Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

"Προειδοποιητικές βολές" από την Βόρεια Κορέα



Βολές πυροβολικού από επάκτιες βορειοκορεατικές πυροβολαρχίες ερρίφθησαν στην θαλάσσια περιοχή όπου το νοτιοκορεατικό Ναυτικό διεξάγει θαλάσσιες ασκήσεις στα δυτικά της κορεατικής χερσονήσουν. Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι έγιναν και ολές βλημάτων SS-N-2, αλλά δεν επιβεβαιώνονται.

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε τις βολές γύρω στις 5.30 μ.μ. (τοπική ώρα, 11.30 ώρα Ελλάδας) εντός των χωρικών υδάτων της κοντά στα σύνορα με τη Νότια Κορέα και σε απόσταση περίπου πέντε μιλίων από εκεί που διεξάγεται η νοτιοκορεατική άσκηση.

«Οι βορειοκορεατικές συστοιχίες πυροβολικού προχώρησαν σήμερα σε βολές στη θάλασσα, στα ανοικτά της δυτικής ακτής» δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα, όμως, με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap, το βορειοκορεατικό πυροβολικό πραγματοποίησε εκατό βολές. Οι βολές έγιναν την ώρα που το νοτιοκορεατικό Ναυτικό ολοκλήρωνε την πέμπτη και τελευταία ημέρα ενός προγράμματος ναυτικών ασκήσεων κοντά στη μεθοριακή ζώνη.

Επίσης, η Σεούλ ζητεί την απελευθέρωση ενός νοτιοκορεατικού αλιευτικού και του πληρώματός του που συνελήφθησαν το Σάββατο από τη Βόρεια Κορέα στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

F-35 Lightning II: Νέο «όχι» για δεύτερο κινητήρα λόγω κόστους.


Ο αρχηγός της αμερικανικής Αεροπορίας (USAF) απέρριψε εκ νέου την ιδέα ανάπτυξης εναλλακτικού κινητήρα για το νέο μαχητικό F-35 Lightning II.

Ο πτέραρχος Σβαρτς, σε δηλώσεις του προς εξειδικευμένα στο χώρο της άμυνας αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, διατύπωσε για μια ακόμη φορά την αντίθεσή του στην ανάπτυξη εναλλακτικού κινητήρα (F136) από την κοινοπραξία των εταιριών General Electric και Rolls Royce.

Το βασικό επιχείρημα επί του οποίου βασίζει την αντίθεσή του, είναι ότι θα απαιτηθεί επένδυση 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων (σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του έργου) σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία όπου περικόπτονται συνεχώς οι προϋπολογισμοί των κλάδων.

Στο αντεπιχείρημα της ενίσχυσης του ανταγωνισμού που θα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή καλύτερου προϊόντος, ο πτέραρχος Σβαρτς απαντά υπενθυμίζοντας το 1,47 τρισεκατομμύρια έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών και την ανάγκη για άμεσες περικοπές για τη συγκράτηση και μείωσή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο κινητήρας του F-35 Lightning II (F135) που κατασκευάστηκε από την εταιρία Pratt & Whitney έχει ήδη μπει σε παραγωγή.

Το ζήτημα θεωρείται βέβαιο ότι θα αποτελέσει πεδίο πολιτικής μάχης από Σεπτέμβριο στο Κογκρέσο με τις δυο πλευρές να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Ένα από τα επιχειρήματα είναι και η βρετανική δυσαρέσκεια (λόγω εμπλοκής της Rolls Royce) η οποία δεδομένων και κάποιων δυσχερειών που έχουν παρουσιαστεί στην «ειδική σχέση» ΗΠΑ-Βρετανίας μετά την εκλογή των Συντηρητικών του Ντέιβιντ Κάμερον στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περικοπή της βρετανικής παραγγελίας για το μαχητικό.

Εξάλλου, τα οικονομικά προβλήματα οδήγησαν πρόσφατα τους Βρετανούς στην απόφαση δραματικής συρρίκνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ρόλο του «υπασπιστή» που παραδοσιακά παίζουν οι Βρετανοί σε κάθε αποστολή-εμπλοκή των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανά την υφήλιο…


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Σε εξέλιξη κοινή άσκηση ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ-Καναδά


Ξεκίνηση στην Αλάσκα χθες η κοινή άσκηση ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ-ΚΑΝΑΔΑ με την κωδική ονομασία "Vigilant Eagle 2010", θα λάβει χώρα κατά το χρoνικό διάστημα 8 με 11 Αυγούστου 2010, και θα περιλαμβάνει δυνάμεις από τον Καναδά, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με προσωπικό λειτουργίας από τα κέντρα επιχειρήσεων στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτή η άσκηση έχει εγκριθεί στο πλαίσιο μιας στρατιωτικής συνεργασίας που υπογράφηκε από τους προέδρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Θα διεξαχθούν δύο πτήσεις: μία από την Αλάσκα προς την Άπω Ανατολή ακολουθούμενη από μία που θα προέρχεται από την Άπω Ανατολή με προορισμό την Αλάσκα. Και οι δύο πτήσεις θα ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή.

Το σενάριο της άσκησης θα περιλαμβάνει την κατάληψη ενός αμερικανικού πολιτικού αεροσκάφους απο τρομοκράτες, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στις επικοινωνίες με τις αρχές. Το σενάριο της άσκησης θα δημιουργήσει μια κατάσταση που απαιτεί τόσο από την ρωσική πολεμική αεροπορία, όσο και από τη NORAD, να ακουλουθήσουν το πολιτικό αεροσκάφος με μαχητικά αεροσκάφη.

Στη άσκηση θα λάβουν μέρος AWACS τύπου E-3B και Α-50, από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, τα οποία θα συμμετάσχουν μαζί με μαχητικά αεροσκάφη αναχαίτισης και εναέρια τάνκερ από τις δύο χώρες, σε κοινές δραστηριότητες.

Η είδηση όμως της τελευταίας στιγμής όπως μεταδίδουν τα Ρωσικά μέσα,είναι η από κοινού άσκηση των Αμερικανικών Raptor με Ρωσικά Mig-31 κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν.

Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Σοκ σε Δρούτσα και Βενιζέλο από τις δηλώσεις του Ρώσου Ναυάρχου για Ναυτική βάση στο Αιγαίο.


Έναρξη μιας σκληρής στρατιωτικής και διπλωματικής παρτίδας στη ΝΑ Μεσόγειο σηματοδοτεί η δήλωση του αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, ναυάρχου Βλ. Βισότσκι, για το ενδιαφέρον ίδρυσης ναυτικής βάσης της χώρας του στην Ελλάδα ή στην Τουρκία.

Αιφνιδιάζοντας πλήρως τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγ. Βενιζέλο, ο ναύαρχος Βισότσκι εξέφρασε δημόσια την πρόθεση του Κρεμλίνου να αποκτήσει ισχυρή παρουσία, με βάσεις, αγκυροβόλια κι άλλες διευκολύνσεις υποστήριξης στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.

Η σφήνα της Μόσχας προκάλεσε σοκ στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, επειδή πίστευαν ότι είχαν κλείσει σχεδόν όλα τα μέτωπα με τη Ρωσία και θα συνέχιζαν, σε χαμηλούς τόνους, τις διαπραγματεύσεις μαζί της για την αγορά τεθωρακισμένων, τη συντήρηση-πιστοποίηση των υφιστάμενων συστημάτων S-300, TOR-M1 και OSA, αλλά και για την εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων στο ζήτημα των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Διπλωματικοί παρατηρητές στην Αθήνα επισημαίνουν ότι διά των δηλώσεων Βισότσκι η Ρωσία στέλνει στην Ελλάδα το κρίσιμο μήνυμα ότι θα πρέπει να διατηρήσει κάποιου είδους ισορροπία στη ΝΑ Μεσόγειο, πριν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον προσεχή Νοέμβριο, στη Λισσαβώνα.

Οι κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος (αν, ασφαλώς, διατηρήσει το σημερινό χαρτοφυλάκιό του και μετά τον ανασχηματισμό) θα πρέπει να συνυπογράψουν στη Λισσαβώνα την ελληνική συμμετοχή στο τελικό σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ κατά των βαλλιστικών πυραύλων με τους οποίους απειλεί το Ιράν τη Δύση. Η ελληνική συμμετοχή στην αντιπυραυλική άμυνα θα γίνει μέσω της εγκατάστασης ραντάρ στον ελληνικό, μάλλον θαλάσσιο, χώρο και της αναβάθμισης των πυραύλων Patriot.

Οι ως τώρα πληροφορίες φέρουν την ελληνική κυβέρνηση έτοιμη «να τα δώσει όλα» στην Ουάσινγκτον με τις δικαιολογίες ότι η αντιπυραυλική άμυνα είναι πλέον ΝΑΤΟϊκή (και όχι στενά αμερικανική) και ότι, έτσι κι αλλιώς, στη Σύνοδο της Λισσαβώνας η Αθήνα θα αντιμετωπίσει πιέσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και την ΠΓΔΜ.

Από την πλευρά της η Ρωσία, χωρίς να παραγνωρίζει την απειλή των φανατικών ισλαμιστών της Τεχεράνης, πιστεύει ότι τα ραντάρ και συστήματα της ΝΑΤΟϊκής αντιπυραυλικής άμυνας θα στρέφονται και εναντίον της, οπότε απαιτεί από την Ελλάδα και την Τουρκία να τηρήσουν τις απαιτούμενες ισορροπίες. Πρακτικά, το Κρεμλίνο, μέσω του ναυάρχου Βισότσκι, τονίζει προς την ελληνική κυβέρνηση ότι «δεν θα πρέπει να τα δώσετε όλα στους Αμερικανούς», υπογραμμίζοντας ότι το πρόθυμο συμμαχικό «ναι» στα ραντάρ και τα συστήματα της αντιπυραυλικής άμυνας δεν απαγορεύει άλλες κινήσεις σε εθνικό, διμερές επίπεδο.

Ως τέτοιες κινήσεις η Μόσχα ερμηνεύει τις διευκολύνσεις ελλιμενισμού, την υποστήριξη μελλοντικών αγκυροβολίων της στο Αιγαίο, συμφέρουσες συμφωνίες για επισκευές σε ελληνικά ναυπηγεία (όπως π.χ. στη Σύρο επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή, Γ. Ράλλη και Αν. Παπανδρέου) και τη συμφωνία για ίδρυση ναυτικής βάσης.

Γι' αυτό άλλωστε και ο αρχηγός του ρωσικού ναυτικού δεν έθεσε κάποιο χρονοδιάγραμμα, προτιμώντας να δηλώσει ότι «η δυνατότητα να διατηρείς βάση στο εξωτερικό είναι καλή, αλλά πρέπει να γίνεται σταδιακά» και δείχνοντας ότι η Μόσχα θα αξιολογεί τις ελληνικές κινήσεις επί μακρόν



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

"Κίτρινος" πυρετός στις ΗΠΑ από τους εξοπλισμούς της Κίνας


Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να είναι σε έναν αγώνα δρόμου για την αεροπορική υπεροχή με την Κίνα, αλλά μόνο η μία πλευρά είναι αυτή που πραγματικά τρέχει. Ο αμερικανός Ναύαρχος Michael G. Mullen, κάλεσε πρόσφατα στην εστίαση της προσοχής «στις μεγάλες επενδύσεις της Κίνας» σε ικανότητες αποστολών εκστρατείας, ναυτικές και αεροπορικές ικανότητες. Αυτό το βήμα, σημείωσε, είναι «παράδοξο» σε σχέση με τον «δεδηλωμένο στόχο του Πεκίνου για την εδαφική άμυνα της επικράτειάς του».

Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεπάγουν ότι η Κίνα έχει πιο δυσοίωνους μελλοντικούς στόχους. Το «χάσμα» μεταξύ λόγων και έργων είναι μεγάλο. Είναι τόσο μεγάλο στην πραγματικότητα, ώστε η στρατιωτική συσώρρευση της Κίνας να ανησυχεί πραγματικά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το δεύτερο «χάσμα» είναι η αντίδραση της Ουάσιγκτον, η οποία προφανώς έχει επιλέξει να υποβαθμίσει και να ελαχιστοποιήσει την ανάγκη για τον συμβατικό αποτρεπτικό χαρακτήρα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Εμπειρογνώμονες σημειώνουν ότι η πολεμική αεροπορία της Κίνας, ειδικότερα, έχει προχωρήσει από το να είναι μια περιφερειακή δύναμη με περιορισμένες δυνατότητες σε μία δύναμη με αυξανόμενες δυνατότητες, ικανή να θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή. Ο Wayne A. Ulman του κέντρου National Air and Space Intelligence Center στο Οχάιο, υποστήριξε ότι οι δυνατότητες της πολεμικής αεροπορίας της Κίνας έχουν αυξηθεί «δραματικά» κατά την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η PLAAF έχει περάσει από το να είναι τεχνολογικά κατώτερη δύναμη σε μια καλά εξοπλισμένη και αρκετά καλά εκπαιδευμένη. Η σημερινή της πορεία, πρόσθεσε, θα ανάγει την Κίνα ώς μία από τις κύριες αεροπορικές δυνάμεις του κόσμου μέχρι το 2020.

Σχεδόν 500 από τα περίπου 1.600 μαχητικά αεροσκάφη της Κίνας σήμερα, είναι τέταρτης γενεάς. Μπορούν να θεωρηθούν ως τεχνολοχικά ισάξια με τα αμερικανικά μαχητικά, όπως το F-15 και F-16, σημείωσε ο ίδιος. Αν ο Wayne A. Ulman έχει δίκιο, τότε η Κίνα θα έχει το μαχητικό πέμπτης γενιάς, ανταγωνιστικό του F-22 Raptor της USAF, σε επιχειρησιακή λειτουργία μέχρι το 2018, νωρίτερα από ό, τι ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Γκέιτς έχει εκτιμήσει. Ο Roger Cliff, αναλυτής της RAND, σημείωσε ότι η Κίνα παράγει σήμερα BVR πυραύλους και ραντάρ για να κατευθύνει τους πυραύλους αέρος-αέρος, συγκρίσιμους με το σύστημα για τους αμερικανικούς AMRAAM ή τους ρωσικούς AA-12, καθώς και μια ποικιλία από πυρομαχικά κατευθυνόμενα με λέιζερ ή δορυφορικά. Ο Cliff σημειώνει ότι το σύγχρονο υλικό από μόνο του δεν θέτει αναγκαστικά περισσότερη δύναμη ελεύθερα, χωρίς πρόοδο στο δόγμα, την κατάρτιση και την υλικοτεχνική υποδομή. «Ωστόσο», είπε, «η Κίνα έχει σημειώσει πρόοδο σε πολλές από αυτές τις διαστάσεις.»

Η PLAAF έχει πραγματοποιήσει μέχει σήμερα μια τεράστια επένδυση σε συστήματα επίγειας αεράμυνας, τα οποία αμβλύνουν την ικανότητα των ΗΠΑ να καταστρέψουν κινεζικούς στόχους. Η PLAAF έχει αγοράσει πολλά ρωσικά συστήματα τύπου SA-20. Η Κίνα έχει επίσης αρχίσει να αναπτύσει εγχώρια το HQ-9, συγκρίσιμο με το SA-20. Σε ένα μελλοντικό πόλεμο, σύμφωνα με μία έκθεση του Ulman, η αεροπορική δύναμη των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει «ένα από τα πλέον προηγμένα και ισχυρά δίκτυα αεράμυνας του κόσμου.»

Ο Jeff Hagen, επίσης αναλυτής της RAND Corp, δήλωσε ότι οι βαλλιστικού πύραυλοι της Κίνας απειλούν τις μεγάλες περιφερειακές αεροπορικές βάσεις της USAF. Ο ίδιος εκτιμάς ότι σήμερα η Κίνα θα μπορούσε να ρίξει 480 βαλλιστικούς πυραύλους και 350 βλήματα cruise στις βάσεις Οσάν και Κουνσάν στη Νότια Κορέα, και 80 βαλλιστικούς πυραύλους και 350 βλήματα cruise στις βάσεις Καντένα, Μισάβα και Γιοκότα στην Ιαπωνία. Επί του παρόντος, οι κινεζικοί πύραυλοι δεν έχουν την απαραίτητη εμβέλεια να χτυπήσουν την αεροπορική βάση Αντερσον στη νήσο Γκουάμ, αν και εργάζονται να αποκτήσουν ακριβώς τέτοια όπλα.

Το σύμπλεγμα της δύναμης των σύγχρονων μαχητικών, του πυκνού δικτύου αεράμυνας, η ικανότηα καταστροφικών επιθέσεων σε αεροπορικές βάσεςι της περιφέρειας, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες μιας κινεζικής επίθεσης κατά του κυβερνοχώρου των ΗΠΑ και των διαστημικών συστημάτων, απειλούν την αμερικανική αεροπορική δύναμη στον δυτικό Ειρηνικό θανάσιμα.

Στην πραγματικότητα μάλιστα, αναφέρει ο Richard D. Fisher Jr., ένας εμπειρογνώμονας του ινστιτούτου International Strategy and Assessment Center, η σημερινή προσπάθεια της Κίνας «έχει τη δυνατότητα να τερματίσει την αεροπορική υπεροχή των ΗΠΑ στην Ασία.»

Ο απολογισμός της παραμέλησης των ΗΠΑ κατά τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλος. Η κυβέρνηση του Ομπάμα σταμάτησε το πρόγραμμα F-22 στις 187 μονάδες. Μπλοκάρει την επιθυμία της Ιαπωνίας να αγοράσει το F-22. Απέτυχε να ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα για ένα βομβαρδιστικό μεγάλου βεληνεκούς. Καθυστερεί το πρόγραμμα του εναέριου τάνκερ. Περιορίζει την ανάπτυξη των συστημάτων πυραυλικής άμυνας και περικόπτει τις δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Τουρκικά UAV θα προμηθευτεί το Αζερμπαϊτζάν


Όπως μεταδίδουν Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετά από διαπραγματεύσεις επικεινται συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν για εξαγωγή του Τουρκικού UAV Turna.

Οπως διέρευσε από στρατιωτικούς κύκλους στην Τουρκία, ήδη έχουν εκπαιδευτεί Αζέροι στρατιωτικοί και τεχνικοί στην χρήση , την λειτουργία και το service των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

To Turna βρίσκεται σε υπηρεσία από τις Τουρκικές Ε.Δ από το 2001.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Αλλαγές στην πολεμική αεροπορία της Ρωσίας



Δύο χρόνια μετά τον πόλεμο στην περιοχή της Νότιας Οσσετίας με την Γεωργία, μεγάλες αλλαγές συντελούνται στην πολεμική αεροπορία της Ρωσίας, η οποία απομακρύνεται από το οργανωτικό και διοικητικό σχήμα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Το 1950, μερικά χρόνια μετά τον μεγάλο πατριωτικό πόλεμο, η αεροπορική δύναμη της ΕΣΣΔ αποτελούντο από 14.000 αεροπλάνα περίπου.

Εξήντα χρόνια αργότερα, οι ορολογίες όπως αεροπορική στρατιά, αεροπορικό σώμα και μεραρχία, δίνουν την θέση τους στις αεροπορικές βάσεις και ταξιαρχίες, οι οποίες περιλαμβάνουν ένα μίγμα αεροσκαφών, ελικοπτέρων και επίγειων αντιεροπορικών δυνάμεων.

Οι αεροπορικές δυνάμεις πρώτης γραμμής δίνουν τη θέση τους στις τακτικές αεροπορικές δυνάμεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ένα μίγμα από αεροσκάφη διαφόρων ρόλων.

Ο μεταφορικός τομέας και ο τομέας αεροσκαφών κρούσης μεγάλης εμβέλειας, αποτελούν ξεχωριστές διοικήσεις, οι οποίες υπάγονται απευθείας στην ανώτατη διοίκηση.

Στο προσκήνιο επανέρχονται μικροί και ευέλικτοι σχηματισμοί, αποτελούμενοι από 6 περίπου αεροσκάφη ή ελικόπτερα.

Δεκάδες αεροπορικές βάσεις κλείνουν ή συνεχίζουν να λειτουργούν για αεροσκάφη πολιτικής χρήσης. Συνολικά 60 αεροπορικές βάσεις θα παραμείνουν ενεργές, στις οποίες θα σταθμεύουν 3000 περίπου αερομέσα. Αυτές οι αεροπορικές βάσεις λαμβάνουν έναν τετραψήφιο κωδικό αριθμό, ο οποίος σηματοδοτεί την κεντρική οργάνωση των αεροπορικών δυνάμεων, των επίγειων αντιεροπορικών και των επίγειων δυνάμεων μιας αεροπορικής βάσης.

Η πρακτική χρήση της οργανωτικής δομής μιας πολεμικής Μοίρας είναι πολύ πιθανό να αποτελεί γεγονός και στη Ρωσία.

Ο τομέας των υλικών μέσων μειώνεται συνεχώς εδώ και πολλά χρόνια. Εκχυγχρονισμοί, αναβαθμίσεις και η ένταξη νέων αερομέων, πραγματοποιούνται με αργό ρυθμό. Άξιο αναφοράς αποτελούν 2 Μοίρες με MiG-29SMT, με Su-24M2, με Su-25SM, με ελικόπτερα Mi-28N και με ελικόπτερα Ka-50/52, οι οποίες αποτελούν το ένα πέμπτο περίπου του συνόλου των μέσων.

Μέχρι τέλος του 2010, δεν αναμένονται περισσότερα των 5 αεροσκαφών των τύπων Yak-130 και Su-34. Μέχρι το τέλος του 2013 αναμένται η ένταξη 32 συνολικά Su-34 στο δυναμικό, τα οποία θα αποτελέσουν δύο ταξιαρχίες.

Η αρμάδα των τακτικών αεροσκαφών αποτελείται από 15 Μοίρες με Su-27, 14 Μοίρες με Su-25 και Su-24, 12 Μοίρες με MiG-31 και 10 Μοίρες με MiG-29.

Το Su-24, το οποίο έχει κατασκευαστεί σε 1400 μονάδες, είναι σήμερα με 300 μονάδες στα χαρτιά ο τύπος αεροσκάφος ο οποίος βρίσκεται με το μεγαλύτερο αριθμό σε υπηρεσία, αλλά πολλά αεροσκάφη δεν είναι επιχειρησιακά, ακολουθούμενο από Su-27, MiG-29 και Su-25, με περίπου 200 μονάδες.

Το περισσότερο σύγχρονο αντιεροπορικό σύστημα σε ρωσική υπηρεσία είναι το S-400, το οποίο εξοπλίζει ή προβλέπεται να εξοπλίσει, τἐσσερις συνολικά μονάδες. Το S-200, το οποίο υπάρχει στον μεγαλύτερο αριθμό, βρίσκεται σε λίγες μονάδες ακόμη στην ενεργό υπηρεσία, ενώ τα S-125 και Kub έχουν αποσυρθεί πλήρως από την ενεργό υπηρεσία.


Τα περίπου 170 αεροσκάφη κρούσης μεγάλης εμβέλειας, Tu-22M3, Tu-95MS και Tu-160, έχουν συγκεντρωθεί στις βάσεις Engels, Belaja,Ukrainka και Schajkowka, με πρωταρχικό ρόλο την μεταφορά και άφεση των διάφορων πυραύλων κρουίζ σε υπηρεσία, Cha-12, -22 και –55, οι οποίοι μπορούν να εξοπλιστούν με πυρηνικές κεφαλές. Εάν βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για τη συνέχεια του εκσυγχρονισμού των Tu-22M3, τότε αναμένεται ο συνολικός αριθμός στρατηγικών βομβαρδιστικών να αποτελείται από 200 με 210 περίπου μονάδες.

Ο συνολικός αριθμός των Tu-95MS και Tu-160 δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 35 μονάδες, μια και δεν αναμένται άλλο η ένταξη στο ενεργό δυναμικό νέων στρατηγικών Tu-160.

Το σύνολο των μεταφορικών αεροσκαφών αναπτύσσεται σε 7 αεροπορικές βάσεις, Iwanowo, Pskow, Seschtscha, Twer, Klein, Taganrog και Orenburg με τα 120 περίπου IL-76MD να αποτελούν τον κορμό των αερομεταφορών. Η προκάτοχος παραλλαγή, IL-76, αναμένται να αποσυρθεί πλήρως. Το έργο των IL-76MD επικουρούν μια ντουζίνα An-12, An-26 και An-22, όπως και 20 τύπου An-124.

Περίπου 40 ελικόπτερα τύπου Mi-8, Mi-24 και Mi-26, είναι αναπτυγμένα στις βάσεις Troizk και Tschebinski.

πηγή Fox2mag


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Βρέθηκαν τα εκρηκτικά που είχαν κλαπεί στην Κύπρο



Βρέθηκε, αργά χθες το βράδυ, η μεγαλύτερη ποσότητα των εκρηκτικών που είχαν κλαπεί, πρόσφατα, από στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της κυπριακής αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, ανακοίνωσε ότι σε ανοικτό χώρο, στο τρίγωνο των χωριών Ομόδους - Ποταμιού - Βάσα Κοιλανίου της επαρχίας Λεμεσού εντοπίστηκαν 93 ράβδοι εκρηκτικής ύλης PG-2 και 493 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων. Οι 93 ράβδοι, δήλωσε, που εντοπίστηκαν, πιστεύεται ότι αποτελούν μέρος της κλαπείσας εκρηκτικής ύλης, ενώ για τα 493 φυσίγγια εξετάζεται η προέλευσή τους.

Ο κ. Κατσουνωτός ανέφερε, επίσης, ότι οι συντονισμένες έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό και της υπόλοιπης εκρηκτικής ύλης που κλάπηκε, θα συνεχιστούν και σήμερα στην ίδια περιοχή. Πρόσθεσε ότι οι ανακρίσεις των υπόπτων κι άλλων προσώπων εντείνονται, με απώτερο στόχο τον εντοπισμό ολόκληρης της ποσότητας της εκρηκτικής ύλης, αλλά και την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της κυπριακής αστυνομίας υπογράμμισε ότι «πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του διπλού στόχου που είχε τεθεί ευθύς εξαρχής και αφορά τόσο στον εντοπισμό της εκρηκτικής ύλης όσο και στην αποκάλυψη της ταυτότητας των δραστών» . «Υπολείπεται η ανεύρεση της υπόλοιπης εκρηκτικής ύλης και η εξιχνίαση της υπόθεσης», συμπλήρωσε.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Καίγεται η Ανατολή. Τρεις νεκροί Τούρκοι στρατιώτες στο Μαρντίν.




Δύσκολη νύχτα και η χθεσινή για τις δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας που δρουν στις κουρδικές επαρχές της Ανατολής.

Συγκεκριμένα, από έκρηξη τηλεχειριζόμενης νάρκης στη θέση Kovancılar της κωμόπολης Νουσάιμπιν, την ώρα που διερχόταν στρατιωτικό αυτοκίνητο, έχασαν τη ζωή του δυο μόνιμοι λοχίες και ένας στρατιώτης.

Κόντά στην περιοχή που έγινε η έκρηξη της νάρκης, Κούρδοι αντάρτες έκοψαν το δρόμο και έκαναν έλεγχο της κυκλοφορίας. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου σταμάτησαν δυο αυτοκίνητα που μετέφεραν μπετόν και τα έβαλαν φωτιά.

Το ίδιο βράδυ, Κούρδοι αντάρτες επιτέθηκαν με ρουκέτες στο κτίριο της Ασφάλειας και στις κατοικίες των αστυνομικών, στην κωμόπολη Τάτβαν, του νομού Μπίτλις.
Επίσης, κατά τη διάρκεια διέλευσης στρατιωτικής φάλαγγας στο δρόμο Τούντζελι-Οβατζίκ, Κούρδοι αντάρτες ανατίναξαν βόμβα που ήταν θαμένη στην άκρη του δρόμου. Από την έκρηξη άνοιξε κρατήρας βάθους ενός και διαμέτρου τριών μέτρων. Δεν υπήρχαν νεκροί και τραυματίες.

Στην κωμόπολη Τζίζρε, του νομού Σιρνάκ, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας νεαροί έκλεισαν τους δρόμους και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της Αστυνομίας.
Επίσης, οι έμποροι και οι καταστηματάρχες δεν άνοιξαν τα καταστήματά τους στις πόλεις Σιρνάκ, Ιντίλ, Τζίζρε και Σιλώπη, σαν εκδήλωση συμπαράστασης στα μέλη της Συνέλευσης Δημοκρατικής Κοινωνίας (Demokratik Toplum Kongresi, DTK) που συνεδριάζουν χθες και σήμερα στο Ντιγιαρμπακίρ με κλειστές τις θύρες, με κύριο θέμα την ανακήρυξη της Δημοκρατικής Αυτονομίας της περιοχής του Τουρκικού Κουρδιστάν.
(πηγή Infognomon)

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

«Ασφυξία» στη Ρωσία από πυρκαγιές και τοξικό νέφος


Τρεις φορές άνω των επιτρεπτών ορίων οι τιμές στο τοξικό νέφος της ρωσικής πρωτεύουσας. Η Μόσχα δέχεται διεθνή βοήθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Πολλοί διπλωμάτες, υπάλληλοι πρεσβειών και οι οικογένειές τους έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τη Μόσχα εξαιτίας του τοξικού νέφους από τις πυρκαγιές, το οποίο έχει καλύψει την πόλη, όπως μετέδωσε ο ραδιοσταθμός Ηχώ της Μόσχας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρόκειται για διπλωμάτες και υπαλλήλους των πρεσβειών της Πολωνίας, της Αυστρίας και του Καναδά.

Άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν συστήσει ως τώρα στους πολίτες τους να μην κάνουν άσκοπα ταξίδια σε περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές.

Σε επικίνδυνα επίπεδα τα τοξικά αέρια

Παρά τη σχετική βελτίωση σε σύγκριση με χθες (Σάββατο), οι συγκεντρώσεις των τοξικών αερίων στην ατμόσφαιρα της ρωσικής πρωτεύουσας παραμένουν σε επικίνδυνα επίπεδα σύμφωνα με την υπηρεσία καταγραφής τιμών «ΜοσΕκοΜόνιτορινγκ».

«Παραμένει η δυσοίωνη οικολογική κατάσταση σε ολόκληρη την έκταση της Μόσχας, παρά τη μικρή σταθεροποίηση στο δεύτερο μισό της ημέρας και τη σχετική αραίωση της πυκνότητας του καπνού», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας, η οποία κατέγραψε αργά το μεσημέρι τιμές μονοξειδίου του άνθρακα ανώτερες 3,1 φορές των φυσιολογικών τιμών, των σωματιδίων δύο φορές και 2,5 φορές των υδρογονανθράκων.

Στο υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών χαρακτηρίζουν αποτελεσματική την απόφαση να αρχίσει από χθες επί 24ώρου βάσεως η επιχείρηση κατάσβεσης στα περίχωρα της Μόσχας, γι' αυτό και για πρώτη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των πυρκαγιών που κατασβέστηκαν ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό των νέων εστιών, που ξέσπασαν.

Οι νοτιοανατολικοί άνεμοι, που μεταφέρουν ως το κέντρο της Μόσχας τους δηλητηριώδεις καπνούς κατάφεραν να εξαπλώσουν το τοξικό νέφος από τα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας έως και τη γειτονική στην Αγία Πετρούπολη περιφέρεια του Νόβγκοροντ, αλλά και στην ίδια τη βορεινή ρωσική πρωτεύουσα.

Διεθνής βοήθεια

Η Ρωσία συνεχίζει να δέχεται διεθνή βοήθεια στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και πρώτη πρόσφερε τη βοήθειά της η Γερμανία στον τομέα της αποκατάστασης, δήλωσε ο Γιούρι Μπράζνικοφ, επικεφαλής της διεύθυνσης διεθνούς συνεργασίας του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών.

Υπό διαμόρφωση βρίσκεται η διεθνής πυροσβεστική μοίρα, στην οποία συμμετέχουν δύο αεροσκάφη από την Ιταλία, ένα ελικόπτερο από τη Λευκορωσία, ένα ακόμη από το Καζαχστάν. Από τις 2 Αυγούστου συμμετέχουν στην κατάσβεση δύο ουκρανικά Αντόνοφ και αμέσως μετά δύο ελικόπτερα από το Αζερμπαϊτζάν, που επιχειρούν στις περιοχές Λίπετσκ και Ριαζάν. Ουκρανοί και Αρμένιοι πυροσβέστες συμμετέχουν με οχήματά τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών γύρω από το Νίζνι Νόβγκοροντ, ενώ αναμένεται η διευθέτηση των τυπικών συνεννοήσεων για την υποδοχή της γαλλικής ομάδας πυροσβεστών από 120 άτομα με 37 ειδικά οχήματα. Τη βοήθεια προσέφερε ο πρόεδρος Σαρκοζί με τηλεφώνημά του στον πρόεδρο Μεντβιέντεφ από τις πρώτες ημέρες της κρίσης.

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν χθες οι πρωθυπουργοί Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους νεκρούς και τη στήριξή του στους κατοίκους της κεντρικής Ρωσίας, που συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από τις διαστάσεις της καταστροφής.

Το βράδυ της Δευτέρας αναμένονται στην περιοχή της Μόσχας και 159 Πολωνοί πυροσβέστες με 50 οχήματα, που ξεκίνησαν και μεταβαίνουν οδικώς στη Ρωσία. 100 πυροσβέστες από τη Βουλγαρία επίσης επιχειρούν ήδη στα περίχωρα της Μόσχας, ενώ αυτή τη βδομάδα προσέφεραν τη βοήθειά τους η Σερβία, η Τουρκία, το Ουζμπεκιστάν, η Λιθουανία και η Βενεζουέλα.

Μαίνεται η φωτιά κοντά σε πυρηνικό σταθμό

Ο Ρώσος υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων, Σεργκέι Σοϊγκού, ζήτησε από τις υπηρεσίες να εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο προκειμένου να κατασβέσουν μια πυρκαγιά σε επτά εκτάρια γης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό στο Σνέζινσκ (Ουράλια, 1.500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας).

«Όσον αφορά το Σνέζινσκ, θα σας συνιστούσα να εργάζεστε και τη νύχτα», δήλωσε ο Σοϊγκού στη διάρκεια μίας συνάντησης στις περιοχές που επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές, η οποία αναμεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Rossia 24. «Σας μένουν επτά εκτάρια, δεν είναι μια τεράστια επιφάνεια, ελπίζω ότι θα καταφέρετε να σβήσετε αυτήν την εστία», συνέχισε.

Όσον αφορά τον πυρηνικό σταθμό του Σαρόφ (περιοχή του Νίζνι-Νόβγκοροντ, 500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας), «δεν υπάρχουν πλέον εστίες φωτιάς», δήλωσε στη συνάντηση ένας υπεύθυνος του υπουργείου στην περιοχή.

Οι αρχές, αφού διαβεβαίωσαν επανειλημμένα πως δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος στο Σαρόφ, δήλωσαν τελικά πως όλα τα ραδιενεργά υλικά απομακρύνθηκαν από το κέντρο στις αρχές της εβδομάδας.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

(ΑΝΑΝΕΩΣΗ) 13 ΩΡΕΣ ΑΛΩΝΙΖΕ ΤΟ ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ!!




(ΑΝΑΝΑΕΩΣΗ)Για 13 ώρες μπήκε ξανά χθες σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτιανατολικά της Ρόδου, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» έπειτα από έρευνες που έκανε και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας την περασμένη εβδομάδα.
Το «Πίρι Ρέις» δεν έκανε έρευνες αυτήν τη φορά, κάτι που προέκυψε από την ανάλυση στοιχείων κατά τη διάρκεια της κίνησης του πλοίου και αποδόθηκε στη θαλασσοταραχή που επικρατούσε στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ρόδου- Καστελλόριζου. Αυτό δεν απέτρεψε την παρουσία και παρακολούθηση των κινήσεων του «Πίρι Ρέις» από κοντά από περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος. Το τουρκικό σκάφος κινήθηκε εντός της περιοχής ελληνικών συμφερόντων, από τις 23.30 του Σαββάτου μέχρι τις 12.30 της Κυριακής.

Οι κινήσεις του «Πίρι Ρέις»- όπως και πιο πριν του «Τσεσμέ» στο Βόρειο Αιγαίοέχουν προκαλέσει την ενόχληση και αντίδραση της Αθήνας, η οποία έχει θέσει το θέμα τόσο διμερώς με διαβήματα όσο και στην Ε.Ε. Η Αθήνα εκτιμά ότι με τη στάση της η Αγκυρα δεν αμφισβητεί μόνο ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα αλλά είναι και προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων όσον αφορά τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ιδιαίτερα στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κύπρου. Να σημειωθεί δε ότι σχεδόν με την άφιξη του κ. Νταβούτογλου έξι τουρκικά F-16 μπήκαν στο Βόρειο Αιγαίο παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο.


Κάθε άλλο παρά «τουριστική» φαίνεται ότι ήταν η επίσκεψη την περασμένη Παρασκευή στη Ρόδο και την Κω του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου. Και ενώ «επισήμως» δηλώνεται ότι η επίσκεψή του στα ελληνικά νησιά έγινε με πρόταση του κ. Νταβούτογλου προς τον κ. Δημήτρη Δρούτσα, με την ευκαιρία της διέλευσης του έλληνα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών από τη Ρόδο με προορισμό το Καστελλόρι ζο, εντούτοις γίνεται φανερό ότι «όλα ήταν καλά σχεδιασμένα» από τουρκικής πλευράς όχι για το «φιλικό γεύμα» μετά των πολλών εκατέρωθεν φιλοφρονήσεων σε ταβέρνα της Μεσαιωνικής Πόλης, αλλά για να επισημανθεί κυρίως το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τα μουσουλμανικά τεμένη και τους μουσουλμάνους των δύο νησιών.

Μόλις ο κ. Νταβούτογλου έφτασε στη Ρόδο, και χωρίς να γνωρίζουν τίποτα οι τοπικές αρχές, μετέβη αμέσως στο τέμενος του Μουράτ Ρέις, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και για το οποίο κατ΄ επανάληψη ο τουρκικός Τύπος έγραψε ότι καταρρέει ο μιναρές και το κτίριο! Εκεί τον περίμεναν ο τούρκος πρόξενος στη Ρόδο, ο χότζας και το κανάλι της τουρκικής τηλεόρασης που τον συνόδευε, αλλά δεν είχαν ειδοποιηθεί να παραβρίσκονται οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες ώστε να τον ενημερώσουν για την πορεία των εκτελούμενων έργων με δαπάνες από το πρόγραμμα «Θησέας». Το βράδυ της ίδιας ημέρας που επισκέφτηκε την Κω ολόκληρο το πρόγραμμά του ήταν αφιερωμένο σε επισκέψεις (παρουσία πάντα του τούρκου προξένου και του τοπικού χότζα) σε τζαμιά του νησιού και μάλιστα σε εκείνα που δεν λειτουργούν.





Μετά την αναχώρηση Νταβούτογλου εμφανίστηκε (όλως τυχαίως..)το Πίρι Ρέις.

Εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας παρέμεινε την Κυριακή το ωκεανογραφικό «Πίρι Ρέϊς». Το τουρκικό πλοίο βρέθηκε 40 μίλια νοτιοανατολικά της Ρόδου.

Το Τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος "Πίρι Ρέϊς", μαζί με το “Τσεσμέ,” πραγματοποιούν πλέον τακτά δρομολόγια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η παρουσία του τουρκικού ωκεανογραφικού στην περιοχή αποδίδεται και στην ένταση που υπάρχει στην Άγκυρα μεταξύ στρατιωτικών και της κυβέρνησης Ερντογάν.
Η μήπως όχι?


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ανακωχή Ερντογάν - στρατού




Ανακωχή κήρυξαν κυβέρνηση και στρατός στην κρίση που ξέσπασε πριν από περίπου μια εβδομάδα ανάμεσα στις δυο πλευρές σχετικά με τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις δυο ανώτατες θέσεις στις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας.

Αρχηγός του Στρατού Ξηράς ορίστηκε ο Ερντάλ Τζεϊλάνογλου, στρώνοντας τον δρόμο στον Ισίκ Κοσανέρ για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Για την ανακωχή είχε προϊδεάσει ο Ταγίπ Ερντογάν: «Οι διαπραγματεύσεις φτάνουν στο τέλος τους. Εχει επιτευχθεί συμφωνία σε μεγάλο βαθμό», είχε δηλώσει σε ομάδα δημοσιογράφων ο τούρκος πρωθυπουργός στο περιθώριο συγκέντρωσης στην επαρχία Αφιόν. Τα ονόματα στα οποία κατέληξαν τα μέλη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, που συνεδρίαζε υπό τον Ερντογάν από τις αρχές της περασμένης βδομάδας, εγκρίθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ αργά χθες το βράδυ.

Πίσω από το μπρα ντε φερ ανάμεσα στον στρατό και την κυβέρνηση ως προς τα πρόσωπα που επρόκειτο να τεθούν επικεφαλής στις Ενοπλες Δυνάμεις και τον Στρατό Ξηράς, κρύβεται η εμπλοκή πολλών εν ενεργεία στρατιωτικών στο σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης που εκπονήθηκε το 2006 υπό την κωδική ονομασία «Βαριοπούλα». Σε μια προσπάθεια να φτάσουν οι δυο πλευρές σε συμφωνία προκειμένου να μη διαταραχθούν περαιτέρω οι ήδη τεταμένες σχέσεις τους, ο τούρκος πρωθυπουργός είχε συναντηθεί το βράδυ της Παρασκευής με τον απερχόμενο αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγ. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις. Σύμφωνα πάντως με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το κλίμα στην συνάντηση ήταν θετικό.

Η ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το στρατιωτικό κατεστημένο πυροδοτήθηκε στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο μετά την άρνηση του Ερντογάν να δώσει τη συγκατάθεσή του για τον ορισμό του στρατηγού Χασάν Ιγκσίζ ως επικεφαλής του Στρατού Ξηράς. Το θερμόμετρο ανέβηκε κατακόρυφα όταν ο εκλεκτός της κυβέρνησης για τη θέση Ατίλα Ισίκ δήλωσε ότι αποσύρεται από την κούρσα. Η κίνηση αυτή συνοδεύτηκε από έντονη φημολογία ότι ο Ισίκ υποχρεώθηκε να αποσυρθεί έπειτα από πιέσεις που δέχθηκε από συναδέλφους του. Το «πιο θερμό Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο», όπως προέβλεπε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης η εφημερίδα «Χουριέτ», έληξε με έναν συμβιβασμό, ενώ οι δυο πλευρές μετρούν ήδη κέρδη και απώλειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος αρχηγός του Στρατού Ξηράς ήταν επικεφαλής της μονάδας τεθωρακισμένων που τον Φεβρουάριο του 1997 είχε βγει στους δρόμους της Αγκυρας σε μια επίδειξη ισχύος κατά της τότε κυβέρνησης του ισλαμιστή Νετσμεντίν Ερμπακάν.


ΦΤΑΙΕΙ Η «ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ»
Πίσω από την κόντρα κρύβεται η εμπλοκή πολλών εν ενεργεία στρατιωτικών στο σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης «Βαριοπούλα»

Ποιος είναι ο νέος αρχηγός

ΜΕ ΚΑΤΑΓΩΓΗ από την Σμύρνη, ο Ισίκ Κοσανέρ ήταν επικεφαλής διμοιρίας κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974. Μετά το 2000 διετέλεσε επικεφαλής των τουρκικών δυνάμεων στην κατεχόμενη Κύπρο.

Στον βαθμό του στρατηγού προήχθη το 2004. Ο 65χρονος Κοσανέρ θεωρείται πιο σκληροπυρηνικός εθνικιστής από τον προκάτοχό του, στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγ. Το 2008, αναλαμβάνοντας την ηγεσία του Στρατού Ξηράς, είχε καταγγείλει ως απειλή του κράτους τον πλουραλισμό, ενώ είχε χαρακτηρίσει την Ευρωπαϊκή Ενωση και την παγκοσμιοποίηση «απειλή για την εθνική ενότητα» της Τουρκίας. Αν και έχει καταφερθεί κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, το όνομά του δεν έχει εμπλακεί στις υποθέσεις «Βαριοπούλα» και «Εργκενεκόν».


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki