Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Οι Τουρκικές Ε.Δ. προετοιμάζονται για θερμό καλοκαίρι!


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του defence-point.gr η διοίκηση της 1ης Στρατιάς αποφάσισε την μεταφορά της 1ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας από το Χαντίμκιοϊ της Κων/πολης στον Έβρο.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο τουρκικό σχέδιο ενίσχυσης των δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ανατολική Θράκη, οι οποίες ήδη συγκροτούν μια ετοιμοπόλεμη επιθετική δύναμη κρούσης.

Η τουρκική στρατιωτική ηγεσία αποφάσισε την μεταφορά της συγκεκριμένης επίλεκτης μονάδας, λίγες εβδομάδες πριν από την αναμενόμενη τοποθέτηση του στρατηγού-καταδρομέα Ισίκ Κοτσανέρ στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά από την αποστράτευση του σημερινού αρχηγού στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ. Έλληνες αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια ακόμη απροκάλυπτη κίνηση επίδειξης επιθετικότητας εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας, η οποία συνδέεται ευθέως με το σχέδιο «Βαριά», για το οποίο δημοσιεύουμε εκτενή ανάλυση στο τρέχον τεύχος του περιοδικού «Στρατιωτική Ισορροπία και Γεωπολιτική».

Η κυβέρνηση Ερντογάν δεν είναι άμοιρη των ευθυνών οι οποίες προκύπτουν από σειρά διαπιστωμένων μικρών και μεγάλων προκλήσεων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Αφού ο πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν κατά δήλωσή του «ελέγχει τις Ένοπλες Δυνάμεις» είναι προφανές ότι υπάρχει σύμπνοια πολιτικών και στρατιωτικών υπό την ομπρέλα του Νέο-Οθωμανισμού. Ενδεικτικό του κλίματος που καλλιεργεί η Άγκυρα στοχεύοντας στην άσκηση πιέσεων σε τοπικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο, αποτελεί και η «αιφνίδια» αναφορά στο ζήτημα της επικινδυνότητας των Στενών των Δαρδανελλίων.

Η Άγκυρα προχώρησε σε δηλώσεις αναφερόμενη στα προβλήματα ρύπανσης που παρατηρούνται, για την οποία ευθύνονται τα δεξαμενόπλοια που διαπλέουν τα στενά, για να καταλήξει υποδεικνύοντας ως ασφαλέστερη λύση την μεταφορά πετρελαίου μέσω των υπαρχόντων αγωγών Μπακού Τσεϊχάν και του ανύπαρκτου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης! Όλα αυτά αποτελούν προοίμιο ενός καλά προμελετημένου σκηνικού κρίσης, ένα σκέλος του οποίου συνδέεται με την μεταφορά της 1ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, ενώ άλλο παραπέμπει στην έξαρση των κουρδικών επιθέσεων στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Απομένει να δούμε αν θα υπάρξει «επέκταση» των επιθέσεων σε τουριστικά θέρετρα στη Δυτική Τουρκία, οπότε όλα τα αντανακλαστικά μας θα πρέπει να σημαίνουν κόκκινο…


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Υεμένης για μεγάλα εξοπλιστικά.


Ο πρόεδρος της Υεμένης που βρέθηκε στη Μόσχα στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, συζήτησε και ενδεχόμενα εξοπλιστικά προγράμματα.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti το δυνητικό ύψος των συμβολαίων μπορεί να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Η Υεμένη φέρεται να έχει εκφράσει ενδιαφέρον για 30 περίπου μαχητικά τύπου MiG-29SMT, τα επιθετικά ελικόπτερα Mi-35 και Ka-52, καθώς επίσης και τα μεταφορικά ελικόπτερα Mi-17.

Επιπρόσθετα, ενδιαφέρον εκφράζεται για τα κύρια άρματα μάχης T-72M1, για τα αντιαρματικά συστήματα Kornet E, για το σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών Smerch και τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου BMP-3.

Το πρόβλημα με την πειρατεία στον κόλπο του Άντεν οδήγησε τον πρόεδρό της να συζητήσει και το ενδεχόμενο προμήθειας ταχέα περιπολικά σκάφη

Η Υεμένη φέρεται να εξέφρασε ενδιαφέρον και για τον εκσυγχρονισμό οπλικών συστημάτων της σοβιετικής εποχής, όπως για παράδειγμα το θωρακισμένο όχημα αναγνώρισης BRDM-2 (η Υεμένη διαθέτει περισσότερα από χίλια).

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΡΩΣΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ


Η ρωσο-τουρκική διακυβερνητική συμφωνία για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας, έχει υποβληθεί στο τουρκικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με αναφορές των εθνικών Μέσων Ενημέρωσης.

Η συμφωνία για την κατασκευή του εργοστασίου κοντά στο λιμάνι της Μερσίνας, στη Μεσόγειο, υπεγράφη κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Τουρκία, το Μάιο. Το εργοστάσιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία την περίοδο 2016-2019.

Ο Sergei Kiriyenko, επικεφαλής της κρατικής εταιρείας για τα πυρηνικά "Rosatom", δήλωσε ότι το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει, επίσης, τη δημιουργία πυρηνικής τεχνικής εταιρείας η οποία, κατά την αρχική φάση, θα ανήκει εξ' ολοκλήρου στη Ρωσία.

Μόσχα και η Άγκυρα έχουν, επιτυχώς, συνεργαστεί στον τομέα της Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του έργου φυσικού αερίου για τον αγωγού Blue Stream, του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και του πετρελαιαγωγού Σαμψούντα-Τσεϊχάν.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Διαβεβαιώσεις Βενιζέλου για διαφάνεια στους εξοπλισμούς


«Κανείς δεν μπορεί και δεν θα ξεφύγει. Ο έλεγχος που διενεργεί η ελληνική δικαιοσύνη σχετικά με συμβάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα δεν θα σταματήσει πουθενά και, αν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται, θα τους καταλογιστούν ευθύνες».

Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι έχει δώσει ρητή και κατηγορηματική εντολή να παραδοθούν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που διερευνά την υπόθεση, όλα τα στοιχεία σχετικά με τα εξοπλιστικά και τις φρεγάτες που συνδέονται με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τονίζοντας ότι «είναι αταλάντευτη η θέση της κυβέρνησης για τον έλεγχο όλων, είτε είναι πολιτικά, υπηρεσιακά ή επιχειρηματικά πρόσωπα».

Από την πλευρά του, ο κ. Καρατζαφέρης κατήγγειλε ότι «οι μίζες συνεχίζονται» και ότι από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στάλθηκαν εμβάσματα σε εταιρίες και συμβούλους στο εξωτερικό, γιατί φρόντισαν να πλασάρουν τα υποβρύχια, τα οποία τελικά, μέσω λογαριασμών στην Ελβετία, κατέληγαν σε Έλληνα που έχει τοποθετηθεί στα ελληνικά Ναυπηγεία. Ο κ. Καρατζαφέρης δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομα του, τόνισε ωστόσο ότι όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεση του υπουργού και πρέπει να φτάσουν στον εισαγγελέα, αλλά και να παρέμβει ο ΣΔΟΕ.

«Όταν μιλάμε για διακίνηση 96 εκατ. ευρώ, δεν πάνε σε υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά σε κάποια πολιτικά πρόσωπα, και αυτό είναι οδυνηρό. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε, όταν κάθε μέρα βγαίνουν τέτοια ποσά, που είναι μεγαλύτερα από την υπόθεση του Βατοπαιδίου», τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης.

Ο υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ ότι θα διαβιβάσει τα στοιχεία του στον εισαγγελέα τονίζοντας ότι «όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν μια δυσάρεστη εικόνα, είναι όμως και η μήτρα για μια νέα κατάσταση διαφάνειας και συναίνεσης που γεννιέται στο τομέα των εξοπλιστικών».

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι πέραν της υπηρεσίας ειδικών ελέγχων, που με εισαγγελική παραγγελία διενεργεί σειρά ελέγχων για τα υποβρύχια και τις φρεγάτες, ο ίδιος απηύθυνε επιστολή στη μητρική γερμανική εταιρία που κατέχει το σύνολο των μετοχών των Ναυπηγείων, διαμαρτυρόμενος γιατί σε όλες τις συμβάσεις που εμπλέκονται γερμανικές εταιρίες τίθεται θέμα διαφάνειας αυτών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

«Έλαβα την διαβεβαίωση ότι όλα τα στοιχεία είναι υπόψη της ελληνικής δικαιοσύνης η οποία όπως έμαθα ζήτησε την κίνηση διαδικασίας δικαστικής συνδρομής. Όλα αυτά τα έχουμε θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για νέα σύμβαση για τα Ναυπηγεία και τα υποβρύχια, ώστε να υπάρχει ειδικό κεφάλαιο με εγγυήσεις και ρήτρες αλλά και αναζήτηση ευθυνών σε περίπτωση που προκύψει πρόβλημα», συμπλήρωσε ο κ Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σημείωσε ότι η υπόθεση των υποβρυχίων που παρέλαβε ο κ. Βενιζέλος δεν φαίνεται να είναι τόσο καθαρή και διάφανη, δίνει όμως, είπε, την ευκαιρία να βγει κερδισμένη η Ελλάδα.

«Τα εξοπλιστικά είναι σαν χειροβομβίδα στα χέρια σας χωρίς περόνη. [...] Πρέπει και εμείς να είμαστε επιφυλακτικοί, όταν συμμετέχουν σε διαγωνισμούς γερμανικές εταιρίες. Και, όταν δίνετε το χέρι σας σε Γερμανό επιχειρηματία, να φοράτε γάντια για να μην λερωθείτε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να εγκαθιδρύσει ένα θεσμικό πλαίσιο απόλυτης διαφάνειας στον ευαίσθητο χώρο των αμυντικών δαπανών, με τη συναίνεση και τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων, και ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Tμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Αποφασίστηκε ο εκσυγχρονισμός 12 από τα 19 AH-64A Apache στην έκδοση AH-64D


Defencenet
Προχωρά ο εκσυγχρονισμός των παλαιότερων επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64Α Apache, αλλά όχι στην έκταση που είχε προγραμματιστεί αρχικά.
Από τα 19 επιθετικά ελικόπτερα (ένα κατέπεσε τον Νοέμβριο του 2008) πρόκειται να εκσυγχρονιστούν αρχικά μόνο τα 12 για λόγους περιορισμού της σχετικής δαπάνης. Υάρχει ένα ενδεδόμενο η LοR να ζητά option και για τα άλλα 7. Το ΓΕΣ αναγκάστηκε να δεχθεί αυτή την μέση λύση προκειμένου να έχει τουλάχιστον μία συμπαγή δύναμη από 24 AH-64D και να χρησιμοποιήσει τα υπόλοιπα επτά Apache ως συμπληρωματική δύναμη, αν στο μέλλον δεν γίνει δυνατό να επιτευχθεί κάποιο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και για αυτά.

Το σύνολο της δαπάνης θα ανέλθει περίπου στα 300-400 εκατ. ευρώ ανάλόγα με το επίπεδο του εκσυγχρονισμού (αυτό θα διευκρινιστεί από την LoR) και θα αυξήσει κατά πολύ τις επιχειρησιακές ικανότητες της Αεροπορίας Στρατού. Η τελική απόφαση εκσυγχρονισμού, παρά τις μέχρι σήμερα ασαφείς προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας, οφείλεται στην επιμονή που έδειξε ο Αρχηγός του ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης, ο οποίος γνωρίζοντας πόσο κρίσιμο επιχειρησιακά είναι το όπλο σε πλειάδα αποστολών και ειδικά στην εκτέλεση «ειδικών» επιχειρήσεων νύκτα στο παράκτιο περιβάλλον του Αιγαίου, κατάφερε να γίνει αυτό αντιληπτό αυτό από τους πάντες...

Σε σχέση με το προηγούμενο κονδύλι των 650 εκατ. ευρώ, η οικονομία που επιτυγχάνεται είναι σημαντική, αλλά βέβαια μένουν εκτός προγράμματος επτά ελικόπτερα για τα οποία θα καταβληθεί κάθεν προσπάθεια έτσι ώστε να μείνουν ενεργά τουλάχιστον μέχρι το 2025. Πρακτικά δεδομένης της τεράστιας παραγγελίας επιθετικών ελικοπτερων της Τουρκίας Τ-129 (50 μονάδες εγχωρίως κατασκευασμένες, τα οποία βασίζονται στο ιταλικό Α-129) και τα 27 επιπλέον που αποφασίστηκε πριν λίγες ημέρες να αγοραστούν μέχρι την έλευση των πρώτων Τ-129 το τέλος του 2013, το κενό στα επιθετικά ελικόπτερα θα αντιστραφεί: Η σημερινή ελληνική συντριπτική υπεροχή το 2013 θα έχει εξισορροπηθεί και μέσα σε δύο χρόνια θα έχει ανατραπεί πλήρως! Πρακτικά πέραν των 31 μονάδων η Αεροπορία Στρατού χρειάζεται νέα παραγγελία το αργότερο σε τρία χρόνια!

Η τουρκική κυβέρνηση πρόσφατα αποφάσισε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την αγορά 9 ελικοπτέρων Α-129 από την Ιταλία επιπλέον των 50 (+41 της δεύτερης φάσης). Όμως από ότι φαίνεται η λύση αυτή δεν ήταν ικανοποιητική έτσι λίγες μέρες πριν η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει 2 ελικόπτερα AH-1W Super Cobra τα οποία θα παραληφθούν τον Ιούνιο του 2011 και τα οποία θα συμπληρώσουν τα 5 AH-1W Super Cobra που έχουν ήδη παραληφθεί από το φθινόπωρο του 2009.

Αναμφίβολα η εξέλιξη αυτή δεν είναι ικανοποιητική για την τουρκική κυβέρνηση, η οποία ενημερώθηκε από τις ΗΠΑ ότι αυτά είναι και τα τελευταία διαθέσιμα προς πώληση ελικόπτερα αυτού του τύπου. Η κατάσταση δε γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, αφού η AgustaWestland ενημέρωσε την τουρκική κυβέρνηση ότι μπορεί να ξεκινήσει τις παραδόσεις των 9 Α-129 το 2012 παρά τις πιέσεις της τουρκικής κυβέρνησης να παραδοθούν αυτά τα ελικόπτερα το 2011.

Υπό αυτές τις συνθήκες η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει δύο σενάρια. Το πρώτο αφορά την χρονομίσθωση 9 ελικοπτέρων Α-129 από την AgustaWestland εκτός της αγοράς 9 ακόμα ελικοπτέρων αυτού του τύπου από την ίδια εταιρεία και το δεύτερο την διεξαγωγή ενός νέου διαγωνισμού για την αγορά συνολικά 27 νέων επιθετικών ελικοπτέρων ως ενδιάμεση λύση μέχρι την έναρξη των παραδόσεων των πρώτων ελικοπτέρων Τ-129 το 2013.

Η απόφαση εκσυγχρονισμού των 12 Apache έρχεται ως συνέχεια της απόφασης της 26ης Αυγούστου 2008 στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο όπου αποφασίστηκε η αναβάθμιση 20 (τότε) επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64Α Apache του Ελληνικού Στρατού σε AH-64D, μεταξύ των ετών 2010 και 2012. Την περίοδο αυτή τα ελικόπτερα συμπληρώνουν 15 έτη υπηρεσίας και βρίσκονται στην ιδανική ηλικία για Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής.

Η αναβάθμιση κρίνεται επίσης επιβεβλημένη για λόγους εφοδιαστικής υποστήριξης, η οποία είναι ήδη προβληματική καθώς το ΑΗ-64Α αποσύρεται από τον Στρατό των ΗΠΑ, ενώ και οι υπόλοιποι διεθνείς χρήστες ακολουθούν αναβαθμίζοντας τα ελικόπτερα σε AH-64D. Παράλληλα, με την ανακατασκευή των ελικοπτέρων θα καταργηθεί η απαίτηση εκπαίδευσης χειριστών και προσωπικού εδάφους για δύο διαφορετικούς τύπους ελικοπτέρων.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Το Ιράν σχεδιάζει δικά του αντιαεροπορικά μεγάλου βεληνεκούς


Σύμφωνα με δηλώσεις του Ιρανού Υπουργού Άμυνας που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση ,η χώρα του θα προχωρήσει στην ανάπτυξη αντιαεροπορικού βαλλιστικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς που θα υπερκαλύπτει την επικράτεια του Ιράν.
Συμπλήρωσε δε, ότι τα σχέδια αυτού του προγράμματος είναι ήδη έτοιμα και επεξεργάζονται.

Η δήλωση αυτή του Ahmad Vahidi έρχεται μετά την άρνηση της Μόσχας να υλοποιήση την προμήθεια των S-300 που θεωρείται άκρως σημαντική για την αντιαεροπορική άμυνα του Ιράν.


Από την άλλη, Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν τις μεγάλες απώλειες εσόδων που θα υποστεί η Ρωσική αμυντική βιομηχανία από την μη υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων προς το Ιράν.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι αυτή η αντιμετώπιση της Μόσχας προς την Τεχεράνη, ενδέχεται να στρέψει το Ιράν προς τα οπλικά συστήματα της Κίνας χάνοντας έτσι
έναν στρατηγικό σύμμαχο στην Μέση ανατολή.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Διάβημα των ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία για την φυγή του Ρ. Μέτσος


Eκτεθειμένη έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, που παρουσιάζονται σφόδρα ενοχλημένες, έμεινε η Κύπρος για τον χειρισμό της υπόθεσης του φερόμενου ως κατασκόπου Κρίστοφερ Ρόμπερτ Μέτσος.

Ο 54χρονος, καναδικής καταγωγής, Μέτσος, που είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας την Τρίτη το πρωί -ενώ ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για τη Βουδαπέστη- ως ο 11ος της ομάδας που σύμφωνα με τους Αμερικανούς διενεργούσαν κατασκοπεία για λογαριασμό των Ρώσων, εξαφανίστηκε μετά την απόφαση του Δικαστηρίου Λάρνακας να τον αφήσει ελεύθερο με χρηματική εγγύηση 20.000 ευρώ μέχρι τις 29 Ιουλίου, ημέρα που είχε οριστεί για έναρξη της διαδικασίας έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Ο Μέτσος καταζητείται εκ νέου και από τις κυπριακές αρχές, με πιθανότερη όμως εκδοχή να το έχει "σκάσει" στο εξωτερικό μέσω Κατεχομένων. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία Φρανκ Ούρμπαντσιτς ανέβηκε χθες το πρωί στο Προεδρικό και προέβη σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο Χριστόφια.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Λουκάς Λουκά, χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση του Δικαστηρίου να αφήσει ελεύθερο τον Μέτσος υπό περιοριστικούς όρους, αποκαλύπτοντας ότι ο ίδιος μαζί με τον Γενικό Εισαγγελέα είχαν αποφασίσει να την εφεσιβάλουν, αλλά δεν πρόλαβαν...

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Γιατί "κόβουν βόλτες" οι Τούρκοι στο Αιγαίο;



Γι' αυτό:

Σχέδια για θαλάσσια «οικόπεδα» στο Αιγαίο
Ειδική σύσκεψη χθες των υπουργών Εξωτερικών και Περιβάλλοντος


Στον διαχωρισμό των ελληνικών χωρικών υδάτων σε θαλάσσια οικόπεδα αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία...
ενιαίου φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών. Αυτό απαιτεί άλλωστε και η διεθνής πρακτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Βήματος" πραγματοποιήθηκε χθες κλειστή σύσκεψη για τη δημιουργία του φορέα για το ζήτημα αυτό με τη συμμετοχή της υπουργού κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη και του υπουργού αναπληρωτή Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα, χωρίς να ανακοινωθεί το παραμικρό.

Ο σχεδιασμός άλλωστε της κυβέρνησης για τις έρευνες εντοπισμού πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ελληνικές θάλασσες, εντός των χωρικών υδάτων, γίνεται για ευνόητους λόγους με απόλυτη μυστικότητα. Παρ΄ ότι η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει το παραμικρό, από πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, φαίνεται ότι ήδη υπάρχουν κάποιοι χάρτες με θαλάσσια οικόπεδα εντός των χωρικών μας υδάτων και συγκεκριμένα στο Αιγαίο, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που θα εντοπισθούν, να ακολουθήσει το μοντέλο της Κύπρου, του Ισραήλ και της Νορβηγίας, με την ενοικίαση αυτών των θαλάσσιων οικοπέδων.

Ο υφυπουργός κ. Γ. Μανιάτης είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων στις ελληνικές θάλασσες και ότι τα κοιτάσματα αυτά είναι τρεις φορές περισσότερα από αυτά που υπάρχουν στον Πρίνο, που αξιοποιεί, σύμφωνα με πληροφορίες 3.000 βαρέλια ημερησίως.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

ΗΠΑ- ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ και το Ισραηλινό σχέδιο "Γιαχούντι Ούρφα"!


Τα Ισραηλινά Σχέδια για την Διαχείριση των Υδάτων στην Μέση Ανατολή


Στις 20/09/2006, στο πρόγραμμα του BBC Newsnight , παρουσιάστηκε ένας πρώην Ισραηλινός στρατιωτικός, ο οποίος δήλωσε ότι συμμετείχε, από το 2004, σε πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης Κούρδων στην πόλη Αρμπίλ (Arbil), του βόρειου Ιράκ. Στην εκπομπή του BBC Newsnight επίσης αναφέρθηκε, ότι η Ισραηλινή εταιρεία ασφάλειας Interop και δυο θυγατρικές της, οι Kudo και Colosiam, ήταν μεταξύ των εταιρειών που εξόπλιζαν με συστήματα ασφαλείας το υπό κατασκευή αεροδρόμιο του Αρμπίλ.

Πληροφορίες που αναφέρονται στον Τουρκικό Τύπο τους τελευταίους μήνες, φέρουν τον πρώην αρχηγό της Ισραηλινής MOSSAD , Ντάνι Γίατομ (Dany Yatom), να βρίσκεται σε στενή, μυστική συνεργασία με τους Κούρδους του Β. Ιράκ, για την εκπαίδευση Κουρδικών δυνάμεων, σε στρατόπεδο στο Β. Ιράκ, με την κωδική ονομασία «Ζ». Ο Ντάνι Γίατομ είναι από τους ιδρυτές της Interop και πρόεδρος της εταιρίας έως και το 2003. Κατά την περίοδο 2004-5, οι εταιρίες Interop και Kudo, διευθύνονταν από έναν πρώην Ισραηλινό της αντιτρομοκρατικής ομάδας, τον Σλόμι Μίκαελ (Shlomi Michaels).

Τον Ιούλιο του 2006 το επίσημο περιοδικό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, “Armed Forces Journal “, παρουσίασε χάρτη της Μέσης Ανατολής, με νέα προτεινόμενα σύνορα τα οποία αλλάζουν δραματικά τον χάρτη όλης της περιοχής. Τον χάρτη συνέταξε ο απόστρατος Συνταγματάρχης της DIA, Ralph Peters, περιγράφοντας το Κουρδικό Κράτος να περιλαμβάνει ολόκληρη την Ν/Α και Ανατολική Τουρκία, συνορεύοντας με την Γεωργία και την Αρμενία, όπως και μεγάλα τμήματα της Συρίας και του Ιράν.

Η Τουρκική αντιπολίτευση αντέδρασε άμεσα, ζητώντας την παρέμβαση του πρωθυπουργού Ρεσεπ Ταγίπ Ερντογκάν (Recep Tayyip Erdoğan). Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 15/09/2006, κρίση ξέσπασε στις σχέσεις Άγκυρας και Ουάσινγκτον, όταν στην διάρκεια σεμιναρίου του ΝΑΤΟ στην Ρώμη, Αμερικανός Συνταγματάρχης παρουσίασε τον χάρτη του Ralph Peters, με αποτέλεσμα την αποχώρηση των Τούρκων αξιωματικών από την αίθουσα. Η Τουρκία ζήτησε εξηγήσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες δήλωσαν ότι: «… κατανοούν τις Τουρκικές ανησυχίες, όμως εξετάζουν κάθε σενάριο στο πλαίσιο ακαδημαϊκών εργασιών».
Σφοδρές αντιδράσεις υπήρξαν εκ μέρους της Τουρκίας και στην πρόσφατη δημοσίευση της έκθεσης με τίτλο « Κούρδοι μετά τον Σαντάμ» του Κέντρου Μελετών του Κογκρέσου των ΗΠΑ, την οποία συνοδεύει χάρτης που φέρει την Τουρκία διαμελισμένη και σκιαγραφεί το Κουρδικό κράτος. Την σημαντική αυτή έκθεση μας παρουσίασε στην Ελλάδα, ο Σάββας Καλεντερίδης.

Ο «ΆΠΟ» ΚΑΙ Η MOSSAD
Ο πρώην Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέν Ετζεβίτ (Bülent Ecevit), λίγους μήνες πριν πεθάνει, ομολόγησε ότι «ποτέ δεν κατάλαβε γιατί του παρέδωσαν πακέτο τον Οτσαλάν (Abdullah Öcalan)!» Υποστήριξε πως ξένες μυστικές υπηρεσίες είχαν αναλάβει το έργο απαγωγής του Κούρδου ηγέτη και τον παρέδωσαν στις Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες τον παρέλαβαν, από το Ναϊρόμπι.

Δημοσιεύματα του Τουρκικού και του Διεθνούς Τύπου, με ποίο πρόσφατο, πριν λίγους μήνες, την Τουρκική επιθεώρηση «Αϊντιλίκ» (Aydinlik Newspaper), έγραψαν ότι η Ισραηλινή MOSSAD απήγαγε τον Α. Οτσαλάν και τον παρέδωσαν στην Τουρκική ΜΙΤ . Οι Ισραηλινοί έτσι εξασφάλισαν σοβαρά ανταλλάγματα από την Τουρκία, και παράλληλα προκάλεσαν τεράστιο πρόβλημα στην Τουρκία, η οποία δεν γνώριζε, ούτε είχε σχεδιάσει τι θα έκανε σε περίπτωση σύλληψης του «Άπο»!

Η «Αϊντιλίκ» υποστηρίζει ότι οι Ισραηλινοί γνώριζαν για την μελλοντική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ και το κυρίαρχο ρόλο που θα διαδραμάτιζαν οι Κούρδοι του Ιράκ, στα σχέδια για την περιοχή. Ο Α. Οτσαλάν αποτελούσε σοβαρό εμπόδιο για τα Ισραηλινά σχέδια, καθώς δεν ήταν υπό τον έλεγχο τους, και προβάλλονταν ως ο μελλοντικός ηγέτης όλων των Κούρδων της περιοχής.

Τον Σεπτέμβριο του 2003, το τουρκικό εβδομαδιαίο περιοδικό «Aksyon» κάνει λόγο για μυστική συνεργασία του Κούρδου ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί (Massoud Barzani) με τους Ισραηλινούς, από την δεκαετία του ’60!

H ΜΙΤ, Η JΙΤΕΜ, ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΜΑΝΟΙ ΤΟΥ Β. ΙΡΑΚ
Οι Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ΜΙΤ και JITEM , από την δεκαετία του ’70 είχαν δημιουργήσει ισχυρά δίκτυα πρακτόρων τους στο Βόρειο Ιράκ, μέσα από τον Τουρκομανικό πληθυσμό, με σκοπό την υπονόμευση της προοπτικής δημιουργίας ενιαίου κουρδικού πολιτικού φορέα και την αποδυνάμωση των προσπαθειών για αυτονομία των Κούρδων του Β. Ιράκ.

Οι Τούρκοι δημιούργησαν μια μυστική υπηρεσία (αποτελούμενη από Τουρκομάνους), μέσα στο βόρειο Ιράκ με την επωνυμία I.T.C.

Επίσης, Τουρκομάνοι εκπαιδεύτηκαν από το Τμήμα Ειδικού Πολέμου του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, πλησίον της πόλεως Αρμπίλ (Arbil), του Β. Ιράκ, στην κωμόπολη
Αλτίν Κιοπρού (Altinkopru: τα αρχαία Άρβηλα), δημιουργώντας ένοπλα τμήματα οργανωμένα, υπό την διοίκηση της αποκαλούμενης «Τουρκομενική Ομάδα Ασφαλείας» με τα διακριτικά TGD .

Οι Τουρκικές υπηρεσίες, μετά την εισβολή των ΗΠΑ, χρησιμοποίησαν ως προκάλυμμα της υπονομευτικής και ανατρεπτικής μυστικής τους δράσης, την Ερυθρά Ημισέληνο και διάφορες εταιρείες, κυρίως κατασκευαστικές.
Κύρια κέντρα δράσης της ΜΙΤ και της JITEM, ήταν κυρίως οι περιοχές Ζάχο, Μπεντιχάν, Ντοχούκ και Νατζέφ .

Από τον Ιούνιο του 2003, Αμερικανοί της CIA σε συνεργασία με Κούρδους ξεκίνησαν την εξάρθρωση των κατασκοπευτικών και ανατρεπτικών δικτύων της Τουρκίας στο Β. Ιράκ.
Αποκορύφωμα της κοινής δράσης Κούρδων και Αμερικανών, ήταν η σύλληψη στις 4 Ιουλίου 2003, 11 ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας, στην περιοχή της Σουλεϋμανιγιέ (Suleimaniya), οι οποίοι προετοίμαζαν την δολοφονία του στρατιωτικού ηγέτη του ΡΚΚ, Τζεμίλ Μπαγίκ (Cemil Bayik) και του Κούρδου εκλεγμένου διοικητή της πόλης Κιρκούκ (Kirkuk), Αμπντουλ Ραχμάν Μουσταφά (Abdul Rahman Mustafa).

Οι 11 Τούρκοι υπέστησαν διαπόμπευση και ταπεινωτική μεταχείριση από τους Αμερικανούς, οι οποίοι τους μετέφεραν στην Βαγδάτη, δεμένους πισθάγκωνα και με κουκούλες, μπροστά στα διεθνή τηλεοπτικά συνεργεία.
Χρειάστηκε η επικοινωνία του Τ. Ερντογκάν με τον G. Bush, για να απελευθερωθούν μετά από λίγες μέρες οι Τούρκοι πράκτορες.

Η υπόθεση αυτή γυρίστηκε κινηματογραφική ταινία στην Τουρκία, με τίτλο «Η
Κοιλάδα των Λύκων – Ιράκ» (“Valley of the Wolves Iraq”). Την πρώτη εβδομάδα προβολής της ταινίας, πωλήθηκαν πάνω από 2.5 εκατομμύρια εισιτήρια. Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Serdar Akar, είναι γνωστός για τις σχέσεις του με την Τουρκική ΜΙΤ.
Το θέμα της ταινίας πήρε μεγάλες διεθνείς διαστάσεις και προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις του Αμερικανικού Πενταγώνου.

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2003, μέλη της Τουρκομανικής TGD και άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας συνελήφθησαν και πάλι, κοντά στο Αρμπίλ και απελάθηκαν στην Τουρκία. Στις αρχές Οκτωβρίου του 2003, ακολούθησαν μαζικές συλλήψεις Τουρκομάνων των ITC και TGD, καθώς και Κούρδων συνεργατών της ΜΙΤ, σε μια τεράστια επιχείρηση αντικατασκοπίας, σε όλο το Β. Ιράκ.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ο Ιμάμης της συνοικίας Μιτζέμι (Mizemi) του Ζάχο, Mele Yeyas Ahmed, και ο Mele Idris Seyid Ali, ιμάμης του μεγάλου τζαμιού του Ζάχο. Αρκετοί μουλάδες συνελήφθησαν, ενώ στο Ντοχούκ συνελήφθησαν άλλοι 11 Τούρκοι Στρατιωτικοί και οι διοικητές τους, αξιωματικοί της ΜΙΤ, Emit Kucer και Kasim Xeri.
Στο Ζάχο και πάλι τις επόμενες ημέρες, μόλις 6 χιλιόμετρα από την πόλη, στις αποθήκες ενός γκαράζ με την επωνυμία Loji, κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες όπλων και εκρηκτικών, τα οποία προορίζονταν για τα μέλη των ITC και TGD, στις πόλεις Μοσούλη και Κιρκούκ (Mosul και Kirkuk). Στην ίδια περιοχή συνελήφθησαν όλα τα ηγετικά στελέχη μιας άλλης Τουρκομανικής οργάνωσης με την επωνυμία «Εθνικό Τουρκομανικό Μέτωπο».

Μέσα σε 6 μήνες, Αμερικανοί και Κούρδοι, εξάρθρωσαν σχεδόν όλα τα δίκτυα των Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στο Β. Ιράκ.

Κύριος στόχος της Τουρκίας, εκτός από την αναστολή δημιουργίας Κουρδικού κράτους, αποτελεί η συμμετοχή της στα κέρδη από τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου του Κιρκούκ και της Μοσούλης στο Β. Ιράκ.
Οι Τουρκομάνοι διαπραγματεύονται για λογαριασμό της Τουρκίας, ζητώντας το 25% από τα μελλοντικά κέρδη, ενώ αμφισβητούν το καθεστώς του Κιρκούκ το οποίο είναι υπό Κουρδικό έλεγχο.

Το καθεστώς του Κιρκούκ θα καθοριστεί από τα αποτελέσματα δημοψηφίσματος που θα γίνει εντός του 2009 και θεωρείται βέβαιο, ότι θα συμπεριληφθεί εντός της Κουρδικής διοίκησης του Β. Ιράκ. Οι Τούρκοι προσπαθούν να μεταφέρουν από τις αρχές του 2004, Τουρκομάνους προς το Κιρκούκ, για να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, τους οποίους όμως οι Κούρδοι προωθούν νοτιότερα, βάση σχεδίου, θέλοντας να δημιουργήσουν μια ζώνη, με Τουρκομάνους κατοίκους στα όρια Ιράκ και Β. Ιράκ – Κουρδιστάν. Δηλαδή να διαχωριστούν από τους Ιρακινούς Άραβες και να μεσολαβή μεταξύ τους, μια ζώνη από τα σύνορα της Συρίας μέχρι το Ιράν, αποτελούμενη από Τουρκομάνους. Τα 2.5 περίπου εκατομμύρια των Τουρκομάνων του Β. Ιράκ, έχουν γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης τόσο των Τούρκων, όσο και των Κούρδων και των ΗΠΑ.

ΤΟ «ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ» ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ
Ο Κουρδικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή, έχει αναδειχθεί σε ρυθμιστικό γεωστρατηγικό στοιχείο, ο οποίος και θα καθορίσει τα τεκταινόμενα και τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε όλη την περιφέρεια και την Μέση Ανατολή.
Τα 6 εκατομμύρια Κούρδων του Β. Ιράκ, ήδη λειτουργούν υπό συνθήκες ενός νέου κράτους. Το μόνο που απέμεινε είναι η ανακήρυξη του.

Οι παρενέργειες μιας τέτοιας προοπτικής τεράστιες, καθώς στην Ν/Α Τουρκία ζουν πάνω από 14 εκατομμύρια Κούρδοι, ενώ οι Κούρδοι της Συρίας, και του Ιράν ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια. Οι συγκεντρώσεις των Κουρδικών πληθυσμών σχηματοποιούνται μέσα σε γεωγραφική ενότητα. Η πληθυσμιακή ομοιογένεια των περιοχών τους, η συνέχεια τους, απο την Συρία – Β. Ιράκ – Τουρκία – Ιράν, δίνουν την μελλοντική προοπτική της δημιουργίας ενός μεγάλου Κουρδικού Κράτους, με συντριπτική ομοιογένεια (εθνική, φυλετική και θρησκευτική) και πληθυσμό άνω των 25 εκατομμυρίων, χωρίς να συμπεριληφθούν τα υπόλοιπα 7 εκατομμύρια Κούρδων, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στην Τουρκία.

Η περιοχή ολόκληρης της Ν/Α Τουρκίας, έχει γίνει στόχος των Ισραηλινών, από την δεκαετία του ’80. Δημιουργώντας μικτές Τουρκοϊσραηλινές εταιρίες, με Τουρκοεβραίους, οι Ισραηλινοί, σταθερά, έχουν επενδύσει στην περιοχή πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια, στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, βιομηχανίας, βιοτεχνολογίας, αγροτικής καλλιέργειας, βιομηχανική παραγωγή γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων κλπ., κυρίως όμως η σοβαρή δραστηριότητα επικεντρώνεται στον κατασκευαστικό τομέα. Σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» (Hürriyet, 22/10/2000) 14 μικτές τουρκοϊσραηλινές εταιρίες, δραστηριοποιούνται με συνολικό εργατικό δυναμικό, 4.500 ανθρώπους και οι επενδύσεις τους, φτάνουν το ύψος των 650 εκατομμυρίων δολαρίων.
Μια από τις μεγαλύτερες μεικτές εταιρίες, η «CLAL Grubu», μόνο το 1999 είχε 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια τζίρο, απασχολώντας 17 χιλιάδες άτομα προσωπικό. Οι μεγάλες Ισραηλινές εταιρίες με δράση στην Ν/Α Τουρκία είναι, η Baser Holding, Banana, Old Navy, May Company, Jones of NY, και άλλες.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2004, διέρρευσε στα Τουρκικά περιοδικά, NOKTA και AYDILIK, μυστική αναφορά του Ισραηλινού αξιωματούχου της MOSSAD, Αμπραχάμ Τιλμέν, όπου περιγράφεται η αγορά μιας τεράστιας έκτασης 450 χιλιάδων στρεμμάτων στην περιοχή Ούρφας (Urfa) στην Ν/Α Τουρκία, για λογαριασμό του Ισραήλ. Επίσης γίνεται αναφορά για την κατοχή 75,358 τετραγωνικών χιλιομέτρων στις περιοχές των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη και αναλόγου μεγέθους εκτάσεις στις επαρχίες, Αντιγιαμάν , Μπατμάν, Ντιγιαρμπακίρ, Γκαζιαντέπ, Κίλις, Μαρντίν, Σιϊρτ, και Σιρνάκ.

Την ίδια περίοδο το περιοδικό «Αϊντινλικ» (Aydinlik) επιβεβαιώνει την ανοικοδόμηση Ισραηλινού πολιτιστικού κέντρου, Συναγωγής και βοηθητικών χώρων, στην επαρχία της Ούρφα, σε έκταση 186 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Ισραηλινός πράκτορας, αναφέρει στην έκθεση του, μυστική συμφωνία του Τ. Ερντογκάν με τους Ισραηλινούς, για την εγκατάσταση του Ισραήλ στην περιοχή. Ο Δήμαρχος της Ούρφα, Αχμέτ Μπαχτσιβάν (Ahmet Bahcivan), από τον Μάρτιο του 2004, που ανέλαβε καθήκοντα, πουλάει συνεχώς τεράστιες δημόσιες εκτάσεις στους Ισραηλινούς. Σημειώνεται ότι είναι στενός φίλος του Τ. Ερντογκάν. Ο προηγούμενος Δήμαρχος της Ούρφα είχε καταγγείλει πολλές φορές δημόσια, τις δραστηριότητες Ισραηλινών αποστολών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) στην περιοχή, ότι υπονομεύουν την Τουρκική κυριαρχία.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GAP
Το θέμα ήρθε και στην Τουρκική Βουλή με πρωτοβουλίες του Βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος της περιοχής Ούρφα, Βεντάτ Μελίκ (Vedat Melik), και του ανεξάρτητου Βουλευτή του Μαρντίν, Μουχαρέμ Ντογάν (Muharrem Doğan).
Οι δυο Βουλευτές είναι πολύ αποκαλυπτικοί στις επερωτήσεις τους, καθώς κάνουν λόγο για το κολοσσιαίο πρόγραμμα ανάπτυξης της Ν/Α Τουρκίας, με την γνωστή ονομασία GAP , το οποίο παρουσιάζουν ως Ισραηλινής έμπνευσης, για τον έλεγχο των υδάτων των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη, και κατ’ επέκταση τον έλεγχο των υδάτων στην Μέση Ανατολή. Παράλληλα, παρουσιάζουν πλήθος στοιχεία στα οποία φαίνεται πως τεράστιες περιοχές της Ν/Α Τουρκίας βρίσκονται σε Ισραηλινά χέρια.

Στα μέσα Αυγούστου του 2004, ο αδελφός του Κούρδου Ηγέτη Α. Οτσαλάν, Οσμαν Οτσαλάν (Osman Öcalan), δήλωνε υπέρ της Αμερικανικής παρέμβασης στο Ιράκ. Λίγες μέρες αργότερα (10/09/2004) η Γερμανική εφημερίδα “Der Tagesspiegel” ανέφερε ότι ο Ο. Οτσαλάν, διατηρεί άριστες σχέσεις με τους Ισραηλινούς. Από την έναρξη του αγώνα των Κούρδων στην Ν/Α Τουρκία, ο Τουρκικός Στρατός, έχει ισοπεδώσει πάνω από 4.500 Κουρδικά χωρία και έχει εκτοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδους προς άλλες περιοχές. Τουλάχιστον τα μισά από τα ισοπεδωμένα αυτά χωρία, πωλήθηκαν με διαφόρους τρόπους στους Ισραηλινούς. Οι πληροφορίες αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας το 1994… μετά από 12 χρόνια θεωρείται βέβαιο, ότι πέρασαν υπό Ισραηλινή ιδιοκτησία, πολλά περισσότερα χωρία και εκτάσεις.

Από τον Αύγουστο του 2004, λειτουργεί στην Βαγδάτη το «Ισραηλινό Κέντρο Ερευνών Μέσης Ανατολής» με προσωπικό πάνω από 400 άτομα. Το κέντρο αυτό είναι το καλυμμένο μυστικό Αρχηγείο της Ισραηλινής MOSSAD, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Τουρκικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» (Yeni Şafak).

Από τις αρχές του 2005, οι Ισραηλινοί, μέσω πολυσχιδών και πολυειδών δραστηριοτήτων, κυρίως στο Β. Ιράκ, έχουν αγοράσει ολόκληρα τετράγωνα και τεράστιες εκτάσεις, στις Κουρδικές πόλεις Κιρκούκ, Μοσούλη, Αρμπίλ και Σουλεϊμανίγια. Αποκορύφωμα και επιβεβαίωση όλων των πληροφοριών, ήταν οι δηλώσεις στις 3 Ιουλίου του 2004, του ίδιου του Αριέλ Σαρόν (Ariel Sharon), ότι οι σχέσεις του Ισραήλ με τους Κούρδους ηγέτες, Τζελάλ Ταλαμπανί και Μασούντ Μπαρζανί, είναι άριστες και προωθούνται στρατηγικές συνεργασίες για το μέλλον.

Από της 22 Ιουνίου του 2004, οι Τουρκικές εφημερίδες, Μιλίετ , Χουριέτ, Σαμπάχ και Ράντικαλ, ξεκίνησαν μια άνευ προηγουμένου δημοσίευση στοιχείων, στα οποία καταδείκνυαν, ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τους Κούρδους στο Ιράκ και την Τουρκία, για να προωθήσει τα συμφέροντα του και παρουσιάζει τις Ισραηλινές διεισδύσεις, ως «Ισραηλινή εγκατάσταση» στις περιοχές.

Το Ισραήλ, από το 1999, μετέχει ενεργά στα προγράμματα γεωργικών εφαρμογών και υδροδότησης της GAP για την Ν/Α Τουρκία.

Τον Ιανουάριο του 2004, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, σε μυστική του έκθεση, έκανε λόγο για μεγάλες αλλαγές στο ζήτημα των ενεργειακών αγωγών, τονίζοντας ότι η επαναλειτουργία του αποκαλούμενου «Υπέρισραηλινού Αγωγού» (Trans Israel Pipeline – TIP) Κιρκούκ -Χάιφας, θα πλήξει καίρια τα Τουρκικά συμφέροντα. Την ίδια περίοδο επανειλημμένα σαμποτάζ έγιναν στον αγωγό Κιρκούκ – Γιουμουρταλίκ της Τουρκίας, ο οποίος ουσιαστικά κατέστη ανενεργός πλέον, γκρεμίζοντας τις προθέσεις των Τούρκων, για συμμετοχή τους στις δραστηριότητες και τα κέρδη των Ιρακινών πετρελαίων.

Ο Ισραηλινός αγωγός ΤΙΡ κατασκευάστηκε το 1968, με δυναμικότητα 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, και καταλήγει μέσω άλλων αγωγών στο Ισραηλινό λιμάνι του Εϊλάτ (Eilat), στην Ερυθρά Θάλασσα, και του Ασκαλόν (Askalon) στην Μεσόγειο. Ο αγωγός αυτός είχε σταματήσει να λειτουργεί, μετά την Ισλαμική επανάσταση στο Ιράν.

Στις 05/08/2006, ο Τ. Ερντογκάν εγκαινίασε το φράγμα Ιλίσου του Ποταμού Τίγρη, μόλις 45 χιλιόμετρα από την Συρία και ένα τεράστιο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, στα πλαίσια του φιλόδοξου προγράμματος, GAP, ύψους 1,9 δισεκατομμύρια δολαρίων, κάτι που προκάλεσε τις αντιδράσεις του Αραβικού Συνδέσμου, ο οποίος έκανε λόγο για μεγάλους μελλοντικούς κινδύνους για την Μέση Ανατολή, από το πρόγραμμα GAP, το οποίο ουσιαστικά θα ελέγχει την διαχείριση των υδάτων του Τίγρη και του Ευφράτη, των μοναδικών πηγών υδροδότησης ολόκληρης της περιοχής.

ΣΧΕΔΙΑ «ΝΕΟ ΙΣΡΑΗΛ» ΚΑΙ «ΓΙΑΧΟΥΝΤΙ ΟΥΡΦΑ»

Διπλωματικές εκτιμήσεις θεωρούν βέβαιο, ότι με την αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ από το Ιράκ, θα υπάρξει ταυτόχρονη ανακήρυξη ανεξάρτητου Κουρδικού Κράτους στο Β. Ιράκ.

Υποθέσεις εργασίας, διεθνών Ινστιτούτων και μελέτες τους, φέρουν την δημιουργία ενός ανεξάρτητου Μεγάλου Κουρδικού Κράτους, το οποίο θα ελέγχει τα ύδατα της Μέσης Ανατολής, δηλαδή τον Τίγρη και τον Ευφράτη και θα αντικαταστήσει τον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.

Η προοπτική αυτή ανησυχεί σοβαρά, κυρίως το Στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας, μεγάλο μέρος, του οποίο όμως, ελέγχεται από τους Ισραηλινούς.


Ένας μελλοντικός διαμελισμός της Τουρκίας, υπέρ ενός Κουρδικού Κράτους υπό την απόλυτη επιρροή των ΗΠΑ και του Ισραήλ, θα έδινε τον πλήρη έλεγχο των υδάτων (αλλά και των πετρελαίων του Ιράκ) της Μέσης Ανατολής, με σοβαρές επιπτώσεις, για τον γεωπολιτικό χάρτη ολόκληρης της περιοχής και της Κεντρικής Ασίας.Μένει να δούμε να επαληθεύονται οι πληροφορίες του τέως Δημάρχου της Ούρφα, ο οποίος δήλωσε απερχόμενος, τον Μάρτιο του 2004, ότι η πρωτεύουσα της περιοχής Ούρφα, η πόλη «Σανλιούρφα» (Sanliurfa) θα μετονομαστεί μέχρι το 2010 σε «Γιαχουντί Ούρφα» (Yahudi Urfa) δηλαδή Ιουδαϊκή Ούρφα, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον της περιοχής.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

F-15 Silent Eagle για την Ν.Κορέα


Μετά το Ισραήλ, η Boeing επιδιώκει την απόκτηση άδειας εξαγωγής της Stealth έκδοσης του F-15E, «Silent Eagle» και σε μια σειρά άλλους πελάτες, ένας από τους οποίους είναι η Νότια Κορέα ενώ και η Σιγκαπούρη αναφέρεται στον σχετικό κατάλογο.

Να υπενθυμίσουμε, ότι το F-15SE, που παρουσιάστηκε επίσημα τον Μάρτιο του 2009, με εσωτερικές αποθήκες οπλισμού στις τροποποιημένες σύμμορφες «δεξαμενές», κεκλιμένα προς τα έξω κάθετα σταθερά πτερύγια και fly-by-wire, φέρεται από την Boeing σαν όπλο «first-day-of-war». Αεροσκάφος δηλαδή που θα μπορέσει να διεισδύσει στην εχθρική αεράμυνα και να καταστρέψει την εχθρική αεροπορία με την έναρξη των επιχειρήσεων. Έτσι αποκτώντας αεροπορική υπεροχή, θα επιτρέψει στη συνέχεια ανεμπόδιστες επιχειρήσεις «συμβατικών» (μη Stealth) μαχητικών.

Η Boeing βέβαια, στο συγκεκριμένο θέμα, έχει υπαναχωρήσει σε παλαιότερες απόψεις της, ότι δηλαδή το F-15SE είχε συγκρίσιμο μετωπικό ίχνος σε ραντάρ με αυτό του F-35 και περιορίζεται πλέον να υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο ίχνος του Silent Eagle είναι συγκρίσιμο με μαχητικά «πέμπτης γενιάς».

Η αλλαγή αυτή στάσης της Boeing έγινε μετά από εντονότατη κριτική τόσο της Lochkeed Martin όσο και των υπευθύντων της USAF για το πρόγραμμα JSF, κατηγορώντας την Boeing ότι εκμεταλλευεται το γεγονός ότι δεν έχουν αποδεσμευτεί στοιχεία για τις Stealth δυνατότητες του F-35.

Η Boeing σχεδιάζει τρεις πτήσεις δοκιμών του F-15SE στο τρίτο τρίμηνο του 2010, συμπεριλαμβανομένης και μιας βολής πυραύλου από τις νέες αποθήκες οπλισμού.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Ελλάδα «ενεργειακός όμηρος» της Τουρκίας



του Γιώργου Δελαστίκ

Σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις για τη σχετική ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας μας, με ενδεχόμενο επώδυνων συνεπειών και στην ελληνική εξωτερική πολιτική, έχει η απόφαση του φιλοαμερικανού πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ να τινάξει στον αέρα τον περιβόητο πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Ανακοινώνοντας την απόφασή του να αποσύρει τη Σόφια από τον αγωγό αυτό, ο Μπορίσοφ κατέστησε αδύνατη την κατασκευή του κι έτσι μετέτρεψε την Αθήνα σε «παράπλευρη απώλεια» του ενεργειακού πολέμου που ο Βούλγαρος πρωθυπουργός κήρυξε εναντίον της Μόσχας για να ικανοποιήσει τα σχέδια της Ουάσιγκτον.

Το κακό για την Ελλάδα δεν σταματά εκεί. Ένα 24ωρο αργότερα, ο Βούλγαρος υφυπουργός Εξωτερικών Μαρίν Ράικοφ προχώρησε σε δηλώσεις που θίγουν τα «άγια των αγίων» της ρωσικής ενεργειακής πολιτικής αναφορικά με σχέδια που συμπεριλαμβάνουν και τη Βουλγαρία: για τη Σόφια έχει προτεραιότητα η κατασκευή του αγωγού Nabucco, ο οποίος θα μεταφέρει στην Ευρώπη φυσικό αέριο αμερικανικών συμφερόντων από την Κασπία μέσω Τουρκίας, σε σχέση με το ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου South Stream.
Στρατηγική ρήξη Σόφιας – Μόσχας

Ο αγωγός South Stream όμως έχει στρατηγική σημασία για το Κρεμλίνο. Αποσκοπεί στο να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από το λιμάνι του Νοβοροσίσκ, το οποίο βρίσκεται στην ανατολική ακτή του Εύξεινου Πόντου, με υποθαλάσσιο αγωγό στο βουλγαρικό λιμάνι της Βάρνας. Από εκεί θα έφευγαν δύο κλάδοι προς τη Δυτική Ευρώπη. Ο πρώτος θα κατευθυνόταν προς την Ουγγαρία και την Αυστρία μέσω Σερβίας. Ο δεύτερος θα έμπαινε από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα, θα διέσχιζε όλη τη Μακεδονία και θα κατέληγε στη Θεσπρωτία και, μέσω ενός νέου υποθαλάσσιου αγωγού, το ρωσικό φυσικό αέριο θα κατέληγε στη νότια Ιταλία.

Οι Αμερικανοί έχουν κινήσει γη και ουρανό για να ματαιώσουν τον αγωγό South Stream, ο οποίος έχει την υποστήριξη της Γερμανίας και όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών – πλην της Βρετανίας, εννοείται.

Ο κλάδος που αφορά και την Ελλάδα έχει προκύψει από συμφωνία της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom με την υπό κρατικό έλεγχο ιταλική ΕΝΙ, ενώ αυτές τις ημέρες υπογράφονται και οι συμφωνίες συμμετοχής στον South Stream και της γαλλικής Electricité de France, της γαλλικής «ΔΕΗ».

Το σαμποτάρισμα εκ μέρους του Βούλγαρου Μπορίσοφ ενός τέτοιου έργου, καθώς έρχεται να προστεθεί στη ματαίωση εκ μέρους του της κατασκευής σε συνεργασία με τη Ρωσία ενός νέου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Μπέλενε της Βουλγαρίας, σηματοδοτεί στρατηγική ρήξη των σχέσεων της Σόφιας με τη Μόσχα στον ενεργειακό τομέα.
Εκτός South Stream η Αθήνα;

Είναι ίσως πολύ νωρίς για να διαμορφώσει κανείς οριστική άποψη περί του αν ο Μπορίσοφ θα κατορθώσει να προωθήσει μέχρι τέλους τα αμερικανικά σχέδια υπονόμευσης του αγωγού South Stream ή αν θα υποκύψει στις συνδυασμένες πιέσεις που θα του ασκήσουν το Βερολίνο, η Ρώμη και το Παρίσι, με όπλο εκβιασμού τους πόρους που παίρνει η Βουλγαρία από την ΕΕ. Αυτό όμως ενδέχεται να μην έχει πλέον τόση σημασία για τη ρωσική κυβέρνηση.

Το Κρεμλίνο δεν έχει πια εμπιστοσύνη στη Βουλγαρία του Μπορίσοφ και οδηγείται ήδη σε καθολική επανεξέταση των σχεδίων του να μετατρέψει τη γειτονική μας χώρα σε κομβικό σημείο αγωγών που μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη.

Η επιλογή αυτή της Μόσχας είχε βασιστεί αφενός στο γεγονός ότι το 100% του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Βουλγαρία είναι ρωσικής προέλευσης και, αφετέρου, στις ιστορικά στενές σχέσεις Βούλγαρων και Ρώσων. Αποδείχτηκε στην πράξη όμως ότι τίποτα από αυτά δεν είναι ικανό να αναχαιτίσει τον Μπορίσοφ.

Έτσι, τρεις μόλις ημέρες μετά τη βουλγαρική αποχώρηση από το ματαιωθέντα πια πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ έσπευσε στο Βουκουρέστι. Εκεί συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας της Ρουμανίας Αντριάν Βιντιάνου. Επισήμως, δεν ανακοινώθηκε κάτι εντυπωσιακό, αλλά η συνήθως άριστα ενημερωμένη στα θέματα αυτά ρωσική οικονομική εφημερίδα Κομερσάντ έγραψε, σαφέστατα κατόπιν σκόπιμης διοχέτευσης της είδησης, ότι η Μόσχα συζητά με τη ρουμανική κυβέρνηση τη μεταφορά στη Ρουμανία πλέον –και όχι στη Βουλγαρία– του σταθμού υποδοχής του υποθαλάσσιου αγωγού του South Stream, στο ρουμανικό λιμάνι της Κονστάντζας αντί για το βουλγαρικό της Βάρνας. Αν όντως συντελεστεί μια τέτοια αλλαγή, είναι απολύτως βέβαιο ότι η Ελλάδα θα μείνει εκτός οποιουδήποτε ανασχεδιασμού του South Stream που να έχει πραγματικό νόημα για την ελληνική ενεργειακή πολιτική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για κορυφαία θέματα και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας.
Στο έλεος της Άγκυρας

Το πρόβλημα έπειτα απ’ αυτές τις εξελίξεις δεν έγκειται στο ότι γίνονται καπνός τα όνειρα ή καλύτερα οι αυταπάτες περί μετατροπής της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο». Αυτό είναι το λιγότερο. Το σημαντικό είναι ότι το ναυάγιο της ενεργειακής συνεργασίας της Ελλάδας με τη Ρωσία, τόσο στον τομέα του πετρελαίου όσο και σε εκείνον του φυσικού αερίου, εκθέτει την Ελλάδα σε έναν τρομερό κίνδυνο: να καταστεί «ενεργειακός όμηρος» της Τουρκίας! Να προμηθεύεται, δηλαδή, η χώρα μας φυσικό αέριο, ίσως ακόμη και πετρέλαιο, αμερικανικών συμφερόντων που θα έρχεται στην Ελλάδα μέσω αγωγών που διέρχονται από το τουρκικό έδαφος. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση ενεργειακής ή, ακόμη χειρότερα, ελληνοτουρκικής κρίσης, η Ελλάδα θα βρίσκεται στο έλεος της Άγκυρας ως προς το αν θα μας χορηγεί το συμφωνημένο φυσικό αέριο ή αν θα μας στραγγαλίζει ενεργειακά!

Εφιαλτικό φαντάζει το ενδεχόμενο μιας ελληνοτουρκικής κρίσης όπου η Τουρκία θα κλείνει τις βάνες των αγωγών προς την Ελλάδα και μια κυβέρνηση στην Αθήνα θα απευθύνεται προς τον ελληνικό λαό και θα δηλώνει ότι αποτελεί «μονόδρομο» η υποταγή στους όρους της Άγκυρας, αλλιώς θα παραλύσει η χώρα μας! Αυτό προσπαθούσε να αποφύγει η κυβέρνηση Καραμανλή προωθώντας την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία παρά τις ισχυρότατες αντιδράσεις των Αμερικανών.
Φιλοτουρκικό λόμπι

Το σενάριο ενεργειακής ομηρείας της χώρας μας από την Τουρκία μπορεί να φαίνεται εγκληματικό πολιτικό λάθος στα μάτια της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων και πραγματικά έτσι είναι. Υπάρχουν όμως και πολιτικοί κύκλοι της χώρας μας που είναι τόσο φιλοαμερικανικοί, ώστε τάσσονται συνειδητά υπέρ της γραμμής των ΗΠΑ για υπονόμευση της ενεργειακής συνεργασίας της Ελλάδας με τη Ρωσία και προμήθειας του αναγκαίου φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, αδιαφορώντας για τις πολιτικές συνέπειες αυτής της επιλογής.

Ο τελευταίος υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης Καραμανλή για παράδειγμα, ο αφοσιωμένος στην Ντόρα Μπακογιάννη και ακραίος νεοφιλελεύθερος Κωστής Χατζηδάκης, που και σήμερα κατέχει εξέχουσα θέση στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, είχε δηλώσει επισήμως ότι στόχος του ήταν να παίρνει η Ελλάδα τουλάχιστον το 40% του φυσικού αερίου που χρειάζεται μέσω Τουρκίας!

Θύελλα αντιδράσεων είχε προκαλέσει και η προεκλογική δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου στην Αλεξανδρούπολη ότι μετά την εκλογή του θα διέτασσε τη σύνταξη νέας περιβαλλοντικής μελέτης για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, πράγμα που βεβαίως είχε σωστά ερμηνευθεί ως τέχνασμα με στόχο τη ματαίωση της κατασκευής του πετρελαιαγωγού αυτού. Ούτως ή άλλως φρόντισε γι’ αυτό ο… εξτρεμιστής οικολόγος Μπορίσοφ και απάλλαξε τον Γιώργο Παπανδρέου από τον μπελά.

Πάντως, μετά το διαγραφόμενο βίαιο τέλος των ελπίδων ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία, αυτό που προέχει είναι να αποτραπεί ο κίνδυνος η κυβέρνηση Παπανδρέου να υπαγάγει την Ελλάδα σε καθεστώς ενεργειακής υποτέλειας προς την Τουρκία, με οποιοδήποτε πρόσχημα. Ακόμη, δηλαδή, κι αν η Μόσχα μεταβάλει την πορεία των αγωγών της έτσι ώστε να περνούν μέσα από τουρκικό έδαφος, κάτι που δεν είναι καθόλου απίθανο πλέον.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Ολοκλήρωση της πρώτης φάσης δοκιμών του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ



Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές της πρώτης φάσης του υποβρυχίου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ στα ανοιχτά της Νορβηγίας.

Το υποβρύχιο ήδη βρίσκεται στο Κίελο της Γερμανίας, στα ναυπηγεία της HDW. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις δοκιμές δεν υπήρξαν μείζονες παρατηρήσεις και η όλη διαδικασία εξελίχθηκε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Όπως αναφέρει το «www.defence-point.gr» τις δοκιμές παρακολούθησαν τρεις αξιωματικοί του Πολεμικού ναυτικού, δύο επιβαίνοντες στο υποβρύχιο και ένας επί του πλοίου ασφαλείας.

Μοναδική σημαντική εκκρεμότητα που απομένει είναι η δοκιμή κλίσης σε ανάδυση, καθώς οι καιρικές συνθήκες και κατά τον πλου της επιστροφής ήταν ιδανικές. Υπενθυμίζεται, ότι η υψηλή κλίση που παρουσίαζε το υποβρύχιο σε ανάδυση, εμφανιζόταν υπό συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες και προφανώς η διαπίστωση της εξάλειψης του προβλήματος απαιτεί τις αντίστοιχες.

Στο Κίελο, πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της πρώτης φάσης των δοκιμών και τον προγραμματισμό των δοκιμών της επόμενης φάσης.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας η οποία γίνεται παρουσία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Αμυντικής Τεχνολογίας και Προμηθειών (BWB) της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία και θα πιστοποιήσει τα αποτελέσματά της, εκτιμάται ότι θα άρει το σύνολο των εμποδίων για την απρόσκοπτη παραλαβή του υποβρυχίου από το Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα της σύσκεψης της 18ης Μαρτίου 2010 που καθόρισε το πλαίσιο εξαγοράς της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών ναυπηγείων Α.Ε. από τον όμιλο Abu Dhabi Mar (ADM), σε ανάλογες δοκιμές θα υποβληθούν και τα υπόλοιπα τρία υποβρύχια του τύπου που ναυπηγήθηκαν στα ΕΝΑΕ, ώστε να διαπιστωθεί η συμμόρφωσή τους με τις προβλέψεις της σύμβασης.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki