Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Την πραγματική δράση της MI6 δημοσιεύει Βρετανός συγγραφέας


Για πρώτη φορά στα χρονικά η MI6 έδωσε πρόσβαση στα αρχεία της από το 1909 έως το
Ένα κόσμο με ριψοκίνδυνους πράκτορες ικανούς να πηδήξουν από πλοία, να διεισδύσουν σε ευρωπαϊκές χώρες υπό ναζιστική κατοχή, βρίσκοντας όμως ταυτόχρονα το χρόνο να απολαύσουν ένα μπουκάλι σαμπάνια μαζί με όμορφες γυναίκες, περιγράφει το πρώτο βιβλίο που κυκλοφορεί στα χρονικά με την επίσημη ιστορία της βρετανικής MI6.

«Οι αληθινοί Τζέιμς Μποντ είναι πολύ πιο ενδιαφέροντες από τους φανταστικούς» λέει ο ιστορικός Κιθ Τζέφρι, συγγραφέας του βιβλίου που κυκλοφόρησε την Τρίτη. «Είναι άνδρες και γυναίκες. Είναι αληθινοί άνθρωποι. Έχουν αληθινές αδυναμίες και αληθινό κουράγιο» δηλώνει.


Οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας έδωσαν για πρώτη φορά το πράσινο φως για την έκδοση ενός βιβλίου με τα αρχεία τους από το 1909 έως το 1949.

Ο Κιθ Τζέφρι είχε αποκλειστική πρόσβαση στα αρχεία της μυστικής υπηρεσίας από το 1909, οπότε και δημιουργήθηκε η ΜΙ6, έως τις αρχές του Ψυχρού Πολέμου.

Στις 800 σελίδες του το βιβλίο περιγράφει ιστορίες με «άρωμα» Τζέιμς Μποντ, μόνο που προστίθενται ισχυρή δόση γραφειοκρατίας, καβγάδες με άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες και περιορισμένος προϋπολογισμός για τη δράση των πρακτόρων.

Ένας από τους πράκτορες που αναφέρεται στο βιβλίο, ο Μπιλ «Μπίφι» Ντάντερντειλ ήταν στενός φίλος του συγγραφέα του Τζέιμς Μποντ Ίαν Φλέμινγκ, και ίσως να αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του διάσημου πράκτορα 007.

Ήταν κατάσκοπος της MI6, μιλούσε ρωσικά, ήταν γνωστή η κλίση του στις όμορφες γυναίκες και τα γρήγορα αυτοκίνητα και είχε εξαιρετική ευγένεια.

Στο βιβλίο επιβεβαιώνεται επίσης για πρώτη φορά ότι ο Γκράχαμ Γκριν, ο Άρθουρ Ράνσομ και ο Γουίλιαμ Σόμερσετ Μομ ήταν μυστικοί πράκτορες της Βρετανίας.

Πάντως, ο Κιθ Τζέφρι χαρακτηρίζει «μύθο» τη λεγόμενη «άδεια να σκοτώνουν» που λέγεται ότι είχαν οι πράκτορες, διαβεβαιώνοντας ότι οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών είχαν εμπλακεί μόνο σε δύο δολοφονίες εκτός νομικού πλαισίου.

Ο ιστορικός ρίχνει φως σε εξαιρετικά ευαίσθητες επιχειρήσεις της ΜΙ6, όπως την ανατίναξη πέντε πλοίων ώστε να μην μπορέσουν να φτάσουν στην Παλαιστίνη, που τότε βρισκόταν υπό Βρετανική Εντολή, εβραίοι πρόσφυγες, ενώ αποκαλύπτει ότι η ΜΙ6 κατασκόπευε ακόμα και συμμάχους της, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας Σερ Τζον Σκάρλετ, η έκδοση αυτού του βιβλίου «είναι ένα τεράστιο βήμα [...] τέτοιο που δεν έχουμε δει ποτέ έως τώρα και που δεν θα ξαναδούμε ποτέ».


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΜΠΑΜΑ ΚΡΥΒΕΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ


Η πραγματική εικόνα του εθνικού χρέους των ΗΠΑ είναι πολύ υψηλότερο, από το επίσημο άθροισμα των 13.4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, σύμφωνα με έκθεση των αναλυτών, που δημοσίευσε η New York Post.

"Η κυβέρνηση λέει ψέματα σχετικά με το ποσό της οφειλής ", τόνισε ο Laurence Kotlikoff, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και συν-συγγραφέας του βιβλίου: Τι χρειάζεται να γνωρίζετε για το Οικονομικό Μέλλον της Αμερικής .

"Το πρόβλημα είναι ότι βλέπουμε μια μεγάλη και απότομη έκρηξη των δαπανών", πρόσθεσε ο Adrew Moylan, διευθυντής κυβερνητικών υποθέσεων της Εθνικής Ένωσης Φορολογουμένων.

Το 1980 το χρέος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης ανερχόταν σε 909 δισ. δολάρια.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Business μέσω Τουρκίας κάνει το Ιράν.Στο καναβάτσο οι περιβόητες κυρώσεις...


Η Τουρκία επιτρέπει σε ιρανικές τράπεζες που συνδέονται µε το πυρηνικό πρόγραµµα της Τεχεράνης να συναλλάσσονται µέσα στο έδαφός της, παρά το διεθνές εµπάργκο που έχει επιβληθεί στο Ιράν.
Η Αγκυρα προσβλέπει σε εµπορικές σχέσεις αξίας άνω των 30 δισ. δολαρίων.


Οπως φαίνεται από τα στοιχεία που συγκέντρωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, η Τουρκία αλλά και άλλες χώρες αντιδρούν στις διεθνείς πιέσεις προκειµένου να δυσκολευτεί το Ιράν να χρηµατοδοτήσει το πρόγραµµα εµπλουτισµού ουρανίου. «Οι ανθούσες οικονοµικές και επιχειρηµατικές σχέσεις του Ιράν µε την Τουρκία», αναφέρεται σε έκθεση, «παρέχουν στο Ιράν µια διέξοδο προς ολόκληρο το ευρωπαϊκό χρηµατοπιστωτικό σύστηµα. Το γεγονός ότι η Αγκυρα λειτουργεί ως µεσάζων για ιρανική δραστηριότητα µέσω τουρκικών τραπεζών και της τουρκικής λίρας επιτρέπει σε ιρανικά κεφάλαια µε τουρκικό προσωπείο να φθάνουν στην Ευρώπη».

Η Τουρκία που είναι µέλος του ΝΑΤΟ και επιθυµεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα τελευταία χρόνια έχει όλο και πιο στενές οικονοµικές σχέσεις µε το γειτονικό της Ιράν.

Το εµπόριο µεταξύ των δύο κρατών έφθασε τα 10 δισ. δολάρια το 2008 και πιθανόν να τριπλασιαστεί τα επόµενα πέντε χρόνια, δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόµενος σε οµάδα επιχειρηµατιών που συνάντησε µαζί µε τον ιρανό αντιπρόεδρο Μοχαµάντ Ρεζά Ραχίµι.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν περισσότεροι από 100 επιχειρηµατίες και έγινε εµφανές ότι οι Τούρκοι επιθυµούν να επενδύσουν στις βιοµηχανίες υφασµάτων, µηχανηµάτων και αυτοκινήτων του Ιράν, που είναι κυρίως κρατικές. Μεγάλο µέρος αυτών των εµπορικών συναλλαγών είναι νόµιµο, σύµφωνα όµως µε διπλωµατικούς κύκλους, αν η Τουρκία γίνει καταφύγιο για ιρανικές τραπεζικές δραστηριότητες, η Τεχεράνη θα µπορεί πολύ πιο εύκολα να παρακάµπτει τις διεθνείς κυρώσεις.

Συµφέροντα

Οι ειδικοί θεωρούν ότι θα είναι πολύ δύσκολο να πεισθεί η Τουρκία να αγνοήσει τα δικά της οικονοµικά συµφέροντα και να περιορίσει τις δραστηριότητες των περισσοτέρων από 12 ιρανικών τραπεζών στις οποίες έχει επιβληθεί εµπάργκο συναλλαγών από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Η Αγκυρα υποχρεούται να τηρήσει µόνο τις αποφάσεις του ΟΗΕ και οι τράπεζες που θα αντιµετωπίσουν ποινές από τις ΗΠΑ επειδή συναλλάσσονται µε ιρανικές εταιρείες είναι µόνο εκείνες που έχουν παραρτήµατα στις ΗΠΑ.
Στις αρχές του χρόνου οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες χώρες πίεσαν τα Ηνωµένα Εθνη να βάλουν στη µαύρη λίστα την κεντρική τράπεζα του Ιράν, την Τράπεζα Εξαγωγικής Ανάπτυξης, την τράπεζα Μελάτ και άλλες. Αντιµετώπισαν όµως την έντονη αντίδραση της Κίνας, που διατηρεί στενούς εµπορικούς δεσµούς µε το Ιράν.


ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Η Αγκυρα επεκτείνει τη συνεργασία της µε την Τεχεράνη, µε επενδύσεις στον τοµέα της βιοµηχανίας

Οι κυρώσεις έµειναν στα χαρτιά

ΟΙ ΗΠΑ και η Ε.Ε. επέβαλαν κυρώσεις στη δεύτερη µεγαλύτερη τράπεζα του Ιράν, τη Μελάτ, καθώς διαπίστωσαν ότι «τα τελευταία επτά χρόνια έχει πραγµατοποιήσει συναλλαγές ύψους εκατοντάδων εκατοµµυρίων δολαρίων για λογαριασµό ιρανικών εταιρειών που ασχολούνται µε το πυρηνικό και το αµυντικό πρόγραµµα της χώρας».

Οµως η τράπεζα συνεχίζει να λειτουργεί τα τρία υποκαταστήµατά της στην Τουρκία – στην Κωνσταντινούπολη, την Αγκυρα και τη Σµύρνη – χωρίς να αναµειγνύεται η τουρκική κυβέρνηση, γεγονός που έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον. Η Τουρκία και η Βραζιλία ήταν οι πρώτες χώρες που ψήφισαν εναντίον της απόφασης για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, τον Ιούνιο – στο παρελθόν όσες χώρες διαφωνούσαν, απείχαν. Οι Τούρκοι και οι Βραζιλιάνοι απέδωσαν την ψήφο τους στην απαξιωτική στάση των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων στο µεσολαβητικό σχέδιο που είχαν υποβάλει για την ανταλλαγή πυρηνικών καυσίµων µε το Ιράν, καθώς ήλπιζαν ότι θα ελάττωνε την ένταση στις σχέσεις της Τεχεράνης µε τη διεθνή κοινότητα.

Tα Νέα

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

FT: Σχέδιο Β' ελεγχόμενης χρεοκοπίας


Η ευρωζώνη έχει ανάγκη από ένα σχέδιο Β. Τη διαδικασία ελεγχόμενης και προβλέψιμης αναδιάρθρωσης του χρέους, στην περίπτωση που τα χρέη αποδειχθούν αβάσταχτα για μια χώρα

Οι επιτυχημένες δημοπρασίες ομολόγων στις οποίες προχώρησαν, την περασμένη εβδομάδα, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ισπανίας στέλνουν κάποιο μήνυμα ελπίδας ότι η κατάσταση ενδεχομένως να εξομαλύνεται στην αγορά κρατικού χρέους της ευρωζώνης. Αυτό, όμως, επ' ουδενί δεν σημαίνει ότι οι πολιτικοί μπορούν να χαλαρώσουν. Διότι, ακριβώς όταν μειώνεται ο κίνδυνος της χρεοκοπίας, έρχεται η ώρα να σκεφτούμε τους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης όταν αυτή κάνει και πάλι την εμφάνισή της.

Προλαμβάνοντας τον πανικό που θα δημιουργούνταν στην αγορά στην περίπτωση που η Ελλάδα εξαναγκαζόταν να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών, η ευρωζώνη έλαβε την ορθή απόφαση, συγκροτώντας τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ωστόσο, η αιτιολόγηση της συγκεκριμένης απόφασης δεν υπήρξε πάντοτε ορθή: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σχεδόν χωρίς εξαίρεση, χαρακτήρισαν αδιανόητη τη χρεοκοπία μιας χώρας-μέλους της ευρωζώνης, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Αυτό, όμως, είναι λάθος. Παρά το ότι η Αθήνα έχει κάνει πρόοδο, το σενάριο της χρεοκοπίας της δεν θα πρέπει να αποσυρθεί από το τραπέζι προτού κατορθώσει να θέσει αποφασιστικά υπό έλεγχο τα του οίκου της. Προκειμένου δε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για την περίπτωση που τα χρέη αποδειχθούν στην πράξη αβάσταχτα για μια χώρα, η ευρωζώνη έχει ανάγκη από ένα σχέδιο Β: μια διαδικασία ελεγχόμενης και προβλέψιμης αναδιάρθρωσης του χρέους της.

Μια τέτοια διαδικασία είναι απαραίτητη και για την επίτευξη ουσιαστικής πειθαρχίας σε επίπεδο αγοράς. Σε μια ένωση που έχει αποδειχθεί εμφανώς ανίκανη να θέσει υπό έλεγχο τις δημοσιονομικές συνήθειες των μελών της, η απειλή του χρεοστασίου θα μπορούσε να αποτελέσει μια ισχυρή δικλίδα ασφαλείας έναντι του υπερβολικού δανεισμού και της ανεύθυνης χορήγησης πιστώσεων. Διότι οι πιστωτές, από τη στιγμή που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να βασίζονται στην κρατική γενναιοδωρία, θα αναγκάσουν τους πελάτες τους να καταβάλλουν το πραγματικό κόστος που αναλογεί στον κίνδυνο τον οποίο αναλαμβάνουν.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ξεπουλάνε όσο-όσο κρίσιμα οπλικά συστήματα οι Βρετανοί λόγω κρίσης...


Πάλι τα ίδια που έκαναν και το 1982 κάνουν οι Βρετανοί με τα αεροπλανοφόρα τους:

Προσφέρουν το ένα από τα δύο προς πώληση λόγω έλλειψης κονδυλίων. Και αν τότε κυριολεκτικά στο "παρά 1'" δεν το πουλήσαν το HMS Hermes στην Αυστραλία και έσωσαν την παρτίδα στα Φώκλαντς, φαίνεται ότι τώρα δεν την γλυτώνει το δεύτερο βρετανικό αεροπλανοφόρο.

Προτεινόμενος αγοραστής η Ινδία, που ήδη έχει αγοράσει το "Νάυαρχος Γκορσκόφ" από την Ρωσία.

Το ινδικό Ναυτικό έχει ήδη τέσσερα αεροπλανοφόρα στον προγραμματισμό - το παλιό, αλλά λειτουργικό INS Viraat, το περίφημο Gorshkov (μετονομάστηκε σε INS Vikramaditya), ένα τρίτο που κατασκευάζεται στο ναυπηγείο Cochin και άλλο ένα που θα ακολουθήσει μετά από αυτό της ίδιας κλάσης με αυτό που ναυπηγείται.

Η νέα κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον έχει ξεκινήσει επανεξέταση της πολιτικής της ασφάλειας του Υνωμένου Βασιλείου, η οποία περιλαμβάνει περικοπές των αμυντικών δαπανών κατά 20-30% κάτι που έχει ξεκινήσει θύελλα αντιδράσεων στην κοινότητα των ενόπλων δυνάμεων της Βρετανίας.

Μεταξύ των πολλών προγραμμάτων που φαίνεται βέβαιο ότι θα περικοπούν, ανήκει και η απόκτηση ενός δεύτερου νέου αεροπλανοφόρου, του οποίου η κατασεκυή θα κοστίσει το αστρονομικό ποσό των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα δύο 65.000-τόνων αεροπλανοφόρα που ονομάζονται HMS Queen Elizabeth και HMS Prince of Wales προγραμματίζονταν πριν από την παγκόσμια οικονομική ύφεση να ενιχύσουν το Βασιλικό Ναυτικό. Η κυβέρνηση των Εργατικών πίστευε ότι ήταν απαραίτητα για το Βασιλικό Ναυτικό, για να διατηρήσει την επιχειρησιακή ικανότητά του σε όλη την υδρόγειο.

Μερικές μέρες πριν, το αφεντικό της BAE, Ian King, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει από την BAE Systems να αξιολογηθεί το κόστος ακύρωσης του προγράμματος CVF.

Με 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη δαπανηθεί για το CVF, και με 4.000 ειδικευμένους εργαζόμενους απασχολημένους με την κατασκευή του HMS Queen Elizabeth, η κυβέρνηση στο Λονδίνο γνωρίζει ότι η απόλυτη ακύρωση θα καταστρέψει τον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας της Βρετανίας και έτσι ελπίζει να πωλήσει ένα από τα αεροπλανοφόρα στην Ινδία.

defencenet


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Συνεχίζονται οι απώλειες των Αμερικανών στο Αφγανιστάν.9 νεκροί από πτώση ελικοπτέρου


Καμπούλ, Αφγανιστάν

Εννέα στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αφγανιστάν σκοτώθηκαν σήμερα, Τρίτη, όταν ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη στα νότια της χώρας, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην περιοχή όπου σημειώθηκε το δυστύχημα δεν είχαν αναφερθεί εχθρικά πυρά.

Ο απολογισμός των ξένων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν από την 1η Ιανουαρίου είναι 529 νεκροί, γεγονός που καθιστά το 2010 την αιματηρότερη χρονιά για τις ξένες δυνάμεις.

Η χρονιά του 2009 με 521 νεκρούς ήταν η χειρότερη χρονιά για τους ξένους στρατιώτες, οι οποίοι εδώ και τρία χρόνια βρίσκονται αντιμέτωποι με την εντατικοποίηση των επιθέσεων των Ταλιμπάν.

Η μεγάλη πλειοψηφία των 2.097 θυμάτων (από το 2001) προέρχεται από τους αμερικανούς στρατιώτες που αποτελούν σήμερα τα 2/3 των μελών της πολυεθνούς δύναμης.

Εδώ και ένα χρόνο, η κοινή γνώμη στις χώρες που απαρτίζουν την Isaf, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή της για την αποστολή στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Αυτή η στάση οδήγησε ορισμένες χώρες να αποσύρουν ή να ανακοινώσουν ότι θα αποσύρουν τους στρατιώτες τους από το Αφγανιστάν.

Όμως ειδικοί και διεθνείς παρατηρητές αμφισβητούν το κατά πόσο οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας διαθέτουν τόσους άντρες και την εκπαίδευση που απαιτείται για να αναλάβουν τις βαριές ευθύνες.

newsroom Δολ


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η ΡΩΣΙΑ ΩΘΕΙ ΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΣΤΑ 613 ΔΙΣ.$



Η Ρωσία σχεδιάζει να δαπανήσει 19 τρισ. ρούβλια (613 δισ.δολ.) την προσεχή δεκαετία για να εξοπλίσει τις ένοπλες δυνάμεις της με όπλα τελευταίας τεχνολογίας στα οποία μπορεί να περιλαμβάνονται οι πρώτες αγορές αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Anatoly Serdyukov.

Τα υπουργεία Άμυνας, Οικονομίας και Οικονομικών βρίσκονται στα τελευταία στάδια έγκρισης ενός σχεδίου αύξησης του στρατιωτικού προϋπολογισμού κατά 46% (την περίοδο 2011-2020) πάνω από τη προηγούμενη εκτίμηση που αναφερόταν σε 13 τρισ. ρούβλια. Αυτό δήλωσε ο Serdyukov χθες μετά την επιστροφή του από συζητήσεις που είχε με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Robert Gates.




"Αυτό είναι το ελάχιστο που θα χρειαστούμε για τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεών μας με σύγχρονα όπλα" δήλωσε ο Serdyukov, ο οποίος αναζητά στο εξωτερικό όπλα που οι ρωσικές εταιρίες δεν μπορούν να προσφέρουν, ερχόμενος σε ρήξη με τους προκατόχους τους που επεδίωκαν πλήρη ανεξαρτησία της Ρωσίας σε προμήθεια εξοπλισμών. Είχε μάλιστα κάνει λόμπι τουλάχιστον από τον Μάιο για ένα μεγαλύτερο στρατιωτικό προϋπολογισμό, όταν ο πρόεδρος Dmitry Medvedev δήλωσε πως ο στρατός πρέπει να τριπλασιάσει το ποσοστό του πλέον σύγχρονου εξοπλισμού του σε 30% του συνόλου ως το 2015.

Με τη νέα πρόταση του υπουργού Άμυνας το ποσοστό αυτό θα ανέλθει σε 70% το 2020, δήλωσε ο Serdyukov.



Ο υπουργός Άμυνας θα ζητήσει προσφορές για δύο πλοία που μεταφέρουν ελικόπτερα ως τα τέλη του μήνα και προσδοκά εταιρίες από Γαλλία, Ισπανία και Ολλανδία να ανταγωνιστούν με εγχώριες κατασκευαστικές εταιρίες και πως θα συμφωνήσουν να κατασκευάσουν δύο ακόμη πλοία στην Ρωσία. "Δεν ενδιαφερόμαστε να αγοράσουμε τελικά προϊόντα" δήλωσε ο Serdyukov. "Θέλουμε να κερδίσουμε τεχνογνωσία σε τεχνολογίες και να τα παράγουμε σε ρωσικό έδαφος" δήλωσε.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η αδιέξοδη ελληνική πολιτική


Oυάσιγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου


«Ο Ταγίπ Ερντογάν θα τρέχει πίσω από τις εξελίξεις (στο Κουρδικό) αλλά δεν θα τις προλαμβαίνει». Η φράση του διπλωμάτη που εδρεύει στην Ουάσιγκτον εξέπληξε τον συνομιλητή του που ζήτησε περισσότερες πληροφορίες, καθώς η διαπίστωση ακούγεται μεν συχνά στην αμερικανική πρωτεύουσα, αλλά δεν στηρίζεται σε αποδείξεις. Είναι μία θεωρία που άρχισε να διαδίδεται μετά την κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ και θα έλεγα πως ακουγόταν περισσότερο ως «επιθυμία» των Εβραιοαμερικανών που ένιωθαν πληγωμένοι από την προδοσία, όπως χαρακτηρίζουν την απόφαση του Τούρκου πρωθυπουργού της Τουρκίας να κόψει κάθε δεσμό με το Τελ Αβίβ.

Ο διπλωμάτης που έχει πρόσβαση σε συναδέλφους του στα «Γραφεία Ισραήλ και Τουρκίας» πιστεύει ότι οι μέρες που διανύουμε είναι κρίσιμες για τη γειτονική χώρα, καθώς οι Κούρδοι αντάρτες θα δείξουν τις άγριες προθέσεις τους σύντομα, αν και δόθηκε παράταση στην προσωρινή μονομερή εκεχειρία που κήρυξαν στις 13 του περασμένου Αυγούστου. Οι επιτυχίες των μαχητών του PKK από τον Ιούνιο μέχρι τον περασμένο μήνα δεν πέρασαν απαρατήρητες στην Ουάσιγκτον.

Στην αμερικανική κυβέρνηση έφτασαν καταγγελίες από την κυβέρνηση του κ. Ερντογάν, η οποία διά του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου ισχυρίζεται ότι οι κουρδικές επιτυχίες οφείλονται στη βοήθεια που δέχονται από ξένο κράτος. Το υπό κατηγορία κράτος σίγουρα δεν είναι η Ελλάδα, η οποία έχει κόψει και την παραμικρή επαφή με τους Κούρδους. Λογικά σκεφτόμενοι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εκτοξεύει κατηγορίες εναντίον του Ισραήλ, ιδιαίτερα για την επίθεση των Κούρδων ανταρτών εναντίον της ναυτικής βάσης της Αλεξανδρέττας, όπου ταπεινώθηκε το τουρκικό ναυτικό.

Τα δεδομένα δεν είναι υπέρ της Τουρκίας και ουδείς σοβαρός αναλυτής θα βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι ο κ. Ερντογάν ελέγχει απόλυτα την κατάσταση στην τριχοτομημένη χώρα του, όπως απέδειξε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Οι αναφορές σοβαρών διπλωματών από την νοτιοανατολική Τουρκία δείχνουν ξεκάθαρα ότι λειτουργεί ως μία αυτόνομη περιοχή στο πρότυπο της Καταλονίας μόνο που στο τουρκικό Κουρδιστάν το αντάρτικο υποστηρίζεται σε συντριπτικά ποσοστά από το κουρδικό στοιχείο.

Είναι απογοητευτικό ότι αυτό το άκρως αρνητικό σκηνικό για την Τουρκία δεν το έχουν συνειδητοποιήσει οι ηγεσίες στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η Αθήνα συνεχίζει τις συνομιλίες για το Αιγαίο χωρίς να έχει την έγκριση του ελληνικού λαού, ενώ η Λευκωσία διαπραγματεύεται με τρόπο που προσφέρεται «αναπνοή» στην Τουρκία, η οποία, ενώ είναι κατοχική δύναμη, καταφέρνει να έχει μόνιμα στη γωνία την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης που περικλείει τη φράση «να τα βρούμε» (με τους γείτονές μας) είναι αδιέξοδη, διότι η άλλη πλευρά έχει εντελώς διαφορετικούς στόχους, που δεν καλύπτονται από καμία διεθνή συμφωνία. Δυστυχώς «για να τα βρούμε» πρέπει να υποκύψει η Ελλάδα - η Τουρκία έχει μόνο απαιτήσεις.

Η θυσία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) είναι πράξη απαράδεκτη (για να μη χρησιμοποιήσω άλλη λέξη). Η επιμονή του Προέδρου της Κύπρου για ατέρμονες διαπραγματεύσεις είναι επίσης αδιέξοδη. Η Τουρκία και ο εγκάθετός της στην Κύπρο, Ερόγλου, επιδιώκουν τον έλεγχο όλου του νησιού.

Με τα νέα δεδομένα για την Τουρκία και την απόφαση των Κούρδων ότι σε πρώτη φάση αποδέχονται μόνο ισχυρή αυτονομία, η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να «παγώσουν» τις διαπραγματεύσεις για το Αιγαίο και την Κύπρο και να αφοσιωθούν στην ανάδειξη του τουρκικού κινδύνου για την περιοχή μας. Ολα τα υπόλοιπα ρίχνουν νερό στον μύλο της τουρκικής επεκτατικότητας...


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι δοκιμές των Ρωσικών UAV


Την ολοκλήρωση των δοκιμών σε εγχωρίως αναπτυχθέντα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στην κεντρική Ρωσία, στην περιοχή του Νίζνι Νόβγκοροντ, υπό την εποπτεία επιτροπής των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων, με επικεφαλής τον αρχηγό, στρατηγό Αλεξάντερ Ποστνίκοβ.

Η Ρωσία είχε επενδύσει 172 εκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη UAV από τη ρωσική αμυντική βιομηχανία τα οποία είχαν αποτύχει στις δοκιμές, αφού όπως είχε αποκαλύψει ο αρχηγός της ρωσικής Αεροπορίας πτέραρχος Αλεξάντερ Ζέλιν, δεν είχαν πετύχει τους στόχους στους τομείς της ταχύτητας, του ύψους, καθώς επίσης και σε μια σειρά άλλων επιχειρησιακών προδιαγραφών. Κατά συνέπεια, οι τωρινές επιτυχείς δοκιμές και το συμπέρασμα ότι επετεύχθη «σημαντική πρόοδος» είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, Ανατόλι Σερντιούκοβ, το επόμενο βήμα είναι η συνεργασία με ξένες εταιρίες που διαθέτουν σημαντική τεχνογνωσία, κυρίως από το Ισραήλ και τη Γαλλία. Υπενθυμίζεται αφενός η συμφωνία που φαίνεται πως επετεύχθη για το θέμα στην πρόσφατη επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Εχούντ Μπάρακ, στη Ρωσία (και την προμήθεια 12 ισραηλινών UAV), και αφετέρου στην ανακοίνωση της δημιουργίας κοινοπραξίας ανάμεσα σε ισραηλινή και γαλλική εταιρία.

Πλέον, Ρωσία και Ισραήλ διαπραγματεύονται την δημιουργία κοινοπραξίας με κεφάλαιο ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη και κατασκευή UAV. Πόσο μεγάλη έκπληξη θα αποτελούσε άραγε, οι προνομιακές σχέσεις Μόσχας-Παρισίων να έφερναν τη Ρωσία εντός της προαναφερθείσας γαλλο-ισραηλινής κοινοπραξίας;

defencepoint



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΠΑΤΑΝΕ ΠΟΔΙ ΣΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΑΡΚΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ "ΤΙΤΑΝΑ".


Νέα απειλή προοιωνίζονται για τους αιώνιους πάγους της Αρκτικής τα σχέδια της Ρωσίας να ναυπηγήσει το µεγαλύτερο παγοθραυστικό του κόσµου, το οποίο θα µπορεί να ανοίγει δρόµο στον Βόρειο Πόλο ακόµη και τον χειµώνα.

Το σκάφος αυτό, το οποίο θα κινείται µε πυρηνική ενέργεια, θα δηµιουργήσει θαλάσσιες οδούς διά µέσου του Βόρειου Παγωµένου Ωκεανού, ενώ θα βοηθήσει επίσης τις εταιρείες ενέργειας να εκµεταλλευθούν τα αποθέµατα φυσικού αερίου και πετρελαίου που υπάρχουν στην περιοχή. Τα ρωσικά σχέδια για τη ναυπήγηση του µεγάλου παγοθραυστικού, στα οποία αναφέρεται χθεσινό δηµοσίευµα των «Σάντεϊ Τάιµς», δηµοσιοποιούνται αφού γνωστοποιήθηκε την περασµένη εβδοµάδα πως η έκταση των αιώνιων πάγων της Αρκτικής έχει συρρικνωθεί στα 6,65 εκατ.τετραγωνικά χιλιόµετρα και είναι η τρίτη µικρότερη που έχει καταγραφτεί από το 1979. Το µέσο πάχος των πάγων τον χειµώνα στον Βόρειο Πόλο έχει µειωθεί επίσης στο µισό από το 1976, σε περίπου 2,5 µέτρα.

Οι Ρώσοι έχουν κάνει σαφές ότι σχεδιάζουν να εκµεταλλευθούν τις αλλαγές αυτές. Πριν από τρία χρόνια καθέλκυσαν το παγοθραυστικό «50 Χρόνια Νίκης», χωρητικότητας 25.000 τόνων και µήκους 150 µέτρων. Είναι το µεγαλύτερο παγοθραυστικό στον κόσµο, ικανό να σπάζει πάγους πάχους 3 µέτρων. Προγραµµατίζεται η ναυπήγηση δύο παρόµοιων σκαφών, µε πυρηνικούς αντιδραστήρες που παράγουν 60 µεγαβάτ – αρκετά για τις ενεργειακές ανάγκες µιας µεσαίας πόλης. Η ναυαρχίδα όµως θα είναι το ισχυρότερο παγοθραυστικό από όλα, µε αντιδραστήρες που παράγουν 110 µεγαβάτ και κύτος ικανό να σπάζει πάγους µε ακόµη µεγαλύτερο πάχος. Το µήκος του παραµένει απόρρητο, αλλά ειδικοί λένε ότι θα είναι 200 - 230 µέτρα.

Ο Βλαντίµιρ Βασίλιεφ, υποδιευθυντής του Κεντρικού Ινστιτούτου Θαλάσσιας Ερευνας και Σχεδιασµού στην Αγία Πετρούπολη, αναφέρει σε µια έκθεση: «Τεράστια αποθέµατα φυσικών πόρων – αέριο, πετρέλαιο και µη σιδηρούχα µέταλλα – βρίσκονται στα παράλια και την υφαλοκρηπίδα των θαλασσών της Αρκτικής. Η εξόρυξη αυτών των φυσικών πόρων είναι δυνατή µόνο µε την υποστήριξη ενός πυρηνικού παγοθραυστικού µεγάλης ισχύος και ενός στόλου µεταφοράς µεγάλης χωρητικότητας». Ο Ντέιβιντ Φέρχολ, ο ειδικός στην Αρκτική που ανακάλυψε το σχέδιο για το γιγάντιο παγοθραυστικό ενώ ερευνούσε για το νέο βιβλίο του µε τον τίτλο «Ψυχρό Μέτωπο – Σύγκρουση ενόψει στα ύδατα της Αρκτικής», λέει στους «Σάντεϊ Τάιµς» πως το σχεδιαζόµενο πλοίο εντάσσεται σε µια ευρύτερη τάση που απειλεί να µετατρέψει την Αρκτική σε «καζάνι οικονοµικής εκµετάλλευσης».

Η Greenpeace

Ο Ιβάν Μπλόκοφ, διευθυντής του ρωσικού παραρτήµατος της Greenpeace, λέει πως το πλοίο αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο ρύπανσης από ατυχήµατα. Προσθέτει πως «θα αυξήσει και την εκµετάλλευση του πετρελαίου και του αερίου, η χρήση των οποίων θα προκαλέσει ακόµη µεγαλύτερη άνοδο της θερµοκρασίας στον πλανήτη».


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki