Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

"Εγκεφαλικό" έπαθαν οι Τούρκοι από την αύξηση του κόστους των F-35: Από $10,7 δισ. στα $14,7 δισ


Σύμφωνα με ανάρτηση του defencenet σοβαρό ζήτημα προέκυψε αναφορικά με το αναθεωρημένο κόστος απόκτησης των τουρκικών F-35, αφού για την απόκτηση των 100 μαχητικών που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να αγοράσουν οι Τούρκοι απαιτούνται τελικά 14,7 δις δολάρια, όπως ενημέρωσε η Lockheed Martin την τουρκική κυβέρνηση αντί των 10,7 δις δολαρίων που ήταν η αρχική εκτίμηση. Στο κόστος αυτό δεν περιλαμβάνεται φυσικά το κόστος των όπλων και πιθανότατα και του συστήματος αυτοπροστασίας.

Με την ημερομηνία για την λήψη της απόφασης για την αγορά των αεροσκαφών από την τουρκική κυβέρνηση να πλησιάζει (τέλη του έτους πρέπει να δεσμευθεί για τον τελικό αριθμό αεροσκαφών) το ζήτημα που έχει ανακύψει είναι κάτι παραπάνω από σοβαρό.

Το κόστος είναι αυξημένο κατά 37,4 % και για την απόκτηση 100 F-35 θα χρειαστεί να δαπανηθούν 14,70 δισ. δολάρια! Υπό αυτές τις συνθήκες η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης του προγράμματος σε βάθος 10-12 ετών ή την μείωση του αριθμού των υπό προμήθεια αεροσκαφών.

Οι αρχικές εκτιμήσεις (και στην Ελλάδα τα ίδια έλεγαν) της L.M. μιλούσαν για κόστος "Μέχρι τα 80 εκατ. δολάρια η μονάδα" χωρίς τα όπλα.

Με τις συνεχόμενες προτάσεις του Ερντογάν και των μελών της κυβέρνησης του, για την μείωση των αμυντικών δαπανών της Τουρκίας και της Ελλάδος, η επερχόμενη απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει ή όχι στην αγορά 100 νέων μαχητικών αεροσκαφών συνολικόυ κόστους σχεδόν 15 δισ. δολαρίων παρά την επιβάρυνση ύψους 4 δισ. δολαρίων, αποτελεί σημείο καμπής για την εξακρίβωση των αληθινών προθέσεων της τουρκικής κυβέρνησης και της ειλικρίνειας των λόγων του Τούρκου πρωθυπουργού.



Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

RUSSIA TO DEPLOY ISKANDER MISSILES IN ALL MILITARY DISTRICTS


The Russian military plans to deploy Iskander-M tactical missiles in all four of its future military districts, the chief of Russia's Armed Forces General Staff said on Thursday.

In line with Russia's ongoing military reform, the number of military districts will be cut from six to four by December 1, 2010. In the future, the military districts will be replaced by unified strategic commands.

"We will have brigades equipped with Iskander missiles in every military district," Gen. Nikolai Makarov told reporters in Moscow.

The general said the supply of the Iskander-M missiles is a priority in the development and rearmament of the Russian army.



The Iskander-M system (NATO reporting name SS-26 Stone) is equipped with two solid-propellant single-stage 9M723K1 guided missiles with "quasi-ballistic" capability. The missiles have a range of 400 km (250 miles) and can reportedly carry conventional and nuclear warheads.

Russia is planning to equip at least five missile brigades with Iskander-M systems by 2016.

MOSCOW, October 14 (RIA Novosti)



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Οι τοκογλύφοι Γερμανοί μας απειλούν με αποπομπή από το € !!




Του Σταύρου Χριστακόπουλου


Μια πρωτοφανή απειλή εκτοξεύει πλέον η Γερμανία προς την Ελλάδα αν δεν σταματήσει να πιέζει την Ευρωζώνη για χρονική αναδιάρθρωση του χρέους: Θα μας βγάλουν, όπως ανεπισήμως διεμήνυσαν στην ελληνική κυβέρνηση, για ένα διάστημα από το ευρώ. Μα, είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο εφ’ όσον δεν υπάρχει διαδικασία που να προβλέπει έξοδο μιας χώρας από την Ευρωζώνη; Έλα ντε!

Η απειλή όντως διατυπώνεται. Γιατί όμως; Ας πάρουμε τα πράγματα με μια σειρά για να καταλάβουμε σε πόσο περίπλοκα παιχνίδια έχει μπει ακόμη μια φορά η κυβερνησάρα μας δημιουργώντας πραγματική ανησυχία όχι μόνο για το αν ξέρει τι κάνει, αλλά και για το αν οι νέες επιλογές της μπορεί να μας κοστίσουν και πάλι πολύ ακριβά...

Είναι γνωστό στους αναγνώστες μας, από δημοσιεύματα τόσο στο «Π» όσο και στην ιστοσελίδα του (δείτε και το σημερινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στις σελίδες 10-11 της εφημερίδας), ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει έναν ρόλο περίπου... «πολιορκητικού κριού» σε σχέση με την Ευρωζώνη, σε πλήρη ευθυγράμμιση με το ΔΝΤ.

Ταυτιζόμενη πλήρως με τις επιλογές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το τελευταίο διάστημα έχει αποδυθεί σε ένα είδος «εκβιασμού» προς τις χώρες της ζώνης του ευρώ διεκδικώντας παράταση στην αποπληρωμή του δανείου των 110 δισ. ευρώ, το οποίο έχει λάβει στο πλαίσιο του «μηχανισμού στήριξης». Κύριο μοχλό πίεσης εκ μέρους της κυβέρνησης αποτελεί η διακηρυγμένη επιθυμία του Νομισματικού Ταμείου να προχωρήσει σε «επιμήκυνση» αποπληρωμής για το δικό του μέρος του δανείου αυτού.

Όπως είδαμε τις προηγούμενες μέρες, ύστερα από αρκετή προετοιμασία τόσο στο διεθνές όσο και στο ελληνικό πεδίο, με διαρροές εδώ και πολύ καιρό, ο ίδιος ο Ντομινίκ Στρος - Καν δήλωσε κατόπιν συνάντησής του με τον Γ. Παπακωνσταντίνου στην Ουάσιγκτον: «Εάν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν να κάνουν κάτι (στο θέμα της παράτασης αποπληρωμής του χρέους), φυσικά θα κάνουμε κι εμείς το ίδιο».

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου από την πλευρά του ευθυγραμμίστηκε δηλώνοντας ότι γίνεται «άτυπη συζήτηση» για παράταση του Μνημονίου «ως επιβράβευση των προσπαθειών μας και όχι γιατί αποτύχαμε στους στόχους». Προκαλώντας όμως την αντίδραση των ευρωκρατών, οι οποίοι τον διαψεύδουν.

Ο υπουργός επί των Οικονομικών δηλαδή παραπέμπει στο κλίμα των ημερών λίγο πριν από την ανακοίνωση Παπανδρέου στο Καστελόριζο ότι η Ελλάδα προσφεύγει στον «μηχανισμό στήριξης». Δηλαδή... στο ΔΝΤ, για το οποίο τότε πολλοί – όχι εμείς πάντως... – πίστευαν ότι η προοπτική να κάνει κουμάντο στον ευρωπαϊκό «μηχανισμό στήριξης» ήταν αδιανόητη επειδή... δεν το προέβλεπε η Συνθήκη της Λισσαβώνας.

Έκτοτε πολύ νερό κύλησε στ’ αυλάκι και τώρα η Ελλάδα – με τη στήριξη των αγορών και τα spread να κατηφορίζουν σε έναν βαθμό – πιέζει την Ευρώπη επιζητώντας αυτό που προαναφέραμε: μια «επιμήκυνση» του χρέους, όπως την ονομάζουν οι «δικοί μας».



Η αδυναμία

Ένα δεδομένο είναι ότι η Ελλάδα καταφανώς αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες εξυπηρέτησης των δανειακών της υποχρεώσεων τα επόμενα λίγα χρόνια, καθώς στη διάρκεια της τριετούς επιτήρησης το χρέος θα ανέβει στο 150% του ελληνικού ΑΕΠ. Ειδικότερα, όμως, σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις των επόμενων ετών, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία, η εικόνα είναι η εξής:

● Το 2011 λήγουν ομόλογα αξίας 35,3 δισ. ευρώ (η Ελλάδα μέσω του «μηχανισμού στήριξης» θα λάβει 40 δισ.).

● Το 2012 λήγουν ομόλογα 40,5 δισ. ευρώ (η Ελλάδα μέσω του «μηχανισμού» θα λάβει 24 δισ. ευρώ και ενώ θα εκδώσει ομόλογα 35 δισ.).

● Το 2013 λήγουν ομόλογα 34,1 δισ. ευρώ αλλά και δάνεια 6,2 δισ. από τον «μηχανισμό» (σύνολο 40,3 δισ.). Η «βοήθεια» από τον «μηχανισμό» θα είναι μόνο 8 δισ.

● Το 2014 λήγουν ομόλογα 40,6 δισ. ευρώ και δάνεια του «μηχανισμού» 28,6 δισ., ενώ θα έχει λήξει η παροχή κονδυλίων από τον «μηχανισμό». Άρα η Ελλάδα θα πρέπει να δανειστεί κάπου 70 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα ελλείμματα.

● Το 2015 λήγουν ομόλογα 36,8 δισ. ευρώ και δάνεια από τον «μηχανισμό» 38,9 δισ. ευρώ. Σύνολο δανειακών αναγκών πάνω από 75 δισ., χωρίς... «στήριξη».

Σε ό,τι αφορά τους τόκους αποπληρωμής του χρέους, η κατάσταση θα είναι δραματική:

● Το 2010. εκτιμάται ότι θα κυμανθούν σε 12,9 δισ. ευρώ (5,6% του ΑΕΠ).

● Το 2011 αυξάνονται κατά 2 δισ. και διαμορφώνονται σε 14,9 δισ. ευρώ (6,6% του ΑΕΠ).

● Το 2012 φτάνουν τα 17,1 δισ. ευρώ (7,5% του ΑΕΠ).

● Το 2013 γίνονται 18,9 δισ. ευρώ (8,1% του ΑΕΠ).

● Το 2014 θα φτάσουν τα 19,94 δισ. ευρώ (8,2% του ΑΕΠ).

Με όλα αυτά ως δεδομένα συνυπολογίστε τη διαφαινόμενη ύφεση, αλλά και το ότι η χώρα είναι ήδη πλήρως δεσμευμένη από τους δανειστές και επιτηρητές της, έχοντας παραιτηθεί οικειοθελώς ακόμη και από τη δυνατότητά της να αμυνθεί στα δικαστήρια.

Το πολιτικό πρόβλημα, λοιπόν, για την κυβέρνηση, κατόπιν τούτων, εστιάζεται στο ότι, με μια οικονομία και μια κοινωνία να βαδίζουν όχι βεβαίως προς τα... σκανδιναβικά μοντέλα που υποσχόταν προεκλογικά ο πρωθυπουργός, αλλά προς την αφρικανοποίηση και ίσως τη διάλυση, η κυβέρνηση βλέπει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να μην μακροημερεύσει.

Ανάλογους φόβους εκφράζει δημοσίως και το ΔΝΤ, το οποίο ψάχνεται για εκλογές στην Ελλάδα μέσα στο 2011, μόλις δύο χρόνια μετά τον εκλογικό θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ, ανησυχώντας ότι, ύστερα απ’ αυτό το όριο, η πολιτική επιβίωση των σημερινών συνεργατών του είναι εξαιρετικά αμφίβολη.



Η πρόταση

Ως εκ τούτου η «λύση» που βλέπει ο Ευρωπαίος (και... σοσιαλιστής) Ντομινίκ Στρος Καν και την προτείνει στον... ομοϊδεάτη του Γιώργο Παπανδρέου είναι να ζητηθεί από την Ευρώπη, η οποία άλλωστε κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, αυτή την περίφημη «επιμήκυνση».

Αν μάλιστα είναι απολύτως ακριβές το χθεσινό ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, τότε ο Στρος Καν προσφέρει μεν παραπάνω χρόνο, και μάλιστα μια δεκαετία, αλλά για μια εκ νέου χρηματοδότηση και την υποτιθέμενη «υπέρβαση» του ελληνικού αδιεξόδου «δείχνει» τον μεγάλο «μηχανισμό στήριξης» της Ευρώπης των 750 δισ. Εδώ όμως αρχίζουν τα δύσκολα:

1. Κατ’ αρχάς οι Ευρωπαίοι δεν έχουν καμιά διάθεση να ενεργοποιήσουν τον μεγάλο μηχανισμό και ήδη αποτρέπουν με κάθε θυσία τις άλλες προβληματικές χώρες της Ευρώπης (Ιρλανδία και Πορτογαλία κατά πρώτο λόγο) από το ενδεχόμενο να προσφύγουν σε αυτόν. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι, χωρίς διαθέσιμα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του «μηχανισμού» αυτού, θα αναγκαστούν να προσφύγουν στις «αγορές» για δανεισμό επιτρέποντας στη διεθνή κερδοσκοπία να κάνει ξέφρενο πάρτι.

2. Όταν ήδη η Σλοβακία αρνείται να καταβάλει ακόμη και την πρώτη δόση από τη συμμετοχή της στον συμφωνηθέντα «μηχανισμό» των 110 δισ. για την Ελλάδα, ενώ και άλλες χώρες εμφανίζονται εξ ίσου δυσκοίλιες, ακούγεται πολύ δύσκολο το ενδεχόμενο να χορηγηθούν περαιτέρω κονδύλια «στήριξης» στην Ελλάδα.

3. Μπορεί οι Financial Times Deutschland να παροτρύνουν τους Γερμανούς λέγοντάς τους ότι η επιμήκυνση της ελληνικής αποπληρωμής – συνοδευόμενη από νέα αυξημένα επιτόκια – θα σημαίνει και επιμήκυνση των κερδών από την ελληνική αδυναμία, αλλά η Γερμανία τα έχει στυλώσει κανονικά και αρνείται να συναινέσει.

Μάλιστα, όπως μας μεταφέρει η αξιόπιστη φίλη μας, η Κουκίδα, στην Ε.Ε. επικρατεί μεγάλος αναβρασμός για τις δηλώσεις του Στρος - Καν περί παράτασης αποπληρωμής του ελληνικού δανείου. Άλλωστε στην έδρα της Ε.Ε. γνωρίζουν τις πραγματικές προθέσεις του ΔΝΤ, που συμπυκνώνονται στην επιδίωξη να ενεργοποιηθεί ο «μηχανισμός» των 750 δισ. ευρώ, ο οποίος αποτελεί άλλωστε τον Δούρειο Ίππο προκειμένου να παραχωρηθεί ακόμη μεγαλύτερο γήπεδο στο ΔΝΤ, το οποίο συμμετέχει σ’ αυτό το «πακέτο» κατά το ένα τρίτο και βιάζεται να αναδειχθεί σε παγκοσμίου βεληνεκούς δανειοδότη.



Η απειλή

Ως εκ τούτου, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της Κουκίδας, η Γερμανία διεμήνυσε στην κυβέρνησή μας ότι δεν πρόκειται να συναινέσει ούτε στην παράταση αλλά ούτε σε οποιαδήποτε διμερή συμφωνία του ΔΝΤ με χώρα της Ευρωζώνης. Εάν μάλιστα η Ελλάδα επιχειρήσει κάτι τέτοιο, τότε η Ντόιτσλαντ θα εισηγηθεί προσωρινή έξοδό μας από τη ζώνη του ευρώ και επανένταξή μας μόλις αποχωρήσει το Ταμείο από τη χώρα. Δηλαδή σε πάρα πολλά χρόνια – και αν...

Η Γερμανία όμως δεν σταματάει εκεί. Έτριξε τα δόντια στην Ελλάδα, δείχνοντας με κάθε τρόπο τη δυσαρέσκειά της για την απροκάλυπτη σύμπλευση κυβέρνησης και ΔΝΤ, διά στόματος του ισχυρού κεντρικού τραπεζίτη της Μπούντεσμπανκ (και πιθανού νέου προέδρου της ΕΚΤ) Άξελ Βέμπερ.

Χθες ο Βέμπερ δήλωσε ξεκάθαρα ότι η ΕΚΤ πρέπει να σταματήσει να αγοράζει κυβερνητικά ομόλογα. Κοινώς, μας λένε να μαζευτούμε και να πάψουμε να απειλούμε εμμέσως την Ευρώπη, διότι, εάν θέλει, η Γερμανία μπορεί να επιβάλει την γνώμη της στην ΕΚΤ. Εάν, λοιπόν, σταματήσει η Ευρωτράπεζα να μας ξελασπώνει (ως κράτος, αλλά και ως τράπεζες, οι οποίες κυριολεκτικά αιμοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με ενέχυρο τα ελληνικά κρατικά ομόλογα), θα έρθει η επίσημη πτώχευση μια ώρα γρηγορότερα...

Γιατί όμως η Γερμανία απειλεί την Ελλάδα με προσωρινή αποπομπή της από το ευρώ, όταν είναι γνωστό ότι μια τέτοια έξοδος δεν προβλέπεται από τη «Βίβλο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Η πρώτη αυθόρμητη απάντηση είναι ότι πρόκειται για μια απειλή που απλώς υποδηλώνει ότι η Γερμανία δεν έχει καμιά απολύτως διάθεση να ρισκάρει για χάρη της Ελλάδας, όταν μάλιστα αυτή συντονίζεται απολύτως με το υπερατλαντικό κέντρο.

Ίσως δηλαδή να είναι πολύ πιο ρεαλιστική και εφαρμόσιμη – αν και όχι χωρίς κινδύνους – η απειλή του Βέμπερ, επίδοξου διαδόχου του Τρισέ, ότι η στρόφιγγα της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες μπορεί και να κλείσει για την Ελλάδα επιταχύνοντας δραματικές εξελίξεις.

Από την άλλη, βεβαίως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι, παρά την ευρωσυνθήκη, μια πολιτική «συμφωνία κυρίων» (με τρομακτικό ρίσκο όμως για τη συνοχή και τη μακροημέρευση της Ευρωζώνης) θα μπορούσε πράγματι να επιτρέψει μια «προσωρινή» έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ή, ίσως, την υιοθέτηση ενός «ειδικού νομισματικού καθεστώτος» για τη χώρα μας.

Ας μην ξεχνάμε σ’ αυτό το σημείο, προσπαθώντας να ανιχνεύσουμε τα πιθανά σενάρια, ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ – και το συνακόλουθο πολιτικό χτύπημα εις βάρος και του ενιαίου νομίσματος και της συνοχής της Ευρωζώνης – υπήρξε εξ αρχής η επιδίωξη του ΔΝΤ, όπως πολλές φορές έχουμε γράψει παραθέτοντας και τα σχετικά επιχειρήματα του Ταμείου.

Το άνοιγμα αυτής της... Κερκόπορτας αναζητούν και οι περίφημες «αγορές», οι οποίες συχνά προφητεύουν ότι «είναι πολύ πιθανή η προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», όπως άλλωστε είπε και κορυφαίος επενδυτής παγκόσμιου βεληνεκούς μετά τη συνάντηση που είχε με τον Παπακωνσταντίνου στη Νέα Υόρκη. Είναι λοιπόν ένα θέμα το αν η Ευρωζώνη θα μπορέσει – και για πόσο – να αντισταθεί στη συντονισμένη πίεση. Και ένα δεύτερο είναι αν η Ελλάδα έχει την πολυτέλεια να συνεχίσει να αποτελεί την αιχμή του δόρατος σε τέτοιες επιδιώξεις.



Το ερώτημα

Ύστερα απ’ όλα αυτά, τα οποία αποτυπώνουν σε έναν βαθμό την παγκόσμια και ειδικότερα την ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομική ρευστότητα, ευλόγως μπορούμε να αναρωτηθούμε αν η κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία βιάστηκε να αφοπλίσει πλήρως και να παραδώσει τη χώρα στην τρόικα και το ΔΝΤ, έχει συναίσθηση της ολισθηρότητας του δρόμου πάνω στον οποίο βαδίζει.

Ας μας συγχωρεί η χάρη τους, αλλά το παιχνίδι στο οποίο έχουν μπλέξει τη χώρα και τον λαό της υπερβαίνει κατά πολύ τις πάμπτωχες δυνατότητές τους να το διαχειριστούν έστω και στοιχειωδώς. Αν έχουν καταφέρει να μας μπλέξουν σε τέτοιο μπάχαλο, χωρίς μάλιστα να είναι ορατό κάποιο κέρδος για μια κοινωνία που εξοντώνεται με διαρκώς επιταχυνόμενο ρυθμό, τότε πράγματι θα πρέπει να ανησυχούμε – και πολύ σοβαρά μάλιστα...



Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Αύριο οριστικοποιούνται οι προδιαγραφές των Fremm στην συνεδρίαση του ΑΝΣ



Αυριο οριστικοποιούνται (εκτός απροόπτου) οι τεχνικές προδιαγραφές των Fremm καθώς και ο εξοπλισμός τους μετά από ορισμένες αλλαγές που προτάθηκαν για μείωση του συνολικού κόστους.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει πάλι Παρασκευή 15 Οκτωβρίου αφού τα στοιχεία μελετηθούν επιπλέον από τη Διεύθυνση ΔΕΞ του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Σύμφωνα με πηγές του Πολεμικού Ναυτικού αναμένεται να αποφασιστεί:

1) Η αντικατάσταση του πρήνηθεν πυροβόλου OTO Melara STRALES των 76 χιλ. από το Millenium της Rheinmetall Air Defense καθώς η εγκατάσταση του πρώτου επέβαλε την εκτεταμένη ανασχεδίαση των πρυμναίων καταστρωμάτων.
2) Η τοποθέτηση πρωραίου πυροβόλου των 127 χιλ. 127/64 της OTO Melara.
3) Η τοποθέτηση ελίκων μεταβλητού βήματος.
4) Απόρριψη των προτάσεων της γαλλικής πλευράς για τοποθέτηση πολυβόλων των 12,7
χιλ. στο ύψος των βαρδιόλων αλλά προσανατολίζεται σε πυροβόλα διαμετρήματος των 20 χιλ. μικρότερου διαμετρήματος από το αρχικά επιθυμητό
5) Οριστικοποίηση ASTER,Scalp-Naval και Mica

Το κόστος επανασχεδίασης που προτάθηκε περιορίζει τη μέγιστη ταχύτητα των 27 κόμβων που επιτυγχάνει η φρεγάτα και ως εκ τούτου αναμένεται να απορριφθεί.

Αυρίο θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ρουμανία-Σκόπια στον South-Stream! ΕΛΛΑΣ-Βουλγαρία εκτός;




Ήταν βέβαιο ότι η Μόσχα δεν θα άφηνε να περάσουν στο ντούκου οι συνεχείς παλινωδίες της βουλγάρικης κυβέρνησης σε σχέση με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης… Πόσο μάλλον που έχει και τα …γένια (πετρέλαιο) και τα κτένια (φυσικό αέριο) στην ευρύτερη περιοχή.


Όπερ και εγένετο, με τους Ρώσους να “αλλάζουν” μέσα στο Σαββατοκύριακο τον χάρτη σε σχέση με τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, στον οποίο έχουν συμφωνήσει να μετάσχουν και οι Βούλγαροι αλλά και εμείς.


Έτσι, την Παρασκευή, ο πρόεδρος της ρωσικής Gazprom κ. Αλεξέι Μίλερ, o οποίος συναντήθηκε στο Βουκουρέστι με τον Ρουμάνο υπουργό Οικονομίας, Εμπορίου, Επιχειρηματικότητας και Περιβάλλοντος, Αντριένα Βιντεάνου, με δηλώσεις του έκανε λόγο για το ότι «ένας πολύ ανοιχτός και ουσιαστικός διάλογος πραγματοποιήθηκε και μπορούμε να πούμε ότι το θέμα της πιθανής συμμετοχής της Ρουμανίας στο έργο του South Stream είναι ανοιχτό».


Μάλιστα, οι δύο πλευρές εξέτασαν την δημιουργία όχι μόνο αγωγού που θα φέρνει υποθαλασσίως το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρουμάνικο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και τη δημιουργία υποδομών όπως η κατασκευή υπόγειων σταθμών αποθήκευσης αερίου στη Ρουμανία.


Και μια μέρα αργότερα, σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν οι συνομιλίες του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τον σκοπιανό ομόλογό του Γκεόργκι Ιβάνοφ.


“Αυτό θα μας επιτρέψει να παίρνουμε το αέριο φθηνότερα”, φέρεται δηλώσας σύμφωνα με το Itar Tass ο κ. Ιβάνοφ, στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη.


Τι δείχνει ο …χάρτης


Ας έχουμε υπ’ όψιν μας το εξής: ο South Stream είναι ένα σχέδιο της ρωσικής Gazprom και της ιταλικής ΕΝΙ (πλέον συμφώνησε να συμμετάσχει και η γαλλική Electricite de France) με στόχο την διοχέτευση ρωσικού αερίου στην Ευρώπη με παράκαμψη της Ουκρανίας, με την οποία η Ρωσία έχει σχεδόν σε …μόνιμη βάση προβλήματα.


Μια από τις διαδρομές είναι Νοβοροσίσκ (Μαύρη Θάλασσα) – Βάρνα (Βουλγαρία) – Ελλάδα – (υποοθαλασσίως) Ιταλία, ενώ υπάρχουν και άλλες δύο βορειότερες με διελεύσεις από Σερβία, Σλοβενία, Κροατία, Ουγγαρία και Αυστρία.


Το να μείνει εκτός η Βουλγαρία προϋποθέτει πρώτον, ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός στη Μαύρη Θάλασσα θα πρέπει να κατεβεί μέχρι τα τουρκικά χωρικά ύδατα (έχει ανακοινωθεί σχετική συμφωνία μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν) για να παρακαμφθούν τα ουκρανικά ύδατα και εν συνεχεία ο αγωγός να ξαναανεβεί βόρεια και να προχωρήσει υποθαλασσίως προς τη Ρουμανία!


Δεύτερον ότι, για να μη μείνει εκτός η Ελλάδα – κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από πουθενά, άλλωστε μόλις προ μηνός υπογράφηκε ανάμεσα στη Gazprom και τον ΔΕΣΦΑ το καταστατικό της κοινής εταιρείας για το εν Ελλάδι τμήμα του αγωγού) – θα πρέπει προφανώς το αέριο του South Stream να περάσει από την Τουρκία, μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού Blue Stream που λειτουργεί ήδη, φέρνοντας ρωσικό αέριο στους γείτονες, αλλά και που έχει περίσσευμα χωρητικότητας.


Σε μία τέτοια περίπτωση, θα μπορούσε και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να τροφοδοτηθεί μέσω Ελλάδας και, δια της ιδίας οδού, και η Σερβία. Το αέριο βεβαίως θα μπορούσε να κάνει και την αντίστροφη διαδρομή: Ρουμανία – Ουγγαρία – Σερβία – ΠΓΔΜ – Ελλάδα – Ιταλία!


Όλα αυτά για να παρακαμφθεί η Βουλγαρία ή, μήπως, για να σταματήσει το …ράβε – ξήλωνε του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη η Σόφια;


Τα βουλγάρικα …u-turns!


Ίσως μία απάντηση να υπάρχει στις δηλώσεις του Νικολάι Τοκάρεφ, προέδρου της ρωσικής Τransneft – έχει το “πάνω χέρι” στον πετρελαιαγωγό – κατά τις οποίες είναι συνηθισμένες οι …στροφές 180 μοιρών (“u – turn” ο όρος που χρησιμοποίησε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti) από τη Σόφια…


Ο ίδιος παρέπεμψε για εξελίξεις στο θέμα στο πλαίσιο συνομιλιών που αναμένεται να διεξαχθούν, σε επίπεδο των εμπλεκόμενων εταιρειών, στη Μόσχα στις 15 Ιουλίου, πιθανότατα με την παρουσία και του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος είναι και ο …δράστης των περισσότερων αντιφατικών δηλώσεων.


Αποκορύφωμά τους, η επίσημη ανακοίνωση αποχώρησης από το έργο που έγινε προ δέκα ημερών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και την οποία …μάζεψαν μια μέρα μετά δύο υπουργοί της κυβέρνησής του!


Όλα αυτά όταν:


-ο διευθυντής της βουλγάρικης κοινοπραξίας του πετρελαιαγωγού κ. Πλάμεν Ρούσεφ δήλωσε, σύμφωνα με το αγγλόγλωσσο ειδησεογραφικό πρακτορείο novinite, το Σάββατο ότι θα υπάρξουν σημαντικές οικονομικές κυρώσεις για την χώρα – ήδη χρωστά 5 εκατ. ευρώ – αν αποχωρήσει από το έργο.


-η υπουργός Περιβάλλοντος της βουλγάρικης κυβέρνησης Νόρα Καράντζοβα δήλωσε, στο πλαίσιο συνέντευξης στο ραδιόφωνο του Ντάρικ, ότι η χώρα περιμένει το Σεπτέμβριο την ειδική περιβαλλοντική μελέτη για τον πετρελαιαγωγό και τοποθέτησε στον Φεβρουάριο τη λήψη οριστικής απόφασης για το έργο.


- το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στη χώρα μας αναμένεται, όπως έχει δηλώσει πρόσφατα ο υφυπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης, να καταθέσει μέσα στο καλοκαίρι το νομοσχέδιο με το οποίο ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη καθίσταται έργο εθνικής προτεραιότητας, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι σχετικές διαδικασίες για τις μελέτες, τις απαλλοτριώσεις κ.α.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Σε φιάσκο εξελίσσεται το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ για την περιφέρεια Αττικής




Τον Γιάννη Δημαρά στηρίζει για την Περιφέρεια Αττικής ο Παναγιώτης Φασούλας

Δημόσια δήλωση του Δήμαρχου Πειραία Π.Φασούλα ότι θα στηρίξει τον ανεξάρτητο υποψήφιο Περιφερειάρχη Γιάννη Δημαρά, αλλά δεν θα είναι υποψήφιος με το συνδυασμό του. Άφησε αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο «κόπηκε», λέγοντας πως «ως ένα δημοκρατικό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να κοιτάξει καλύτερα τις διαδικασίες του».

Ερωτηθείς εάν σκοπεύει να είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ο κ. Φασούλας απάντησε: «Θα δείξει αν θα είμαι στο ΠΑΣΟΚ. Εγώ καταλαβαίνω ότι με έχουν οδηγήσει στην έξοδο. Στην πολιτική όταν σε χαστουκίζουν, είναι ύποπτο να γυρίσεις το άλλο μάγουλο».

Κεραυνοί Φασούλα μετά το κόψιμό του από το ΠΑΣΟΚ.Επιμένει ότι αποχωρεί από το Κίνημα καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις Μίχα και κομματικών μηχανισμών. Επίσης, στην περιφέρεια Αττικής θα στηρίξει πλήρως τον Γιάννη Δημαρά, ενώ αναμένεται να κλιμακώσει τη μάχη του κατά του υποψηφίου δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μίχα. Ο Φασούλας θεωρεί εξαιρετικά προσβλητική την τελική πρόταση του Μ. Καρχιμάκη να κατέλθει ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με σταυρό και στη συνέχεια να διοριστεί ως αντιπεριφερειάρχης: «Δεν σκοπεύω να γίνω από δήμαρχος κλητήρας, όπως μου προτείνετε», είπε φανερά εκνευρισμένος ο νυν δήμαρχος Πειραιά.



Μάλιστα, όπως λέει δημόσια, κατάπιε την απόφαση του κόμματος να τον κόψει από μια νέα υποψηφιότητα, παρότι εν ενεργεία δήμαρχος, με την επίκληση από την Ιπποκράτους αρνητικών δημοσκοπήσεων. Όσοι γνωρίζουν τη διαδικασία εκτιμούν ότι ο Φασούλας επιχειρούσε όλο το προηγούμενο διάστημα να έρθει σε επαφή με τον Σ. Ξυνίδη, πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, χωρίς αποτέλεσμα. «Αν στη διαδικασία αυτή είχε εμπλακεί ο ίδιος ο πρόεδρος Γ. Παπανδρέου και μιλούσε με τον μοναδικό δήμαρχο πολύ μεγάλης πόλης που κέρδισε το ΠΑΣΟΚ στις δύσκολες εκλογές του 2006, τα πράγματα ίσως είχαν πάρει άλλο δρόμο. Φαίνεται ότι κάποιοι δεν του συγχώρεσαν ότι στήριξε τον Ευάγγελο Βενιζέλο», επιμένουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που προβληματίζονται σφόδρα για την επίπτωση στο ψηφοδέλτιο Σγουρού από την απόφαση Φασούλα.

Στο πλαίσιο του πολέμου Φασούλα - ΠΑΣΟΚ, ο Αντώνης Αρώνης, νυν αντιδήμαρχος Οικονομικών του Πειραιά και συνεργάτης του Ψηλού, απέσυρε την υποψηφιότητά του από τον συνδυασμό του Γιάννη Σγουρού και αναμένεται να ταχθεί υπέρ του Γιάννη Δημαρά.

Σε ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση βρίσκονται και τα δύο μεγάλα κόμματα για την Περιφέρεια Αττικής.Ο Προβληματισμός επικρατεί στην Ιπποκράτους για τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες, ενώ δυσαρεστημένη εμφανίζεται η ηγεσία της ΝΔ από την «αδιαφορία» των βουλευτών να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Βασ. Κικίλια.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Για ποιούς λόγους η Αμερική θα κερδίσει τον παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο



Στις φετινές ετήσιες συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κυριαρχούν τα νομίσματα. Και για την ακρίβεια, δύο νομίσματα: Το δολάριο και το ρεμνίμπι, το πρώτο εξ αυτών επειδή κρίνεται ως πολύ αδύναμο και το δεύτερο επειδή κρίνεται ως μη ευέλικτο. Αλλά πίσω από τις διαμάχες βρίσκεται μια μεγάλη πρόκληση: πώς θα γίνει η καλύτερη δυνατή διαχείριση της παγκόσμιας οικονομικής προσαρμογής. Στον πρόλογό του στο νέο World Economic Outlook, o Ολιβιέ Μπλανσάρ, οικονομικός σύμβουλος του ΔΝΤ, σημειώνει: «Η επίτευξη μιας ισχυρής, ισορροπημένης και βιώσιμης παγκόσμιας ανάπτυξης – (παραπέμπω σε ένα στόχο που τέθηκε από τους ηγέτες των 20 πλουσιότερων οικονομιών του κόσμου στο Πίτσμπουργκ) – ποτέ δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Απαιτεί δύο βασικές και δύσκολες ενέργειες οικονομικής εξισορρόπησης».

Η πρώτη εξ αυτών αφορά την εσωτερική εξισορρόπηση – την επιστροφή της εξάρτησης από την ιδιωτική ζήτηση στις προηγμένες οικονομίες και τον περιορισμό των δημοσίων ελλειμμάτων που δημιουργήθηκαν κατά την κρίση. Η δεύτερη αφορά την εξισορρόπηση σε διεθνές επίπεδο – την ενίσχυση της εξάρτησης από τις καθαρές εξαγωγές για τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες προηγμένες χώρες και από την εσωτερική ζήτηση από ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες, πρωτίστως δε την Κίνα. Δυστυχώς, καταλήγει ο καθηγητής Μπλανσάρ, «αυτές οι δύο εξελίξεις προσαρμογής λαμβάνουν χώρα με πολύ αργούς ρυθμούς».

Μπορούμε να θεωρήσουμε αυτή την οικονομική προσαρμογή σε δύο διαστάσεις. Πρώτον, οι έως πρότινος προηγμένες οικονομίες της υψηλής κατανάλωσης και των υψηλών ελλειμμάτων θα πρέπει να προχωρήσουν στην απομόχλευση των ιδιωτικών τομέων τους σε μια μετάβαση σε αυτό που ο Μοχάμετ Αλ Ριάν της επενδυτικής εταιρείας Pimco έχει ονομάσει ως το ‘νέο φυσιολογικό’. Δεύτερον, οι πραγματικές συναλλαγματικές ισοτιμίες των οικονομιών με ισχυρές οικονομικές θέσεις, ισχυρές επενδυτικές ευκαιρίες ή και τα δύο, θα πρέπει να ανατιμηθούν, ενώ παράλληλα η ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης να αντισταθμίσει το συνεπαγόμενο βαρίδι από τις καθαρές εξαγωγές.

Η επιθετική νομισματική πολιτική των χωρών που εκδίδουν αποθεματικά νομίσματα, πρωτίστως δε της Αμερικής, είναι στοιχείο και των δύο διαδικασιών. Οι κραυγές διαμαρτυρίας που ακούγονται σήμερα ανά τον κόσμο καθώς οι αγορές οδηγούν στην ανατίμηση των άλλων νομισμάτων έναντι του δολαρίου, αντανακλούν εν μέρει τον ανομοιογενή αντίκτυπο της αμερικανικής πολιτικής. Και πιο πολύ αντανακλούν την πεισματική άρνηση αποδοχής των απαιτούμενων αλλαγών, με την κάθε χώρα αποδέκτη κεφαλαίων να προσπαθεί να μετακυλίσει την ανεπιθύμητη προσαρμογή σε κάποιον άλλον.

Για να το πούμε ωμά, η Αμερική θέλει να προκαλέσει πληθωρισμό στο υπόλοιπο κόσμο, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος προσπαθεί να προκαλέσει αποπληθωρισμό στην Αμερική. Σε αυτό τον πόλεμο θα κερδίσει η Αμερική επειδή διαθέτει ανεξάντλητη δύναμη πυρός: δεν υπάρχει όριο στα δολάρια που μπορεί να τυπώσει η FED. Αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι οι όροι παράδοσης του υπόλοιπου κόσμου: οι απαιτούμενες αλλαγές στις ονομαστικές συναλλαγματικές ισοτιμίες και τις εσωτερικές πολιτικές ανά τον κόσμο.

Αν θέλει να καταλάβει κανείς πόσο επιθετική μπορεί να γίνει η αμερικανική πολιτική, αρκεί να διαβάσει μια πρόσφατη ομιλία του Γουϊλλιαμ Ντάντλεϊ , προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης. Ο Ντάντλεϊ σημειώνει ότι «στα πρόσφατα τρίμηνα ο ρυθμός ανάπτυξης υπήρξε απογοητευτικός ακόμα και σε σχέση με τις πιο μετριοπαθείς προσδοκίες μας των αρχών του έτους». Η αιτία γι’ αυτό έχει να κάνει πρωτίστως με την απομόχλευση των αμερικανικών νοικοκυριών. Επομένως, τι μπορεί να κάνει η νομισματική πολιτική γι’ αυτό το ζήτημα; Η απάντησή του είναι ότι «τα πολύ χαμηλά επιτόκια μπορούν να βοηθήσουν τη διαδικασία προσαρμογής στηρίζοντας τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων, καθιστώντας μεταξύ των άλλων, τις τιμές των κατοικιών πιο προσιτές και επιτρέποντας σε ορισμένους δανειολήπτες να περιορίσουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους τους. Πέρα από αυτά στο βαθμό που η νομισματική πολιτική μπορεί να αμβλύνει τη διάχυση των εν δυνάμει αντίξοων οικονομικών επιπτώσεων, μπορεί να βοηθήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που διαθέτουν χρήμα να αυξήσουν τις δαπάνες τους».

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο σημερινός χαμηλός και πτωτικός πληθωρισμός είναι εν δυνάμει καταστροφικός. Στη χειρότερη περίπτωση η οικονομία μπορεί να υποκύψει σε αποπληθωρισμό. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και ο πληθωρισμός βρίσκονται ήδη στα βήματα της Ιαπωνίας της δεκαετίας του 1990. Η FED θέλει να θέσει τέλος σε αυτή την τάση. Γι’ αυτό σχεδιάζει άλλον ένα γύρο ποσοτικής χαλάρωσης.

Με δυο λόγια, οι Αμερικανοί σχεδιαστές πολιτικής θα κάνουν ό,τι απαιτείται για να αποφύγουν τον αποπληθωρισμό. Στην πραγματικότητα η FED θα συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο μέχρι να δημιουργήσει ικανοποιητικό πληθωρισμό στην Αμερική. Το τι σημαίνει αυτή η προσπάθειά της, για τον υπόλοιπο κόσμο δεν τη νοιάζει.

Πάντως, οι παγκόσμιες επιπτώσεις είναι ήδη φανερές: η πολιτική αυτή αυξάνει τις τιμές των μακροχρόνιων περιουσιακών στοιχείων και ενθαρρύνει τη ροή κεφαλαίων προς χώρες με λιγότερο επεκτατική νομισματική πολιτική – όπως η Ελβετία – ή υψηλότερες αποδόσεις – όπως είναι οι αναδυόμενες οικονομίες. Και όντως αυτό είναι που συμβαίνει τώρα. Το Institute for International Finance με έδρα την Ουάσιγκτον προβλέπει ότι οι καθαρές εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό προς τις αναδυόμενες οικονομίες θα ξεπεράσουν τα 800 δις δολάρια το 2010 και το 2011. Προβλέπει επίσης μαζικές παρεμβάσεις στις αγορές νομισμάτων των χωρών που υποδέχονται αυτά τα κεφάλαια.

Οι χώρες υποδοχής των ροών κεφαλαίου, είτε προηγμένες είτε αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι αντιμέτωπες με μερικές άβολες επιλογές. Να επιτρέψουν την ανατίμηση της συναλλαγματικής τους ισοτιμίας έτσι ώστε να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητά τους στο εξωτερικό. Να παρέμβουν στις αγορές νομισμάτων συσσωρεύοντας ανεπιθύμητα δολάρια, επιλογή που απειλεί την εσωτερική τους νομισματική σταθερότητα και πλήττει την ανταγωνιστικότητά τους. Να περιορίσουν την εισροή κεφαλαίων μέσω φορολογίας και ελέγχων. Στην ιστορική διαδρομή, οι κυβερνήσεις επέλεξαν διάφορους συνδυασμούς αυτών των μέτρων. Το ίδιο θα κάνουν και αυτή τη φορά.

Βεβαίως, μπορεί κάποιος να φανταστεί και την αντίστροφη διαδρομή. Και πράγματι, η Κίνα αντιτίθεται στα μεγάλα δημόσια ελλείμματα και τις μη συμβατικές νομισματικές πολιτικές των ΗΠΑ. Η Κίνα είναι επίσης αποφασισμένη να διατηρήσει τον εγχώριο πληθωρισμό της χαμηλά και να θέσει περιορισμούς την ανατίμηση του νομίσματός της. Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι προφανείς: η προσαρμογή στην πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία μπορεί να επιτελεστεί μέσω της πτώσης των εγχώριων τιμών της Αμερικής. Η Κίνα θέλει να επιβάλει στις Ηνωμένες Πολιτείες αποπληθωρισμό, όπως κάνει η Γερμανία στην Ελλάδα. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Αλλά κι αν συνέβαινε, δεν θα ωφελούσε ούτε και την ίδια την Κίνα. Ως πιστωτής η Κίνα έχει όφελος από μια αύξηση της πραγματικής αξίας των απαιτήσεών της στις ΗΠΑ. Αλλά ένας αποπληθωρισμός στην Αμερική μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση.

Ο καθηγητής Μπλανσάρ είναι 100% σωστός: οι προσαρμογές που έχουμε μπροστά μας θα αποδειχτούν πολύ δύσκολες. Και βρίσκονται ακόμα στα πρώτα τους βήματα. Αντί να συνεργαστούν για την προσαρμογή των συναλλαγματικών ισοτιμιών και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να επιβάλουν τη βούλησή τους, μέσω της εκτύπωσης χρήματος.

Η Αμερική θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο: είτε θα προκαλέσει πληθωρισμό στο υπόλοιπο κόσμο είτε θα υποχρεώσει τις ονομαστικές συναλλαγματικές ισοτιμίες των άλλων κρατών να ενισχυθούν έναντι του δολαρίου. Δυστυχώς όλα αυτά συνεπάγονται μια μεγάλη αναταραχή, όπου οι λιγότερο προστατευμένες οικονομίες – όπως

η Βραζιλία και η Νότιος Αφρική – θα υποχρεωθούν να προσαρμοστούν, ενώ εκείνες που προστατεύονται από τον έλεγχο των συναλλαγματικών τους ισοτιμιών – όπως η Κίνα – θα επιτύχουν να διαχειριστούν καλύτερα την προσαρμογή αυτή.

Θα ήταν πολύ προτιμότερο για όλους να έψαχναν για μια λύση συνεργασίας. Ίσως οι ηγέτες των 20 πλουσιότερων οικονομιών του κόσμου να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τις διαδικασίες αμοιβαίων δεσμεύσεων για να το πετύχουν. Η συνάντησή τους το Νοέμβριο στη Σεούλ αντιπροσωπεύει μια μεγάλη ευκαιρία. Κανείς δεν αμφιβάλλει για την ανάγκη. Υπάρχουν όμως πολλές αμφιβολίες για τη βούληση. Στις χειρότερες στιγμές της κρίσης οι ηγέτες συσπειρώθηκαν. Τώρα η αμερικανική FED τους οδηγεί να ενεργούν καθένας από μόνος του.
sofokleous10


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι (SLBM) εθεάθησαν στην Βόρεια Κορέα


Σε πρόσφατη στρατιωτική παρέλαση στη Βόρεια Κορέα εντύπωση προκάλεσε η πρώτη δημόσια εμφάνιση του νέου βαλλιστικού πυραύλου RSM-25 (ή Musudan) ο οποίος είναι μια παραλλαγή του Ρωσικού υποβρύχια εκτοξευόμενου πυραύλου SS-N-6 ή R-27 . Η ΒόρειοΚορεάτικη έκδοση πιστεύεται ότι ζυγίζει 20 τόνους και έχει βεληνεκές πάνω από 3.000 χιλιόμετρα.

Όμως δεν έχουν πραγματοποιηθεί (εξ όσων είναι γνωστό) δοκιμές, οπότε είναι αβέβαιο αν οι Βορειοκορεάτες έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν τον σχεδιασμό του Ρωσικού πυραύλου στα δικά τους δεδομένα.

Ο SS-N-6 αναπτύχθηκε το 1960 και είναι γνωστός στη Ρωσία ως R-27. Αυτός ήταν ο πρώτος εκτοξευόμενος υποβρύχιος βαλλιστικός πύραυλος της Ρωσίας (SLBM) και 16 από αυτούς εξόπλισαν τα πυρηνικά υποβρύχια της Σ.Ε.
Ο 12 τόνων R-27 βεληνεκούς 3.000 χιλιομέτρων ήταν ένας πύραυλος υγρών καυσίμων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ήταν έτοιμος για εκτόξευση σε λιγότερο από μισή ώρα.

Ο R-27 αντικαταστάθηκε από πιο σύγχρονα βλήματα στη δεκαετία του 1970,παρόλα αυτά ο πύραυλος συνέχισε να χρησιμοποιείται για επιστημονική έρευνα μέχρι το 1990. Μέχρι τότε , 492 R-27s είχαν δοκιμαστεί με ποσόστό επιτυχίας 87%.

Θα ήταν πολύ δυσάρεστο για τους Ρώσους, αν κάποιοι έδωσαν παράνομα βαλλιστικούς πυραύλους SS-N-6/R-27 στη Βόρεια Κορέα. Είναι πιθανό καθώς υπήρξε η φημολογία πριν από μερικά χρόνια, ότι η ρωσική εταιρεία που σχεδίασε τον R-27, είχε πωλήσει παράνομα τα σχέδια στην Βόρεια Κορέα. Αυτό πιθανότατα συνέβη κάποια στιγμή στη δεκαετία του 1990 και ο κύριος λόγος για τη συμφωνία ήταν ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να λάβει την τεχνολογία καθοδήγησης πυραύλων του R-27 .

Οι Ρώσοι συνέχισαν να βελτιώνουν και να εκσυγχρονίζουν το σύστημα κατεύθυνσης του R-27 την δεκαετία του 1980.Τότε οι Βορειοκορεάτες παρακαλούσαν να προμηθευτούν την πυραυλική τεχνολογία καθοδήγησης. Αλλά φαίνεται ότι οι Βορειοκορεάτες αργότερα κατάφεραν να αναπτύξουν τουλάχιστον έναν R-27, ενώ ενδέχεται να έχουν ενσωματώσει την χρήση της τεχνολογίας του R-27 σε άλλους μεγάλου βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ελληνο-Ισραηλινή άσκηση: Αποχώρησαν τα Ισραηλινά apache


Ολοκληρώνεται σήμετα στο σκέλος της που έχει να κάνει με την Ανδραβίδα, η ελληνο – ισραηλινή στρατιωτική άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού αεροσκαφών με τη συμμετοχή ελικοπτέρων τύπου «Απάτσι» και μαχητικών αεροσκαφών.

Η άσκηση θα συνεχιστεί μέχρι τις 20 Οκτωβρίου σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και σε κάποια φάση της θα μετάσχουν και αεροπορικές δυνάμεις της Τουρκίας.

Όπως έγινε γνωστό, είναι η πρώτη φορά που τα ισραηλινά Apache ΑΗ-64D, πετούν τόσο μακριά από το Ισραήλ.

Αυτό καταδεικνύει ότι οι Ισραηλινοί έχουν εντάξει τον τύπο σε σχέδια επιχειρήσεων βαθιάς διείσδυσης και υποστήριξης αποστολών CSAR, ένας ρόλος τον οποίο μέχρι σήμερα δεν προορίζονταν τα Apache.

Από τις 9 το πρωί άρχισε σταδιακά η αποχώρηση των ισραηλινών ελικοπτέρων, ανά δύο, με κατεύθυνση τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Τα ελικόπτερα πέρασαν πάνω από την πόλη του Πύργου.

Να σημειωθεί ότι η άσκηση συνεχίζεται στην περιοχή των Δωδεκανήσων χωρίς την συμμετοχή ελικοπτέρων, με την παρουσία στρατιωτικών αεροσκαφών Ελλάδας και Τουρκίας.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι ελληνο-ισραηλινές αμυντικές επαφές όπου εκτός της κοινής άσκησης CSAR που πραγματοποιείται στην 117ΠΜ στην Ανδραβίδα, τη χώρα μας επισκέπτεται μεταξύ 12 και 14 Οκτωβρίου 2010 τριμελής Ισραηλινή αντιπροσωπεία με επικεφαλής το Βοηθό Υποδιευθυντή Διεθνών Υποθέσεων και Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΥΠΑΜ του Ισραήλ.

Σκοπός της επίσκεψης είναι η συζήτηση και η υπογραφή του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) έτους 2011 μεταξύ των δύο χωρών, η ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και η διεύρυνση νέων τομέων συνεργασίας.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ


ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

-Η Χούντα το 74 παραδίδει στον "Εθνάρχη" υγιές χρέος 330 εκατ. (υγιές διότι λόγω μεγάλης βιομηχανικής και αγροτικής ανάπτυξης το χρέος αυτο-εξοφλείτο).

-Ο "Εθνάρχης" μετατρέπει το χρέος μετά από 7 χρόνια σε 8ΔΙΣ

-Ο Ανδρέας κλείνει με δυο τρόπους (υπερ-πολλαπλασιασμός μισθών και εισφορών μέσα σε μια νύχτα & των απεργιών) όλες τις τεράστιες βιομηχανίες (ΙΖΟΛΑ, ΠΙΤΣΟΣ, ΕΛΙΝΤΑ, ΠΕΙΡΑΪΚΟΙ ΠΑΤΡΑΪΚΗ, ΧΡΩΠΕΙ κτλ ), και εφαρμόζει το οικονομικό τερτίπι που λέγεται "EASY MONEY SYSTEM" σε επίπεδο κράτους, δηλαδή παίρνει δάνεια (από τις Εβραϊκές Τράπεζες του Ροκφέλερ που πρωτύτερα είχαν σχεδιάσει οργανώσει και χρηματοδοτήσει την δημιουργία του ΠΑΣΟΚ) και μοιράζει τα χρήματα στους πολίτες, δηλαδή γεμίζει την αγορά με χρήμα (όχι όμως υγιή αλλά δανεικά με ασύλληπτους τόκους). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα για πρώτη φορά η Ελλάδα να καταναλώνει περισσότερα από αυτά που παράγει, βυθίζοντας την πολύ περισσότερο στο DEBT BASE BANKING SYSTEM.

Σκοπός του "Τσοβόλα δώστα όλα" δεν είναι η φιλανθρωπία, όπως πιστεύει ο πολύ μαλάκας λαός, αλλά στο ότι:

 1ον πρέπει να αρχίσει ο λαός τα μεγάλα έξοδα και να συνηθίσει στα μεγάλα έξοδα

 2ον πρέπει να "δέσει" την Ελλάδα με τα δάνεια στις ομόφυλες του Εβραϊκές Τράπεζες

 3ον και όλα αυτά γιατί; για να ενεργοποιηθεί εν καιρώ το "EASY MONEY SYSTEM" σε επίπεδο φυσικών προσώπων και πολύ αργότερα το "TIGHT MONEY SYSTEM" σε επίπεδο πρώτα φυσικών προσώπων και αργότερα σε επίπεδο Κράτους.

- Ο Μητσοτάκης βασιζόμενος στην κατάντια των ΔΕΚΟ που είχε φέρει ο Παπανδρέας θέλησε να αρπάξει την ευκαιρία και να τις "χαρίσει" σε ιδιώτες με το αζημίωτο φυσικά.

- ο Σημίτης (Ααρών Αβουρί) φέρνει την ομόφυλη του Εβραϊκή Goldman Sachs για να φτιάξει ένα SWAP (Δημιουργική Λογιστική) για να καλύψει το χρέος στα χαρτιά και να μπούμε στο Ευρώ. Η Goldman Sachs για αυτό το SWAP πήρε πάνω από 1 ΔΙΣ ευρώ από την Ελλάδα.

Ο Σημίτης λοιπόν κάνει την συμφωνία με την Goldman Sachs μέσω του Πέτρου Χριστοδούλου. (Ο Πέτρος Χριστοδούλου εκτός από την Goldman Sachs ήταν σύμβουλος και στην JP Morgan, γίνεται διευθυντής στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.) Αυτό το SWAP ήταν και η βάση της δικαιολογίας της σημερινής κατάρρευσης διότι η Goldman Sachs γνώριζε τα βαθύτερα κατατόπια της Ελληνικής οικονομίας.

Το ερώτημα είναι όμως, γιατί οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ενώ ξέρανε το κόλπο κάνανε τα στραβά μάτια;

Όπως μας ενημερώνει ένας Γερμανός οικονομολόγος, κάνανε τα στραβά μάτια διότι η Ελλάδα δεν είναι βιομηχανική χώρα, άρα δεν είναι ανταγωνιστής της Γερμανίας ή της Γαλλίας, ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ είναι μια καλή αγορά και ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν επάνω μας, διότι θα μας δανείζανε με τόκο και τα δανεικά πριν φτάσουνε εδώ θα τα ξαναπαίρνανε πίσω λόγω VW, BMW, Mercedes, Opel, Audi, Bosch, Siemens, Miele, AEG, Lidl, Renault, Peugeot, Citroen, Carrefur, αγορά οπλικών συστημάτων κτλ...

Κοντεύοντας στο 2000 και όταν πια το "EASY MONEY SYSTEM" σε επίπεδο κράτους είχε φτάσει στο ζενίθ ( Η Ελλάς χρωστάει πάρα πολλά στις Εβραϊκές Τράπεζες) έπρεπε να εφευρεθεί ένας τρόπος να πάψει πια το "EASY MONEY SYSTEM" σε επίπεδο κράτους εφόσον πια τα πράγματα όδευαν καλά "δεμένα" και να περάσουμε στο άλλο επίπεδο δηλαδή το "EASY MONEY SYSTEM" σε επίπεδο φυσικών προσώπων.

Έτσι εφευρέθηκε το κόλπο το οποίο δεν ήταν άλλο από την μεγάλη απάτη του Χρηματιστηρίου, που όλοι ήδη έχουμε ξεχάσει.

Σκηνοθέτησαν λοιπόν εικονικά κέρδη και μέσω πάντα των υποχείριων ΜΜΕ κατόρθωσαν να κάνουν ακόμα και τους βοσκούς επάνω στα ψηλότερα βουνά να κατεβαίνουν στην τηλεόραση του καφενείου για να δουν τις μετοχές τους...

Όταν το 99% του Ελληνικού προβατικού λαού είχε παίξει στο χρηματιστήριο και ή όλη κατάσταση είχε φτάσει στο ζενίθ, ήρθε η ώρα του Σόρρος. Σκάει μύτη ο Σόρρος και ξεκινάει το κατρακύλισμα. Με αποτέλεσμα να πάρουν όλα τα λεφτά του προβατικού λαού που νωρίτερα τους τα είχαν δώσει με "EASY MONEY SYSTEM" σε επίπεδο κράτους μέσω του Ανδρέα. Ο σκοπός όμως δεν είχε ολοκληρωθεί, ίσα ίσα μόλις ξεκινούσε.

Ανακεφαλαίωση:

 Ο Ανδρέας Μινέικο Παπανδρέου είχε ενεργοποιήσει το "EASY MONEY SYSTEM" σε επίπεδο κράτους (δηλαδή έπαιρνε δάνεια και τα μοίραζε στην αγορά (με το αζημίωτο βέβαια) καταχρεώνοντας-δεσμεύοντας το Ελληνικό κράτος στις Εβραϊκές Τράπεζες).

 Tο 2000, Σημίτης και Σόρρος, τραβάνε όλο το χρήμα που είχε διοχετεύσει ο Παπανδρέας μέσω του χρηματιστηρίου, με αποτέλεσμα να μένει η Ελλάδα-αγορά χωρίς ρευστό αλλά με τεράστιους τόκους δάνειων του Ανδρέα να μας βαραίνουν.

 Ήταν καιρός για το "EASY MONEY SYSTEM" σε επίπεδο φυσικών προσώπων. Δεδομένου λοιπόν ότι ρευστό στην αγορά από τα κρατικά δάνεια πια δεν υπάρχει, (αφού τα πήραν πίσω αφήνοντας βέβαια τα χρέη από τους τόκους), οι ανάγκες των μικρομάγαζων για ρευστό και των ανθρώπων να αγοράσουν μια κατοικία ήταν πάντα δεδομένη, εμφανίζονται ως απομηχανής θεός (Ιεχωβας) οι Τράπεζες, οι οποίες ανοίγουν τις κάνουλες ενεργοποιώντας έτσι το "EASY MONEY SYSTEM" σε επίπεδο φυσικών προσώπων. Δηλαδή οι Τράπεζες αρχίζουν και ρίχνουν ρευστό στην αγορά, αυτήν την φορά μέσω των φυσικών προσώπων.


Ήταν λύση αυτή για να ορθοποδήσουμε; φυσικά και όχι.

Σκοπός ήταν να φτάσει η κατάσταση σε κάποιο σημείο, να κλείσει ένας Χ χρονικός κύκλος για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο το οποίο λέγεται "TIGHT MONEY SYSTEM" σε επίπεδο φυσικών προσώπων

Έχουμε 3 δεδομένα:

1)Mας βαραίνουν κρατικά χρέη από τα δάνεια του Ανδρέα, ΑΡΑ μπαίνουν τρελοί φόροι σε όλες τις συναλλαγές, υποτίθεται για να ξεχρεώσουμε, αυτό σημαίνει ακρίβεια

2)Υγιές ρευστό στην αγορά δεν υπάρχει, παρά μόνο τα χρήματα των Τραπεζών, τα οποία είναι με τοκογλυφικούς όρους, στην ήδη κατεστραμμένη αγορά

3)Οι τιμές των κατοικιών από το 1993 έχουν 10πλασιαστεί λόγω φορολογίας και μόνο, οπότε τα βάρη στους πολίτες-πρόβατα αβάσταχτα.


Ήταν καιρός για το τελικό "TIGHT MONEY SYSTEM" σε επίπεδο κράτους

ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ: Πριν ένα χρόνο 2009, οι τράπεζες ξαφνικά κλείσανε τις κάνουλες των δανείων... ντόμινο η οικονομική δυσχέρεια.

ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ:

Ο Καραμανλής το μόνο σωστό πράγμα, που έκανε στην ζωή του, ήταν να κλείσει την συμφωνία με την Ρωσία για τον Αγωγό Μπουργκας - Αλεξανδρούπολης.

Αυτό στους Εβραίους της Αμερικής έκανε ασύλληπτο κακό (άρα καλό για εμάς) διότι:

1)Θα κερδίζαμε χρήματα υγιή ξανά, μετά από 30 χρόνια.
2)Ποιος θα τολμούσε να πειράξει τα συμφέροντα του Πούτιν;
3)Αν το παραμύθι "μπαμπούλας Τουρκία" κατέρρεε, τα κέρδη και η επιρροή των Εβραίων εξ Αμερικής θα εξανεμιζόταν, διότι αφενός δεν θα μας δάνειζαν πλέον αυτοί, θα σταματούσαμε να αγοράζουμε οπλικά συστήματα από αυτούς (στην Ε.Ε. αγοράζουμε οπλικά συστήματα από Αμερική τόσα όσα οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. μαζί), και ότι σε καιρό πολέμου οι Αμερικάνοι δεν θα μπορούσαν να μας επηρεάσουν εφόσον τα οπλικά συστήματα δεν ήταν δικά τους.

Αυτοί και πολλοί άλλοι λόγοι ήταν, που έπρεπε να πέσει ο αποτυχημένος Καραμανλής, και στην θέση του να έρθει ο Εβραίος Τζέφρυ Γεώργιος Μινέικο Τσαντ Παπανδρέας.

Στον προεκλογικό αγώνα ο Καραμανλής ουσιαστικά με τις δηλώσεις του δείχνει στον λαό να ψηφίσει Τζέφρυ, (σκεφτείτε τι απειλές δέχθηκε για να το κάνει αυτό), ο Τζέφρυ υπόσχεται χρήμα στον λαό (Τσοβόλα ξαναδώστα όλα) και ο μαλάκας λαός παραβλέπει τις προεκλογικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ στα εθνικά θέματα (πράγμα που φανερώνει τα πάντα) γιατί το σκατένιο του μυαλό μένει στις απατηλές υποσχέσεις για χρήματα.

Ο μα...ας λαός ψηφίζει Τζέφρυ και εκεί ξεκινάει το μεγάλο πανηγύρι...

Και ενώ προεκλογικά υπόσχεται χρήματα στον λαό με το που βγαίνει λέει το αντίθετο ισχυριζόμενος ότι δεν γνώριζε, αλλά τον διαψεύδουν άμεσα πρόσωπα που τον είχαν ενημερώσει προεκλογικά όπως ο Προβόπουλος και ο Αιβαλιώτης. Δεν νομίζεται ότι θα έπρεπε να τα γνώριζε, για πρωθυπουργός πάει όχι για περιπτεράς. Στην καλύτερη είναι ανόητος και ανεύθυνος στην χειρότερη ήξερε καλά τι έκανε με δόλο.

Ο Τζέφρυ, 30 ημέρες πριν τις εκλογές, και ενώ είμαστε στην προεκλογική περίοδο, πηγαίνει στην Αμερική, στον Κλίντον. Κανένα μέσο των media δεν το αναφέρει (!) τι πήγε να κάνει στην Αμερική; τι είπε με τον Κλίντον; με ποιους συναντήθηκε και τι σχεδίασε; διότι για καφέ στην Αμερική σε καιρό προεκλογικής εκστρατείας δεν νομίζω να πήγε...

Κατ αρχήν προσλαμβάνει την ίδια Εβραϊκή Εταιρεία που ανέλαβε την καμπάνια του Ομπάμα για να κάνει την καμπάνια του ΠΑΣΟΚ

Με το που γίνεται πρωθυπουργός ΞΑΦΝΙΚΑ ξεχνάει το "λεφτά υπάρχουν", ΞΑΦΝΙΚΑ θυμάται ότι "λεφτά δεν υπάρχουν", ΞΑΦΝΙΚΑ όλοι θυμούνται ότι η Ελλάδα δεν τα πάει καλά με τα δημοσιονομικά, ΞΑΦΝΙΚΑ οι τράπεζες και τα markets θυμούνται ότι δεν τα πάμε καλά

Όπως μας ενημερώνει ο οικονομικός δημοσιογράφος των Financial Times του Λονδίνου, Μάρτιν Σαντμπου, ότι στο τέλος του 2009 το Ντουμπάι ανακοίνωσε μια αναδιάρθρωση της οικονομίας του, που τρόμαξε τους επενδυτές και δημιούργησε πολλές αμφιβολίες όλων των κρατικών τίτλων και την ίδια στιγμή η Ελληνική Κυβέρνηση ομολόγησε από μόνη της ότι τα στοιχεία για το έλλειμμα της Ελλάδας είχαν παραποιηθεί, που ήταν η αιτία να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου.

Παράλληλα το περιοδικό FOCUS βγάζει εξώφυλλο την Αφροδίτη να κάνει την χειρονομία λέγοντας λίγο πολύ ότι δουλεύουν οι Γερμανοί για να ταΐζουν τους τεμπέληδες Έλληνες. Την ίδια στιγμή ο Γερμανός οικονομολόγος Ότμαρ Ίσιγκ υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να δοθεί από την Ε.Ε. υποστήριξη στην Ελλάδα γιατί έχουμε φάει πολλά (εν μέρη έχει δίκιο, τα πολλά όμως τα έχουν φάει οι ΠΑΣΟΚΟ- ΝΔ –ΚΚΕ -ΣΥΡΙΖΙΤΕΣ και κάποιοι μεγαλοκαρχαρίες και όχι ο λαός).

Ας δούμε το παρασκήνιο όμως, ο ιδιοκτήτης του περιοδικού FOCUS, Hubert Burda ιδιοκτήτης του Hubert Burda media με 250 περιοδικά, τηλεόραση κτλ, είναι μεταξύ πολλών άλλων, μέλος οικονομικών funds. Μέσω των ΜΜΕ και της παραπληροφόρησης πιέζει να ΜΗΝ πάρει η Ελλάδα οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. ότι δηλαδή κάνει και ο Γερμανός οικονομολόγος Ότμαρ Ίσιγκ.

Αυτό που ξεχάσαν να μας πουν οι δυο κύριοι, είναι ότι διατελούν σύμβουλοι της Goldman Sachss, της JP Morgan και της Deutsche Bank.

Αν καταφέρνανε να πείσουνε οι δυο κύριοι αυτοί, να μην πάρουμε χαμηλότοκα δάνεια από την Ε.Ε. αναγκαστικά θα έπρεπε να πάρουμε δάνεια με μεγαλύτερο τόκο από τις Goldman Sachs, JP Morgan, Deutsche Bank με τον τρόπο που θα εξηγήσουμε παρακάτω. Εδώ ξανασυναντάμε την Goldman Sachs που είχε φέρει ο Σημίτης για εκείνο το SWAP που προείπαμε. Οι κύριοι (Burda & Issing) ουσιαστικά μας στέλνουν στα δόντια τους, είναι αυτοί όμως οι κύριοι υπαίτιοι ή απλά παίζουν ως κομπάρσοι στο ίδιο θέατρο;

ΟΜΠΑΜΑ και Δολάριο

Ο Ομπάμα τύπωσε στα δυο περίπου χρόνια που είναι στην εξουσία δολάρια όσα δεν είχε τυπώσει η Αμερική από τον Β/ Παγκόσμιο μέχρι την ημέρα που εξελέγη. Αυτό το πληθωριστικό δολάριο δεν έχει αξία και πρέπει να αποκτήσει. Ο μόνος τρόπος να αποκτήσει είναι να κλέψει αξία από κάποιο άλλο νόμισμα το οποίο έχει αξία, ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό;;;; φυσικά το Ευρώ.

Ο Παπανδρέας ένα μήνα μετά την εκλογή του, έχει γεύμα στο ξενοδοχείο "Πεντελικόν" στην Κηφισιά με τον Εβραίο πρόεδρο της Goldman Sachs Γκαρυ Κοεν, τον επικεφαλή των οικονομικών ερευνών της εταιρείας, τον εν Ελλάδι αντιπρόσωπο τους, την Κατσέλη, τον Δρούτσα (εκ των μαγείρων του σχεδίου Αναν) και τον Παπακωνσταντίνου. Ένας πρωθυπουργός δέχεται στο μέγαρο Μαξίμου, τι δουλειά έχει στο Πεντελικόν; Μα διότι εκεί μπορούν να μην δώσουν αναφορά σε κανέναν το τι είπαν και συμφώνησαν, διότι δεν επιβάλλεται να καταγραφεί πουθενά επίσημα το γεγονός αυτό, σε αντίθεση με το αν η συνάντηση γινόταν στο Μαξίμου.

http://e-dromos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=88:------goldman-sachs-&catid=22:2010-02-11-18-17-32&Itemid=51

Η Γαλλική εφημερίδα LE MONDE σε άρθρο της λέει: ¨Στην Ευρώπη η Goldman Sachs στρατολογεί ισχυρά πρόσωπα για να εγκαθιδρύσει την δική της ισχύ" και μέσα στο άρθρο λέει ότι "τοποθετήσανε" τον Πέτρο Χριστοδούλου σε σημείο κλειδί για να φέρουν εις πέρας τα σχέδια τους.

http://www.lemonde.fr/cgi-bin/ACHATS/acheter.cgi?offre=ARCHIVES&type_item=ART_ARCH_30J&objet_id=1116394

Μετά την συνάντηση λοιπόν ο γνωστός από τα παλιά Πέτρος Χριστοδούλου, που αναφέραμε στην αρχή, διορίστηκε ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ (ΟΔΔΗΧ), δηλαδή ο Παπανδρέας μετά το γεύμα στο Πεντελικόν με την Goldman Sachs διόρισε το στέλεχός της (τον Χριστοδούλου) να διαχειριστεί τα χρέη μας...

Νωρίτερα από όλα αυτά η Goldman Sachs η JP Morgan και η Deutsche Bank έβγαλαν στην αγορά ένα "προϊόν", ζητώντας επενδυτές, ζητώντας τους να τζογάρουν στην κατάρρευση και χρεοκοπία της Ελλάδας.

Μετά η Deutsche Bank έβγαλε μια έκθεση ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της. Την ίδια στιγμή κινητοποιείται το τμήμα των CDS (Credit Default Swaps- ασφάλιση χρεών σε περίπτωση μη αποπληρωμής) της ίδιας τράπεζας και ζητάει μεγαλύτερα ασφάλιστρα από την Ελλάδα. Ξεκινάνε τα ΜΜΕ να παίζουν τον ρόλο "παπαγαλάκια" και η κοινή γνώμη χάφτει ότι η Ελλάδα πάει για πτώχευση. Έτσι τα CDS μεγαλώνουν και οι έξυπνοι με έναν ταχυδακτυλουργικό τρόπο κερδοσκοπούν με τον εξής απλό τρόπο: Δανείζονται (το έκανε η Μέρκελ, ναι είναι αυτοί που δουλεύουν για να καθόμαστε εμείς...)με 3% και αυτά τα χρήματα τα δανείζουν σε εμάς με 7% η διαφορά αυτή (4%) είναι τα SPREADS (σημείωση: Goldman Sachs, JP Morgan και η Deutsche Bank ελέγχουν το 95% των CDS παγκοσμίως)

Περιέργως τα funds του Σόρρος "προέβλεψαν" ότι το δολάριο θα έρθει 1/1 με το ευρώ... (εμ από προφήτες ξέρουν οι Εβραίοι)

ΔΝΤ

Το υποτιθέμενο κρατικό χρέος μας ήταν 320 ΔΙΣ (χώρια αυτά που χρωστάνε οι Έλληνες ως φυσικά πρόσωπα στις τράπεζες μέσω καταναλωτικών, στεγαστικών, επιχειρηματικών και πιστωτικών καρτών- που είναι 280 ΔΙΣ)

Από αυτά τα 320 ΔΙΣ το 60% είναι σε κρατικά ομόλογα. Κρατικά ομόλογα σημαίνει ότι το κράτος βγάζει ομόλογα, και μέσω κάποιας τράπεζας ο επενδυτής τα αγοράζει με σκοπό κάποιο κέρδος, ΑΡΑ ενώ φαίνεται ως χρέος ΔΕΝ είναι χρέος, αφού ο επενδυτής έχει πληρώσει την τράπεζα γι αυτά.
Αυτό σημαίνει ότι εφόσον δεν τα χρωστάμε, κανείς δεν έχει αξίωση να μας ζητήσει κάτι ως αντάλλαγμα.

Με τις υπογραφές στο ΔΝΤ όμως, ο Γεώργιος Τζέφρυ Τσαντ Μινέικο Παπανδρέου με δεκανίκι τον Καρατζαφέρη ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕ αυτά τα 200 ΔΙΣ (60%) του χρέους- ομολόγων από ανύπαρκτα σε υπαρκτά, και εφόσον τώρα είναι υπαρκτά ζητάνε αξιώσεις αυτοί στους οποίους χρωστάμε...

Πόσο τυχαίο είναι το γεγονός ότι ο Παπανδρέας το πρώτο πράγμα που έκανε ως πρωθυπουργός ήταν να καταμετρήσει και να κοστολογήσει την κρατική περιουσία που Ώ! Τι ειρωνεία, ήταν όσο και το έλλειμμά μας;;;;;;;

ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ;;;;;;;

ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ όπως μας ενημερώνει ο Δελαστίκ στην Ε.Ε. είμαστε οι 7 σε χρέος, στην Ευρώπη πάρα πολύ πίσω, και δεν χρωστάμε περισσότερα από τις ΗΠΑ ή την Ιαπωνία.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι η Ιταλία χρωστάει 1,4 ΤΡΙΣ, η Ισπανία 1,1 ΤΡΙΣ, η Ιρλανδία 870 ΔΙΣ, κτλ κτλ...
Οι Βέλγοι και οι Ολλανδοί που ήρθαν εδώ για επίβλεψη, οι χώρες τους χρωστάνε περισσότερο από ότι εμείς...

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=10202891





ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

Κάπου ανέφερα ότι ο Παπανδρέου προεκλογικά είχε πει τις προθέσεις του στα εθνικά θέματα, είπε ψέματα μόνον όσον αφορά τα οικονομικά, ο λαός δεν έδωσε καμία σημασία στα εθνικά και περίμενε να τους δώσει χρήματα, που φυσικά δεν έδωσε.

Το ένα θέμα με το άλλο (εθνικά θέματα και οικονομικά) έχει άμεση σχέση και ας μην το αντιλαμβάνεται το σκατένιο μυαλό του ψεύτη κλέφτη απατεώνα νέο Έλληνα Ρωμιού.

Ο Στόχος είναι να έρθουν στην Ελλάδα αλλοδαποί, τους οποίους τους στέλνουν οι Τούρκοι σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις, ιθαγένεια, γεννάνε, υπογεννητικότητα εμείς, σε 2 γενεές εξαφανιζόμαστε, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, θα ψηφίζουν και ενώ θα είναι πλειοψηφία θα βγάζουν τους δικούς τους δημάρχους, νομάρχες, εμείς θα εξαφανιζόμαστε. Σκεφτείτε λοιπόν Σκοπιανούς να ψηφίζουν τους δικούς τους στην Φλώρινα, τους Αλβανούς να ψηφίζουν τους δικούς τους στα Ιωάννινα, στην Θράκη θα γίνει σε απόλυτους αριθμούς τι έχει αν γίνει…

Μέχρι τότε θα παίξει "συνεκμετάλλευση" στο Αιγαίο, δηλαδή παραδίνουμε το Αιγαίο στους Τούρκους, ήδη η Θράκη είναι στα χέρια τους (έχουν βγάλει και σημαία) και απλά περιμένουν να κυλήσει ο χρόνος για να σβήσουμε.

Το τελικό "TIGHT MONEY SYSTEM" σε επίπεδο κράτους και φυσικών προσώπων έχει σαν αποτέλεσμα να μας πάρουν τον τεράστιο ορυκτό πλούτο (http://www.youtube.com/watch?v=1rKoxplF3jk & http://www.youtube.com/watch?v=ZliJC8wmrYI,) και να τους χρωστάμε και από πάνω και όλα αυτά για να μην βγάλουμε άχνα...

Φοβούνται την άχνα...


πηγές

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_03/03/2010_392630

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=32&artId=293087&dt=03/03/2010

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=317999&dt=03/03/2010

http://e-dromos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=88:------goldman-sachs-&catid=22:2010-02-11-18-17-32&Itemid=51

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=10276863

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&pubid=25925173

http://www.lemonde.fr/cgi-bin/ACHATS/acheter.cgi?offre=ARCHIVES&type_item=ART_ARCH_30J&objet_id=1116394

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=10202891

Από τα ντοκιμαντέρ Money as debt, zeitgeist I & II, Money Masters, Εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου,



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η Ρωσία παραμένει ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Ινδίας


Στην πρώτη θέση στον κατάλογο των σημαντικότερων προμηθευτών όπλων στην Ινδία την περίοδο 2002-2009 βρίσκεται η Ρωσία.

"Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ρωσία παρέδωσε οπλισμό αξίας περίπου 9,87 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ινδία, και αφορά περίπου 60 τοις εκατό των ινδικών εισαγωγών όπλων [συνολικά 16,47 δολάρια δισ.]," ανακοίνωσε το Κέντρο Ανάλυσης Παγκόσμιου Εμπορίου Όπλων (CAWAT).

Η CAWAT δήλωσε πως η Ρωσία θα παραμείνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στην Ινδία και για την περίοδο 2010-2013 αφού εκκρεμούν παραδόσεις αξίας $ 15.26 δισ. ή 44,7% των ινδικών εισαγωγών όπλων( απο τις συνολικά $ 34.1 δις).

Η Ινδία και η Ρωσία διατηρούν στενές διμερείς σχέσεις,κυρίως στους τομείς της άμυνας της πυρηνικής ενέργειας και διαστημικής βιομηχανίας.

Τα υφιστάμενα ρωσο-ινδικά στρατιωτικά προγραμματα συνεργασίας για το 2010 περιλαμβάνουν μέχρι και 200 έργα αξίας περίπου 18 δισ. δολαρίων.

Οι τρέχουσες συμβάσεις εξαγωγών όπλων περιλαμβάνουν την παράδοση αεροπλανοφόρου Ναύαρχος Gorshkov με τουλάχιστον 16 MiG-29K μαχητικά Fulcrum-D, το Smerch MLRS, την παραγωγής του άρματος Τ-90 στην Ινδία η οποία κατέχει και σχετικές άδειες.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Συνεχίζουν το δούλεμα οι "στρατηγικοί απατεώνες" των ΕΝΑΕ.Σκληραίνει η στάση του ΥΠΕΘΑ


Φαίνεται ότι και ο εξευτελισμός έχει τα όριά του και έτσι επιτέλους ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισε "να πάρει τ'όπλο του" μήπως και διασωθεί κάτι από την υπόθεση της αγοραπωλησίας των ΕΝΑΕ, τουλάχιστον σε επίπεδο αξιοπρέπειας του ελληνικού κράτους (λέμε τώρα...). Εν πάση περιπτώσει η ανακοίνωση κατ'αρχήν "μαστιγώνει" την Abu Dhabi Mar, εμμέσως πλην σαφώς, για την διoχέτευση του non paper και κατά δεύτερον δηλώνει το αυτονόητο: Δεν πρόκειται να υπάρξει φορολογική και ποινική ασυλία ("αμνηστεία" την χαρακτηρίζει)!

Η δήλωση Βενιζέλου δεν είναι κακή, έστω και αν θυμίζει απλώς μια ... καλή σχεδία μετά από ένα τρομακτικό ναυάγιο, αυτό της αξιοπρέπειας του ελληνικού κράτους. Oλόκληρη η δήλωση:

"Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σε σχέση με ανεπίσημο εκτενές ενημερωτικό σημείωμα που φέρεται να αποδίδει τις θέσεις της Abu Dhabi Mar για τη μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΕΝΑΕ, από τη Διεύθυνση Ενημέρωσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανακοινώνονται τα εξής:

1. Λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι έχει ήδη συμφωνηθεί επίσημη συνάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Εκτελεστικού Πρόεδρου της Abu Dhabi Mar κ. Ισκαντάρ Σάφα την Παρασκευή στις 14.00 προκειμένου να αντιμετωπιστούν με εκατέρωθεν καλή πίστη και στο πλαίσιο των σαφών όρων της σύμβασης της 30.9.2010 που ταυτίζεται κατά περιεχόμενο με το ν. 3883/2010, είναι αδιανόητο να πιστέψει κανείς ότι έχει κυκλοφορήσει με την έγκριση της Abu Dhabi Mar ένα παρόμοιο σημείωμα.

2. Σε κάθε περίπτωση ο συντάκτης του σημειώματος έχει απόλυτο δίκιο όταν τονίζει τη σημασία που έχει η επίσημη ανακοίνωση ενός αναλυτικού επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) εκ μέρους της νέας ιδιοκτησίας των ΕΝΑΕ προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον των ναυπηγείων και των θέσεων εργασίας καθώς θα ήταν αδιανόητο και αντίθετο με τις δεδηλωμένες προθέσεις της Abu Dhabi Mar, το μέγεθος και το διεθνές κύρος της, να βασίζεται το μέλλον των ναυπηγείων μόνον ή κυρίως στις παραγγελίες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Άλλωστε, τα εξοπλιστικά προγράμματα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού αποφασίζονται και προωθούνται κατά νόμο υπό τον απόλυτο έλεγχο της Βουλής και προκειμένου να εξυπηρετηθούν αυστηρά επιλεγμένες επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, όπως και των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Abu Dhabi Mar , όπως δηλώθηκε από τον κ. Ισκαντάρ Σάφα ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής κατά τη διαδικασία της ψήφισης του νόμου 3883/2010 είναι η παρουσία της σε 52 χώρες και σε 52 διαφορετικά Πολεμικά Ναυτικά ανά τον κόσμο συμπεριλαμβανομένης και της λεκάνης της Μεσογείου.

3. Το ζήτημα της επιστροφής των κρατικών ενισχύσεων προς τα ΕΝΑΕ σε παλαιότερες εποχές, οι οποίες έχουν κριθεί παράνομες κατά το κοινοτικό δίκαιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διευθετήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση μέσα από μία εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία διαπραγματεύσεων στις οποίες συμμετείχαν, τόσο η ΤΚΜS όσο και η Abu Dhabi Mar , η οποία γνωρίζει αναλυτικά το περιεχόμενο της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με την ΕΕ. Συμπτωματικώς σήμερα, ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Ε..Ε κ. Χοακίν Αλμούνια, με επιστολή του προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας που κοινοποιείται και στον Υπουργό Οικονομικών, επιβεβαιώνει επισήμως τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί φέτος το καλοκαίρι και προδιαγράφει τη διαδικασία της εφαρμογής της στην οποία βεβαίως θα μετάσχουν και τα ΕΝΑΕ υπό τη νέα ιδιοκτησία τους.

4. Η οριστική σύμβαση της 30.9. 2010 υπεγράφη από τα συμβαλλόμενα μέρη, μεταξύ των οποίων φυσικά και η Abu Dhabi Mar, εν γνώσει του περιεχομένου της. Οι όροι υπό τους οποίους πρέπει να πραγματοποιηθεί το Closing και να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία αυτή είναι συγκεκριμένοι. Στη σύμβαση δεν υπάρχει καμία αναφορά σε θέματα που αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις ή τα μελλοντικά εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι συμβατικά προβλεπόμενες προϋποθέσεις για το Closing πρέπει να έχουν πληρωθεί μέχρι τις 22.10.2010.

5. Η οριστική σύμβαση προβλέπει, όπως συνήθως συμβαίνει στις περιπτώσεις αυτές, ότι η ΤΚΜS/ ΗDW θα μεταβιβάσει το 75,1% των μετοχών των ΕΝΑΕ στην Abu Dhabi Mar ή σε συνδεδεμένη με αυτήν επιχείρηση (affiliated company) καθώς όλοι οι μεγάλοι όμιλοι οργανώνουν την παρουσία τους σε κάθε χώρα μέσω θυγατρικών η συνδεδεμένων επιχειρήσεων.

Το γεγονός ότι μία επιχείρηση επιλέγει να δράσει μέσω θυγατρικής ή μέσω συνδεδεμένης επιχείρησης δεν σημαίνει ότι δεν μετέχει πραγματικά στη σύμβαση ή ότι δεν αναλαμβάνει τις σχετικές ευθύνες. Άλλωστε αντισυμβαλλόμενος της σύμβασης με το ελληνικό δημόσιο είναι η Abu Dhabi Mar . Και αυτό το οποίο αναμένεται είναι να ακριβώς η μεταβίβαση των μετοχών από την ΤΚΜS/ΗDW στoν όμιλο Abu Dhabi Mar (είτε στην Abu Dhabi Mar την ίδια είτε σε συνδεδεμένη με αυτή επιχείρηση που θα υποδειχθεί από αυτήν και άρα θα συνδέεται με αυτήν μετοχικά και δικαιοπρακτικά).

6. Είναι τελείως περιττό να γίνεται συζήτηση για αυτονόητα πράγματα. Προφανώς ένα ναυπηγείο δεν μπορεί να είναι αποκλεισμένο από τη θάλασσα και προφανώς ο αιγιαλός των ναυπηγείων καθώς και δημόσιες γαίες που βρίσκονται στην ίδια περιοχή θα εξακολουθήσουν να είναι παραχωρημένες κατά χρήση στο νομικό πρόσωπο των ΕΝΑΕ, όπως συμβαίνει δεκαετίες τώρα.

7. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της οριστικής σύμβασης και της εκτελεστικής συμφωνίας μέχρι τις 22.10.2010 θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί οι τακτικοί φορολογικοί έλεγχοι των ανέλεγκτων χρήσεων για το νομικό πρόσωπο των ΕΝΑΕ.

Πουθενά η σύμβαση δεν προβλέπει κάποιο είδος φορολογικής χάρης ή φορολογικής αμνηστίας γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο προς το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο και θα συνιστούσε παράνομη κρατική ενίσχυση ανοίγοντας ένα νέο κύκλο αμφισβητήσεων. Άλλωστε αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τη σχέση μεταξύ της ΤΚΜS και της Abu Dhabi Mar και όχι το ελληνικό δημόσιο. Το νομικό πρόσωπο των ΕΝΑΕ εξακολουθεί να είναι ένα και το αυτό και αυτό είναι που έχει τις φορολογικές υποχρεώσεις.

Το σχετικό ζήτημα πάντως, εάν πρέπει να διευθετηθεί συμβατικά πρέπει να διευθετηθεί μεταξύ της γερμανικής και της αραβικής πλευράς και όχι με ευθύνη του ελληνικού δημοσίου.

Κατά μείζονα λόγο το ίδιο ισχύει και για τυχόν ποινικές ευθύνες οι οποίες διερευνώνται από την εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης και δυνάμει εισαγγελικής παραγγελίας ενεργεί το ΣΔΟΕ όχι ως φορολογικό όργανο αλλά ως προανακριτικός υπάλληλος.

Τα σχετικά ζητήματα άπτονται της αναζήτησης ποινικών ευθυνών φυσικών προσώπων και όχι των φορολογικών υποχρεώσεων του νομικού προσώπου της ΕΝΑΕ. Άρα είναι ζητήματα που σε καμία περίπτωση δεν αφορούν την Abu Dhabi Mar ή τη συνδεδεμένη με αυτή επιχείρηση που θα αναλάβει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΝΑΕ."

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω;-Ενώ αναφέρει ότι "είναι αδιανόητο να πιστέψει κανείς ότι έχει κυκλοφορήσει με την έγκριση της Abu Dhabi Mar ένα παρόμοιο σημείωμα", απαντά λέξη προς λέξη στο "αδιανόητο"! Εκεί έχει πέσει το επίπεδο διαπραγμάτευσης για ένα κορυφαίο ζήτημα πολιτικής ασφάλειας όπως είναι η ναυπηγική πολιτική της χώρας. Να απαντά το υπουργείο σε non paper "κάποιων". Κύριος οίδε, ποιων!

-Επιμένει στην ανακοίνωση να αναφέρεται στην "Abu Dhabi Mar και το διεθνές κύρος της". Ακόμα δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η ADM, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, έχει κάνει πίσω και το πολύ-πολύ να βολευτούν με την ομιχλώδη Prininvest του μυστηριώδους Ι.Σάφα;

-Δίνει μια είδηση: Ότι ο Αλμούνια έδωσε επιστολή με το τελικό "Ο.Κ." για το σβήσιμο του προστίμου των 230 εκα. ευρώ συν τους τόκους. Άρα η μία προϋπόθεση πληρώθηκε.

-Το υπουργείο την "κάνει γυριστή" για να χρησιμοποιήσουμε μία ακόμα αγοραία έκφραση στο θέμα των μελλοντικών προγραμμάτων του Π.Ν.. Ποιος ξέρει τι τους είχαν υποσχεθεί...

-Προσπαθεί να προσπεράσει το θέμα της "συνδεδεμένης εταιρείας" λέγοντας ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση η ADM θα έχει την ευθύνη. Δηλαδή αν "βαρέσει κανόνι" η "συνδεδεμένη", όπως έγινε με την εταιρεία τροχαίου υλικού της HDW στα ΕΝΑΕ, εμείς θα απευθυνθούμε στην ... ADM! Απίθανα πράγματα. Ειδικά για το θέμα της "συνδεδεμένης εταιρείας" το defencenet.gr διεξάγει αυτή την στιγμή μια μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα σε ότι αφορά την έννοια της "συνδεδεμένης εταιρείας" με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, αλλά και με βάση το τι δέχεται η Ε.Ε. ως "συνδεδεμένη εταιρεία" και ποιά είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις της εν προκειμένω. Σε οποιαδήποτε περίπτωση καμία "συνδεδεμένη" δεν έχει αξιολογηθεί από την Lazard, κάτι που το υπουργείο το προσπερνά ηθελημένα.

-Αρνείται το υπουργείο να προχωρήσει σε πράξη παραχώρησης των περίπου 800 στρεμμάτων, όπως εμμέσως ζητεί η ADM. Αναφέρει επι λέξει:"...θα εξακολουθήσουν να είναι παραχωρημένες κατά χρήση στο νομικό πρόσωπο των ΕΝΑΕ, όπως συμβαίνει δεκαετίες τώρα". Άρα η έκταση παραμένει στην ιδιοκτησία του δημοσίου και η προσπάθεια της ADM δεν καρποφορεί για την ώρα...

-Στο θέμα της φορολογικής και ποινικής ασυλίας ή αμνηστίας για τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα των διοικήσεων των ΕΝΑΕ (φαντασθείτε τι έχει γίνει εκεί μέσα για να δίνεται μάχη, τώρα, για αμνηστία!) δεν κάνει πίσω ο Ε.Βενιζέλος. Και μάλιστα είναι σαφής: "Πουθενά η σύμβαση δεν προβλέπει κάποιο είδος φορολογικής χάρης ή φορολογικής αμνηστίας γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο προς το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο και θα συνιστούσε παράνομη κρατική ενίσχυση ανοίγοντας ένα νέο κύκλο αμφισβητήσεων.

Άλλωστε αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τη σχέση μεταξύ της ΤΚΜS και της Abu Dhabi Mar και όχι το ελληνικό δημόσιο. Το νομικό πρόσωπο των ΕΝΑΕ εξακολουθεί να είναι ένα και το αυτό και αυτό είναι που έχει τις φορολογικές υποχρεώσεις.

Το σχετικό ζήτημα πάντως, εάν πρέπει να διευθετηθεί συμβατικά πρέπει να διευθετηθεί μεταξύ της γερμανικής και της αραβικής πλευράς και όχι με ευθύνη του ελληνικού δημοσίου.

Κατά μείζονα λόγο το ίδιο ισχύει και για τυχόν ποινικές ευθύνες οι οποίες διερευνώνται από την εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης και δυνάμει εισαγγελικής παραγγελίας ενεργεί το ΣΔΟΕ όχι ως φορολογικό όργανο αλλά ως προανακριτικός υπάλληλος.

Τα σχετικά ζητήματα άπτονται της αναζήτησης ποινικών ευθυνών φυσικών προσώπων και όχι των φορολογικών υποχρεώσεων του νομικού προσώπου της ΕΝΑΕ. Άρα είναι ζητήματα που σε καμία περίπτωση δεν αφορούν την Abu Dhabi Mar ή τη συνδεδεμένη με αυτή επιχείρηση που θα αναλάβει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΝΑΕ."

Και έπεται συνέχεια...
defencenet


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Νέα συμφωνία Ρωσίας-Ισραήλ για UAV


H Aεροπορική Βιομηχανία του Ισραήλ ανακοίνωσε, την Τετάρτη, πως έχει υπογράψει συμβόλαιο με τη ρωσική αμυντική εταιρεία Oboronprom, για την παράδοση των στοιχείων συναρμολόγησης και συντήρησης των UAV.

"Η συμφωνία θα αρχίσουν να υλοποιείται κατά τη διάρκεια του 2011", ανέφερε η εταιρεία, σε δήλωση, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της.

Η σύμβαση υπεγράφη με την παρουσία του Ρώσου Υπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου, Βίκτορ Κριστένκο.

Οι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, αλλά ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης, νωρίτερα, μετέδωσαν ότι η σύμβαση των τριών ετών ανέρχεται στα 400 εκατομμύρια δολάρια.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki