Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Περίεργη στάση έναντι των προκλήσεων



Η ελληνοτουρκική προσέγγιση και η άρον-άρον διευθέτηση του Κυπριακού που επιχειρείται, επιβλήθηκαν από το εξωτερικό. Από την εποχή των Ιμίων οι ΗΠΑ έχουν εκπονήσει τη λεγόμενη «πολιτική Αιγαίου»

Του Μιχάλη Ιγνατίου

«Πώς επιτρέπει η Ελλάδα να ελέγχουν την θάλασσα του Αιγαίου τα τουρκικά καράβια και να μη διαμαρτύρεται καν για την πρόκληση»; Το ερώτημα προέρχεται από επαγγελματικό στέλεχος του αμερικανικού Κογκρέσου που ασχολείται με τα ελληνικά θέματα, καθώς εργάζεται στο γραφείο γνωστού Αμερικανού πολιτικού. Πρόκειται για μία «νόμιμη απορία» από έναν άνθρωπο που καλείται συχνά-πυκνά να ετοιμάσει τις παρεμβάσεις του αφεντικού του για τα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και την Κύπρο -είναι ο ίδιος άνθρωπος που ζήτησε μία πολύ μικρή χάρη από την Αθήνα και τη Λευκωσία και έλαβε αρνητική απάντηση. Και είναι «νόμιμη απορία» επειδή οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου ζητούν μέσω των ομογενών από τους Αμερικανούς πολιτικούς να πράττουν αυτά που οι ίδιες δεν κάνουν, όταν οι προκλήσεις προέρχονται από την Τουρκία.

Οι αντιδράσεις της Αθήνας στις προβοκάτσιες του κ. Ερντογάν είναι από ανύπαρκτες έως αναιμικές. Σε σημείο που συλλαμβάνει κανείς τον εαυτό του να φωνάζει από αγανάκτηση για την παθητική στάση που επιδεικνύει ο πρωθυπουργός και η ομάδα που εγκατέστησε στο υπουργείο των Εξωτερικών. Μα, δεν νευριάζουν αυτοί οι άνθρωποι όταν βλέπουν αυτές τις συμπεριφορές; Και πώς μπορεί ακόμα να πιστεύουν ότι ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι άνθρωπος καλών προθέσεων; Δεν είναι λογικό να σκεφτόμαστε -όπως είπε και το επαγγελματικό στέλεχος του Κογκρέσου- ότι η πολυδιαφημισμένη ελληνοτουρκική προσέγγιση είναι μονόδρομος και τα συμφωνηθέντα τηρούνται μόνο από την Αθήνα;

Ο,τι και να υποστηρίζει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, η Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι ένα «ελεγχόμενο κράτος» από το ΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γιατί να κοροϊδευόμαστε; Μπορεί να λάβει οποιαδήποτε απόφαση η ελληνική κυβέρνηση χωρίς να ενημερώσει τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, όπου είναι οι έδρες των δανειστών της; Ούτε συζήτηση να γίνεται. Δεν μπορεί, δεν υπάρχει η δυνατότητα. Στο σημείο που έχουν φέρει οι πολιτικοί τη χώρα, γονατισμένη μπροστά στην παγκόσμια οικονομική ελίτ και εξαρτημένη από την (ανύπαρκτη) «βοήθεια» των δυτικών συμμάχων, δεν δύναται να πράξει το παραμικρό. Ούτε να προστατεύσει τα συμφέροντά της.

Η ελληνοτουρκική προσέγγιση και η άρον-άρον διευθέτηση του Κυπριακού που επιχειρείται, επιβλήθηκαν από το εξωτερικό. Από την εποχή των Ιμίων και τη γκριζοποίηση της περιοχής με τη σύμφωνη γνώμη της τότε κυβέρνησης, οι ΗΠΑ έχουν εκπονήσει τη λεγόμενη «πολιτική Αιγαίου» (Aegean Policy) και δεν έχουν αλλάξει ούτε μία γραμμή: Προβλέπει συνεταιρισμό στο Αιγαίο, προβλέπει συνεκμετάλλευση του πλούτου (αν υπάρχει). Η υποχώρηση της κυβέρνησης Σημίτη το μοιραίο βράδυ της 31ης Ιανουαρίου 1996 άνοιξε την όρεξη της Τουρκίας, η οποία δεν αποδέχεται καμία διευθέτηση εάν επηρεάζεται η δήθεν «ισορροπία του 50-50».

Είναι μία θέση εντελώς απαράδεκτη, η οποία επαναφέρεται σε κάθε ευκαιρία, ενώ την ίδια στιγμή η Αθήνα δεν την απορρίπτει με ισχυρό τρόπο, που να μην επιτρέπει την επαναφορά της δείχνοντας μία αδυναμία να προασπίσει τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, σε σημείο που να προκαλούνται δικαιολογημένες απορίες: Εάν δεν μπορεί να το πράξει είναι ένα θέμα, εάν δεν την αφήνουν οι υποχρεώσεις που έχει από την υπογραφή του μνημονίου, είναι ένα άλλο ζήτημα. Πάντως, είτε το ένα συμβαίνει είτε το άλλο, πρέπει να έχει το θάρρος να το ανακοινώσει στο λαό. Διότι η στάση της έναντι των προκλήσεων είναι τουλάχιστον περίεργη...


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Στο βορειοανατολικό Αιγαίο το «Τσεσμέ»



Σε διεθνή ύδατα, μεταξύ της Θράκης και της Σαμοθράκης πλέει το τουρκικό πλοίο Τσεσμέ, συνοδευόμενο από περιπολικό του τουρκικού ναυτικού. Την ίδια ώρα, το επίσης τουρκικό ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρέις βρίσκεται ανατολικά του Καστελόριζου.

Το Τσεσμέ βρίσκεται 8 μίλια από τις ακτές της Θράκης.Στις 5:15 το πρωί, το πλοίο βρέθηκε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.Αυτήν την ώρα, πλέει σε διεθνή ύδατα, συνοδευόμενο από τουρκικό περιπολικό σκάφος.

Εν τω μεταξύ, το ερευνητικό σκάφος Πίρις Ρέις εξακολουθεί να βρίσκεται ανατολικά του Καστελόριζου.Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί ουσιαστικά στάση αναμονής.Περιπολικά του ελληνικού λιμενικού παρακολουθούν τα δύο πλοία.Από ελληνικής πλευράς, δεν κρίνεται σκόπιμο να στρατικοποιηθεί το ζήτημα, το οποίο παραμένει σε επίπεδο αστυνόμευσης.

Πάρα ταύτα, ο θάλαμος επιχειρήσεων του πολεμικού ναυτικού παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των δύο τουρκικών πλοίων.

Υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στις μονάδες του πολεμικού ναυτικού, που είναι σε κοντινές περιοχές, ώστε εάν χρειαστεί να κινητοποιηθούν.


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Το ΝΑΤΟ και η ΡΩΣΙΑ


Του Στέφανου Ευσταθιάδη

Υπάρχουν πιθανότητες να ενταχθεί η Ρωσία στο ΝΑΤΟ; Αφελής, στην καλύτερη περίπτωση, η ερώτηση, η οποία ούτε ως ανέκδοτο δεν ήταν δυνατόν να τεθεί πριν από μόλις είκοσι χρόνια. Σήμερα όμως διατυπώνεται και μάλιστα στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων.

Στις αρχές Ιουλίου ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ρωσικής Δούμας Κονσταντίν Κοσάτσεφ δήλωσε ότι η Μόσχα «θα υποδεχόταν ευνοϊκά μια σοβαρή πρόταση του ΝΑΤΟ για συμμετοχή» στη Συμμαχία. Στην Ουάσιγκτον και στο ΝΑΤΟ θυμήθηκαν ότι λίγο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης ο τότε πρόεδρος Γέλτσιν έστειλε επιστολή στον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους πατέρα, στην οποία δήλωνε, μεταξύ άλλων, ότι «από πολύ καιρό (...) με απασχολούσε το ζήτημα της συμμετοχής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ». Αλλά και ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξη στις αρχές της προεδρίας του δήλωσε ότι «δεν βλέπω τον λόγο να απορριφθεί» πρόταση για ένταξη της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα ήταν «ισότιμος εταίρος με τους άλλους» .

Από συμμαχικής πλευράς έχουμε δύο τουλάχιστον πρόσφατες ενδείξεις ενδιαφέροντος. Ο Γενικός Γραμματέας κ. Ράσμουσεν επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι η Ρωσία «έχει θέση μέσα στο ΝΑΤΟ», μάλιστα το τόνισε και σε δήλωσή του παρουσία του προέδρου Μεντβέντεφ αφού είχαν συζητήσει το θέμα προηγουμένως. Εξάλλου το προσχέδιο του νέου δόγματος της Συμμαχίας, το οποίο ετοίμασε η 12μελής «ομάδα σοφών» και θα δημοσιοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο, υπογραμμίζει ιδιαίτερα τον ρόλο που πρέπει να παίξει η Ρωσία για την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλον τον κόσμο. Και ο πρόεδρος Σαρκοζί, μετά τη συνάντησή του τον Ιούνιο με την καγκελάριο Μέρκελ, δήλωσε απαντώντας σε ερωτήσεις ότι «δεν νοείται διεθνής ασφάλεια αν απουσιάζει από το σύστημα η Ρωσία». Ουσιαστικά ο γάλλος πρόεδρος εξέφραζε την υποστήριξή του στην πρόσκληση του προέδρου Μεντβέντεφ για ένα νέο διεθνές σύστημα ασφαλείας στο οποίο θα μετέχουν ισότιμα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, η Ρωσία και άλλες χώρες.

Δεν λείπουν οι αντιρρήσεις, ούτε είναι μικρά τα εμπόδια. Σχεδόν όλες οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες επί περίπου μισόν αιώνα βρίσκονταν υπό «σοβιετική κηδεμονία», είναι εναντίον κάθε μορφής συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας με τη Ρωσία και έκαναν ήδη γνωστή στον κ. Ράσμουσεν την αντίθεσή τους στα «ανοίγματα» του ΝΑΤΟ προς τη Μόσχα. Στην Ουάσιγκτον εξάλλου επικρατεί σκεπτικισμός για δύο λόγους κυρίως. Πρώτον, γιατί θεωρείται εντελώς απίθανο να εγκαταλείψει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ την αρχηγική θέση που κατέχει σήμερα στο ΝΑΤΟ. Δεύτερον, γιατί το Κογκρέσο παραμένει εχθρικό στη Μόσχα, όπως μαρτυρούν οι αντιρρήσεις του στην επικύρωση ακόμη και συμφωνιών με τη Ρωσία που έχει μονογράψει ο πρόεδρος Ομπάμα.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

10 PAK-FA θα παραλάβει η Ρωσία μεταξύ 2013-15 και άλλα 60 από το 2016.


Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου αξιωματούχου vladimir popovkin η Ρωσική Π.Α θα παραλάβει τα πρώτα 10 Sukhoi 5ης γενιάς PAK-FA το 2013 τα οποία θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για δοκιμές πτήσεων και εξέλιξη έως το 2015.

Στην συνέχεια θα υλοποιηθεί η κρατική παραγγελία για 60 SUKHOI PAK-FA όπως έχει μεταδώσει σε προηγούμενη ανάρτηση η elliniki-stratigiki με την παραλαβή τους να ξεκινάει από το 2016.

Οπως είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα ο Ρώσος αρχηγός Π.Α. alexander zelin , τα 10 πρώτα μαχητικά 5ης γενιάς που θα χρησιμοποιηθούν για την εξέλιξη του προγράμματος θα φέρουν τον νύν κινητήρα 117s των εν ενεργεία SU-35.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Χάος οι Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες - έρχονται περικοπές δαπανών λόγω κρίσης!


Το αχανές δίκτυο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που δημιουργήθηκε ως απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 έχει εξαπλωθεί τόσο πολύ ώστε κανείς δεν γνωρίζει πόσα χρήματα κοστίζει, πόσους ανθρώπους απασχολεί και πόσες υπηρεσίες υπάρχουν, όπως αποκαλύπτει μεγάλη και αποκλειστική έρευνα της «Washington Ρost». Η έρευνα διήρκεσε δύο ολόκληρα χρόνια και άρχισε να δημοσιεύεται από το χθεσινό φύλλο.

Σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα, σε διάστημα εννέα χρόνων οι κυβερνήσεις της Ουάσιγκτον κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα «άκρως απόρρητο» δίκτυο εκτεταμένο και αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Υπολογίζεται ότι 1.271 κυβερνητικές υπηρεσίες και 1.931 ιδιωτικές εταιρείες εμπλέκονται στο έργο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και έχουν επεκταθεί σε πάνω από 10.000 τοποθεσίες στις ΗΠΑ.

Οπως προέκυψε, δισεκατομμύρια δολάρια δαπανώνται σε συμβόλαια υπό ελλιπέστατο καθεστώς ελέγχου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εποπτεία του συστήματος. Από το 2001 στην Ουάσιγκτον και στα περίχωρα κατασκευάζονται ή έχουν κατασκευαστεί περίπου 33 κτιριακά συγκροτήματα για τα διάφορα τμήματα των μυστικών υπηρεσιών, που συνολικά καταλαμβάνουν έκταση ίση με εκείνη που θα καταλάμβαναν τρία Πεντάγωνα ή 22 Καπιτώλια. Επιπλέον περίπου 854.000 άτομα- μιάμιση φορά ο πληθυσμός της πρωτεύουσας των ΗΠΑ!- διαθέτουν ειδική άδεια για πρόσβαση σε άκρως απόρρητες πληροφορίες.

Το «χαρτομάνι» είναι επισης τεράστιο: περίπου 50.000 εκθέσεις με εκτιμήσεις για την ασφάλεια των ΗΠΑ συντάσσονται κάθε χρόνο, με συνέπεια το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών να... αγνοείται. Πολλές υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών ασκούν παρόμοιες ή ακόμη και τις ίδιες αρμοδιότητες, δημιουργώντας σύγχυση και περιττές δαπάνες. Για παράδειγμα, 51 κυβερνητικές υπηρεσίες και στρατιωτικά διοικητήρια που λειτουργούν σε 15 αμερικανικές πόλεις παρακολουθούν τη ροή κεφαλαίων από και προς τρομοκρατικά δίκτυα. Στο Πεντάγωνο, όπου λειτουργούν τα δύο τρίτα των προγραμμάτων των μυστικών υπηρεσιών, ελάχιστοι ανώτατοι αξιωματούχοι διαθέτουν πρόσβαση σε όλες τις μυστικές δραστηριότητες του υπουργείου. Αλλά όπως οι ίδιοι παραδέχονται είναι σχεδόν αδύνατον να είναι συνεχώς ενημερωμένοι για την πιο «ευαίσθητη» δουλειά του κράτους. «Δεν θα μου φτάσει ο χρόνος που θα ζήσω για να ενημερωθώ υπηρεσιακώς» ομολογεί, ανωνύμως, ένας εξ αυτών σε συνέντευξή του.

Ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι δεν θεωρεί ότι η γραφειοκρατία βρίσκεται σε τέτοια επίπεδα ώστε να μην μπορεί να ασκείται εποπτεία. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι μερικές φορές είναι δύσκολο να λάβει κάποιος συγκεκριμένες πληροφορίες. «Εννέα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου είναι λογικό να το βλέπουμε αυτό και να λέμε:“Εντάξει, φτιάξαμε ένα σύστημα με τεράστιες δυνατότητες. Αλλά μήπως παράγουμε περισσότερες πληροφορίες από όσες χρειαζόμαστε;”» . Πράκτορες ομολογούν ότι το σύστημα έχει «τρύπες», όπως φάνηκε τόσο στην περίπτωση του ισλαμιστή στρατιωτικού γιατρού που αιματοκύλισε τη βάση Φορτ Χουντ στο Τέξας όσο και του νεαρού από τη Νιγηρία που προσπάθησε να ανατινάξει στον αέρα αεροπλάνο της Delta.

Ο διευθυντής της CΙΑ Λίο Πανέτα δήλωσε στην «Washington Ρost» ότι σχεδιάζει μεταρρύθμιση σε βάθος πενταετίας, εκτιμώντας μάλιστα ότι οι δαπάνες για τις μυστικές υπηρεσίες θα περιορισθούν λόγω κρίσης.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Νέο Kοσμοδρόμιο ετοιμάζει η Ρωσία..




Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να επενδύσει σχεδόν 25 δισεκατομμύρια ρούβλια (800 εκατομμύρια δολάρια) για την κατασκευή του κοσμοδρομίου Βοστότσνι, στην περιοχή του Αμούρ, στην Άπω Ανατολή, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η κυβέρνηση θα επενδύσει 24,7 δισεκατομμύρια ρούβλια για να κατασκευάσει μέσα σε τρία χρόνια το κοσμοδρόμιο Βοστότσνι. Ελπίζω ότι το κοσμοδρόμιο θα διασφαλίσει την απόλυτη ανεξαρτησία της Ρωσίας στις διαστημικές δραστηριότητές της», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης.

Μέχρι σήμερα η Ρωσία εκτοξεύει όλους τους ρωσικούς και τους ξένους δορυφόρους της από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στο γειτονικό Καζακστάν. Η Μόσχα καταβάλει ετησίως στο Καζακστάν ενοίκιο 115 εκατομμυρίων δολαρίων για να χρησιμοποιεί το Μπαϊκονούρ.

Παράλληλα, οι ρωσικές αρχές αποφάσισαν να επενδύσουν φέτος περίπου 100 δισ. ρούβλια (3,3 δισ. δολάρια) στον διαστημικό τομέα. «Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα στο διάστημα και να ενισχύσουμε σημαντικά τη θέση της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά των διαστημικών υπηρεσιών», πρόσθεσε ο Πούτιν.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Τα Blogs για το σύστημα είναι μια κατάσταση μη ελεγχόμενη....


Του Κώστα Βαξεβάνη

Τέτοιες ώρες είναι εύκολο να κυλήσεις στον συναισθηματισμό. Είναι εύκολο να χαθείς και στο φόβο. Να φτάσεις στο σημείο να πιστεύεις πως η ασφάλειά σου είναι ο φόβος σου. Να ζεις σαν σκια που φοβάται σκιές. Αν κάνω το πρώτο θα είναι λάθος, ενώ αν κάνω το δεύτερο δεν θα σέβομαι τον εαυτό μου και το τελευταίο ρεπορτάζ του Σωκράτη Γκιόλια. Αυτό στο οποίο ο ίδιος έπεσε νεκρός.

Ο Σωκράτης με πήρε τηλέφωνο πριν από δέκα μέρες για να βγω στην εκπομπή του στο «Θέμα». «Κανόνισε την βδομάδα αυτή να βρεθούμε για να ξεκινήσεις μια εκπομπή στο ραδιόφωνο» είπε πριν κλείσει το τηλέφωνο. «Καλά ρε Σωκράτη μη βιάζεσαι, δεν πρόκειται να χαθούμε» του απάντησα. Χαθήκαμε τελικώς. Ο Σωκράτης χάθηκε. Από τα χέρια κάποιων που αυτοαπακολούνται «Σέχτα Επαναστατών». Φαντάζομαι πως κάποια στιγμή θα βγάλουν και μία προκήρυξη όπου θα λένε διάφορα. Αν έχεις την ικανότητα να σκοτώνεις ανθρώπους έχεις σίγουρα και αυτή να δημιουργείς αιτίες.

Δεν θυμάμαι κανέναν επαναστάτη να σκοτώνει δημοσιογράφους. Μόνο παρακρατικούς. Στην Ελλάδα το 1946 οι ταγματασφαλίτες σκότωσαν στην Μαγνησία τον δημοσιογράφο του Ριζοσπάστη Κώστα Βιδάλη. Και το 1948, άγνωστοι, τον δημοσιογράφο του CBS Τζώρτζ Πόλκ. Η δολοφονία του Πολκ που αποδόθηκε στους αντάρτες, είχε τελικώς για αρχιτέκτονες τις μυστικές υπηρεσίες Βρετανίας και ΗΠΑ.

Έμελλε ο Σωκράτης να αποδείξει, σε αυτό το τελευταίο ρεπορτάζ της ζωής του, πως στην Ελλάδα οι δημοσιογράφοι δολοφονούνται ακόμη. Μήπως απέδειξε και πως υπάρχουν ακόμη παρακρατικοί;

Όταν εμφανίστηκε με προκήρυξή της η Σέχτα Επαναστατών, ήμουν από τους πρώτους που είχα γράψει, πως καμιά αριστερή ομάδα, δεν αυτοαποκαλεί τον εαυτό της με τον προσδιορισμό «σέχτα». Ο όρος σέχτα, είναι αρνητικός για οποιονδήποτε αριστερό. Και είχα αφήσει να εννοηθεί πως το πιθανότερο είναι κάποιος να τον επέλεξε ξεφυλλίζοντας ένα μαρξιστικό λεξικό προσπαθώντας να κάνει αριστερά βαφτίσια. Αλλά ήταν πολύ απολίτικος ή επαγγελματίας προβοκάτορας.

Αυτοί οι «ιδεολογικοί τιμωροί» που φαίνονται να αγνοούν ακόμη και το τι σημαίνει σέχτα, σκότωσαν έναν δημοσιογράφο χωρίς φρουρά, που ήταν ταυτισμένος με την δημιουργία των ισχυρών blogs στην Ελλάδα. Δηλαδή με την αποδυνάμωση των παραδοσιακών και διαπλεκόμενων ΜΜΕ. Έκαναν έτσι εκατοντάδες άλλους να φοβηθούν. Σίγουρα όχι τους φυλασσόμενους ή τους παρακοιμώμενους. Το έκαναν απλώς γιατί αυτός είναι ο ρόλος τους.

Νομίζω πως η Ελλάδα ζει, ότι έζησε η Ιταλία την δεκαετία του 70 και του 80. Όταν οι Μυστικές Υπηρεσίες και ο παρακρατικός μηχανισμός της Gladio δημιούργησαν στην γειτονική χώρα με βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες,ένα κλίμα φόβου και έντασης, που έκανε να φαντάζει αναγκαίο ένα σκληρό κράτος

Η χώρα μας μπήκε σε αυτήν την τροχιά από το 2004. Όταν το κράτος, στο όνομα εξυπηρέτησης κάποιων «συμφερόντων» του, επέτρεψε σε ομάδες να κινηθούν εξωθεσμικά. Αποκαλύφθηκε πως αυτές οι ομάδες παρακολουθούσαν πολιτικούς και τον πρωθυπουργό, μέσα από το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, έσβησε τα ίχνη των παρακολουθήσεων-κυκλοφορει σήμερα ελεύθερος- και τρεις υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή ανέλαβαν να δώσουν την παράσταση της μπουρδολογικής συγκάλυψης. Δεν πιάστηκε κανένας. Το κράτος συνέχισε ήσυχο να κυνηγάει «τρομοκράτες» ίσως γιατί ήταν πολύ βέβαιο πως δεν κινδύνευε από τους υποκλοπείς που μαγνητοφωνούσαν τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τα κρατικά μυστικά.

Αργότερα αποκαλύφθηκε πως την περίοδο εκείνη είχε πεθάνει ο υπάλληλος της Vodafone Τσαλικίδης. Στο αρχείο μου έχω μερικές φωτογραφίες του νεκρού Τσαλικίδη. Είναι ήρεμος σαν κοιμισμένος. Όλοι γνωρίζουν πως ένας άνθρωπος που αυτοκτονεί αποφασίζοντας να κρεμαστεί δεν έχει αυτή την όψη. Εκτός αν τον πάρει ο ύπνος την ώρα που κρεμιέται.Η επίσημη εκδοχή όμως είναι πως αυτοκτόνησε.

Πρόσφατα αποκάλυψα πως ένας μηχανισμός της ΕΥΠ έκανε ιδιωτικές παρακολουθήσεις. Ανώτερα στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας είχαν διαμορφώσει ένα παραμάγαζο. Το θέμα έληξε «ομαλά» και πάλι.

Ένα τέτοιο σύστημα χρειάζεται νεκρούς. Μπορεί να είναι αυτοί που ενοχλούν, αυτοί που ξέρουν ή αυτοί που θα παραδειγματίσουν. Οι πολίτες θα γίνουν αυτοί που θα φοβούνται. Και δεν γίνεται να τους σκοτώσουν υπογράφοντας ως παρακράτος. Μπορούν να υπογράψουν ως επαναστάτες. Σημασία έχει ο νεκρός και το μηνυμα και όχι ο δολοφόνος.

Η Ελάδα έχει μπει σε έναν κύκλο ανωμαλίας. Είναι εύκολο να χαθούμε στα δάκρυα και στο φόβο μας. Αυτό θέλουν. Ας μην γελιόμαστε. Τα blogs ήταν για το σύστημα μια κατάσταση εκτός ελέγχου. Όποιες ανεξάρτητες φωνές, επίσης. Η φράση της Σέχτας , «όποιος δημοσιογράφος βρεθεί μπροστά μας θα τον πυροβολήσουμε στο κεφάλι», δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε επαναστατική ρήση. Είναι εκ των πρωτέρων δικαιολόγηση μιας επιλογής που μπορεί να δημιουργήσει την κατακραυγή του κόσμου. Έτσι τώρα φαντάζουν συνεπείς και σκληροί ενώ είναι απλώς δολοφόνοι.

Για τους δημοσιογράφους διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση. Μετράμε και κλαίμε έναν νεκρό,που για πολλούς ήταν ένας φίλος, αλλά πρέπει να μετρήσουμε τις ευθύνες. Αν φοβηθούμε θα έχουμε χάσει. Αν φοβηθούν, θα εξαφανιστούν. Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά στον κόσμο, και μαζί με την μνήμη του Σωκράτη να υπερασπίσουμε την τιμή μας. Δεν έχουμε δικαίωμα να αφήνουμε μια χώρα να θεωρεί φυσικά φαινόμενα τη βρωμιά, την ατιμωρησία, το παρακράτος, τις δολοφονίες και τους τρομοκράτες. Και την αφήνουμε

Δεν χρειάζεται μνημόσυνα ο Σωκράτης. Χρειάζεται εμείς να μην νεκρωθούμε.

ΥΓ 1 :Κύριε Χρυσοχοίδη, η αρχική βεβαιότητα της ΕΛΑΣ ότι πρόκειται για εκτελεστές του κοινού εγκλήματος δεν ήταν απαραίτητα λάθος. Ίσως ήρθε η ώρα ωστόσο να προσεγγίσετε το θέμα πολιτικά και όχι αστυνομικά

ΥΓ2: Προς Σέχτα. Η φράση του Μάο «χτύπα έναν για να φοβίσεις 100» που σας είναι αρεστή πού ακριβώς αποσκοπεί στη περίπτωσή σας; Τι κάνουν αλήθεια οι φοβισμένοι δημοσιογράφοι;

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ισραήλ: Τον Νοέμβριο το αντιπυραυλικό σύστημα



Το Ισραήλ μετά τον Νοέμβριο θα έχει εγκαταστήσει κι αναπτύξει ένα αντιπυραυλικό σύστημα, ικανό να προφυλάσσει το εβραϊκό κράτος από τις ρίψεις ρουκετών και πυραύλων από το νότιο Λίβανο και την Λωρίδα της Γάζας, βεβαίωσε το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ σήμερα.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το νέο αντιπυραυλικό σύστημα θα συνεισφέρει στο σύστημα της αντιαεροπορικής άμυνας, «από κοινού με την πολεμική αεροπορία και τα υπόλοιπα αντιαεροπορικά συστήματα, ώστε να εξουδετερώνονται οι επιθέσεις της Χαμάς από την Λωρίδα της Γάζας και της Χεζμπολάχ από τον νότιο Λίβανο».

Σ έναν πρώτο χρόνο θα εγκατασταθούν ήδη το φθινόπωρο δύο συστοιχίες του νέου συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας, ενώ θα ακολουθήσει η εγκατάσταση κι άλλων συστοιχιών του, όπως αναφέρεται στην ίδια ισραηλινή ανακοίνωση.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki