Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Έρχεται το μεγάλο Ρωσικό αποβατικό "Yamal" στην Ελλάδα


Το μεγάλο αποβατικό πλοίο «Γιαμάλ» του ρωσικού Στόλου στη Μαύρη θάλασσα βρίσκεται εν πλω προς τη Μέσογειο θάλασσα.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του «Γιαμάλ», όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti, τα μέλη του πληρώματός του θα επισκεφτούν μερικά λιμάνια της Ελλάδας. Η επίσκεψή του στην Κέρκυρα συμπίπτει χρονικά με τις Ημέρες μνήμης του ναυάρχου Φιόντορ Ουσακόφ, υπό την διοίκηση του οποίου το 1799 οι Ρώσοι ναύτες απελευθέρωσαν την Κέρκυρα, καθώς επίσης και με τις εργασίες του κοινωνικού φόρουμ «Ρωσική Εβδομάδα στην Κέρκυρα».

Κατά τον ελλιμενισμό του «Γιαμάλ» στο λιμάνη της Πύλου, το πλήρωμά του θα πάρει μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία της επετείου της νίκης στη ναυμαχία του Ναβαρίνου.

Οι Ρώσοι ναύτες θα επισκεφτούν επίσης το λιμάνι του Πειραιά, όπου θα αποτίσουν φόρο τιμής στους συμπατριώτες τους που είχαν ενταφιαστεί στο Ρωσικό μνημειακό νεκροταφείο.

Πριν την επίστροφή του στη Σεβαστούπολη το «Γιαμάλ» θα επισκεφτεί και τις Σπέτσες.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

ΡΩΣΙΑ-ΚΙΝΑ συμμαχία:Αντι-ιαπωνικές δηλώσεις Μεντβέντεφ από την Κίνα.Νέοι αγωγοί και ενεργειακές συμφωνίες μαμούθ.


Σε υπό διαμόρφωση σινορωσικό άξονα κατά της Ιαπωνίας παραπέμπουν οι χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ από την άλλοτε ρωσική και σήμερα κινεζική πόλη Νταλιάν.

«Οι δεσμοί των δύο λαών μας είναι σφραγισμένοι από αίμα, σε παλιές μάχες κατά του κοινού εχθρού», τόνισε ο Μεντβέντεφ στο ξεκίνημα της τριήμερης επίσκεψής του στην Κίνα, αφού κατέθεσε στεφάνι σε μνημείο πεσόντων του ρωσο-ιαπωνικού πολέμου του 1905 και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η γειτονική βάση Πορτ Αρθουρ υπήρξε θέατρο σκληρών μαχών και στους δύο πολέμους. Οι Σοβιετικοί την παρέδωσαν το 1955 στην Κίνα, αφού την απελευθέρωσαν από τους Ιάπωνες. Στο στρατιωτικό νεκροταφείο ο Μεντβέντεφ συναντήθηκε με την 73χρονη κόρη του Μάο Τσετούνγκ, Λι Μιν, ενώ αργότερα στο Ρωσικό Ινστιτούτο του Νταλιάν προέτρεψε τους «Ρώσους να μάθουν Κινεζικά και τους Κινέζους να μάθουν Ρωσικά».

Συνοριακές διαφορές

Οι de facto αντι-ιαπωνικές δηλώσεις του Μεντβέντεφ «ακύρωσαν» προηγούμενη διευκρίνιση του Κρεμλίνου πως η επίσκεψή του στην Κίνα δεν περικλείει «αντι-ιαπωνικό μήνυμα», στη χειρότερη περίοδο των σινο-ιαπωνικών σχέσεων, λόγω συνοριακών διαφορών.


Σήμερα, στο Πεκίνο, ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Χου Ζιντάο για την υπογραφή ενεργειακών συμφωνιών και θα συζητήσουν για τα πυρηνικά του Ιράν και της Β. Κορέας. Καθώς η Μόσχα θέλει να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κίνα, οι δύο ηγέτες θα εγκαινιάσουν το κινεζικό τμήμα του αγωγού Σκοβοντίροβο (Ανατ. Σιβηρία) - Ντακίνγκ (κινεζικό λιμάνι στον Ειρηνικό).

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΑΜΟΥΘ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΑΓΩΓΟΙ



Η Μόσχα και το Πεκίνο υπόγραψαν ένα σύνολο Συμφώνων και Συμφωνιών συνεργασίας, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί ως ειδικός Οδικός Χάρτης στον ενεργειακό τομέα για τα επόμενα 20 χρόνια.

Σήμερα στο Πεκίνο υπογράφτηκαν Συμφωνίες που αφορούν εγγυήσεις της εξαγωγής του ρωσικού πετρελαίου, για τους όρους εξαγωγής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και για την κατασκευή δύο νέων μονάδων του Ατομικού Ηλεκτρικού Σταθμού στην Κίνα.Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο πάτησαν μαζί το συμβολικό κουμπί «επανεκκίνισης» των προμηθειών πετρελαίου από την Ανατολική Σιβηρία προς την Κίνα. Οι ηγέτες των δύο χωρών έθεσαν σε λειτουργία τον πετρελαιαγωγό η εμπορική εκμετάλευση του οποίου θα αρχίσει από τον Ιανουάριο του 2011. Ο αγωγός αυτός θα αντικαταστήσει τις σημερινές σιδηροδρομικές προμήθειες πετρελαίου και θα κάνει σταθερές τις ποσότητες των εξαγωγών ύψους 15 εκατ. τόνων πετρελαίου το χρόνο.

Εκτός απ’ αυτό δημιουργεί ειδικές τεχνολογικές δυνατότητες διπλασιασμού των προμηθειών ως 30 εκατ, τόνους το χρόνο.Μία από τις βασικές ίντριγκες των συνομιλιών στο Πεκίνο στάθηκε η τιμή του φυσικού αερίου. Η Κίνα δεν θέλει να αγοράζει το φυσικό σύμφωνα με την μέση Ευρωπαϊκή τιμή. Το πρόβλημα αυτό προς το παρόν παραμένει ανοιχτό αλλά οι 2 χώρες δεμσέυτηκαν για την οριστική διευθέτηση εντός του 2011.

Τα 2 μέρη μελετούν επισταμένα όλα τα σημεία της συνεργασίας- υποδομές, διάφορα δρομολόγια, διάφορα κοιτάσματα, διάφορες πηγές προμηθειών, μαζί και τα θέματα χρηματοδότησης. Σε περίπτωση επίτευξης συνεννόησης πάνω σε όλα αυτά τα θέματα- μάλιστα δεν αμφιβάλλουμε για αυτό- από το 2015 θα αρχίσει η παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Κίνα»,- παρατήρησε ο Ιγκόρ Σέτσιν.Σ

τις 27 Σεπτεμβρίου επίσης η ρωσική εταιρεία "Γκαζπρόμ" και η κινέζικη εθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου θα υπογράψουν Συμφωνία για τους όρους εξαγωγής του ρωσικού φυσικού αερίου. Προβλέπεται να κατασκευαστούν δύο αγωγοί φυσικού αερίου ολικής ισχύος 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων το χρόνο, κάτι που ισοδυναμεί περίπου με τις ποσότητες φυσικού αερίου που θα διοχετεύονται μέσω του "South Stream" από τη Ρωσία προς τη νότια Ευρώπη. Τα μέρη προσδιόρισαν και το κατώτερο όριο αγοράς φυσικού αερίου.

Η Ρωσία ενδιαφέρεται για τη δημιουργία στην ΄Απω Ανατολή νέου περιφερειακού ενεργειακού Κέντρου πάνω στη βάση των σιβηρικών κοιτασμάτων, μαζί και με σκοπό τη διαφοροποίηση των εξαγωγών της και την κατάκτηση νέων ελεύθερων χώρων στις διεθνείς αγορές. Οι Συμφωνίες με μία από τις μεγαλύτερες χώρες κατανάλωσης , την Κίνα, αποτελούν βήμα ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση. Πολύ περισσότερο, που οι ΗΠΑ, η Ν. Κορεα, η Ιαπωνία και η Κίνα αγοράζουν σήμερα ήδη ρωσικό πετρελαίο και φυσικό αέριο.

Τώρα έρχεται η σειρά δεκάδων άλλων χωρών της περιοχής της Ασίας και του Ειρηνικού ωκεανού.Η Ευρώπη όμως ακόμα το σκέπτεται...





Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Μετά τα μαχητικά, καθηλώνεται και η ομάδα ΔΙΑΣ


Οπως είναι γνωστό περίπου το 35% των μαχητικών είναι καθηλωμένα από έλλειψη ανταλλακτικών.Το ίδο όμως φαίνεται ότι συμβαίνει και στην νεοσύστατη ομάδα ΔΙΑΣ.

Τα τραγελαφικά λοιπόν συνεχίζονται.150 μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ έχουν ακινητοποιηθεί, επειδή τους λείπει… ένα μπουζί.! Το τι γίνεται δεν περιγράφεται… Το υπουργείο δεν εγκρίνει ούτε ένα ευρώ. Βέβαια ο κ. Παπουτσής κατηγορεί τον προκάτοχό του αλλά το χέρι στην τσέπη… δεν βάζει.

Και δεν είναι μόνον αυτό. Τα εργοστασιακά λάστιχα των μοτοσικλετών έχουν φθαρεί επικίνδυνα και οι οδηγοί αρχίζουν να πέφτουν όλο και συχνότερα.

Φοβούνται μάλιστα και δικαίως, ότι μόλις αρχίσουν οι βροχές η ομάδα ΔΙΑΣ θα κατεβάσει ρολά!

Οι μηχανές που βλέπουμε ακόμα στους δρόμους κινούνται με ανταλλακτικά από άλλες μηχανές που έχουν ακινητοποιηθεί…!

Και το χειρότερο: Δεν έχουν ακόμα προμηθευτεί χειμερινές στολές για τους αναβάτες…! Με «κοντομάνικα» θα τη βγάλουν τον Χειμώνα.

Τα τηλέφωνα στους βουλευτές για να μετακινηθούν από την υπηρεσία πέφτουν βροχή…!


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Αν είναι εντάξει ο «Παπανικολής» και δεν γέρνει, γιατί τον πουλάμε και χάνουμε 500 εκατ. ευρώ;


Την εβδομάδα που πέρασε συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου για την κύρωση της συνολικής συμφωνίας διευθέτησης του θέματος των υποβρυχίων (Υ/Β) και της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (σε ποσοστό 75,1%) από τους Γερμανούς της Τίσεν Κρουπ στην εταιρεία Άμπου Ντάμπι Μαρ.

Η Νέα Δημοκρατία, όπως αναμενόταν, καταψήφισε το σχέδιο νόμου επί της αρχής. Η διαφωνία της βασικά δεν εστιάζεται στην πώληση, με την οποία συμφωνεί, αλλά στην απευθείας ανάθεση κατασκευής δύο νέων υποβρυχίων όμοιων με τα 4 (τύπου 214) που έχουν ήδη κατασκευαστεί αλλά δεν έχουν παραληφθεί. Ο λόγος απλός. Σε καιρό τέτοιας δημοσιονομικής ασφυξίας και λιτότητας, 1 δισ. ευρώ που στοιχίζουν τα νέα υποβρύχια είναι μάλλον πολλά, όταν υπήρχε ήδη από το 2008 γερμανική πρόταση για κατασκευή δύο επίσης νέων υποβρυχίων, αλλά λίγο μικρότερων (τύπου 209), με τα ίδια οπλικά συστήματα και χωρίς αύξηση του συμβατικού κόστους.

Επίσης η παραλαβή του πρώτου υποβρύχιου, του «Παπανικολής», που έγερνε και όπως διαβεβαιώνουν όλοι αποκαταστάθηκε και πλέον δεν... γέρνει, δημιουργεί ένα ερώτημα: Αν είναι απολύτως εντάξει, τότε γιατί να το πουλήσουμε, όπως έχει πει επανειλημμένα ο ΥΕΘΑ κ. Ευάγγ. Βενιζέλος; Προσφορότερο δεν θα ήταν να κρατήσουμε το «Παπανικολής», να το εντάξουμε στη δύναμη του ελληνικού στόλου και να κατασκευάζαμε μόνο ένα νέο υποβρύχιο τύπου 214; Έτσι θα κέρδιζε το ελληνικό Δημόσιο 500 εκατ. ευρώ.
Πάντως, σε τελική ανάλυση, για το πολύπλοκο αυτό θέμα δόθηκε λύση από τον κ. Βενιζέλο, έστω κι αν δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε την ευκαιρία και την έχασε, γιατί ανέχτηκε τις απίστευτες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και καθυστερήσεις του πρώην και νυν ΓΔΑΕΕ Ευάγγελου Βασιλάκου.

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι στα επόμενα 9 χρόνια το ελληνικό κράτος θα πληρώσει 1.300 εκατομμύρια ευρώ με ετήσιες δόσεις που δεν θα ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Ο Θεός να βοηθήσει να τα 'χουμε.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Συνεχίζεται η τρομοκρατία του Σερβικού πληθυσμού από τους Αλβανούς στο Βόρειο Κόσσοβο


Άγνωστοι δράστες έριξαν, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, δυο εκρηκτικούς μηχανισμούς στις αυλές σπιτιών, στα οποία κατοικούν οικογένειες Σέρβων, στο Ζβέτσαν, στο βόρειο Κόσοβο. Από τις εκρήξεις δεν τραυματίστηκε κανείς, σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή της αστυνομικής υπηρεσίας του Κοσσυφοπεδίου, Μπεσίμ Χότι, παρά μόνο προκλήθηκαν ζημιές σε δύο σταθμευμένα οχήματα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν χθες το βράδυ, η αστυνομία ξεκίνησε έρευνες, σήμερα το πρωί, στην περιοχή, στην οδό Κράλια Πέτρα, όπου βρίσκονται τα σπίτια των οικογενειών Στοΐκοβιτς και Μιλισάβλιεβιτς.

Είναι δε η δεύτερη φορά που η κατοικία της οικογένειας Μιλισάβλιεβιτς γίνεται στόχος επίθεσης με εκρηκτικό μηχανισμό.

Ο Μπεσίμ Χότι σημείωσε ότι οι επιθέσεις δεν συνδέονται με τη χθεσινή επιχείρηση απενεργοποίησης δικτύων κινητής τηλεφωνίας σερβικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών, στην περιοχή νότια του ποταμού Ίμπαρ, και χαρακτήρισε την κατάσταση στην περιοχή ήρεμη, αλλά ηλεκτρισμένη.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

FT: Στο 90% η πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους την επόμενη δεκαετία


Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων δείχνουν 90% πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Financial Times.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι για την Ελλάδα, που αντιμετωπίζει την προοπτική διάθεσης τουλάχιστον του 7% των φορολογικών της εσόδων για την εξυπηρέτηση του χρέους της, «σχεδόν για πάντα», η πτώχευση θα μπορούσε να είναι κάποια στιγμή στο μέλλον ελκυστική επιλογή.

Οι περικοπές αποτελούν μια βιώσιμη επιλογ,ή μόνο εφόσον κοστίζουν λιγότερο για τους ψηφοφόρους από όσο θα κόστιζε μια πτώχευση, αναφέρεται και προστίθεται ότι τα τελευταία χρόνια το κόστος μιας πτώχευσης έχει αποδειχθεί αμελητέο, καθώς οι κυβερνήσεις που υποχρεώθηκαν σε μια τέτοια κίνηση συχνά δανείζονταν ξανά από τις αγορές εντός μερικών μηνών.

Στο άρθρο με τον τίτλο «Δεν υπάρχει κρατικό χρέος χωρίς [επενδυτικό] κίνδυνο» αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Όπως ένα χρηματοοικονομικό σουβλάκι, έτσι και η Ελλάδα στριμώχνεται στις αγορές ομολόγων. Αποδόσεις που υπερβαίνουν το 10% είναι αδύνατον να πληρωθούν από μία χώρα η οποία από τον Μάιο συντηρείται με τα δάνεια των 110 δισ. ευρώ της Ευρώπης και του ΔΝΤ».

» Σχεδόν όλοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιβιώσει χωρίς να προχωρήσει κάποια στιγμή σε αναδιάρθρωση των χρεών της, το ύψος των αποδόσεων δείχνει πιθανότητα χρεοκοπίας της τάξεως του 90% μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ».

» Είναι εύκολο να δεχτεί κανείς το επιχείρημα πως η κρατική χρεοκοπία είναι απίθανη: κανένα ανεπτυγμένο κράτος δεν έχει υπαναχωρήσει των υποχρεώσεών του μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον 19ο αιώνα όμως οι χρεοκοπίες ήταν πιο συχνές και τα κράτη πολλές φορές θεωρούνταν πιο επικίνδυνη τοποθέτηση χρημάτων απ' ό,τι ο ιδιωτικός τομέας. Η Ισπανία, επί παραδείγματι, οδηγήθηκε σε χρεοκοπία 87 φορές τον 19ο αιώνα, ενώ η Ελλάδα τουλάχιστον 4 φορές».

» Τι δείχνει λοιπόν η μεταπολεμική εμπειρία, πλήρη μεταστροφή από την τάση του παρελθόντος ή μήπως προσωρινή ανάπαυλα σε μία ευρύτερη τάση; Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι δεν πρόκειται για τίποτε από τα δύο. Οι ανεπτυγμένες χώρες με χαρά προχώρησαν σε χρεοκοπίες τα τελευταία 60 χρόνια, όμως χωρίς να φαίνεται, μέσω του πληθωρισμού και υποτιμήσεων».

» Γι' αυτόν τον λόγο η προσοχή στρέφεται στην ευρωζώνη, όπου τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να καταφύγουν ούτε στην υποτίμηση ούτε στο να τυπώσουν χρήμα για να λύσουν τα προβλήματά τους».

» Ακόμη και στην ευρωζώνη, όπου οι επενδυτές αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που θέτει η κρίση στο ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα, ή το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας λόγω του ελλείμματός της, τα ομόλογα αποτιμώνται βάσει της εκτίμησης ότι η Γερμανία δεν έχει κανέναν επενδυτικό κίνδυνο».

» Όλα αυτά έχουν σημασία γιατί επιτρέπουν σε χώρες να θεωρούνται αρκετά ασφαλείς -όπως θεωρούνταν και η Ελλάδα μέχρι πέρυσι- ώστε να δανείζονται πολύ φθηνά. Δεν θα έπρεπε να προκύψει οικονομική κρίση για να θυμηθούμε ότι τα φθηνά δάνεια οδηγούν σε μη διατηρήσιμες δαπάνες».

» Τα ανεπτυγμένα κράτη έχουν ήδη αρχίσει να υπαναχωρούν των υποσχέσεών τους καθώς προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τις δαπάνες τους. Προς το παρόν πάντως, έχουν επιλέξει να αναδιαρθρώσουν τις υποσχέσεις τους για δημόσιες δαπάνες -ειδικότερα για τις συντάξεις- αντί να πλήξουν τους πιστωτές τους. Όπως επισημαίνει και ο κ. Willem Buiter της Citigroup, η επιλογή αυτή είναι βιώσιμη μόνο εάν το πολιτικό κόστος είναι λιγότερο από αυτό που θα ακολουθούσε μία πτώχευση».

» Για την Ελλάδα, όμως, η οποία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τουλάχιστον το 7% των φορολογικών της εσόδων για να εξυπηρετεί τα δάνειά της, σχεδόν για πάντα, η πιθανότητα χρεοκοπίας αναπόφευκτα θα γίνει πιο ελκυστική κάποια στιγμή».

» Ευτυχώς, η στιγμή αυτή δεν θα προκύψει νωρίτερα από το 2013, μέχρις ότου λήξει δηλαδή η χρηματοδότηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Μέχρι τότε, ας ελπίσουμε ότι η χρεοκοπία δεν θα έχει τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου».

» Όταν η Αθήνα τελικά κηρύξει πτώχευση, τότε οι αγορές ομολόγων ίσως αρχίσουν να συμπεριφέρονται στα κράτη με τον τρόπο που είχε συστήσει και ο Ζορμπάς: "Ο άνδρας είναι ένα κτήνος", είχε πει. "Εάν είσαι σκληρός μαζί του, σε σέβεται και σε φοβάται. Εάν είσαι καλός μαζί του, σου ξεριζώνει τα μάτια"».

neewsroom Δολ

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Νέα πυρηνική συμφωνία Ρωσίας-Κίνας



Σημαντικές συμφωνίες που ενισχύουν την στρατηγική σχέση Μόσχας-Πεκίνου υπογράφτηκε κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Ρώσου προέδρου στην Κίνα.

Η Ρωσία θα ξεκινήσει την κατασκευή των δύο νέων αντιδραστήρων στο πυρηνικό εργοστάσιο της Tianwan στην Κίνα το επόμενο έτος, δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικά ελεγχόμενη εταιρείας Rosatom

Η μονοπωλιακή εταιρεία πυρηνικού εξοπλισμού ενέργειας και εξυπηρέτησης των εξαγωγών της Ρωσίας Atomstroyexport και η κινεζική εταιρεία πυρηνικού ηλεκτρισμού Jiangsu , υπέγραψαν συμφωνία-πλαίσιο για κατασκευή δύο αντιδραστήρων VVER-1000 με ισχύ από 1000MW τον ερχόμενο Μάρτιο

«Το έργο πρέπει να ξεκινήσει το επόμενο έτος," δήλωσε ο επικεφαλής της Rosatom Σεργκέι Kiriyenko

Οι δύο πρώτοι VVER-1000 αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού Tianwan ξεκίνησαν το 2007.

Η Atomstroyexport και η Jiangsu υπέγραψαν μια γενική σύμβαση για την κατασκευή του εργοστασίου, το μεγαλύτερο έργο στην ρωσο-κινεζική οικονομική συνεργασία, το 1997. Η ρωσική εταιρεία είχε χρεωθεί το σχεδιασμό της εργασίας, τον εξοπλισμό και την προμήθεια υλικών, την κατασκευή και τις εργασίες συναρμολόγησης, καθώς και την εκπαίδευση του κινέζικου προσωπικού

Η Ρωσία και η Κίνα συμφώνησαν ότι η Μόσχα θα λάβει € 1300000000 ($ 1.8 δισ.) για την κατασκευή της δεύτερης φάσης του πυρηνικού σταθμού στην Tianwan

Οσο αφορά την εκκρεμότητα υπογραφής σύμβασης για τιμή του φυσικού αερίου οι δύο ηγέτες συμφώνησαν αυτή να ολοκληρωθεί εντός του 2011


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ανακοινώθηκε ο γιός του Κιμ διάδοχος στην Β.Κορέα


Η Βόρεια Κορέα πιστή στο αυτοκρατορικό σύστημα διοίκησης ανακοίνωσε πως ο υιός του σημερινού της ηγέτη είναι ο επόμενος αρχηγός του κράτους. Η ανακοίνωση συνοδεύτηκε και με απειλές πολέμου κατά του νότου.

Ο υιός του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, Κιμ Γιονγκ Ουν, εκλέχτηκε ως αντιπρόσωπος σε έκτακτο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος της χώρας. Υπενθυμίζεται πως ο στρατός της Βόρειας Κορέας εξέλεξε πατέρα και υιό ως αντιπροσώπους ήδη από τον Αύγουστο αλλά έως σήμερα μόνο η εκλογή του πατέρα είχε δημοσιοποιηθεί. Μετά το πέρας του συνεδρίου του κόμματος η κεντρική επιτροπή ανακήρυξε τον Κιμ Γιονγκ Ουν ως «το μόνο διάδοχο» του Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη η Πιόνγκ-Γιάνγκ εξέδωσε μία επιθετική ανακοίνωση αναφορικά με τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ με την Νότια Κορέα στην Κίτρινη Θάλασσα. Η επιτροπή για την Ειρηνική Επανένωση της Κορέας υπογράμμισε πως η Σεούλ και η Ουάσιγκτον ετοιμάζονται για έναν «πραγματικό πόλεμο» κάτι το οποίο θα καταστρέψει την πιθανότητα προσέγγισης των δύο πλευρών. Στην ανακοίνωση βεβαία δεν παραλείπεται η απειλή «εξαφανίσεως» κάθε «προβοκάτορα».


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΝΕ ΚΑΙ ΤΟΥ € ΗΤΑΝ Ο ΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ


Άνοιξε όντως (;;) ο δρόμος για τη γερμανική ενοποίηση μόνον όταν η κυβέρνηση Κολ προθυμοποιήθηκε να άρει τις αντιρρήσεις της για τη δημιουργία της ΟΝΕ και την καθιέρωση του ευρώ;

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από μυστικά πρωτόκολλα της εποχής που έχει στα χέρια του το περιοδικό Der Spiegel και τα οποία δημοσιεύει στην έντυπη έκδοση που θα κυκλοφορήσει σήμερα Δευτέρα με τίτλο, «Ο Μιτεράν απαίτησε το ευρώ σε αντάλλαγμα της ενοποίησης». Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «το 1989 ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν απαίτησε να επιταχυνθεί η ίδρυση της ΟΝΕ, προκειμένου να συμφωνήσει στη γερμανική επανένωση. Αυτό αναφέρεται στο πρωτόκολλο των συνομιλιών του Μιτεράν με τον τότε Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ. Έτσι στη Σύνοδο Κορυφής στο Στρασβούργο οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών συμφώνησαν να γίνουν τα επόμενα βήματα για μια νομισματική ένωση, ενώ ταυτόχρονα η συνέλευση υποστήριξε μια πιθανή επανένωση της Γερμανίας.

Ο πρώην σύμβουλος του Μιτεράν και μετέπειτα υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν είχε υποστηρίξει ότι «ο Μιτεράν δεν ήθελε επανένωση χωρίς πρόοδο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και το μόνο πεδίο που προσφερόταν ήταν αυτό του ενιαίου νομίσματος». Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρώην προέδρου της Bundesbank Καρλ-Ότο Πελ: «Πιθανόν να μην είχε δημιουργηθεί καν η ΟΝΕ χωρίς τη γερμανική ενοποίηση».
Εκπρόσωποι της τότε γερμανικής κυβέρνησης διαψεύδουν ότι η καθιέρωση του ευρώ ήταν το τίμημα της ενοποίησης. «Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια συναλλαγή», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ ο τότε υπουργός Οικονομικών Τέο Βάιγκελ δήλωσε ότι ο ισχυρισμός δεν ευσταθεί.



Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Παραδόθηκαν σήμερα τα 3 τελευταία SU-30MK στην Ινδονησία


Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή παράδοσης για τα τρία τελευταία Su-30MK σε αεροπορική βάση στη νότια Ινδονησία.

Η προμήθεια αφορούσε συμβόλαιο 300.000.000 δολαρίων που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2007,και αφορούσε την παράδοση έξι Su-30MK μαχητικών αεροσκαφών.

Η Ινδονησία είχε αγοράσει προηγουμένως τα μονοθέσια μαχητικά Su-27

"Η παράδοση επιπλέον τριών μαχητικών Sukhoi αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της επιτυχούς ανάπτυξης των στρατιωτικών και τεχνικών δεσμών μεταξύ της χώρας μας και της Ινδονησίας,« δήλωσε ο Πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ινδονησία Αλεξάντερ Ιβάνοφ στην τελετή της Νότιας Sulawesi.

Η Ινδονησία σχεδιάζει να αγοράσει άλλα έξι Sukhoi Su-30MK από τη Ρωσία.Την αποκάλυψη έκανε λίγες μέρες νωρίτερα ο Ινδονήσιος επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας Marshal Ιμάμ Sufaat


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

6 πρώην υψηλόβαθμοι της USAF αποκαλύπτουν στοιχεία για πτήσεις ΑΤΙΑ πάνω από πυρηνικές βάσεις


Μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο από ταινία του Σπίλμπεργκ, αλλά είναι απολύτως αληθινό: έξι πρώην ανώτεροι αξιωματικοί της αεροπορίας των ΗΠΑ, παραχωρούν σήμερα συνέντευξη τύπου για να αποκαλύψουν τις προσωπικές τους εμπειρίες από τα... UFO!

"Πτήσεις ΑΤΙΑ πάνω από πυρηνικές βάσεις"

Όπως υποστηρίζουν, από το 1948 οι εξωγήινοι πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις σε Βρετανία και ΗΠΑ, ενώ με την τεχνολογία τους μπλοκάρουν κάθε ηλεκτρονική λειτουργία!

Ένας από τους αξιωματικούς, ο Ρόμπερτ Σάλας, ισχυρίζεται μάλιστα ότι ένα UFO, προσγειώθηκε κάποια στιγμή σε μια βρετανική βάση. "Με τον όρο UFO, αναφερόμαστε σε αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα. Ενδιαφέρονται κυρίως για τους πυραύλους μας, τα αντικείμενα αυτά, όπου και αν προέρχονται. Αν θέλετε την προσωπική μου εκτίμηση, δεν είναι από τον πλανήτη Γη ", διευκρίνησε.

"Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ λέει ψέματα"


"Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ λέει ψέματα σχετικά με τις συνέπειες που μπορεί να έχουν τα UFO στην εθνική μας ασφάλεια. Στις 16 Μαρτίου του 1967, στην Αεροπορική Βάση Μαλμστρομ στη Μοντάνα, ήμουν σε υπηρεσία, όταν ένα ΑΤΙΑ πλησίασε και αιωρούνταν πάνω ακριβώς από την περιοχή. Το σημαντικό είναι πως όλοι οι πύραυλοι "έκλεισαν" όση ώρα το ιπτάμενο αντικείμενο βρισκόταν πάνω από τη Βάση!", πρόσθεσε ο Σάλας.

"UFO προσγειώθηκε σε στρατιωτική βάση στη Βρετανία"

Ο συνταγματάρχης Τσάρλς Αλτ, ισχυρίζεται ότι έχει δει UFO να προσγειώνεται στην Αεροπορική Βάση Μπεντγουότερς, στο Ίπσουιτς της νοτιοανατολικής Αγγλίας, μία από τις λίγες βάσεις πυρηνικών όπλων στη Βρετανία.

Το περιστατικό έλαβε χώρα το 1980 και όπως λέει ο -κατά δήλωσή του- αυτόπτης μάρτυρας Αλτ, " αρχικά είδα με τα μάτια μου φωτεινές ακτίνες προερχόμενες από έναν ιπτάμενο δίσκο, να "στοχεύουν" την αμερικάνικη αεροπορική βάση. Τα φώτα κατέληγαν σε μία αποθήκη όπου φυλάσσονταν ττα πυρηνικά όπλα της βάσης. Στη συνέχεια άκουσα στον ασύρματο ότι ένα ιπτάμενο αντικείμενο άγνωστης ταυτότητας, προσγειωθηκε στο εσωτερικό του πυρηνικού χώρου αποθήκευσης", υποστηρίζει!

"Είμαι σίγουρος πως οι υπηρεσίες ασφαλείας τόσο των Η.Π.Α αλλά και της Βρρετανίας έχουν προσπαθήσει - από τότε μέχρι σήμερα- να συγκαλύψουν τα παραπάνω πεπριστατικά και άλλα παρόμοια", προσθέτει.

Μαρτυρίες από 120 πρώην στρατιωτικούς!


Οι έξι πρώην αξιωματικοί της Αεροπορίας των ΗΠΑ, ετοιμάζονται την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010, να παρουσιάσουν στην Ουάσιγκτον , απόρρητα στοιχεία αλλά και φωτογραφίες τα οποία, όπως ισχυρίζονται, θα επιβεβαιώσουν τα λεγόμενά τους! Και όπως τονίζουν οι μαρτυρίες δεν προέρχονται μόνο από έξι άτομα αφού έχουν στην κατοχή τους καταθέσεις 120 πρώην στρατιωτικών που μιλούν όλοι για παρουσία άγνωστων αεροσκαφών σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ μέχρι και το 2003!


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Σε εξέλιξη ναυτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Ν.Κορέας


Ξεκίνησαν σήμερα τα κοινά ναυτικά γυμνάσια ΗΠΑ και Νότιας Κορέας. Οι ναυτικές ασκήσεις πραγματοποιούνται μία ημέρα πριν από την σύγκληση της ιεραρχίας του κυβερνώντος κόμματος στην Πιονγκγιάνγκ, για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια, για να προετοιμάσει σύμφωνα με τους αναλυτές τη διαδοχή του προέδρου Κιμ Γιόνγκ Ιλ, του οποίου η υγεία επιδεινώνεται ραγδαία.

Επίσης η χώρα προετοιμάζει τη μεγαλύτερη στρατιωτική παρέλαση στην ιστορία της, σύμφωνα με βορειοκορεατικές πηγές

Τα γυμνάσια, που αρχικά είχαν προγραμματισθεί για τις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά καθυστέρησαν λόγω της επέλασης τυφώνα, θα διεξαχθούν στη θαλάσσια ζώνη μεταξύ Νοτίου Κορέας και Κίνας στην κίτρινη θάλασσα και πρόκειται να διαρκέσουν πέντε ημέρες.

Συνολικά θα λάβουν μέρος 1.700 Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες οπλίτες, «που θα εκπαιδευθούν στον εντοπισμό υποβρυχίων και σε υψηλού επιπέδου μάχες», τονίζει εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού επιτελείου δυνάμεων.

Οι ΗΠΑ έχουν αποστείλει δύο καταδρομικά, ένα σκάφος παρατήρησης, ένα υποβρύχιο και τρία αναγνωριστικά αεροσκάφη P-3C Orion. Από νοτιοκορεατικής πλευράς έχουν κινητοποιηθεί δύο καταδρομικά, μία φρεγάτα, αεροσκάφη P-3C Orion.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Οι Κρυπτογράφοι της Stazi στις υπηρεσίες του ΝΑΤΟ



Κρυπτογράφοι που εργάζονταν άλλοτε για τη Stazi, τη μυστική αστυνομία της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (RDA) βρίσκονται εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια στην υπηρεσία των γερμανικών αρχών και εργάζονται κυρίως για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, αναφέρει το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel.

Έπειτα από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, περίπου δώδεκα κρυπτογράφοι προσελήφθησαν μυστικά από τη δυτικογερμανική κυβέρνηση του Helmut Kohl ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο αυτοί οι ειδικοί στην κρυπτογράφηση να θέσουν το ταλέντο τους στην υπηρεσία της Μέσης Ανατολής, διευκρινίζει το περιοδικό που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.

«Πρόκειται για εξαιρετικούς μαθηματικούς που δεν έχουν προσωπικά κανένα ψεγάδι», δήλωσε ο Otto Leiberich, πρώην υπεύθυνος των δυτικογερμανικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος ενεπλάκη στην επιχείρηση.

Εξαιτίας του ότι ήταν πολύ ευαίσθητο θέμα να στρατολογηθούν επίσημα στο πλαίσιο των δυτικογερμανικών δομών αυτοί οι άνδρες που προέρχονταν από τη RDA, η κυβέρνηση της Βόνης αποφάσισε να συγκαλύψει την επιχείρηση αναθέτοντάς τους σε μία ιδιωτική επιχείρηση, τη Rohde & Schwarz SIT, η οποία έχει σήμερα την έδρα της στο Βερολίνο, γράφει το περιοδικό.

Ορισμένοι από τους κρυπτογράφους αυτούς εργάζονται ακόμη στην επιχείρηση αυτή που αυτοχαρακτηρίζεται ως «προνομιούχος προμηθευτής κρυπτογραφίας υψηλής ασφαλείας» για το ΝΑΤΟ.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

«Γιορτή» εβραίων εποίκων στη Δ.Όχθη, ενώ «χαροπαλεύει» η διαπραγμάτευση




Εβραίοι έποικοι βάζουν τα θεμέλια κατοικίας σε οικισμό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης γιορτάζοντας τη λήξη του μορατόριουμ


Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου καλεί τους εβραίους εποίκους «να δείξουν αυτοσυγκράτηση» στη λήξη του μορατόριουμ στην εποικιστική δραστηριότητα, ωστόσο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έποικοι βάζουν ήδη συμβολικά θεμέλιο λίθο σε οικισμό παρουσία ακροδεξιών βουλευτών. Η λήξη του μορατόριουμ απειλεί να τινάξει στον αέρα την ειρηνευτική διαπραγμάτευση και οι ΗΠΑ αναζητούν επειγόντως συμφωνία για την παράτασή του προκειμένου να μην αποχωρήσει η Παλαιστινιακή Αρχή από τις συνομιλίες.

Αρκετές ώρες πριν εκπνεύσει επίσημα το μορατόριουμ -τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ώρα Ελλάδος- εβραίοι έποικοι είχαν ήδη τοποθετήσει έναν θεμέλιο λίθο στον οικισμό Κιριάτ Νεταφίμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Γιορτάζοντας» τη λήξη της δεκάμηνης αναστολής στην εποικιστική δραστηριότητα (που δεν κάλυπτε την ανατολική Ιερουσαλήμ) δεκάδες έποικοι και ακροδεξιά στελέχη συμμετείχαν στην «τελετή» με τον εκπρόσωπο των εποίκων Γκέρσον Μεσίκα να διαμηνύει στις ΗΠΑ και τον Μπαράκ Ομπάμα ότι «η γη του Ισραήλ ανήκει στον εβραϊκό λαό».

Ο βουλευτής Ντάνι Ντανόν, που ανήκει στην ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος Λικούντ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κάλεσε τον επικεφαλής της κυβέρνησης «να είναι δυνατός και να αντισταθεί στις αμερικανικές πιέσεις για τη διατήρηση του μορατόριουμ».

Αργότερα είχε προγραμματιστεί και διαδήλωση εποίκων στον οικισμό της Ρεβάβα, παρά την έκκληση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου προς τους εποίκους να δείξουν «αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα» στην εκπνοή του μορατόριουμ.

«Ο πρωθυπουργός καλεί τους κατοίκους της Ιουδαίας και της Σαμάριας [στη Δυτική Όχθη] και τα πολιτικά κόμματα να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα σήμερα και στο μέλλον, όπως ακριβώς επέδειξαν αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα όλους αυτούς τους μήνες του παγώματος» τονίζεται σε επίσημο ανακοινωθέν που εκδόθηκε την Κυριακή.

Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι το μορατόριουμ δεν πρόκειται να παραταθεί παρά την απειλή των Παλαιστινίων ότι θα αποσυρθούν από την απευθείας διαπραγμάτευση που επαναλήφθηκε προσφάτως υπό την αιγίδα των ΗΠΑ με στόχο να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία στη Μέση Ανατολή σε διάστημα ενός έτους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πιέζεται από το εσωτερικό της υπερσυντηρητικής κυβέρνησής του να μην ενδώσει στις πιέσεις για παράταση και αντ' αυτής «ρίχνει στο τραπέζι» μόνο τον περιορισμό της εποικιστικής δραστηριότητας.

Επιστρέφοντας από τα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ και επικεφαλής της ισραηλινής ομάδας διαπραγμάτευσης Εχούντ Μπαράκ ανέφερε την Κυριακή στο BBC ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας είναι «πενήντα-πενήντα», δηλώνοντας όμως πολύ πιο αισιόδοξος για την έκβαση των ειρηνευτικών συνομιλιών και εκφράζοντας την «ελπίδα» του να μην αποτελέσει εμπόδιο ο εποικισμός.

Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επανέλαβε πως οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα είναι «χάσιμο χρόνου» εάν το Ισραήλ δεν παρατείνει το μορατόριουμ στον εποικισμό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

«Εάν το Ισραήλ δεν επιδιώξει το πάγωμα του εποικισμού, η ειρηνευτική διαδικασία θα είναι χάσιμο χρόνου» είπε ο Αμπάς στη διάρκεια επίσκεψής του στο Παρίσι έπειτα από μία συνάντηση με εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας στη Γαλλία.

Πάντως, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος δήλωσε σε παναραβική εφημερίδα ότι η εκπνοή του μορατόριουμ δεν θα σημάνει αυτόματα τη λήξη της διαπραγμάτευσης. Ο Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι θα προσφύγει στους παλαιστινιακούς θεσμούς και την επιτροπή του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία εξέπεμψε «πράσινο φως» για την επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων στις 2 Σεπτεμβρίου.

* Εκτιμάται ότι περίπου 2.000 νέες μονάδες κατοικιών στη Δυτική Όχθη έχουν ήδη λάβει έγκριση από τις ισραηλινές αρχές και οι έποικοι δηλώνουν ότι σκοπεύουν να αρχίσουν την κατασκευή τους το συντομότερο δυνατόν

newsroom Δολ


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki