Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Μεντβέντεφ: Το Ιράν βρίσκεται κοντά στην κατασκευή πυρηνικών όπλων!!!



Ο πρόεδρος της Ρωσίας υποστηρίζει ότι η Τεχεράνη σε λίγο καιρό θα απόκτηση τη δυνατότητας να κατασκευάζει πυρηνικά όπλα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση της δυνατότητας για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

«Το Ιράν βρίσκεται κοντά στην απόκτηση της δυνατότητας που, κατ' αρχήν, θα μπορεί να χρησιμεύσει για την κατασκευή πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Μεντβέντεφ σε συνάντηση πρεσβευτών στη Μόσχα.

Η δήλωση αυτή, η οποία έγινε μετά από τη διαφωνία με την Τεχεράνη με αφορμή τη στήριξη της Μόσχας στις κυρώσεις κατά του Ιράν, αποτελεί μία από τις σπάνιες φορές που το Κρεμλίνο παραδέχεται δημοσίως ότι η Ισλαμική Δημοκρατία μπορεί να κινείται στην κατεύθυνση κατασκευής πυρηνικού όπλου.

Οι ΗΠΑ και άλλες μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ υποπτεύονται ότι το Ιράν προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, ενώ το Ιράν υποστηρίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει ειρηνικό σκοπό.

Παράλληλα, ο ρώσος πρόεδρος έκανε έκκληση για τη δημιουργία νέων συμμαχιών με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την τόνωση του εμπορίου και των επενδύσεων.

«Χρειαζόμαστε ειδικές συμμαχίες για εκσυγχρονισμό...πρώτα απ’ όλα με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την ΕΕ γενικώς, και με τις ΗΠΑ», είπε ο Μεντβέντεφ στο πλαίσιο της ίδιας συνάντησης.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η Τουρκία αποτρέπεται μόνο από μια λυσσώδη –όμως ναι– ελληνική αντίσταση




Του ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ Προέδρου Δημοκρατικής Αναγέννησης

Η ολοκληρωτική απορρόφηση της προσοχής της κοινής γνώμης στα βίαια δρώμενα της οικονομίας σε συνδυασμό προς τη συστηματική εξαφάνιση από τα περισσότερα ΜΜΕ πάσης πληροφορίας για τα τεκταινόμενα περί τα εθνικά και αμυντικά μας θέματα επιτρέπουν να τερατουργούνται ερήμην του ελληνικού λαού μεγάλα και επικίνδυνα.

Η στρατιωτική περικύκλωση της Ελλάδος από την Τουρκία με την πρόσφατη τουρκοαλβανική συμφωνία έπιασε στον ύπνο τους δικούς μας. Αντί να κρατάμε την Αλβανία από τον λαιμό την αφήσαμε να διολισθήσει στα τουρκικά στρατηγικά παίγνια που προσβάλλουν τώρα και εκ δυσμών την εθνική μας κυριαρχία. Οι Τουρκαλβανοί μας προκάλεσαν με δέσμευση μιας τεράστιας περιοχής απ' την Κεφαλονιά ως την... Κρήτη για αεροναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Η κοντόφθαλμη εξωτερική και εθνικοαμυντική πολιτική μας των τελευταίων ετών ούτε προέβλεψε ούτε υποψιάσθηκε περί τουρκοαλβανικής στρατιωτικής συμμαχίας.

Ελληνοποιούμε 750.000 Αλβανούς. Σε απλή αριθμητική μια συμπαγής εκλογική μάζα, ελεγχόμενη τελικά από την Τουρκία –περί αυτού πρόκειται και μόνον κρετίνοι δεν το βλέπουν αυτό– είναι καθοριστική περί του ποιος κάθε φορά θα πρωθυπουργεύει εδώ, αφού θα έχει προηγουμένως υποθηκεύσει τη βούλησή του για να λάβει την εύνοια του σουλτάνου. Πριν αλέκτορα φωνήσαι, ένα μπαράζ ανθελληνισμού ξέσπασε στην Αλβανία με νεκρανάσταση των φαντασμάτων της Τσαμουριάς. («Έθνος» 4/7/10).

Το τουρκικό στρατιωτικό σκάφος «Τσεσμέ» μπήκε αιφνιδιαστικά και παράνομα (χωρίς να έχει προηγηθεί Navtex) και παρά το ελληνικό διάβημα παρέμεινε για 40 ώρες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου διεξήγαγε, όπως δήλωσε, «υδρογραφικές» έρευνες. Απεχώρησε προς στιγμήν, αλλά επανήλθε για να συνεχίσει την πρόκληση, πιθανόν διότι οι ημέτεροι αντί ιδίου ελέγχου περί τίνος πρόκειται ζήτησαν «διευκρινίσεις» από Άγκυρα. Επειδή οι τουρκικές κινήσεις δεν είναι ποτέ τυχαίες, είναι εξόφθαλμος ο στόχος τους να προκαλέσουν τετελεσμένα που επικαιροποιούν τις διαρκώς κλιμακούμενες διεκδικήσεις τους εν οις και η ακρότατη ελληνική νησίδα Λαδοξέρα όπου εστιάζονται πετρελαιοπηγές. Εκεί αγκυροβόλησε το «Τσεσμέ».

Σε ακόμη αγριότερες προσβολές η επίσημη Ελλάς παραμένει αφωνότερη ιχθύος. Όπως π.χ. στις τουρκικές αεροναυτικές ασκήσεις μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης μέσα στα χωρικά μας ύδατα.

Στον ICAO τον Ιανουάριο οι δικοί μας «ξέχασαν» να καταθέσουν την ένσταση, με αποτέλεσμα να τροποποιηθεί υπέρ της Τουρκίας ο κανονισμός του. Τώρα τα τουρκικά μαχητικά μπορούν εξοπλισμένα να πετούν στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, χωρίς προηγούμενη υποβολή σχεδίου πτήσεων. Η ασφάλεια των νησιών μας εφεξής είναι στο έλεος της τουρκικής Αεροπορίας.

Οι δύο βασικοί αεροδιάδρομοι του Αιγαίου (R-19 και G-18) ήταν οι κύριες διαδρομές διέλευσης των ξένων αεροσκαφών που κατευθύνονταν προς τη Μ. Ανατολή.

Η Άγκυρα αρχίζοντας από τον περασμένο Δεκέμβριο όλως παρανόμως –ο ICAO απαγορεύει αγγελίες και κλείσιμο αεροδιαδρόμων– αναγγέλλει δεσμεύσεις εκτεταμένων περιοχών στο FIR Αθηνών. Έτσι «κόβει» για απροσδιόριστο χρόνο τους αεροδιαδρόμους.

Εφ' ω τα ξένα αεροπλάνα προτιμούν πλέον το FIR Κωνσταντινουπόλεως αντί των Αθηνών.

Καθημερινή ελληνική ζημία 4 εκατ. ευρώ!

Ανάλογη de facto παραίτησή μας αφορά την έρευνα και διάσωση μέσω δορυφόρου. Εκεί ο ICAO μοίρασε τις προς δυσμάς αρμοδιότητες στην Ιταλία και τις προς Ανατολάς στην Τουρκία. (Πρβλ. Κύρα Αδάμ, «Ελευθεροτυπία» 1/7/10).

Μεγαλόδωρη η κυβέρνησή μας κατάργησε πρόσφατα το πεδίο βολής της Άνδρου. Και το παραχώρησε στους πασάδες για αεροναυτική άσκηση (3/5 -11/6/10). Καθώς και μόνιμο πεδίο βολής στο Β. Αιγαίο μεταξύ Λήμνου, Σαμοθράκης, Χαλκιδικής. (Κ. Αδάμ, «Κυρ. Ελευθ.» 4/7/10).

Ο Ερντογάν συγκρούστηκε με τον σιαμαίο εταίρο των ΗΠΑ, το Ισραήλ, καίτοι διατηρεί υπόγειες διαδρομές. Αλλά οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις συνεχίζουν ανεπηρέαστες. Αυτό σημαίνει ότι ο τουρκικός μηχανισμός επηρεασμού των αμερικανικών κέντρων αποφάσεων είναι ακλόνητος και θα εξακολουθήσει να είναι έτσι όσο η Ελλάδα θα αντιπαρέρχεται την ανάγκη να οργανώσει επιτέλους μηχανισμό ανταγωνιστικό του τουρκικού. Ο τελευταίος εκμεταλλεύτηκε αυτά τα χρόνια την τεχνογνωσία και την πολύπλευρη στήριξη του εβραϊκού λόμπι των ΗΠΑ. Τώρα που τον έχει απέναντί του διερωτάται ο κοινός νους τι κάνει η επίσημη Ελλάς και δεν κινείται να μεταστρέψει τους φιλοτουρκικούς προσανατολισμούς της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής;

Η Τουρκία περισφίγγει την Ελλάδα δημιουργώντας όλο και σοβαρότερες προϋποθέσεις να δοκιμάσει, οψέποτε κρίνει ότι τη βολεύει, το πρώτο πλήγμα κατά της Ελλάδος.

Ποια θα μπορούσε να είναι η αποτροπή ενός τέτοιου εγχειρήματος; Η εκτίμηση ότι θα συναντήσει τη λυσσώδη αντίσταση του Ελληνισμού, ο οποίος «ου ποιήσεται περί πλείονος το ζην της ελευθερίας». Αληθινά όμως! Όποιος δεν σπουδάζει τη συγκρουσιακή υφή των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ονειροπολεί.

Διαρκώς υποχωρούμε! Πρέπει να επανεξετάσουμε εκ βαθέων την εθνικοαμυντική μας κατάσταση, να την καταστήσουμε εμπράκτως ανταγωνιστική με του εχθρού. Να εγγυηθούμε την τιμιότητα των στρατιωτικών αγορών. Να τις εξορθολογήσουμε. Να ξεχάσουμε τις αγορές για το χατίρι των όποιων Μέρκελ, Σαρκοζί κ.λπ.

Η Τουρκία πρέπει να αισθάνεται ότι χτυπώντας μας θα σπάσει τα μούτρα της! Αυτό θα την αποτρέψει!

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Σχέδιο ελεγχόμενης χρεωκοπίας από την Γερμανία!


Η Γερμανία επεξεργάζεται σχέδιο χρεοκοπίας, οπως αποκαλύπτει στο σημερινό του τεύχος το περιοδικό Der Spiegel

Σύμφωνα με πληροφορίες του εβδομαδιαίου περιοδικού DER SPIEGEL, η γερμανική κυβέρνηση έχει περάσει στην λεπτομερή περιγραφή της διαδικασίας για την ελεγχόμενη χρεοκοπία κρατών. Έχει καθορίσει δηλαδή τις τεχνικές λεπτομέρειες με στόχο, όπως έχει κατ` επανάληψη πει η καγκελάριος να μην πληρώνουν τα σπασμένα μόνο οι φορολογούμενοι.

Διαδικασία "κούρεμα"Σύμφωνα με το σχέδιο της καγκελαρίας που στηρίζεται σε σχετικές προεργασίες των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης η σχετική διαδικασία, θα προβλέπει ότι οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων μιας χώρας που κινδυνεύει, θα πρέπει, μέσω ενός λεγόμενου ‘haircut’, να παραιτούνται από ένα μέρος των απαιτήσεών τους, προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα να βγει από την κρίση. Αυτή η διευκόλυνση θα έχει τη μορφή της παράτασης της προθεσμίας εξόφλησης ή τη μορφή μειωμένων τόκων ή θα προβλέπει εξόφληση του ομολόγου σε τιμή μικρότερη από το 100% της αξίας του.

«Ο ιδιωτικός τομέας λοιπόν θα πρέπει να συμμετάσχει στη διαδικασία, για να μην επωμίζεται μόνο ο φορολογούμενος τα οικονομικά βάρη», είναι το μότο του σχεδίου, που εξηγεί ότι ο κάτοχος ομολόγων παίρνει ‘μπόνους’ ρίσκου και γι’ αυτό θα πρέπει να αναλαμβάνει και αυτό το ρίσκο. Τη λοιπή αξία των ομολόγων αναμένεται να εγγυάται μια νέα αυτόνομη Αρχή, το λεγόμενο Berliner Club, -σε αναλογία με το κλαμπ των Παρισίων του 1956-. Στο Berliner Club θα συμμετέχουν κράτη-μέλη του G20 ή μόνο της Ευρωζώνης. Ρόλο κλειδί θα έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το σχέδιο αυτό δεν πρόκειται για εναλλακτική του ευρωπαϊκού πακέτου διάσωσης ύψους 750 δις ευρώ, αλλά μετεξέλιξή του.

Πλήρης αναδιάρθρωση του χρέους

Αν η παραίτηση απαιτήσεων των πιστωτών δεν οδηγήσει σε βελτίωση της κατάστασης, η διαδικασία θα εισέρχεται στη δεύτερη φάση, κατά την οποία θα λαμβάνει χώρα μία πλήρης αναδιάρθρωση χρέους της πληττόμενης χώρας. Το Berliner Club θα αναθέτει σε μια «εξοικειωμένη με τις ιδιαιτερότητες του χρεωμένου κράτους προσωπικότητα ή σε ομάδα προσωπικοτήτων» να λάβει υπόψη τα περιουσιακά συμφέροντα της χρεοκοπημένης χώρας. Τα μέτρα θα παρακολουθούνται εξ αρχής από το ΔΝΤ.
Φυσικά όλα αυτά τα ωραία που σχεδιάζει επί χάρτου η γερμανική κυβέρνηση όσο και συμπληρωματικά και να είναι απαιτούν την αλλαγή των συνθηκών. Και αυτή δεν είναι δεδομένη, τουλάχιστον ακόμη.

Εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τύπου που ρωτήθηκε σχετικά επιβεβαίωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα τέτοιο σχέδιο, αρνήθηκε όμως να αποκαλύψει λεπτομέρειες «εσωτερικών εγγράφων», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Με νόμο, υποχρωτικές οι βιομετρικές ταυτότητες στις Η.Π.Α.!!!


Της Laura Meckler
Οι μεγαλύτερες αντιρρήσεις για τις βιομετρικές κάρτες προέρχονται από υποστηρικτές προστασίας των προσωπικών δεδομένων, οι οποίοι φοβούνται ότι θα γίνουν de facto τα εθνικά δελτία ταυτότητας που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να παρακολουθεί τους πολίτες.

Το βιομετρικό Δελτίο ταυτότητας για τους εργαζόμενους είναι στο επικέντρο του Μετανάστευτικού Σχεδίου.
Οι νομοθέτες εργάζονται για να δημιουργήσουν ένα νέο ολοκληρωμένο μεταναστευτικό νομοσχέδιο που θα αποτρέπει τους εργοδότες από την πρόσληψη παράνομων μεταναστών: ένα εθνικό βιομετρικό δελτίο ταυτότητας, που όλοι οι αμερικανοί εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν να αποκτήσουν.

Στο πλαίσιο του δυνητικά αμφιλεγόμενου σχέδίου που εξακολουθεί να διαμορφώνεται στη Γερουσία, όλοι οι νόμιμοι εργαζόμενοι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών και των μεταναστών, θα πρέπει να προμηθευτούν δελτίο ταυτότητας με ενσωματωμένα στοιχεία, όπως δακτυλικά αποτυπώματα, για να συνδεθεί κάθε κάρτα με έναν εργαζόμενο.
Το σχέδιο καρτών ταυτότητας είναι ένα από τα πολλά βήματα υπέρ μιας αναθεώρησης του μεταναστευτικού νόμου, για να αντιμετωπιστούν θέματα που κατέστησαν παρόμοια νομοσχέδια στο παρελθόν ανεπαρκή.

Η προσπάθεια να περάσει το νομοσχέδιο καθοδηγείται από τους γερουσιαστές Chuck Schumer (Δημοκρατικός, Νέας Υόρκης) και Λίντσεϊ Γκράχαμ (Δημοκρατικός, Νότιας Καρολίνας), οι οποίοι προτίθενται να συναντηθούν με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αυτή την εβδομάδα, για να τον ενημερώσουν για το έργο τους . Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος δεν είχε καμία θέση σχετικά με τη βιομετρική κάρτα.
«Είναι η ουσία της επίλυσης του διλήμματος της μετανάστευσης από πολιτική άποψη», δήλωσε ο κ. Schumer σε συνέντευξή του. Η κάρτα, είπε, θα απαντήσει ευθέως στις ανησυχίες ότι μετά την υπογραφή της νομοθεσίας, άλλο ένα κύμα παράνομων μεταναστών θα αφιχθεί. "Εάν πείτε ότι δεν μπορούν να βρουν μια θέση εργασίας όταν έρχονται εδώ, θα το σταματήσετε".

«Πρόκειται ουσιαστικά για μια μαζική εισβολή στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων», δήλωσε ο Chris Calabrese, δικηγόρος της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών. "Δεν πρόκειται μόνο για λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων κάθε Αμερικανού, και αντιμετώπιση απλών Αμερικανών σαν εγκληματιών, προκειμένου να εργαστούν. Μιλάμε επίσης για μια κάρτα που θα εξαπλωθεί γρήγορα από τη δουλειά στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι και θα εξαπλωθεί σχεδόν σε κάθε πτυχή της αμερικανικής ζωής που απαιτεί αναγνώριση ταυτότητας. "

Ο κ. Graham λέει ότι σέβεται αυτές τις ανησυχίες, αλλά διαφωνεί. "Έχουμε όλοι μας τις κάρτες κοινωνικής ασφάλισης», είπε. "Μπορούν απλά να πλαστογραφηθούν εύκολα . Να τις κάνουμε απαραβίαστες. Αυτό είναι όλο που λέω. "
Οι εργοδότες στις ΗΠΑ έχουν πλέον τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ένα online σύστημα που ονομάζεται E-επιβεβαίωση ( E-Verify) για να ελέγξουν αν οι δυνητικοί εργαζόμενοι, βρίσκονται στις ΗΠΑ νόμιμα. Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι πίεσαν για να καταστεί το σύστημα υποχρεωτικό. Αλλά και άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του κ. Schumer, διαμαρτύρονται ότι το υπάρχον σύστημα είναι αναποτελεσματικό.

Το περασμένο έτος, εκπρόσωποι του Λευκού οίκου δήλωσαν ότι αναμένεται η προώθηση του νέου μεταναστευτικού νομοσχεδίου το 2010. Αλλά με το σύστημα υγείας και την ανεργία να κυριαρχεί στην προσοχή του, ο πρόεδρος έχει δώσει λίγο ενδείξεις ότι το θέμα αποτελεί προτεραιότητα.

Αντιθέτως, ο κ. Ομπάμα έχει πει ότι θα ήθελε να δει διακομματική υποστήριξη στο Κογκρέσο πρώτα. Μέχρι στιγμής, ο κ. Graham είναι ο μόνος Ρεπουμπλικάνος που το υποστήριξε δημόσια, και θέλει τουλάχιστον άλλον ένα να συνυποστηρίξει την προσπάθεια.
Η αναμόρφωση του μεταναστευτικού έχει αποδειχθεί μακράν ένας πολύπλοκος πολιτικός στόχος. Η Λατινική κοινότητα ασκεί πιέσεις για ανάληψη δράσης και θα εξοργισθεί με μια νέα αναβολή. Αλλά πολλοί Αμερικανοί αντιτίθενται σε οποιαδήποτε πράξη που μοιάζει με αμνηστία για τους ανθρώπους που ήρθαν εδώ παράνομα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που οραματίζονται οι κ.κ. Graham και Schumer, ένα εκτιμώμενο 10,8 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν παράνομα στις ΗΠΑ θα μπουν σε μια πορεία προς την υπηκοότητα, αν και θα πρέπει πρώτα να εγγραφούν, να πληρώσουν φόρους, να καταβάλουν πρόστιμο και να περιμένουν στην ουρά. Ένα πρόγραμμα εργαζόμενων μεταναστών θα επιτρέψει ένα συγκεκριμένο αριθμό νέων αλλοδαπών να έρθουν στις ΗΠΑ να εργαστούν νόμιμα.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες απαιτούν οι πολίτες και οι αλλοδαποί να φέρουν κάρτες ταυτότητας. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ένα ανάχωμα, αλλά στις αρχές της δεκαετίας του 2000 έκρινε τα εθνικά δελτία ως ένα τρόπο για να σταματήσει η πλαστογραφία ταυτοτήτων, να αντιμετωπισθεί η τρομοκρατία και να περιοριστεί η παράνομη είσοδος αλλοδαπών εργαζομένων. Εν μέσω ανησυχιών για το κόστος και καταγγελιών ότι οι κάρτες παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα τις καταστήσει προαιρετικές για τους Βρετανούς πολίτες. Είναι αναγκαία για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους και φοιτητές, και μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί περίπου 130.000 κάρτες.

Ο κ. Schumer πρότεινε για πρώτη φορά το βιομετρικό σύστημα, που βασίζεται σε επαλήθευση του εργοδότη, το περασμένο καλοκαίρι. Έκτοτε, η ιδέα έχει πλέον καθιερωθεί και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της νομοθεσίας που αναπτύσσεται.
Ένα πρόσωπο εξοικειωμένο με το νομοθετικό προγραμματισμό, δήλωσε τα βιομετρικά δεδομένα θα μπορούσαν να είναι είτε τα δακτυλικά αποτυπώματα είτε ή σάρωση των φλεβών στην κορυφή του χεριού. Θα είναι υποχρέωση όλων των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων, αλλά θα τεθούν σταδιακά σε εφαρμογή, με τους σημερινούς εργαζόμενους να αποκτούν την κάρτα μόνο όταν αλλάξουν εργασία.

Η απαίτηση δελτίου, επίσης, θα τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή και μεταξύ των εργοδοτών, αρχίζοντας από τις βιομηχανίες που συνήθως βασίζονται σε παράνομο εργατικό δυναμικό.
Το αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο δεν έχει θέση επί της πρότασης, αλλά εκφράζει την ανησυχία ότι οι εργοδότες θα βρουν δαπανηρό και πολύπλοκο τον αποτελεσματικό βιομετρικό έλεγχο.

Ο κ. Schumer είπε ότι οι εργοδότες θα είναι σε θέση να αγοράσουν ένα scanner, για ελέγχο των ταυτοτήτων, που θα κοστίζει μέχρι 800 δολάρια. Μικροί εργοδότες, είπε, θα μπορούσαν να φέρουν τους αιτούντες τους, σε μια δημόσια υπηρεσία όπως το Τμήμα Μηχανοκινήτων Οχημάτων και να σαρώσουν τα χέρια τους εκεί.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Στην τελική φάση η συμφωνία για τις Φρεγάτες FREMM


Στην τελική φάση σύνταξης των προδιαγραφών για τις γαλλικές φρεγάτες FREMM που πρόκειται να αποκτηθούν από την Γαλλία, βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό. Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές στο defencenet.gr, πριν μερικές ημέρες στο Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο, συζητήθηκε η τελική διαμόρφωση του σκάφους, το οποίο ήδη έχει αρχίσει και κωδικοποιείται από τη ναυπηγό εταιρεία ως «FREMM Greece», αφού είναι πολλές οι διαφορές του σκάφους με την νυν σχεδίαση σε ότι αφορά το οπλικό φορτίο και τα διάφορα υποσυστήματα.

Για την ακρίβεια θα πρόκειται για ένα σκάφος που θα βρίσκεται μεταξύ της FREMM και της υπό ανάπτυξη FREDA, δηλαδή του σκάφους το οποίο βασίζεται στην FREMM και όπως έχει παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2006 από την ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ θα είναι μία FREMM με έμφαση στις Α/Α/ αποστολές.

Η τελική διαμόρφωση του συνδυασμού όπλων του σκάφους, αν και ακόμα δεν έχει κλείσει ο φάκελος, θα περιλαμβάνει έναν συνδυασμό βλημάτων αεράμυνας σημείου ΜICA VL και Α/Α περιοχής ASTER 30 (στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί την Πέμπτη μπορείτε να βρείτε μία ανάλυση του πόσο αλλάζει τις συνθήκες Α/Α πολέμου για το Π.Ν. η είσοδος των ASTER 30 σε υπηρεσία στο Αιγαίο), κάτι που δεν υπάρχει στις FREMM που έχει παραγγείλει και το γαλλικό και το ιταλικό Ναυτικό, αλλά και το Ναυτικό του Μαρόκου.

Αντί των MICA VL χρησιμοποιούν ASTER 15, αλλά από γαλλικής πλευράς προτάθηκε το MICA για μια σειρα λόγων που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των μεταφερόμενων βλημάτων, την ομοιοτυπία με τα βλήματα που υπηρετούν στην Π.Α. κλπ.

Στάνταρντ σε οποιαδήποτε περίπτωση θεωρείται ο SCALP Naval, ενώ οι Γάλλοι υπόσχονται ότι το ραντάρ HERACLES θα παραδοθεί με σημαντικές βελτιώσεις, έναντι των επιδόσεων που έχει σήμερα.

Σε ότι αφορά την αντιπυραυλική άμυνα η Oerlicon Contraves (νυν Rheinmetall Αir Defence) έχει συμφωνήσει με την Thales και την DCNS για την δυνατότητα τοποθέτησης του Millennium των 30 χλστ., σε δύο σημεία στο σκάφος, τα οποία προσφέρουν κάλυψη 360 μοιρών στο σκάφος και μάλιστα υπάρχουν και πολλοί τομείς οι οποίοι καλύπτονται εις διπλούν, αλλά το Π.Ν. ακόμα δεν έχει αποφασίσει το αν θα καταλήξει στο Millennium είτε σε άλλη λύση όπως το ιταλικό Strales (σχετικό συγκριτικό τεστ στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που έχει κυκλοφορήσει).

Σε ότι αφορά το κόστος του κάθε σκάφους, λόγω των customized λύσεων που θα ενσωματώσει υπολογίζεται σε 600-650 εκατ. ευρώ το σύνολο των δύο συμβολαίων με την DCNS και την MBDA (πλατφόρμα και combat system). Πρόκειται για μέσο κόστος ενός σκάφους της κλάσης αυτής.

Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki