλλακτική συνεργασία» μεταξύ της Mossad και της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει, στο ελάχιστο το μέγεθος, το εύρος αλλά και τα αποτελέσματα της συνεργασίας, Τούρκων και Ισραηλινών. Είναι παντελώς διάφορα τα πεδία δράσης της Ελληνικής και Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Το Ισραήλ, είναι αυτονόητο πως προσανατολίζει απόλυτα τα ενδιαφέροντά του στην Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, όπου η ΜΙΤ έχει σημαντική δράση και πολύ λιγότερο στα Βαλκάνια, όπου η ΕΥΠ ομολογουμένως κυριαρχεί, έναντι των λοιπών Υπηρεσιών Πληροφοριών της Δύσης.

Η σχέση ΜΙΤ και Mossad είναι «ετεροβαρής» με την Τουρκική Υπηρεσία, να απολαμβάνει πολύ σημαντικότερα οφέλη, από αυτά που η ίδια προσφέρει στους Ισραηλινούς.

Εάν και εφόσον η ρήξη στις σχέσεις των δύο Χωρών, ενταθεί και επεκταθεί, και στις συνεργασίες των Υπηρεσιών Πληροφοριών η Τουρκική ΜΙΤ θα απολέσει, μεγάλο μέρος της αποτελεσματικότητάς της. Εάν η ρήξη αυτή μετεξελιχθεί σε κάθετη σύγκρουση, γεγονός πολύ πιθανό, είναι βέβαιο πως η Ισραηλινή Mossad θα προβεί σε υπονομευτικές ενέργειες, σε βάρος της Τουρκικής ΜΙΤ, ως συνηθίζει άλλωστε όταν διαπιστώνει «διπροσωπίες» σε βάρος της ή των συμφερόντων του Ισραήλ, όπως συμβαίνει με το Ιράν εσχάτως.

Η Ισραηλινή Mossad δια του Ισραηλινού τύπου, διέρρευσε αδιάσειστα στοιχεία, πως στο Τουρκικό σκάφος, στο οποίο συνέβησαν τα αιματηρά επεισόδια, υπήρχαν τουλάχιστον 2 στελέχη της Τουρκικής ΜΙΤ και ενας αξιωματικός του Τουρκικού Στρατού. Φημολογείται σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τουρκικού τύπου, πως ο Τούρκος αξιωματικός σκοτώθηκε από τους Ισραηλινούς Καταδρομείς, κατά την επιθετική επέμβαση στο πλοίο.

Ισραηλινά ΜΜΕ κάνουν λόγο για οργάνωση της όλης επιχείρησης για την Γάζα, από τον ίδιο τον νέο Αρχηγό της ΜΙΤ Φιντάν.

Σίγουρο είναι πως οι δύο Υπηρεσίες Πληροφοριών δεν θα επιθυμούσαν την κάθετη ρήξη των σχέσεών τους, όμως τόσο η «ετεροβαρής» σχέση τους, όσο και η εχθρική συμπεριφορά της ΜΙΤ με τα γεγονότα της Γάζας, πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αντίποινα εκ μέρους της Mossad. Αμέσως μετά τα γεγονότα της Γάζας, τα Τουρκικά ΜΜΕ, στην κυριολεξία κατακλύστηκαν από εκτενείς αναφορές, πως η Mossad, βρίσκεται πίσω από την εντατική και αυξημένη δράση των Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ.

Οι αναφορές αυτές, έφτασαν μέχρι του σημείου, να καταλογίζουν την οργάνωση και την επίθεση εναντίων της Ναυτικής Βάσης στην Αλεξανδρέτα, από το ΡΚΚ να έχει οργανωθεί από Ισραηλινούς πράκτορες! Πρόσφατα, συνελήφθη στο Ντιγιάρμπακιρ, Αμερικανός δημοσιογράφος με την κατηγορία της κατασκοπείας και της δράσης του υπέρ του ΡΡΚ. Τα Τουρκικά ΜΜΕ έδωσαν μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα με ιδιαίτερη έμφαση στην Ισραηλινή του καταγωγή, αφήνοντας σαφείς κατηγορίες, πως η κατασκοπευτική του δράση κατευθύνονταν από την Mossad.



Το Κουρδικό ΡΚΚ, προέβη τάχιστα σε διαψεύσεις και αναφορές, πως ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα, έχουν οι αναφορές των Τουρκικών ΜΜΕ, για συνεργασία του με τους Ισραηλινούς. Όποιος γνωρίζει την Κουρδική νοοτροπία, σίγουρα μπορεί να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα, κατά πόσο μπορεί να υφίσταται τέτοια συνεργασία και εάν υπάρχει τέτοια πιθανότητα στο μέλλον…

Η Ισραηλινή Mossad απήγαγε τον Κούρδο Ηγέτη και Αρχηγό του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν και τον παρέδωσε στην Τουρκική ΜΙΤ, στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι.Το γεγονός αυτό το γνωρίζουν σε όλες τις διαστάσεις τους οι Κούρδοι… Είναι παντελώς αδύνατο να υφίσταται συνεργασία ή έστω ακόμη και κάποιας μορφής επαφές μεταξύ του ΡΚΚ και της Mossad. Το ΡΚΚ ως μια αρκετά «κλειστή επαναστατική οργάνωση» διαθέτει ικανά στεγανά να αποκλείσει την «εισβολή» στους κόλπους του ξένων πρακτόρων.

Το ΡΚΚ διαθέτει την δική του και λίαν αποτελεσματική Υπηρεσία Πληροφοριών, η οποία δρα εντελώς αυτόνομα.




Η Τουρκία, ευκαίρως-ακαίρως κατά διαστήματα, προσπαθεί να παρουσιάσει τον αγώνα του Κουρδικού Λαού, ως προϊόν της υπονομευτικής δράσης, διάφορων ξένων δυνάμεων. Το πράττει για τους εξής λόγους. Πρώτον, για να απαξιώσει τον Κουρδικό Αγώνα, και να καλύψει το σοβαρότατο πρόβλημα που έχει. Δεύτερον, για να σπείρει αμφιβολίες στους κόλπους των Κούρδων και να διαταράξει την συνοχή των Κούρδων. Τρίτον, για να κατηγορεί τις Χώρες με τις οποίες έχει πρόβλημα, πως υποστηρίζουν την «τρομοκρατία».

Η Τουρκία, συνεχίζει ακόμη και σήμερα να κατηγορεί την Ελλάδα πως υποθάλπει την «Κουρδική τρομοκρατία». Έχει κατηγορήσει την Αρμενία, παρουσιάζοντας το ΡΚΚ να ελέγχεται από τον Αρμενικό ASALA. Έχει κατηγορήσει ακόμη και τις ΗΠΑ πρόσφατα! Θα ήταν οξύμωρο μέσα από την Τουρκική προπαγάνδα να μην αναφέρονταν και το Ισραήλ.

Η Τουρκία ξέχασε την Συρία και το Ιράν, με τις οποίες συνεργάζεται πλέον κατά του ΡΚΚ, πως για δεκαετίες στήριζαν το ΡΚΚ… Μετά την αρνητική στάση πολλών Ευρωπαϊκών Χωρών, για εισδοχή της Τουρκίας στην ΕΕ, η Τουρκία αντανακλαστικά, προέβη σε εκδήλωση της πάγιας τακτικής της, να κατηγορήσει τις Χώρες αυτές, πως υποθάλπουν την δράση του ΡΚΚ μεταξύ της Κουρδικής διασποράς…

Εάν όντως όλες αυτές οι Χώρες και όλα όσα αναφέρουν οι Τούρκοι ήταν κατά το ήμισυ πραγματικότητα, θα είχαμε Κουρδικό Κράτος και διαμελισμό της Τουρκίας, εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια… Η Τουρκία έχει πλέον γελοιοποιηθεί διεθνώς με την τακτική της αυτή…

Τα Ισραηλινά αντίποινα δεν έχουν εκδηλωθεί ακόμη κατά της Τουρκικής ΜΙΤ η οποία οργάνωσε την κρίση της Γάζας και παρουσίασε το Ισραήλ, να συνεργάζεται με το ΡΚΚ. Το Ισραήλ εκτέθηκε σοβαρά διεθνώς από την επιχείρηση της ΜΙΤ στην Γάζα, γεγονός που για όσους γνωρίζουν σε τέτοιες περιπτώσεις τις αντιδράσεις των Ισραηλινών, αυτές θα είναι δυσανάλογα μεγαλύτερες σε βάρος της Τουρκίας…


Η Ισραηλινή Mossad διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία και ισχύ να ανταποδώσει στην ΜΙΤ ένα ισχυρότατο χτύπημα, πολλαπλάσιου μεγέθους, από αυτό που δέχθηκε… Το χτύπημα αυτό θα έχει την μορφή μιας «ευέλικτης ανταπόδοσης» με πολύπλευρες διαστάσεις, σε τέτοιο βαθμό, που οι Ισραηλινοί θα θελήσουν να δώσουν στην Τουρκία ένα ισχυρότατο μήνυμα να μην τολμήσει ποτέ πια στο μέλλον, να δημιουργήσει προβλήματα στο Ισραήλ…

Ουδείς μπορεί να αποκλείσει πως αυτή η «πολύπλευρη ευέλικτη ανταπόδοση» δεν θα έχει διαστάσεις που να αγγίζουν τους Κούρδους (πιθανότατα του Βόρειου Ιράκ με τους οποίους και συνεργάζεται και όχι το ΡΚΚ) την Ελλάδα και την Κύπρο, όπου η Τουρκία έχει «ανοιχτά μέτωπα»…

Το δόγμα «Οφθαλμός αντί Οφθαλμού» είναι απαράβατο για τα «Παιδία του Λόφου».

Πιθανότατα και εφόσον η κρίση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας ενταθεί και επεκταθεί και στις σχέσεις των Μυστικών Υπηρεσιών των δύο Χωρών, να βρεθούμε σε μια ισχυρή και ευρεία αντιπαράθεση της ΜΙΤ και της Mossad κυρίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ… ΄Οσοι γνωρίζουν εύκολα μπορούν να προβλέψουν ποιος θα υπερισχύσει… Η Τουρκική ΜΙΤ θα εκμηδενιστεί σε εύλογο χρονικό διάστημα και όπως συνηθίζει η Mossad, πέραν του «εκμηδενισμού» θα την γελοιοποιήσει και θα την απαξιώσει δημοσίως σε υπερθετικό βαθμό.

Η Τουρκική ΜΙΤ, ήδη έχει ανοίξει διαύλους συνεργασίας και επικοινωνίας με άλλες Μυστικές Υπηρεσίες, οι οποίες μέχρι πρόσφατα ήταν «εχθρικές»… Οι συναντήσεις και συνεργασίες με τις Μυστικές Υπηρεσίες του Ιράν και της Συρίας είναι πλέον πάρα πολύ συχνές. Οι στενές επαφές που αποκατέστησε η ΜΙΤ με την Παλαιστινιακή Χαμάς και την Χεζμπολάχ του Λιβάνου, είναι αποδεδειγμένες…

Η τοποθέτηση του Φιντάν στην Ηγεσία της ΜΙΤ, πάγωσε ακόμη και τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΜΙΤ τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ ενοχλημένα, σε βαθμό που βρίσκονται σε μυστικές επαφές με Υπηρεσίες άλλων Χωρών, με σκοπό την υπονόμευσή του… Ο Φιντάν επιλέχθηκε από τον ίδιο τον Ερντογκάν, με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων της ΜΙΤ με Ισλαμικό κόσμο. Γεγονός αναμφισβήτητο.

Το να αλλάξει προσανατολισμούς η ΜΙΤ δεν είναι κάτι εύκολο και πράγμα που μπορεί να συμβεί από την μια στιγμή στην άλλη… Ο Φιντάν θα έχει να αντιμετωπίσει, ισχυρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΜΙΤ, όπου τόσο η Mossad όσο και η CIA, έχουν ισχυρές σχέσεις «βάθους» με αρκετά στελέχη της…

Η Τουρκία γενικά ακροβατεί με την υιοθέτηση του οράματος Νταβούτογλου για την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας…

Οι ακροβασίες αυτές εκδηλώνονται πλέον και από την ΜΙΤ, την οποία θέλει τόσο ο Νταβούτογλου όσο και ο Ερτογάν, να χρησιμοποιήσουν ως αιχμή του δόρατος για μυστικές επιχειρήσεις με σκοπό την εξυπηρέτηση της υλοποίησης, του βλακωδέστατου οράματός τους, το οποίο είναι ανεφάρμοστο και καταστροφικό για την Τουρκία. Κατάφεραν να φέρουν την ΜΙΤ αντιμέτωπη με την Ισραηλινή Mossad και κατά κάποιο τρόπο με την CIA, κατ΄επέκταση και με την Βρετανική ΜΙ6, η οποία ακολουθεί κατά πόδας την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ…

Η ΜΙΤ φαίνεται πως θα κληθεί πολύ σύντομα να «πληρώσει» βαρύτατο τίμημα για την αυθάδειά της, την αχαριστία της, την ανατολίτική πονηρία της, σε βάρος Υπηρεσιών από τις οποίες εξαρτάτε σε σημαντικό βαθμό η αποτελεσματικότητά της… Το καταστροφικό «όραμα» των Ισλαμιστών Νεότουρκων και Εθνικιστών Νεοθωμανών, αρχίζει να φθίνει και να δημιουργεί σοβαρές παρενέργειες για την ίδια την υπόσταση του Τουρκικού Κράτους… Για να ανασυσταθεί η Οθωμανική Αυτοκρατορία, θα πρέπει να καταργηθεί ή να ανασυσταθεί το Τουρκικό Κράτος, κάτι το οποίο προσπαθεί με σημαντικές κινήσεις ο Τ. Ερτογάν και οι συνεργάτες του…


Θα πρέπει να προσέξουν πολύ καλά, καθώς δεν είναι καθόλου σίγουρο το αποτέλεσμα των προθέσεών τους…Καταργώντας το Κεμαλικό Τουρκικό Κράτος, δεν είναι σίγουρο πως θα ανασυστήσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία…

Το πιθανότερο είναι να δημιουργήσουν νέο κράτος στους κόλπους τους, το Κουρδικό, να χάσουν όλα τα «κεκτημένα εν όπλοις» στην Κύπρο, να εκδιωχθούν από τα Βαλκάνια και να αποκλειστούν παντελώς από κάθε Ευρωπαϊκή προοπτική και συνεργασία…

Το Οθωμανικό όραμα της σύγχρονης Τουρκίας, και οι μεγαλεπήβολες κινήσεις της στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ασία, με κύριο μοχλό την Ισλαμική Πίστη, φέρει πολλές δυτικές Χώρες σε σοβαρό σκεπτικισμό για τους μελλοντικούς προσανατολισμούς της Τουρκίας…Σημαντικές «διορθωτικές κινήσεις» σχεδιάζονται ήδη σε πολλές δυτικές πρωτεύουσες και δυτικούς οργανισμούς…

Με τα γεγονότα της Γάζας, ήρθαν οι Ισραηλινοί να «ξυπνήσουν» τις Αμερικάνικες μνήμες του 2003, όταν ο Ερντογάν, λίγο πριν την εισβολή στο Ιράκ απαγόρευσε στην 10η Ορεινή Μεραρχία και στην 4η Ψηφιακή Μεραρχία, να χρησιμοποιήσουν το έδαφος της Τουρκίας και να επιχειρήσουν στο Ιράκ από τον Βορά…

Άρχισε να γίνεται ευρείας κλίμακας λόγος για «Τουρκική αχαριστία» και να αναμοχλεύονται σημαντικά γεγονότα του παρελθόντος, όπου η Δύση και κυρίως οι ΗΠΑ, ευνόησαν σκανδαλωδώς την Τουρκία κατά παράβαση κάθε έννοιας του διεθνούς δικαίου…Γιατί ήταν απαραίτητη, και πυλώνας της Δύσης στην Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία… Ο «πυλώνας» αυτός τελευταία οπόταν χρειάστηκε δεν ανταποκρίθηκε… Αντίθετα μάλιστα υπήρξε υπονομευτικός και με εχθρικές πολιτικές πράξεις…

Ο Τούρκος δείχνει πλέον το πραγματικό του πρόσωπο στην Δύση, η οποία με οργή πλέον αντιλαμβάνεται πως επί δεκαετίες, καλλιεργούσε έναν μελλοντικά δυνητικό της αντίπαλο ο οποίος μπορεί πιθανότατα να εξελιχθεί και σε εχθρός της..

Η Τουρκία θα κληθεί να πληρώσει βαρύτατο τίμημα και μάλιστα πολύ γρήγορα…

Οι εναγκαλισμοί της με την Ρωσία και το Ιράν, τους οποίους προσπαθεί να χρησιμοποιήσει εκβιαστικά προς την Δύση και ειδικά τις ΗΠΑ και την ΕΕ, για τον δήθεν εκτοπισμό της από τους κόλπους της ΕΕ, (κάτι το οποίο ποτέ δεν επιθυμούσε ειλικρινά), αποτελούν ακόμη έναν ισχυρό παράγοντα αναξιοπιστίας της που δημιουργεί σοβαρούς προβληματισμούς στην Δύση…

Η Τουρκία πλανάται «πλάνην οικτράν» νομίζοντας πως η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, όπου κατέχει τον δεύτερο σε μέγεθος και όγκος στρατό, της προσδίδει δικαιώματα να εκβιάζει την Δύση και να εξασκεί ανεξάρτητη πολιτική στην περιφέρειά της…

Ο «πολύς Νταβούτογλου» δεν συνυπολόγιζε στο «Στρατηγικό του όραμα» πως μια υπερδύναμη πλέον, όπως η Γαλλία, επέστρεψε στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και η δική της παρουσία μειώθηκε τα μέγιστα, ενώ η διαπραγματευτική της ικανότητα ελαττώθηκε σημαντικά…

Δυστυχώς το γεγονός της επιστροφής της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ δεν έχει γίνει αντιληπτό ακόμη, πως αποτελεί ένα μεγάλου μεγέθους θεμελιώδες πλέον δεδομένο, το οποίο αλλάζει άρδην, σημαντικές συνιστώσες τόσο στους κόλπους του ΝΑΤΟ, όσο και άλλων διεθνών οργανισμών…

Ουδεμία αναφορά ή θεωρητική ανάλυση είδε το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα για το γεγονός της εισόδου της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και την αντιστοιχία που αυτό προκαλεί για την θέση της Τουρκίας στην Συμμαχία και τις μελλοντικές διαμορφώσεις που επίκεινται από το τόσο σημαντικό αυτό γεγονός…



Δεν είναι δυνατόν η Δύση και ειδικά το Ισραήλ, να αφήσει την διαχείριση των υδάτων των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη σε μια Τουρκία που «αλληθωρίζει ανατολίτικα»… Δεν είναι δυνατόν οι ΗΠΑ που δαπάνησαν, δισεκατομμύρια δολάρια στο Ιράκ, και ελέγχουν τα τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων του Κιρκούκ και της Μοσσούλης τα οποία θα διασυνδεθούν μέσο της Κουρδικής Νοτιοανατολικής Τουρκίας με το Τσεϊχάν, να βρίσκονται στην διαρκή επισφαλή πολιτική της Ισλαμικής Τουρκίας…

Ο Νταβούτογλου και οι Οθωμανοί αξιωματούχοι του, γρήγορα ξέχασαν το γεγονός του πραγματικού «τσουβαλιάσματος» από τους Αμερικάνους του ειδικού κλιμακίου της ΜΙΤ στο Βόρειο Ιράκ-Κουρδιστάν, οι εξευτελιστικές εικόνες του οποίου έκαναν τον γύρο της υφηλίου… Η ΜΙΤ των Ερτογάν – Νταβούτογλου, θα πρέπει πλέον να ξεχάσει την διεξαγωγή μυστικών μακροχρόνιων επιχειρήσεων του είδους της «Λευκής Ενέργειας»…

Αντιθέτως η επιχείρηση αυτή καθώς και πλήθος άλλες, που έδωσαν το δικαίωμα στην Τουρκία να φαντάζει πλέον ως περιφερειακή υπερδύναμη και ξαφνικά με τα «οράματά» Της, εξασκεί ανεξάρτητη πολιτική και αντιμάχεται τα συμφέροντα της Δύσης, σε περιοχές άμεσου ενδιαφέροντός της, θα στραφούν εναντίων της…

Η Δύση, έχει όλα τα μέσα και τους τρόπους να αναστρέψει τα αποτελέσματα των μυστικών αυτών επιχειρήσεων και να παρουσιάσει την Τουρκία, ως Κράτος παρία και να το ωθήσει ακόμα περισσότερα προς ανατολάς, με σκοπό την απομόνωσή του. Πρόσφατα ήρθαν στην δημοσιότητα σημαντικές τεκμηριωμένες αναφορές, οι οποίες φέρουν την Τουρκία να προτίθεται να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Σημαντικές είναι και οι αναφορές του διεθνούς τύπου, για το μυστικό πρόγραμμα παραγωγής Βιοχημικών ΄Οπλων της Τουρκίας… Γνωστές είναι και οι προσπάθειές της για την ανάπτυξη Βαλλιστικής και Πυραυλικής τεχνολογίας μεγάλου βεληνεκούς…

Η Τουρκία με την ανοχή και την ενίσχυση της Δύσης, γιγαντώθηκε και έγινε όντως μια πολύ σημαντική περιφερειακή υπερδύναμη, σε σημείο να ζητά να διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ την ΕΕ κλπ ως ίσος προς ίσο…

Ο Ερντογάν βασίζεται στα αριθμητικά στατιστικά στοιχεία και τις αναλύσεις για το μέλλον της Τουρκίας η οποία φέρεται ως μια υπερδύναμη παγκοσμίου μεγέθους, χωρίς να λάβει υπόψη του τα πολιτικά δεδομένα της διεθνούς πολιτικής σκηνής και τους διεθνείς σχηματισμούς στους οποίους συμμετέχει…

Όλα αυτά τα ρεαλιστικά και ορθολογιστικά κριτήρια και αξιώματα, τα παρέβλεψε και υιοθέτησε έναν Ισλαμικό μεγαλοϊδεατισμό, όπου θέλει να ταυτίσει το Πολιτικό Ισλάμ με τον Τουρκικό Εθνικισμό μέσα στο ψευδές όραμα της ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας…

Η Τουρκία σύντομα θα κληθεί με έμπρακτα γεγονότα να αναθεωρήσει τα «οράματά» της και να ανασκευάσει την αναθεωρητική της πολιτική, διαφορετικά θα θέσει εαυτόν στο επίκεντρο σοβαρών διεργασιών, που θα αφορούν την «ταπείνωσή» της… Η ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ, όσο κι αν γίνεται προσπάθεια να τις υποβαθμίσουν τα Τουρκικά ΜΜΕ αλλά και μέρους του διεθνούς τύπου, λόγο της Ελληνικής αστάθειας στην οικονομία, αποτελούν ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός!

Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν, ούτε κατά διάνοια, τις υφιστάμενες συνεργασίες Τουρκίας – Ισραήλ ή μπορούν στο άμεσο μέλλον, να αποφέρουν σημαντικά αποτελέσματα για τις δύο Χώρες. Ο συμβολικός τους όμως χαρακτήρας, είναι σημαντικότατος, και προσδίδει σημαντικά μηνύματα στην δήθεν «αδιάφορη Τουρκία»…

Επανερχόμενοι στο αρχικό αντικείμενο του θέματός μας, πιθανολογώ σύμφωνα με τα ως άνω αλλά και πλήθος άλλες σημαντικές ενδείξεις, που δεν αναφέρονται στο παρών, πως θα διέλθει ένα εύλογο διάστημα αναμονής εκ μέρους της Ισραηλινής Mossad η οποία θα αναμένει «κινήσεις επανόρθωσης» από την Τουρκία και την ΜΙΤ.

Ακολούθως και εφόσον αυτές, δεν έχουν το μέγεθος του επανορθωτικού αποτελέσματος και δεν μεταφράζονται σε αδιάσειστες συνισταμένες, που θα αποκλείουν παρομοίου είδους μελλοντικές εχθρικές ενέργειες εκ μέρους της ΜΙΤ κατά του Ισραήλ, η Τουρκική Υπηρεσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Ισραηλινή εκδίκηση, σε όλα τα μέτωπα… Η «τιμωρία» της ΜΙΤ θα είναι λίαν επίπονη και οδυνηρή…

Επίλογος

Αναμένοντας την εξέλιξη όλων όσων προανέφερα, φρονώ πως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, να βρεθούμε σε μια έντονη διαμάχη, η οποία ως φαίνεται η έναρξή της θα εκδηλωθεί μέσα στον επόμενο έτος, μεταξύ ΜΙΤ και Mossad, η οποία εκ των πραγμάτων μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στην Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο Μυστικών Υπηρεσιών όσο και σε επίπεδο σχέσεών μας με το Ισραήλ.

Εάν και εφόσον εκδηλωθεί η διαμάχη αυτή, και λάβει την μορφή μιας μεσοπρόθεσμης ή μακροπρόθεσμης αντιπαλότητας, θα βρεθούμε σε λίαν ενδιαφέροντα φαινόμενα, πρωτόγνωρα για την Παγκόσμια Κοινότητα των Υπηρεσιών Πληροφοριών… Θα εκδηλωθούν συγκαιριακές συμμαχίες μεταξύ της ΜΙΤ και των Ιράν – Συρία, όπως και άλλων Χωρών, για να αντιμετωπιστεί η Ισραηλινή δράση.

Η παντοδύναμη Mossad θα σπεύσει τάχιστα να ανοίξει νέα μέτωπα στην ΜΙΤ και να την οδηγήσει σε δαιδαλώδεις ατραπούς όπου ενεδρεύουσα συνεργατικά με άλλες «πρόθυμες Χώρες», θα της επιφέρει συντριπτικά πλήγματα… Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της, όλες τις παραμέτρους της πιθανής επερχόμενης ρήξης, στις σχέσεις ΜΙΤ και Mossad και να μην βρεθεί, εν μέσω της μυστικής αυτής διαμάχης και αντιπαλότητας…

Η Ελλάδα, θα πρέπει συμπεριφερθεί ως «επιτήδειος ουδέτερος» αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη, εφόσον δύναται, με το λιγότερο κόστος για την ίδια και τα συμφέροντά της. Πιθανότατα, η Mossad να επιδιώξει συνεργασίες με την δική μας ΕΥΠ η οποία σε ότι αφορά τα Βαλκάνια και όχι μόνο, έχει σημαντικά αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση, και εφόσον εκδηλωθεί η υποθετική διαμάχη και η υπόθεση εργασίας της σύγκρουσης, μεταξύ ΜΙΤ και Mossad, η Ελλάδα θα αποκομίσει σημαντικά οφέλη, καθώς τα αποτελέσματα μιας τέτοιας σύγκρουσης είναι προδιαγεγραμμένα…


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

"Δένει κάβο" στο Αιγαίο η Τουρκία...


του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πέρασαν τρεις μήνες από την δέσμευση του Γιάννη Μανιάτη, υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής πως "…ξεκινούν έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους" και η ελληνική πλευρά κρατά επτασφράγιστα κλειστά τα χαρτιά της.

Την ίδια περίοδο η Τουρκία και καθιστά ξεκάθαρες τις προθέσεις της και "τρέχει" στην διαδικασία παραχώρησης για έρευνες πετρελαίου στο Αιγαίο. Το θέμα είχε αναδειχθεί παλιότερα και από τις σελίδες του Μετόχου αλλά και "ηλεκτρονικά" μέσω του euro2day.

Η Turkiye Petrolleri Anonim Ortakligi/TPAO ολοκλήρωσε σε μόλις δύο μήνες (Ιούλιος-Αυγουστος) τις πρώτες τρεις διαγωνιστικές φάσεις που θεωρούνται απαραίτητες για να θεμελιώσουν ερευνητικά δικαιώματα ξένοι πετρελαικοί όμιλοι στο Αιγαίο. Πρακτικά με βάση τα όσα ισχύουν διεθνώς κάτι τέτοιο θα έχει πραγματοποιηθεί το αργότερο έως το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Οι γείτονες σπεύδουν ταχύτατα καθώς στις 10 Αυγούστου έληξε η προθεσμία του διεθνούς διαγωνισμού για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών (τριών διαστάσεων) σε θαλάσσια περιοχή 1.100 χλμ, μεγάλο μέρος της οποίας φέρεται να καλύπτει και την περιφέρεια του Καστελόριζου.

Ο κρατικών συμφερόντων πετρελαικός όμιλος ΤΡΑΟ (από τους μετόχους της είναι και το Τουρκικό Ταμείο Στρατού) πέτυχε να ολοκληρώσει μέσα στον Ιούλιο τη σχετική διαδικασία για τη χαρτογράφηση του βυθού αφού νωρίτερα είχε διερευνήσει περιοχές του Αιγαίου, όπου σύμφωνα με μελέτες διεθνών οργανισμών φέρεται να περικλείονται "πετρελαικές λεκάνες" .


πηγή:infognomonpolitics.blogspot.com


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Κεραυνοί Αχμαντινεντζάντ από το βήμα του ΟΗΕ:"Αμερικανική συνωμοσία η 11η Σεπτεμβρίου"!!


Αποχώρησαν ΗΠΑ και ΕΕ από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Σάλο προκάλεσε για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ , ο οποίος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «κατασκεύασαν» την τρομοκρατική επίθεση εναντίον των Δίδυμων Πύργων στη Νέα Υόρκη την 11η Σεπτεμβρίου 2001, με στόχο να διασφαλίσουν την επιβίωση του Ισραήλ.

«Μερικοί πιστεύουν ότι η 11η Σεπτεμβρίου ήταν έργο Αμερικανών για να σώσουν το σιωνιστικό κράτος» είπε. Η αναφορά αυτή, και μάλιστα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσει αμέσως από την αίθουσα η διπλωματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η επίμαχη αποστροφή ήταν εμβόλιμη στο σημείο της ομιλίας όπου εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά των ΗΠΑ για τους πολέμους στο Ιράν και στο Αφγανιστάν.

Στη συνέχεια ο Αχμαντινετζάντ μίλησε για τις απειλές που εξαπέλυσαν θρησκευτικές ομάδες στις ΗΠΑ ότι θα κάψουν το Κοράνι, χαρακτηρίζοντας «σατανικές» τέτοιες πράξεις. «Η αλήθεια δεν μπορεί να καεί» είπε, κρατώντας ψηλά με το ένα χέρι αντίτυπο του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων και τη Βίβλο με το άλλο.

Η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε «ειδεχθείς» τις θεωρίες συνωμοσίας του ιρανού προέδρου. «Αντί να παρουσιάσει τις επιδιώξεις και την καλή θέληση του ιρανικού λαού, ο κ. Αχμαντινετζάντ επέλεξε και πάλι να δημαγωγήσει με τις αισχρές θεωρίες συνωμοσίας και τις αντισημιτικές δηλώσεις που είναι ειδεχθείς και παραληρηματικές» δήλωσε ο Μαρκ Κόρνμπλαου, εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ.

Ευρωπαίος διπλωμάτης εξήγησε ότι οι ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες αποχώρησαν από την αίθουσα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις ΗΠΑ. Γάλλος συνάδελφός του τις χαρακτήρισε τις δηλώσεις «απαράδεκτεςκαι προσβολή για τη Γενική Συνέλευση και την αλήθεια».

Νωρίτερα από το ίδιο βήμα ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον παραμένει ανοιχτή στη διπλωματία, ως μέσο για να διαλυθούν τα ερωτήματα σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αφιέρωσε στο Μεσανατολικό το μεγαλύτερο μέρος της δικής του ομιλίας, απευθύνοντας έκκληση προς τους ηγέτες του κόσμου να στηρίξουν τις απευθείας συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

«Ας διασφαλίσουμε όλοι μας ότι αυτή τη φορά η κατάσταση θα είναι διαφορετική» είπε, καλώντας το Ισραήλ να επεκτείνει το «πάγωμα της κατασκευής νέων εβραϊκών οικισμών» στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη πέραν της 30ής Σεπτεμβρίου, οπότε λήγει.

«Πιστεύουμε επίσης ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν ως την ολοκλήρωσή τους... Τώρα είναι η ώρα να αδράξουμε την ευκαιρία. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, οι Παλαιστίνιοι δεν θα γνωρίσουν ποτέ την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια που προσφέρει ένα κράτος. Αντιθέτως θα χύνεται αίμακαι οι Ισραηλινοί δεν θα γνωρίσουν ποτέ τη βεβαιότητα και το συναίσθημα της ασφάλειας που μπορεί να προσφέρουν γείτονες σταθεροί και κυρίαρχοι, οι οποίοι έχουν δεσμευθεί να ζουν μαζί».

Την ώρα της ομιλίας του Ομπάμα η ισραηλινή αντιπροσωπεία δεν ήταν παρούσα στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης. «Δεν πρόκειται για μποϊκοτάζ» διευκρίνισε η εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας, η οποία απέδωσε την απουσία στην εβραϊκή γιορτή Σουκότ.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ταλιμπάν: Η Τακτική επιθέσεων από τα 500 μέτρα απόσταση προκαλεί μεγάλες απώλειες στους Αμερικανούς


Στο Αφγανιστάν, παρατηρήθηκε ότι οι προσβολές των ανταρτών Ταλιμπάν, κυρίως σε ενέδρες, εκδηλώνονται κατά 50%, από την απόσταση των 500 μέτρων και μακρύτερα. Ο λόγος είναι απλός. Δεν θέλουν στενή εμπλοκή με αντιπάλους καλύτερα οπλισμένους και θωρακισμένους. Τους αρκεί η παρενόχληση, η φθορά με την χρησιμοποίηση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και βομβών.

Το πρόβλημα που προέκυψε για τους συμμάχους στρατιώτες, που εκτίθενται σε τέτοιου είδους προσβολές, ήταν ότι δεν είχαν υποστεί την απαραίτητη εκπαίδευση, για να μπορούν να προσβάλλουν στόχους με επιτυχία σε αποστάσεις από 500 μέτρα και πάνω. Ξεκίνησε λοιπόν, μία αναθεώρηση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης και άρχισε, μεταξύ των άλλων, να δίδεται έμφαση στην σκοπευτική ικανότητα σε μεγάλες αποστάσεις
.

Εδώ γίνεται όμως το μεγάλο λάθος! Θεωρείται δεδομένο ότι η απόσταση του αγώνα εναντίον των ανταρτών θα παραμείνει στα 500 μέτρα και επομένως πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή! Ξεχάσθηκε ο αγώνας Πεζικού και η τακτική των μικρών κλιμακίων; Ξεχάσθηκε η τακτική κίνηση της ομάδας; Ξεχάσθηκε το “πυρ και κίνηση”; Είναι εύκολο να αντιπυροβολείς στο “πουθενά” και να παραμένεις χωμένος πίσω από κάποιο προκάλυμμα περιμένοντας τους όλμους, το πυροβολικό ή την αεροπορία να κάνει τη δουλειά σου, επειδή θεωρείς τον εαυτό σου “καθηλωμένο”.

Το δύσκολο είναι να αντιλαμβάνεσαι στο πεδίο της μάχης πού είναι η απειλή, από πού έρχονται τα φονικά πυρά, πώς θα εγκαταστήσεις βάση πυρός και πώς θα εκτελέσεις ελιγμό για να πλευροκοπήσεις τον αντίπαλο και να τον πλησιάσεις σε κοντινές αποστάσεις για να τον εξουδετερώσεις ακόμη και με μάχη σώμα με σώμα! Η άφεση του αντιπάλου μόνο στην ανταλλαγή πυρών, του επιτρέπει να έχει ή ν’ αποκτήσει πρωτοβουλία και φυσικά στην περίπτωση των ανταρτών, να φεύγει ανενόχλητος, για να εγκαταστήσει άλλη ενέδρα αλλού.

Τι φταίει; Οπως το διαπίστωσα και εγώ όταν ήμουν εκεί, ο υπερβολικός και άβολος πολλές φορές φόρτος των στρατιωτών. Το κράνος με το αλεξίσφαιρο γιλέκο ζυγίζουν γύρω στα 15 κιλά, μόνο αυτά. Αν προσθέσουμε οπλισμό, πυρομαχικά, νερό και άλλα υλικά, ο ατομικός φόρτος μπορεί να φτάσει άνετα στα 25 με 30 κιλά. Αν βάλουμε και σακκίδιο τύπου Μπέργκεν, πολύ περισσότερο. Αυτό καθιστά τον μαχητή δυσκίνητο και θα έλεγα απρόθυμο να περπατήσει σε απότομες πλαγιές κυνηγώντας τον ευκίνητο αντάρτη. Προτιμά να πυροβολεί και να καλεί πυρά υποστήριξης.

Τι πρέπει να γίνει; Να σταματήσουμε να φοράμε όλα αυτά τα προστατευτικά υλικά; Να αυξηθεί ο αριθμός των απωλειών μάχης λόγω χαμηλής προστασίας και να έχουμε τις μεγάλες αντιδράσεις της κοινής γνώμης; Το προσθέτω, γιατί λυπάμαι που το λέω, αλλά κάποιους αυτό ενοχλεί περισσότερο. Όχι δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω, αλλά να προχωρήσουμε εμπρός. Το πρώτο που πρέπει να γίνεται, είναι η σωστή σκληρή και ρεαλιστική εκπαίδευση πάνω στην αρχή “εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις”. Όλες οι ασκήσεις μάχης πρέπει να γίνονται με το φόρτο που ένας μαχητής καλείται να κινηθεί στο πεδίο της μάχης και σε έδαφος που να προσομοιάζει το πραγματικό πεδίο. Η τακτική μικρών κλιμακίων Πεζικού (ομάδας,διμοιρίας), πρέπει να μαθαίνεται από όλους, ανεξάρτητα από Όπλο ή Σώμα! Το δεύτερο βέβαια είναι η ποιότητα και η αξιοπιστία των υλικών. Όλοι κατευθύνονται σε ελαφρύτερα εύχρηστα, πολλαπλής χρήσης υλικά. Θα μιλήσουμε σε άλλο άρθρο γι’ αυτό.

Στην περίπτωση του Αφγανιστάν, οι φάλαγγες, ακόμη και οι εποχούμενες περίπολοι, πρέπει να κινούνται με την τεχνική που όλα τα στρατιωτικά εγχειρίδια περιγράφουν και όχι απρόσεκτα. Στην άφιξη δε επικίνδυνων σημείων που “μυρίζει” ενέδρα, πρέπει να εκτελείται υποχρεωτικά έλεγχος με τη μέθοδο της πλαγιοφυλακής, πριν από οποιαδήποτε διέλευση. Πιο απλά στέλνουμε κάποιους να ελέγξουν και ν’ αποκαλύψουν τυχόν ενεδρεύοντες. Αν εκδηλωθεί η ενέδρα; Άμεση αντίδραση.: “Καλύπτομαι, Παρατηρώ, Εντοπίζω, Προσβάλλω με πυρά, Ελίσσομαι, Εξουδετερώνω” Παίρνει ώρα και καθυστερούμε; Τότε ας υποστούμε τις συνέπειες, κατεστραμμένο αυτοκίνητο, κομμένα χέρια και πόδια, διασείσεις και άλλους τραυματισμούς, όπως έπαθαν οι Αμερικανοί Αλεξιπτωτιστές που θα δείτε παρακάτω στο βίντεο. Και μη χειρότερα! Υπήρξε και ένα όμως καλό. Κάποιος σώθηκε από το κράνος του τύπου Κέβλαρ. Ευτυχώς γι’ αυτόν, ήταν μία αδέσποτη εξωστρακισμένη σφαίρα 7,62 χιλ. από Καλάσνικοφ. Αν την είχε “φάει” απ’ ευθείας, θα το είχε διαπεράσει το κράνος του, σαν “φέτα”.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Τον χιλιοστό πύραυλο PAC-3 παρέδωσε η L.M.


Ο αμερικανικός Στρατός παρέλαβε την περασμένη εβδομάδα τον χιλιοστό πύραυλο PAC-3 (Patriot Advanced Capability-3) που κατασκευάζει η Lockheed Martin.

Η παράδοση έγινε κατά τη διάρκεια τελετής στη γραμμή παραγωγής του πυραύλου, στην περιοχή Κάμντεν στο Αρκάνσας. Πρόκειται για τον πύραυλο που εξοπλίζει ένα από τα πιο γνωστά αντιαεροπορικά / αντιβαλλιστικά συστήματα στον κόσμο, το PATRIOT, το οποίο είναι ενταγμένο πέραν σειράς χωρών ανά την υφήλιο, και στο ελληνικό οπλοστάσιο.

Τον αντιβαλλιστικό πύραυλο PAC-3 διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους εκτός από τις ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ιαπωνία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και προσφάτως η Ταϊβάν.

Η πρώτη κατάρριψη που πέτυχε πύραυλος του συστήματος PATRIOT πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια δοκιμών το 1984, καταρρίπτοντας εκτός της γήινης ατμόσφαιρας μια ψεύτικη πυραυλική κεφαλή που είχε εκτοξευτεί – υποτίθεται – εναντίον του μητροπολιτικού εδάφους των Ηνωμένων Πολιτειών. Έκτοτε, η εξέλιξη της τεχνολογίας οδήγησε στην ανάπτυξη και παραγωγή του PAC-3.

Ο πύραυλος είναι σχεδιασμένος να καταρρίπτει τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να φέρουν μη συμβατική κεφαλή, πυραύλους κρουζ και αεροσκάφη.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki