Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Στο σφυρί και οι κρατικές αμυντικές βιομηχανίες.


Μετά την χρόνια και συστηματική απαξίωση της εγχώριας βιομηχανίας όπλων (προφανώς με απώτερο σκοπό την εξώθηση σε πώληση) έρχεται ο αρμόδιος Υπουργός να παραδεχτεί ότι βρισκόμαστε σε φάση εκποίησης της υπόλοιπης κρατικής περιουσίας.


"Ήρθαμε για να επιβάλλουμε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας" απάντησε ο κ. Βενιζέλος όταν εκλήθη να σχολιάσει πρόσφατη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας κ. Πάνου Μπεγλίτη ότι μέχρι πρότινος οι αμυντικοί εξοπλισμοί γίνονταν επί τη βάση "κατασκευασμένων αναγκών".

"Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα λάβουμε αστυνομικού ή δικαστικού χαρακτήρα αποφάσεις" είπε επίσης ο υπουργός Άμυνας και κατέληξε ότι "εφοδιάζουμε με όλο το υλικό και τις πληροφορίες τη Βουλή και τους ανακριτές".

Σε άλλο ερώτημα γα το αν το υπουργείο Άμυνας στο παρελθόν έκανε εξοπλισμούς με αδιαφανείς διαδικασίες οι οποίες επέτρεψαν σε κάποιους να πλουτίσουν ή να χτίσουν πολιτικές καριέρες, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι αν εφαρμόζονταν διαφορετικές διαδικασίες θα είχαν γίνει άλλες επιλογές.

"Δεν λέω ότι υπήρξε δόλος ή κακοπιστία, αλλά η ίδια η μέθοδος επηρεάζει την διαδικασία" υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Προς ιδιωτικοποίηση οι κρατικές αμυντικές βιομηχανίες.

Ανεξάρτητη εταιρεία που θα επιλεγεί από την διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων ως σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου θα εισηγηθεί ποιο θα πρέπει να είναι το νέο καθεστώς στις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες ΕΛΒΟ (ελληνική βιομηχανία οχημάτων), ΕΑΣ (πρώην ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ και νυν ελληνικά αμυντικά συστήματα), ΕΑΒ (ελληνική αεροπορική βιομηχανία).

"Πρέπει να δούμε τι πρέπει να γίνει" τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν είναι αναγκαστικά προσανατολισμένη στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών. Η εισήγηση, η οποία θα γίνει το ταχύτερο δυνατό, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο "θα προτείνει απροκάλυπτα την καλύτερη λύση" για τις ελλειμματικές βιομηχανίες.

Εκτός από την ιδιωτικοποίηση υπάρχουν και άλλα σχήματα πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας και αναφέρθηκε στο μεικτό σχήμα, τον μέτοχο που θα κατέχει μειοψηφικό πακέτο ή την βιομηχανική συνεργασία.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Αφγανιστάν: Άλλοι 4 νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες από επιθέσεις Ταλιμπάν .


3 στρατιώτες του ΝΑΤΟ σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις στο νότιο Αφγανιστάν, τη Δευτέρα και άλλος ένας μετά από επίθεση στην ανατολή, αυξάνοντας τον αριθμό θανάτων της συμμαχίας στους 11 τις τέσσερις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.

Το 2010 αποδεικνύεται η πιό θανατηφόρα χρονιά στην εννιάχρονη σύγκρουση στο Αφγανιστάν.Το μεγαλύτερο όμως πλήγμα στην συμμαχία είναι η κλιμάκωση των επιθέσεων η οποία έχει θορυβήσει πολλές χωρες της συμμαχίας και τις ωθεί στην απόφαση απόσυρσης των στρατευμάτων τους το συντομότερο δυνατό.

Το ΝΑΤΟ δεν διευκρίνισε εάν οι χθεσινές επιθέσεις ήταν βομβιστικές ή όχι καθώς και κατά σύνηθη τακτική του την εθνικότητα των νεκρών στρατιωτών.(στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί Αμερικανικές δυνάμεις)

Ο Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Κάρι Γιουσέφ Αχμάντι κατηγόρησε το ΝΑΤΟ οτι επιδίδονται σε μια εκστρατεία προπαγάνδας με σκοπό την καταρρώκωση του ηθικού των ανταρτών.

"Τα περισσότερα από τα ονόματα των διοικητών» του ΝΑΤΟ που χρησιμοποιείτε δεν υπάρχουν καν,ο "Ahmadi δήλωσε στο Associated Press. "Αυτό είναι μόνο ένα παιχνίδι από την αμερικανική πλευρά, τίποτε άλλο δεν έχει."

Στη δυτική επαρχία Nimroz την Δευτέρα, μια συνοδεία της αστυνομίας έπεσε σε ενέδρα στην περιοχή Khash Rod, όπως δήλωσε ο επαρχιακός επικεφαλής της αστυνομίας στρατηγός Αμπντούλ Jabar Pardeli. Πέντε μαχητές σκοτώθηκαν, τρεις άλλοι τραυματίστηκαν και δύο συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της σύρραξης.


Στο μεταξύ , οι Αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, δέχτηκαν επίθεση από ενόπλους στην περιοχή Panjwai Κανταχάρ, την Κυριακή,όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση. Δεν αναφέρθηκαν θύματα και απώλειες που υπέστησαν οι δύο πλευρές μετά από μάχη.

ο Έλεγχος της επαρχίας Κανταχάρ, γενέτειρα του κινήματος των Ταλιμπάν, αποτελεί το κλειδί για την αφγανική σύγκρουση. Οι αφγανικές και οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις συμμετέχουν σε μια μεγάλη επιχείρηση για να εκδιώξουν μαχητές από οχυρά στο Νότο.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

elliniki-stratigiki: Παρουσίαση του Κινέζικου ΤΟΜΑ ZBD-97


Το ZBD-97 είναι ένα πλήρως ερπυστριοφόρο πολεμικό όχημα πεζικού (IFV) που αναπτύχθηκε για τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας(PLA). Επίσης είναι γνωστό ως Type 97.Το ZBD-97 εισήχθη στο επίγειες δυνάμεις ΛΑΣ το 2006. Τα οχήματα αυτά λειτουργούν παράλληλα με τα Type 96 και Type 99 άρματα μάχης.

Το όχημα παρέχει προστασία μεταφοράς για μια διμοιρία πεζικού, υποστήριξη με χρήση φλογοβόλου όπλου για ανάπτυξη στρατιωτών και να επικεντρώσει τις επιθέσεις σε εχθρικά άρματα μάχης και σε τεθωρακισμένα οχήματα. Καταδεικνύει, επίσης, σημαντικές αμφίβιες ικανότητες.

Το ZBD-97 συγκροτεί τις τεθωρακισμένες μονάδες στις στρατιωτικές περιοχές Guangzhou και Nanjing . Ένα θωρακισμένο όχημα αποκατάστασης (ARV) κατασκευάζεται επίσης προς υποστήριξή του. Αυτή η έκδοση ARV είναι εξοπλισμένη με έναν γερανό πάνω από το αμάξωμα.

Σχεδιασμός ZBD-97

Το ZBD-97 διαθέτει πυργίσκο τοποθετημένο στη μέση ενός εγχωριου ανεπτυγμένου οχήματος. Ο πυργίσκος είναι παρόμοιος με τον πυργίσκο του Ρωσικού BMP-3 . Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μία συμβατική διάταξη με συγκολλητούς κύτους χάλυβα. Το όχημα μπορεί να φιλοξενήσει ένα πλήρωμα τριών (διοικητής, ο οδηγός και ο οπλίτης) και έως επτά στρατιωτών.Ο κινητήρας βρίσκεται στην εμπρός δεξιά πλευρά του οχήματος. Ο χώρος των στρατιωτών βρίσκεται στο οπίσθιο τμήμα του οχήματος.

Στον χώρο των στρατιωτών υπάρχουν δύο μεγάλες καταπακτές στην οροφή και μια ενιαία θύρα εξόδου στο πίσω μέρος.Το ΤΟΜΑ διαθέτει τρία σημεία παρατήρησης και προσβολής (δύο για την κάθε πλευρά του οχήματος και ένα στην πόρτα εξόδου)και δίνουν την δυνατότητα προσβολής με φλογοβόλα και ελαφρού τύπου πυροβόλα στο πλήρωμα.Το όχημα είναι εξοπλισμένο με δύο μεγάλους αμφίβιους κινητήρες στο πίσω μέρος του οχήματος για υψηλή ταχύτητας κατά την διέλευση στο νερό.. Μια υδραυλική λειτουργία αντλίας προς τα εμπρός εμποδίζει το εμπρόσθιο τμήμα του οχήματος από την υπερχείλιση κατά τη διάρκεια διέλευσης από το νερό.

Εξοπλισμός

Ο κύριος εξοπλισμός που φέρει ο πυργίσκος είναι ένα ημι-αυτόματο όπλο 100 χιλιοστών/ εκτοξευσης πυραύλων.Το διπλά σταθεροποιημένο οπλικό σύστημα μπορεί να εκτοξεύσει δύο φορές τα HE-frag και 3UBK10 αντιαρματικά κατευθυνόμενα βλήματα (ATGM).Τα βλήματα HE-frag μπορούν να τροφοδοτούνται με ρυθμό 10 κύκλους ανά λεπτό για ένα αποτελεσματικό φάσμα των 4.000 μ.

Τα 3UBK10 ATGM μπορούν να πλήξουν τεθωρακισμένα οχήματα, οχυρώσεις και χαμηλές πτήσεις των ελικοπτέρων. Έχουν ένα μέγιστο εύρος των 4.000 μ.
Περίπου οκτώ τέτοια βλήματα στεγάζονται στο εσωτερικό του πύργου.

Ένα 30άρι ομοαξονικό αυτομάτο πυροβόλο χρησιμεύει ως δευτερεύον όπλο. Αυτό το όπλο μπορεί να εκτοξεύει διατρητικές (AP) σφαίρες σε ποσοστό 300 γύρους ανά λεπτό για μια σειρά μέχρι και 2.000 μ. Ένα 7,62 χιλιοστών ομοαξονικό πολυβόλο είναι επίσης τοποθετημένο επί του οχήματος.

Το σύστημα προστασίας NBC

Το ZBD-97 είναι εξοπλισμένο με ένα συλλογικό σύστημα προστασίας NBC, με τον αέρα του φίλτρο τοποθετείται στο πίσω μέρος του πύργου προς τα δεξιά. Η δομική πανοπλία χάλυβα παρέχει προστασία κατά των μικρών όπλων και θραύσματων Το όχημα δεν περιλαμβάνει το σύστημα ενεργητικής προστασίας ARENA-Ε που τοποθετείται στη σύγχρονη έκδοση του BMP-3, αλλά πιστεύεται ότι είναι εφοδιασμένο με το δικό του προειδοποιητή-λέιζερ και δικό του σύστημα αντίμετρων. Το type 97 διαθέτει επίσης τρία βαρέλια εκτόξευσης χειροβομβίδων καπνού.




Παρατήρηση και ελέγχος πυρός

Τρία περισκόπια στεγάζονται στο καπό ανάρτησης του οδηγού .Το κεντρικό περισκόπιο μπορεί να αντικατασταθεί με μια εικόνα εντατικοποίησης περισκοπίου για τη νυχτερινή όραση. Δύο προβολείς έχουν τοποθετηθεί στο μπροστινό μέρος του οχήματος

«Ο κύριος εξοπλισμός που φέρει ο πυργίσκος είναι ένα ημι-αυτόματο όπλο 100 χιλιοστών." Μια κυρίως εικόνα θέασης, μια ακόμα εικόνα ένταξης στόχου μέρα ή νύχτα- και μια εφεδρική προβολή προβλέπεται για τον πυροβολητή.

Το σύστημα ελέγχου πυρός ενσωματώνει έναν υπολογιστή βαλλιστικής, ένα ηλεκτρομηχανικό σταθεροποιητή πυροβόλου και μια σειρά λέιζερ.

Προώθηση

Το ZBD-97 τροφοδοτείται από έναν σύγχρονο υγρόψυκτο κινητήρα ντίζελ παροχή ανώτατης ταχύτητας πορείας 65 km/h και ταχύτητα πλεύσης των 20 km / h. Το όχημα έχει μέγιστη εμβέλεια 500 χιλιομέτρων.

Κινητικότητα

Το ZBD-97 διαθέτει έξι τροχούς, με τρεις κυλίνδρους υποστήριξης και η τροχιά προσαρτάται στο εμπρός γρανάζι κίνησης και στις δύο πλευρές του οχήματος. Οι άνισα κατανεμημένοι τροχοί είναι χαρακτηριστικό των ελαστικών επισώτρων. Η πρώτη, δεύτερη και έκτη σειρά τροχών είναι εφοδιασμένες με υδραυλικό αμορτισέρ.

Key Data:Vehicle TypeInfantry fighting
vehicleCountry:
ChinaEntry into Service2006
CrewThree (commander, driver and gunner)
Troops Seven Weight Approximately 20t
Performance:Speed65km/h on road, 20km/h on waterRange500km
Armament:Main Gun1 x 100mm rifled gun / missile launcherSecondary Gun Systems1 x 30mm coaxial automatic cannon, 1 x 7.62mm
coaxial machine gunEngine:TypeLiquid-cooled diesel



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Σταλινικού τύπου προπαγάνδα από Χριστόφια .


Tου Σταυρου Λυγερου ( Καθημερινή )


Δεν πρόκειται για άτυχη στιγμή. Ο Δημήτρης Χριστόφιας εννοούσε αυτό που είπε ενώπιον Αμερικανών εμπειρογνωμόνων για διεθνείς σχέσεις. Αντανακλά όχι κάποια τακτική σκοπιμότητα, αλλά τη στρατηγική του για το Κυπριακό. Γι’ αυτό και δεν προέβη σε διορθωτική δήλωση. Καθένας, βεβαίως, δικαιούται να έχει τις απόψεις του. Κανείς, όμως, δεν δικαιούται να κατακρεουργεί την πραγματικότητα για να υπηρετήσει το ιδεολόγημά του.

Από τη δεκαετία 1950, οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν διαπράξει βαρύτατα πολιτικά σφάλματα στο Κυπριακό. Δυστυχώς, για την ΑΚΕΛική ηγεσία, όμως, η Ελλάδα δεν εισέβαλε ποτέ στην Κύπρο. Ο Γεώργιος Παπανδρέου έστειλε την ελληνική μεραρχία στη Μεγαλόνησο σε συμφωνία με τη νόμιμη κυβέρνηση Μακαρίου και για να αποτρέψει τουρκική εισβολή. Το ενδεχόμενο εισβολής δεν ήταν θεωρητικό. Υπενθυμίζουμε ότι στην κρίση του 1964, η εισβολή ματαιώθηκε όταν ο πρόεδρος Τζόνσον απείλησε ευθέως την Αγκυρα.

Το δικτατορικό καθεστώς διέπραξε εθνικό έγκλημα σε βάρος του κυπριακού Ελληνισμού σε δύο δόσεις: απέσυρε την ελληνική μεραρχία και μερικά χρόνια αργότερα, με το πραξικόπημα, έδωσε την αφορμή στους Τούρκους να εισβάλουν. Το έγκλημα διεπράχθη από μη νομιμοποιημένη δημοκρατικά ελληνική κυβέρνηση και ως εκ τούτου δεν μπορεί να χρεωθεί στην Ελλάδα, νοούμενη ως συντεταγμένη πολιτεία του ελληνικού λαού. Ακόμα όμως κι αν κάποιος ταυτίσει αυθαιρέτως τη δικτατορία με την Ελλάδα και πάλι δεν μπορεί να μιλήσει για εισβολή της Ελλάδας.

Ο Χριστόφιας γνωρίζει την πραγματικότητα. Τη διαστρέφει, όμως, για να καλλιεργήσει το ιδεολόγημα της κυπριακής ταυτότητας. Προϋπόθεση γι’ αυτό, όμως, είναι η «αποελληνοποίηση» των Ελληνοκυπρίων. Γι’ αυτό μίλησε για εισβολή της Ελλάδας, γι’ αυτό εξαφανίζει τις ελληνικές σημαίες, γι’ αυτό προσπαθεί να «αποελληνοποιήσει» τα ελληνοκυπριακά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Οι εθνικές ταυτότητες, όμως, είναι κάτι πολύ πιο βαθύ και ουσιαστικό από πολιτικές κατασκευές για να ακυρώνονται από έναν πρόεδρο. Γαλουχημένος στα νάματα του σταλινικού βολονταρισμού, ο Χριστόφιας νομίζει ότι η εθνική συνείδηση είναι μολυβιά για να τη σβήσει με τη γόμα της εξουσίας. Κι όλα αυτά, όταν έχει απέναντί του τον τουρκικό στρατό κατοχής, το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος του φανατικού εθνικιστή Ντερβίς Ερογλου και το πλήθος των Τούρκων εποίκων. Πώς τα αντιμετωπίζει; Αφήνει να εννοηθεί πως η λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα τουρκικά στρατηγικά συμφέροντα!

Αλλοτε, η «αγάπη» του ΑΚΕΛ για τους Τουρκοκύπριους «αδελφούς», υπαγορευόταν από τον κομμουνιστικό διεθνισμό. Σήμερα, υπαγορεύεται σε μεγάλο βαθμό από σκοπιμότητα. Μια λύση τύπου Ανάν, θα μετέτρεπε το ΑΚΕΛ σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη, αφού θα εισέπραττε τη μεγάλη πλειοψηφία των τουρκοκυπριακών ψήφων, που σύμφωνα με το Σύνταγμα πρέπει να δίνονται σε ελληνοκυπριακά κόμματα. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Ο άλλοτε φανατικός κομμουνιστής Χριστόφιας έχει συνειδητοποιήσει ότι μόνο εάν συνεχίσει να ευθυγραμμίζεται με τα γεωπολιτικά συμφέροντα των Αγγλοαμερικανών, θα παραμείνει «αγαπημένο παιδί» τους.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Νέα Τουρκική πρόκληση:Φρεγάτα αποπειράνθηκε να εμβολίσει σκάφος του Λ.Σ.Ακλόνητη η στρατηγική ψυχραιμία!!




Δολοφονική απόπειρα κατά του πληρώματος περιπολικού του Λιμενικού από τουρκική φρεγάτα σημειώθηκε χθες λίγο έξω από την Ψέριμο. Το τουρκικό σκάφος, όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες που επίσης φέρνει κατ’αποκλειστικότητα στην δημοσιότητα το defencenet.gr, κινήθηκε πάση δυνάμει κατά του ελληνικού σκάφους (περιπολικό 070), προσπαθώντας να το εμβολίσει στη μέση. Το ελληνικό σκάφος διασώθηκε μόνο χάρις στα ανακλαστικά του κυβερνήτη και του πληρώματός του αφού κατέφερε για λίγα μόλις μέτρα να αποφύγει την πλώρη της τουρκική φρεγάτας F492 Gemlik (πρώην USS Antrim) κλάσης O.H.Perry, η οποία κυριολεκτικά θα το έκοβε στα δύο.

Η απίστευτη πρόκληση (αν και πλέον ο αντίπαλος είναι για όλα ικανός και δεν τίθεται θέμα χαρακτηρισμού των προκλήσεων του ως «απίστευτες») σημειώθηκε όταν το ελληνικό περιπολικό παρακολουθώντας έναν ιστιοπλοϊκό αγώνα που ξεκίνησε από την Γαλλία και θα κατέληγε στο τουρκικό λιμάνι του Ντιντίμ, απέναντι από την Ψέριμο, πλησίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Η φρεγάτα F492 Gemlik βλέποντας το ελληνικό σκάφος, να πλησιάζει έφυγε πάση δυνάμει από την άλλη πλευρά του κόλπου και έβαλε πλώρη κατά του περιπολικού με αριθμό 070.

Το ελληνικό σκάφος προσπάθησε να επικοινωνήσει στη συχνότητα κινδύνου με την φρεγάτα που κατευθυνόταν εναντίον του, αλλά μάταια. Κανείς δεν απαντούσε και η απόσταση όλο και μίκραινε. Βλέποντας ο κυβερνήτης του σκάφους ότι σε λίγο θα ήταν αργά ξεκίνησε και αυτός πάση δυνάμει ελιγμούς αποφυγής και τελικά τα κατάφερε για λιγότερο από ... 50 μέτρα(!) να αποφύγει τον εμβολισμό.

Στην πρώτη φωτογραφία έχει τραβηχτεί ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά την απομάκρυνση του ελληνικού σκάφους και διακρίνονται με σαφήνεια οι πορείες των δύο σκαφών. Εκεί που βρίσκεται η τουρκική φρεγάτα λίγα δευτερόλεπτα πριν ήταν το ελληνικό περιπολικό!

Και δεν πρόκειται για απόπειρα «επακούμβισης» δηλαδή για πλευρικό «σκρινάρισμα» σκαφών που ορισμένες φορές συμβαίνει, μεταξύ των σκαφών Λιμενικού και τουρκικής Ακτοφυλακής σε «καυτές» ζώνες όπως τα Ίμια. Πρόκειται για κανονική απόπειρα εμβολισμού. Στην δεύτερη φωτό φαίνεται το τουρκικό σκάφος να έχει πάρει πορεί καταπάνω του περιπολικού 070!

Από πλευράς ΓΕΕΘΑ (το οποίο ενημέρωθηκε άμεσα για το γεγονός) δεν ανακοινώθηκε τίποτα, ούτε και γενικότερα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, λόγω της εντολής που έχουν λάβει από το υπουργείο Εξωτερικών να μην δημοσιοποιούν τις τουρκικές προκλήσεις. Αλλά βέβαια τίθεται πλέον και θέμα ρόλου των εκπροσώπων Τύπου των Επιτελείων και αυτοτέλειας του ΥΠΕΘΑ. Ή είναι υπεύθυνοι για την άμυνα της χώρας ή είναι οι "yesmen" του YΠΕΞ. Ας επιλέξουν το ρόλο τους.

Είναι η τρίτη μείζονα τουρκική πρόκληση σε μία εβδομάδα μετά την «κρουαζιέρα» της τουρκικής κορβέτας στον Αργοσαρωνικό και την εικονική προσβολή του Αγαθονησίου.

Είναι ενδεικτικό ότι η Άγκυρα αμέσως μετά το δημοψήφισμα της 11ης Σεπτεμβρίου ξεκίνησε πάλι την τακτική των μείζονων προπκλήσεων.

Πάντως αξίζει να σημειώσουμε τον τρόπο αντίδρασης της Άγκυρας (ποτέ οι Τούρκοι αξιωματικοί δεν προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες αν δεν έχουν έγκριση ή και εντολή ανωτέρων) σε μία απλή προσέγγιση περιπολικού του Λιμενικού στα τουρκικά χωρικά ύδατα που ακόμα και αν συνέβαινε δεν θα ήταν τίποτα περισσότερο από αβλαβής διέλευση σε ένα απομακρυσμένο σημείο κατά την συνοδεία πολιτικών σκαφών, με την ελληνική αντίδραση στις κρουαζιέρες των φρεγατών και κορβετών τους στον Αργοσαρωνικό. Κι όμως: Μια τέτοια ελληνική αντίδραση ειδικά στην περίπτωση που παραβιάζονται οι κανόνες της αβλαβούς διέλευσης θα έστελνε ένα μήνυμα αποφασιστικότητα που θα ήταν αδύνατον να αγνοηθεί από την άλλη πλευρά...


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας προτείνει στην Ρωσία ο Σαρκοζύ


Σύμφωνα με ανώτατους Γάλλους αξιωματούχους, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προτίθεται να κάνει μία νέα πρόταση συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας. Η πρόταση θα υποβληθεί σε συνάντηση που θα έχει αυτόν τον μήνα στην Ντωβίλ, με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ

Όπως τονίζουν οι γάλλοι αξιωματούχοι, η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μία κοινή ζώνη συνεργασίας (εκτός ΝΑΤΟ) στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να έρθει η Ρωσία πιο κοντά στην Ευρώπη


Τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί μια σημαντική σύνοδος του ΝΑΤΟ, όπου αναμένεται να εγκριθεί το νέο στρατηγικό δόγμα της συμμαχίας. Η Αμερική δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένη με την ιδέα ότι θα συναντηθούν χωρίς την παρουσία της η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία για θέματα ασφάλειας, λίγο πριν από την έναρξη των συνομιλιών του ΝΑΤΟ.

Αντί να υπάρχει το ΝΑΤΟ και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ο κ.Μεντβέντεφ έχει προτείνει την ιδέα μίας νέας Ευρωπαϊκής «αρχιτεκτονικής ασφάλειας»,ως μία πιο κατάλληλη λύση για τον μετα- ψυχροπολεμικό κόσμο. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν την ιδέα με σκεπτικισμό, απαντώντας, ότι δεν θα δεχτούν κάτι που θα αποδυναμώσει τη συμμαχία και τον οργανισμό. Ο στόχος τους βέβαια, είναι να «τραβήξουν» τη Ρωσία σε μία στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

Όμως στο παρελθόν ο Γάλλος πρόεδρος, έχει υποστηρίξει, ότι η Ρωσία είναι πλέον εταίρος της Δύσης και όχι εχθρός και ότι η Δύση δεν θα πρέπει να της συμπεριφέρεται σαν εχθρό.

Ο κ. Σαρκόζι χρησιμοποιεί τους παραπάνω λόγους για να αιτιολογήσει την πώληση των πολεμικών πλοίων Μιστράλ στη Ρωσία, που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν άρματα και ελικόπτερα, παρά τις ανησυχείς της Γεωργίας και των κρατών της Βαλτικής, ότι η Ρωσία κάλλιστα θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της.

Η πώληση των Μιστράλ είναι ένα μόνο μέρος του φλερτ της Γαλλίας με τη Ρωσία, με στόχο την αποκόμιση κερδών από τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο της γείτονος χώρας στην ανατολή.

Ο κ. Σαρκοζί όμως, είναι γνωστός για τις μεγάλες ιδέες του που δεν ευδοκιμούν πάντα, με πρόσφατο παράδειγμα την «Μεσογειακή Ένωση».

The New York Times


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

First serial Su-30M2 completed test flights



Sukhoi Company has completed factory flight tests for the first serial multi-role double seater Su-30M2 fighter jet. The tests occurred at the flight test station of the Komsomolsk-on-Amur aircraft production association named after Yuri Gagarin (KnAAPO).

At the present time the Su-30M2 is getting ready for the certification test.

The state contract for four Su-30M2 aircraft was signed with the Russian Ministry of Defense at the international aerospace show MAKS-2009. During the air show, the Ministry of Defense also signed contracts for 48 Su-35S multi-function super-maneuverable fighters and 12 upgraded Su-27SM fighter jets.

The Su-30M2 is a long-range strike aircraft based on the Su-30 fighter design optimized for precision strikes on ground and naval targets.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Οι Παλαιστίνιοι αναστέλλουν τις διαπραγματεύσεις λόγω εποικισμών


Η πολιτική ηγεσία των Παλαιστινίων αποφάσισε να μην συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ για όσο διάστημα εξακολουθούν οι εποικιστικές δραστηριότητές του.

«Η θέση μας δεν έχει μεταβληθεί. Εμείς δεν θα διαπραγματευόμαστε καθ΄όσον ο εποικισμός συνεχίζεται», τόνισε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, μετά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΑΠ και της Φάταχ, στη Ραμάλα.

Η Παλαιστινιακή Αρχή πρόκειται να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με την ομάδα του Αμερικανού μεσολαβητή Τζορτζ Μίτσελ και θα παρουσιάσει τα πορίσματά της κατά τη διάρκεια συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου στις 8 Οκτωβρίου στη Λιβύη, στα περιθώρια της έκτακτης αραβικής συνδιάσκεψης.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τους Παλαιστίνιους να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες «χωρίς διακοπή, προκειμένου να επιτευχθεί μία ιστορική συμφωνία ειρήνης μέσα σε έναν χρόνο»

«Ο τρόπος για να επιτευχθεί μία ιστορική συμφωνία ανάμεσα στους δύο λαούς μας απαιτεί να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να τις διεξάγουμε σοβαρά», τονίζει σε ανακοίνωσή του.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επισημαίνει ότι «οι Παλαιστίνιοι διαπραγματεύονται με το Ισραήλ για δεκαεπτά χρόνια την ώρα που οι εποικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη συνεχίζονταν» και εξέφρασε την ελπίδα του ότι «τώρα δε θα γυρίσουν την πλάτη τους στην ειρήνη».


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

"Σκούπα" στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας




Με περισσότερους αστυνομικούς θα ενισχυθεί τις προσεχείς ημέρες το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα.


Η απόφαση αυτή ελήφθη το βράδυ της Δευτέρας, σε έκτακτη σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε για το θέμα στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.


Στην σύσκεψη συμμετείχαν στελέχη της ΕΛ. ΑΣ, εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων, ο Συνήγορος του Πολίτη, εισαγγελέας και η Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας (ΚΙ.ΠΟ.Κ.Α.).


Σκοπός της συσκέψεως ήταν να υπάρξουν κοινές δράσεις μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρατηρούνται στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας.


Όπως είπε ο συντονιστής της Κίνησης Πολιτών, Δημήτρης Νικολακόπουλος, δόθηκαν στους αστυνομικούς και στον εισαγγελέα χάρτες με τις περιοχές του ιστορικού κέντρου στις οποίες εμφανίζονται τα περισσότερα προβλήματα (ναρκωτικά, ληστείες, κλοπές, πορνεία).


Κατά την σύσκεψη συζητήθηκε επίσης το θέμα της συνεργασίας ΕΛ.ΑΣ ?Δημοτικής Αστυνομίας στον τομέα της καταπολέμησης του παραεμπορίου και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των μικτών συνεργείων ελέγχου.


Από την αστυνομία έγινε πάντως γνωστό ότι στο ιστορικό κέντρο η κατάσταση σε σχέση με την εγκληματικότητα βελτιώνεται συνεχώς, αλλά η παραβατικότητα μεταφέρεται σε άλλες περιοχές.


protothema


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΤΟΧΗΣ & ΝΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ.


Ο ΔΑΝΕΙΣΤΗΣ, ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ ΤΟΝ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΨΗΛΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΕ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥ...


Διά χειρός Γιόζεφ Άκερμαν, του Διοικητή της Deutsche Bank, βραβεύθηκε.....ο Ελληνας Πρωθυπουργός, διότι:

«Κοίταξε κατάματα την αλήθεια» και τη μετέφερε «χωρίς περιστροφές» στους πολίτες της χώρας, αψηφώντας τον κίνδυνο «να χάσει το αξίωμά του και να γίνει ιδιαίτερα αντιδημοφιλής στο λαό του».

Δηλ, κατάφερε με τη συμβολή της Deutsche Bank, να μπούμε στο Δ.Ν.Τ., να μας επιβάλουν "κατοχικούς" όρους με υψηλούς τόκους και σκληρά μέτρα, προκειμένου να εξασφαλίσει ο Γιόζεφ Άκερμαν της Deutsche Bank, το κεφάλαιο των δανείων με την άγρια τοκογλυφία.

Με την υποθήκευση βέβαια της Δημόσιας περιουσίας, όπως πολεμικά αεροπλάνα, πλοία, Ακρόπολη, κτίριο Βουλής κ.τ.λ. (Αρθρo 11 της Συνθήκης) .

Το "κλού" της βράβευσης ήταν όταν ο Διεθνής τοκογλύφος κ. Γιόζεφ Άκερμαν, Διοικητής της Deutsche Bank, απευθυνόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό είπε:
"Τώρα μπορείτε πλέον να λέτε:
"Είμαι Βερολινέζος".!!!


Εμείς λέμε ότι έρχονται Αυτοδιοικητικές εκλογές με τον Καλλικράτη...

ksipnistere



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Wen Jiabao: "Δικά μας τα νησιά Ντιαογιού"


Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Τζιαμπάο, δήλωσε στον Ιάπωνα ομόλογό του ότι οι βραχονησίδες που διεκδικούνται και από τις δύο χώρες, στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, ανήκουν στην Κίνα.Οι βραχονησίδες βρίσκονται στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και διεκδικούνται από Κίνα και Ιαπωνία.

«Τα νησιά Ντιαογιού είναι κινεζικό έδαφος από την αρχαιότητα», τόνισε ο Γουέν κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου Ασίας-Ευρώπης στις Βρυξέλλες, την Δευτέρα.

Σύμφωνα πάντως με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο «Νέα Κίνα», ο Γουέν επισήμανε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους προς όφελος των λαών τους.

Η διαμάχη για τα νησάκια Ντιαογιού (στα ιαπωνικά αποκαλούνται Σενκάκου), που βρίσκονται σε μια περιοχή πλούσια σε κοιτάσματα φυσικού αερίου, αναζωπυρώθηκε πρόσφατα μετά τη σύλληψη ενός Κινέζου καπετάνιου το καΐκι του οποίου συγκρούστηκε με δύο ιαπωνικές ακταιωρούς



Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για την επίσκεψη Μεντβέντεφ στην Κύπρο




Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Κύπρο. Ο Ντιμίτρι Μεντβέντεβ αναμένεται να φθάσει στο νησί στις 11 αύριο το βράδυ, συνοδευόμενος από μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών, και να αναχωρήσει αργά την Πέμπτη.

Το πρόγραμμα του κρατείται μυστικό για λόγους ασφαλείας, ενώ τα μέτρα προστασίας είναι δρακόντεια. Μόσχα και Λευκωσία θα υπογράψουν 13 συνολικά συμφωνίες, που αφορούν τον οικονομικό, εμπορικό, πολιτικό και πολιτιστικό τομέα. Μεταξύ των συμφωνιών περιλαμβάνεται και η αποφυγή της διπλής φορολογίας.

Σημαντικότερη θεωρείται η υπογραφή του Εγγράφου Στρατηγικής ανάμεσα σε Χριστόφια και Μεντβεντεβ, στη βάση της Πολιτικής Διακήρυξης, που υπεγράφη κατά την επίσκεψη του Προέδρου στη Μόσχα το 2008. Στο Έγγραφο στρατηγικής θα καθορίζεται η κοινή δράση Μόσχας και Λευκωσίας για τα επόμενα τρία χρόνια.

Όσον αφορά στο κυπριακό η Μόσχα θα ξεκαθαρίσει με τον πιο σαφή τρόπο τη στήριξή της σε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Επιπλέον θα στηρίξει την κυπριακή ιδιοκτησία των διαπραγματεύσεων, απορρίπτοντας την επιβολή χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ο Ρώσος ΥΠΕΞ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ξεκαθάρισε οτι η Μόσχα δεν πρόκειται να δεχθεί αλλαγή της διαδικασίας στο κυπριακό, υποδεικνύοντας παράλληλα οτι οι αποφάσεις λαμβάνονται στο ΣΑ, στο οποίο η Ρωσία ειναι μέλος.

sigmalive

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Μεγάλης προβολής στην Τουρκία χαίρει η "Τουρκάλα" υποψήφια Μουσταφάογλου



Ένα ωραιότατο και κατατοπιστικότατο άρθρο στην τουρκική «Χουριέτ» αναφέρεται στην... πρωτοπορία της υποψηφιότητας "ΤΟΥΡΚΑΛΑΣ" υποψήφιας δημάρχου στην Κομοτηνή, το νέο «φρούτο» του ανοίγματος της κυβέρνησης στη μειονότητα...


Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, είναι η πρώτη φορά που «μέλος της ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ μειονότητας» διεκδικεί το θώκο (σήμερα είναι Δημοτική Σύμβουλος), με σκοπό «να βελτιώσει το “status” της κοινότητάς της»... Πρόκειται για την Σιμπέλ Μουσταφάογλου, η οποία αποτελεί το νέο πρόσωπο που εμφανίζει η κυβέρνηση στις δημοτικές εκλογές, επί της ουσίας η «νέα Γκιουλ Καραχασάν», η οποία, παρεμπιπτόντως, κατεβαίνει στις εκλογές ως ανεξάρτητη. Απορεί κανείς εάν το κριτήριο επιλογής της είναι η... καταφανώς καλύτερη εμφάνιση της Μουσταφάογλου έναντι της Καραχασάν...


Η Μουσταφάογλου στο παρελθόν ήταν υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές, συνεχίζει την ενημέρωση των περήφανων Τούρκων η «Χουριέτ», η οποία στη συνέχεια επικαλείται δηλώσεις της περί του πόσο ενθουσιασμένη είναι για την υποστήριξη της ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ μειονότητας στο πρόσωπό της.


Κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε μιλήσει με πολύ θερμά λόγια για την Μουσταφάογλου με την περιβόητη και απολύτως αποκαλυπτική των αενάως διαψευδομένων στερεοτυπικών πεποιθήσεων των πολιτικών μας, ατάκα – δήλωση, ότι «συνδέει τη μουσουλμανική μειονότητα με τις ευρωπαϊκές δομές και τη σημαντική εργασία που κάνουμε». Είναι προφανές ότι σήμερα λαμβάνει μια ηχηρή απάντηση από την ίδια. Που να ήξερε τι λένε και για άλλους κρίσιμους για την ελληνικοί εθνικής ασφάλειας θεσμούς οι Τούρκοι...


Η κυβέρνηση εκφράζει σε χαμηλούς τόνους τις ανησυχίες της, αφού τα «αστέρια» που ανακάλυψε ακολουθούν μάλλον τον χαραγμένο και υποδειγμένο από την Άγκυρα δρόμο: «Μου κάνει εντύπωση το όνομα του συνδυασμού ‘Πρώτο βήμα για την Ισότητα’», είπε πρόσφατα ο κυβερνητικό εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής που εκλέγεται μάλιστα στην ευρύτερη περιοχή και προσέθεσε ότι «το να υπάρχουν ψηφοδέλτια χωριστά με βάση το θρήσκευμα ή την καταγωγή είναι πισωγύρισμα, ειδικά για τη μειονότητα. Ο καθένας όμως ας αναλάβει τις ευθύνες του. Είναι κρίμα, προσπάθειες που γίνονται εδώ και δεκαετίες να τορπιλίζονται. Ο καθένας είναι υπόλογος απέναντι στον ελληνικό λαό».


Είναι προφανές ότι οι Έλληνες ανατρίχιασαν με τη σκληρότητα της δήλωσης... Προφανώς ο συμπαθής κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωρίζει ότι το «Ισότητα» έχει μεγάλο σουξέ στις εκλογές στην περιοχή, αποτελώντας την προεκλογική επικοινωνιακή ατάκα που έχει επιλέξει η Άγκυρα στην προσπάθεια να συσπειρώσει και να τουρκοποιήσει κάθε μουσουλμάνο συμπολίτη μας. Κι ας φωνάζουν οι Πομάκοι παρακαλώντας την εκάστοτε κυβέρνηση να τους ενισχύσει στην προσπάθεια αποφυγής της τουρκοποίησης...


Η Αθήνα αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα ακοής και η πολιτική της στην ευαίσθητη για το μέλλον της χώρας περιοχή εξακολουθεί να παραμένει αλλοπρόσαλλη...


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki