Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Εσπευσμένα φεύγουν οι Αμερικανοί απ το Ιράκ φοβούμενοι τα χειρότερα.


Αποχωρούν οι Αμερικανικές δυνάμεις από το Ιράκ, σύμφωνα με τον Ομπάμα, μέχρι τέλος του μήνα. Αληθεύει; Αν ναι πώς και έτσι; Από όλα τα φαινόμενα τίποτα δεν τελεσφόρησε, εκτός βέβαια από την καταλήστευση του πετρελαίου της χώρας. Ενδεικτικά:

Η Ιρακινή αντίσταση καλά κρατεί: Έξι - 6 - νεκροί και πέντε - 5 - τραυματίες του δωσιλογικού Ιρακινού στρατού σε βομβιστικές ενέργειες στην Ντιάλα και την Βαγδάτη (για εκείνους που έλεγαν πως η βία έπαψε στην πρωτεύουσα της χώρας).

Το Σάββατο είχαν και τον πρώτο νεκρό Αμερικανό στρατιώτη τον Αύγουστο (επαρχία Babel) , επί συνόλου 44 μέσα στο 2010 και 4.414 από το 2003

Λεπτομέρειες δεν δόθηκαν (αν ήταν ατύχημα θα το είχαν τονίσει από την πρώτη στιγμή).

Επίσης ο ταξίαρχος του αμερικανικού στρατού Patrick Higgins, σε συνέντευξή του στις 10 Αυγούστου, δήλωσε πως "η Al Qaeda παραμένει πάντα ακατάλυτη αν και έχει εξασθενήσει....

Στην ίδια συνέντευξη ανέφερε πως "παρά τις δηλώσεις για καλυτέρευση στο Ιράκ η βία κλιμακώθηκε σταθερά εδώ και αρκετούς μήνες και ο φόρος αίματος κατά τον Ιούλιο ήταν ο μεγαλύτερος εδώ και πάνω από 2 έτη, ενώ αξιωματούχοι του στρατού προβλέπουν περαιτέρω αύξηση της βίας κατά τις επόμενες εβδομάδες".

Μήπως λοιπόν η αιτία της αποχώρησης των Αμερικανών είναι ότι φοβούνται κάποια ανεξέλεγκτη εξέγερση;



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Νέα τραπεζική φούσκα έρχεται στις ΗΠΑ από τα φοιτητικά δάνεια


Ενώ η αμερικανική οικονομία κάνει αβέβαια βήματα προς την ανάπτυξη και την επανόρθωση των επιπτώσεων της ύφεσης, τα χρέη από τα φοιτητικά δάνεια εξελίσσονται σε νέα πηγή ανησυχίας για τους οικονομολόγους.

Τον περασμένο Ιούνιο το ύψος του χρέους από τα φοιτητικά δάνεια ξεπέρασε για πρώτη φορά αυτό από τις πιστωτικές κάρτες και ανέρχεται πλέον στα 829,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επενδυτές σημειώνουν στη Wall Street Journal ότι το χρέος από τα δάνεια –στη πλειονότητά του είναι από ομοσπονδιακούς πόρους– αυξάνεται αργά αλλά σταθερά και απειλεί να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Μέρος του προβλήματος τροφοδοτούν τα πολύ υψηλά δίδακτρα που φτάνουν μέχρι και 50.000 δολάρια το χρόνο, χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα για τα (πανάκριβα) βιβλία, τη στέγαση, τα προσωπικά έξοδα του φοιτητή.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι οι καταναλωτές θα επιλέξουν την αποπληρωμή πρώτα του χρέους προς τις πιστωτικές κάρτες πριν το χρέος από τα εκπαιδευτικά δάνεια ενώ σε μία προσπάθεια να περιορίσουν το χρέος θα καταφύγουν και στο δανεισμό. Πολλές τράπεζες μάλιστα χορηγούσαν σχεδόν ανεξέλεγκτα δάνεια σε ήδη υπερχρεωμένους φοιτητές ή απόφοιτους.

Έτσι, μετά την αποφοίτησή τους σε ένα επισφαλές εργασιακό περιβάλλον οι νέοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα διογκούμενο, δυσβάσταχτο χρέος, αν υπολογιστούν τα χρεολύσια.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

(ΑΝΑΝΕΩΣΗ)Ρωσία: Παγίωση ελέγχου του Καυκάσου και δυτική απάθεια..- Ανησυχεί η Γαλλία



Πρίν από λίγη ώρα δηλώσεις δυσαρέσκειας έκανε το Γαλλικό ΥΠΕΞ

Συγκεκριμένα ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η ανάπτυξη αντιπυραυλικών συστημάτων S-300 υπονομεύει την σταθερότητα στην περιοχή, δεν βοηθάει στην αποκλιμάκωση και εξέφρασε την έντονη ανησυχία της Γαλλικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στην περιοχή.







Η Ρωσία, αποφάσισε να κάνει ένα δώρο… στον εαυτό της την ημέρα της δεύτερης επετείου από τον πόλεμο του θέρους του 2008 με τη Γεωργία…

Όπως έγινε γνωστό, η Μόσχα προχώρησε στην τοποθέτηση μιας πυροβολαρχίας του πασίγνωστου και κατά γενική ομολογία αποτελεσματικού αντιαεροπορικού – αντιβαλλιστικού συστήματος S-300 στον θύλακα της Αμπχαζίας, στη Γεωργία, που κατά τα πρότυπα του Κοσσυφοπεδίου ανακήρυξε την ανεξαρτητοποίησή του…

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στρατιωτικών παρατηρητών πρόκειται για την εκδοχή του συστήματος S-300PM (SA-10B κατά ΝΑΤΟ) εξοπλισμένο με πυραύλους 48N6 εμβέλειας έως 150 χιλιομέτρων. Παράλληλα, οι Ρώσοι φέρονται να έχουν εγκαταστήσει και το αντιαεροπορικό σύστημα βραχέως βεληνεκούς 2S6 Tunguska (SA-19 «Grison» κατά ΝΑΤΟ) που φέρεται επί οχήματος το οποίο διαθέτει επιπρόσθετα πυροβόλο των 30 χιλιοστών.




Πρόκειται για ένα ακόμη επίπεδο αντιαεροπορικής προστασίας, καθιστώντας την συνολική αντιαεροπορική «ομπρέλα» ασφαλείας στην Αμπχαζία ιδιαιτέρως αξιόλογη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες ανακοινώσεις, οι Ρώσοι τοποθέτησαν μη κατονομαζόμενα αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα και στη Νότια Οσετία, που έπραξε ακριβώς τα ίδια με την Αμπχαζία…

Η επίσημη αιτιολογία είναι η προστασία των εν λόγω περιοχών από οποιαδήποτε αεροπορική απειλή που θα μπορούσε να προκύψει. Ωστόσο, εάν κανείς αναλογιστεί το βεληνεκές του συστήματος που μπορεί να καλύψει το σύνορο της ακτογραμμής της Γεωργίας, «φράζοντας» ψυχολογικά την ελεύθερη επικοινωνία της χώρας με τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και την παρουσία του σε άλλο σημείο των συνόρων της Γεωργίας, στη ρωσική βάση στην Αρμενία, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η κίνηση συνδέεται με την ευρύτερη ρωσική στρατηγική παγίωσης του ελέγχου της περιοχής του Καυκάσου.

Το ενδιαφέρον είναι ότι αφενός οι διαμαρτυρίες από την πλευρά της Δύσης, κυρίως εκ μέρους των ΗΠΑ που κάποτε λειτούργησαν ως «σπόνσορας» μιας εκ των «πολύχρωμων επαναστάσεων» στην περιοχή που κάποτε αποτελούσε τμήμα της σοβιετικής επικράτειας, ήταν σχεδόν ανύπαρκτες και αφετέρου ότι ο Σαακασβίλι στη Γεωργία αντιλαμβάνεται ότι ουδείς είναι πλέον διατεθειμένος να του πουλήσει σοβαρά οπλικά συστήματα με τα οποία θα μπορούσε να αντισταθεί στη ρωσική ισχύ.

Είναι φανερό ότι Ρωσία και ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει ότι το «εγγύς εξωτερικό» θα συνεχίσει να αποτελεί πεδίο προνομιακής επιρροής της Μόσχας. Τα ανταλλάγματα τα διακρίνει κανείς στην αλλαγή της ρωσικής στάσης σε πολλά μέτωπα, κυρίως στο Αφγανιστάν, αλλά και στο Ιράκ και το Ιράν, ενώ γενικότερα η «θερμοκρασία» της πάλαι ποτέ τεταμένης διμερούς σχέσης έχει πέσει σε πολύ φυσιολογικά επίπεδα…

πηγή:defencepoint

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

ΗΠΑ:"ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ"



H Ουάσιγκτον δεν εκπλήσσεται από το γεγονός ότι η Ρωσία ανέπτυξε τα αντιπυραυλικά συστήματα αεράμυνας, S-300, στην Αμπχαζία, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

"Πιστεύω ότι είναι η κατανοητή η εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Αμπχαζία, από μέρους της Ρωσίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Philip Crowley.

"Η Αμπχαζία διέθετε, δικά της συστήματα, τα δύο τελευταία χρόνια. Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε το κατά πόσον η Ρωσία είχε προσθεσεί τα συστήματα αυτά, ή όχι. Ουσιαστικά μιλάμε για μια νέα ανάπτυξη. Το σύστημα αυτό έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και αρκετό καιρό", πρόσθεσε.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Σε αριθμό - ρεκόρ οι παραιτήσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις




Σε αριθμό ρεκόρ έχουν φτάσει το 2010 οι παραιτήσεις αξιωματικών και υπαξιωματικών στις Ενοπλες Δυνάμεις: οι αιτήσεις αποστρατείας ήταν μέχρι χθες 2.403 και στους τρεις κλάδους- υπερδιπλάσιες από πέρυσι (1.042) και αισθητά περισσότερες από αυτές του 2008 (2.272) όταν και τότε ανακινήθηκε, χωρίς όμως να προχωρήσει, θέμα αλλαγής του συνταξιοδοτικού των ενστόλων.


Ωστόσο ο ρυθμός υποβολής παραιτήσεων μειώθηκε, μετά το ξεκαθάρισμα του τοπίου με την ψήφιση του σχετικού νόμου ο οποίος διασφαλίζει όσους έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα εντός του 2010 και προβλέπει ήπιες μεταβατικές διατάξεις μέχρι και το 2014. Παράλληλα αρκετοί αξιωματικοί εκμεταλλεύονται τις τελευταίες ημέρες με αυξανόμενη τάση πρόσφατη υπουργική απόφαση, που δίνει το δικαίωμα να ανακαλέσουν εντός μηνός τις παραιτήσεις τους όσοι άλλαξαν άποψη.

Μέχρι χθες, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, οι ανακλήσεις ήταν 81 στον Στρατό Ξηράς, 38 στο Πολεμικό Ναυτικό και 5 στην Πολεμική Αεροπορία (στην τελευταία δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα το σχετικό έγγραφο που προβλέπει προθεσμία μέχρι τις 25 Αυγούστου).



Σχετικά με τις επιπτώσεις του μεγάλου αριθμού παραιτήσεων, φέτος οι εκτιμήσεις είναι διιστάμενες στην ηγεσία. Σύμφωνα με τη μία πλευρά, η υποχώρηση στελεχικού δυναμικού- το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει εμπειρία- δημιουργεί ξαφνικά κενά με επιχειρησιακές ή λειτουργικές επιπτώσεις, όπως π.χ. οι πιλότοι στην Αεροπορία ή οι οικονομικοί αξιωματικοί στο Ναυτικό.

Αλλοι πάντως υποστηρίζουν ότι η πλειονότητα όσων παραιτούνται είναι ήδη στη λογική της εξόδου από καιρό, έχουν κουραστεί ή έχουν κάνει σχέδια για άλλους επαγγελματικούς δρόμους. Ανεξαρτήτως αυτών, πάντως, οι παραιτήσεις προκάλεσαν πρόσθετες μεταθέσεις αυξάνοντας τις σχετικές δαπάνες. Αύξηση υπήρξε και στα κονδύλια των «εφ΄ άπαξ».

Στο υπουργείο Αμυνας υπάρχει η εκτίμηση ότι η δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου περί ιεραρχίας και προαγωγών, πριν από λίγες ημέρες, «ενίσχυσε το κλίμα ασφάλειας» στους αξιωματικούς και θα ανακόψει περαιτέρω τις παραιτήσεις.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Πρώτη επίσκεψη ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ελλάδα-Επικείμενες συμφωνίες σε αμυντικά θέματα


Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα (την πρώτη ισραηλινού πρωθυπουργού στη χώρα μας) πραγματοποιεί την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Βενιαμίν Νετανιάχου . Πρόκειται για την ταχεία ανταπόδοση της επίσκεψης που πραγματοποίησε προ τριών εβδομάδων ο κ. Γ. Παπανδρέου στο Τελ Αβίβ.

Η σύσφιγξη των ελληνοϊσραηλινών διπλωματικών σχέσεων συμπίπτει με μια περίοδο έντονης κινητικότητας αλλά και έντασης στη Μέση Ανατολή, αλλά και ιδιαίτερης έντασης στις ισραηλινοτουρκικές σχέσεις, με αποκορύφωμα το επεισόδιο, τον περασμένο Ιούνιο, με την επίθεση που δέχθηκε το υπό τουρκική σημαία πλοίο «Μαρμαρά», στο οποίο επέβαιναν και Ελληνες που συμμετείχαν στην ανθρωπιστική αποστολή προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Παρατηρητές προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών και σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις η εξέλιξη δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μονοδιάστατα ως απόρροια της έντασης στις ισραηλινοτουρκικές σχέσεις, αλλά και ως προσπάθεια γενικότερης εκτόνωσης.

Είναι πάντως γνωστό ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει υπάρξει στενότερη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ισραήλ στον στρατιωτικό τομέα, με τη διεξαγωγή κοινών αεροναυτικών ασκήσεων.

Η τελευταία προγραμματισμένη κοινή άσκηση πάντως ματαιώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, έπειτα από το επεισόδιο με το πλοίο «Μαρμαρά».



Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, ένα μήνα μετά την αντίστοιχη επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στo Tελ Αβίβ. “Το ταξίδι δείχνει τη νέα δυναμική στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας”, δηλώνει διπλωματική πηγή στην εφημερίδα.

Το Γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει τις πλήροφορίες που θέλουν απώτερο στόχο της επίσκεψης να είναι η επίτευξη διμερούς συμφωνίας για χρήση του ελληνικού Εθνικού Εναέριου Χώρου από τα μαχητικά αεροσκάφη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF).

Σημειώνεται ότι το Τελ Αβιβ βρίσκεται σε αναζήτηση χώρων εκπαίδευσης στα Βαλκάνια μετά τον αποκλεισμό του τουρκικού εναέριου χώρου για τα ισραηλινά μαχητικά.




Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Παραδίδεται η Μαροκινή FREMM



Σημαντική εξέλιξη που ενισχύει την αμυντική ικανότητα της χώρας συνιστά η πρόοδος στο πρόγραμμα ενίσχυσης της θαλάσσια ισχύος του Μαρόκο.

Τον προηγούμενο μήνα δόθηκε το πράσινο φώς για την καθέλκυση της νέας φρεγάτας πολλαπλού ρόλου FREMM για λογαριασμό του βασιλικού Ναυτικού του Μαρόκο.

Το σκάφος ναυπηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Damen Schelde Naval Shipbuilding και είναι πλέον έτοιμο να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο τοποθέτησης των συστημάτων του στο ναυπηγείο του Vlissingen-City.

Υπενθυμίζεται πως για την ώρα το Ραμπάτ για την ώρα διαθέτει δύο φρεγάτες κλάσης Floreal ενώ εκτός από την μία FREMM έχει παραγγείλει και μία φρεγάτα κλάσης SIGMA, η οποία είναι μία ελαφριά έκδοσης της κλάσης 10513.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki