Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Από το παραμύθι της υπερθέρμανσης, σε νέα mini εποχή παγετώνων από το 2014!!


Μία δυσοίωνη πρόβλεψη για το κλίμα της γης, ανακοίνωσαν 75 εμπειρογνώμονες, που συμμετείχαν πριν από λίγους μήνες, στην 4η Διεθνή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στο Σικάγο!

Κόντρα στις απόψεις της Διακυβερνητικής Επιτροπή του ΟΗΕ (IPCC), περί υπερθέρμανσης, οι παραπάνω επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: η πολυσυζητημένη κλιματική αλλαγή, δεν θα οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας όπως περιμένουμε, αλλά σε μια νέα εποχή παγετώνων!

Ο πλανήτης, υποστηρίζουν, έχει σταματήσει να υπερθερμαίνεται και έχει εισέλθει σε μια περίοδο που ενδέχεται να προμηνύει μια νέα εποχή παρατεταμένου ψύχους. Η διάρκειά της υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει και στα τριάντα χρόνια ενώ θα είναι καταστροφική για την ανθρωπότητα! Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τεράστιο αριθμό νεκρών και εξάπλωση του υποσιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο!

Πώς έφτασαν στο δυσοίωνο σενάριο των παγετώνων!

O αμερικανός γεωλόγος Ντον Ιστερμπρουκ, καθηγητής στο Western University της Ουάσιγκτον, μελέτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα τους πάγους της Γροιλανδίας, οι οποίοι θεωρούνται ως "βαρόμετρο" των κλιματικών αλλαγών του πλανήτη.

Χρησιμοποιώντας ισότοπα οξυγόνου, υπολόγισε τις θερμοκρασίες που επικρατούσαν στη Γη πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Ετσι, διαπίστωσε πως το κλίμα του πλανήτη μας χαρακτηρίζεται από μια αδιάκοπη εναλλαγή ψυχρών και θερμών εποχών!

Τα τελευταία 500 χρόνια παρατηρείται μια κανονικότητα στην εναλλαγή αυτών των εποχών, με την καθεμία να διαρκεί περίπου 27 χρόνια. Το ίδιο φαινόμενο φαίνεται να έχει επαναληφθεί τέσσερις φορές μέσα στον 20ο αιώνα.

Αναλυτικά, από το 1880 μέχρι το 1915 είχαμε κρύο, 1915 με 1945 ζέστη, από το 1945 μέχρι το 1977 κρύο, 1977 με 1999 ζέστη. Από το 1999 μέχρι σήμερα παρατηρείται μια σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας,άρα έχουμε εισέλθει στην περίοδο ψύχους.

"Δεν ευθύνεται το διοξείδιο του άνθρακα!"

Ο καθηγητής όμως, αμφισβητεί ευθέως και τη θεωρία περί σύνδεσης της ανόδου της θερμοκρασίας με την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ο ίδιος θεωρεί ότι οι εναλλαγές εποχών ζάστης- ψύχους στον πλανήτη, σχετίζονται άμεσα με την ηλιακή δραστηριότητα. Και σημειώνει ότι, όποτε η ηλιακή δραστηριότητα παρουσίαζε ύφεση, όπως συμβαίνει σήμερα, τότε στη Γη είχαμε πάντοτε περιόδους παγετώνων!


Και οι ρώσοι συμφωνούν με τη θεωρία των παγετώνων!


Σε αντίστοιχα συμπεράσματα έχουν καταλήξει και οι έρευνες του ρώσου αστροφυσικού Χαμπιλούλο Αμπντουσαμάτοφ, επικεφαλής του ρωσο- ουκρανικού ερευνητικού προγράμματος Astrometria. "Το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν οφείλεται στις εκπομπές αερίων, αλλά στην ηλιακή ακτινοβολία" λέει και εκείνος.


Και προσθέτει ότι η μείωση των ηλιακών κηλίδων που συμβαίνει σήμερα, φανερώνει ότι η ηλιακή δραστηριότητα βρίσκεται στο ελάχιστό της, γεγονός που θα οδηγήσει σε δραματική πτώση της θερμοκρασίας και παγκόσμια ψύξη! Μάλιστα δηλώνει σχεδόν βέβαιος πως τα πρώτα σημάδια της εποχής των παγετώνων θα είναι αισθητά στη Γη, το 2014!!


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Προς χρεωκοπία και το Σουηδικό μοντέλο..


ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ

Τι συμβαίνει στη Σουηδία και στο ομώνυμο μοντέλο της κοινωνικής πρόνοιας; Εχει στραφεί πράγματι προς τα δεξιά η σκανδιναβική χώρα και πόσο απειλείται η παραδοσιακή σουηδική Σοσιαλδημοκρατία; Ολα δείχνουν ότι μετά τις εκλογές, αύριο, νικητής θα είναι πάλι ο κεντροδεξιός συνασπισμός του πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελντ. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τού δίνουν ως και το 50% των ψήφων. Αν επαληθευθούν, θα είναι η πρώτη φορά που μια συντηρητική κυβέρνηση θα επανεκλεγεί έπειτα από πλήρη θητεία. Και δεν είναι μόνον αυτό: φαίνεται ότι το ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών θα καταφέρει να εισέλθει για πρώτη φορά στη Βουλή, με ηγέτη τον 31χρονο Τζίμι Ακεσον.

Πόσο κινδυνεύει όμως το περίφημο σουηδικό μοντέλο; Οσον αφορά το κεντρικό «τρίπτυχο» του κράτους πρόνοιας (τον ισχυρό θεσμικό ρόλο των συνδικάτων ως ρυθμιστών της εργασιακής σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής, τα υψηλά επιδόματα για ασθενείς και γονείς, και τις δωρεάν υπηρεσίες περίθαλψης και φροντίδας «από την κούνια ως το νεκροταφείο»), λίγα πράγματα έχουν αλλάξει- εκτός αν είσαι άνεργος.

Ναι μεν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν χάσει σε συνολική αντιπροσώπευση (έπεσαν στο 70% των εργαζομένων, από 77% πριν από τέσσερα χρόνια), αλλά παραμένουν ισχυρές αφού η κεντροδεξιά κυβέρνηση δεν έχει πειράξει τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ο 45χρονος Ράινφελντ παρενέβη όμως σκληρά στα επιδόματα ανεργίας. Στην τετραετία του οι δικαιούχοι επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά μισό εκατομμύριο, ενώ και τα ίδια τα επιδόματα περικόπηκαν σημαντικά, από το 80% του μισθού το 2008 στο 50% σήμερα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Από τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν, χρηματοδοτήθηκε το πρώτο κύμα φοροελαφρύνσεων της κυβέρνησης, που κατά γενική ομολογία βοήθησε στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Μια άλλη «μεταρρύθμιση» αφορά το ύψος των αμοιβών - καθώς σταδιακά εγκαταλείπεται η αρχή του «ίσου μισθού για ίση εργασία» και μεγαλώνει η ψαλίδα μεταξύ τών καλά αμειβόμενων στελεχών και υπαλλήλων και των χαμηλά αμειβόμενων ανειδίκευτων επαγγελμάτων. Ταυτόχρονα ενισχύεται συνεχώς ο τομέας της ιδιωτικής ασφάλισης και περίθαλψης, καθώς ένα μέρος των υπηρεσιών του κράτους πρόνοιας παραδίδεται στον ιδιωτικό τομέα.

Αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι «η υπεράσπιση του κράτους πρόνοιας είναι η σουηδική μορφή του εθνικισμού». Γεγονός που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο ακροδεξιός Ακεσον ζητεί την ψήφο των συμπατριωτών του για να «σώσει το σουηδικό μοντέλο» που υποτίθεται ότι κινδυνεύει από τους μετανάστες. Ενα σποτ του κόμματος δείχνει λευκό συνταξιούχο να χάνει την «κούρσα» για το επίδομά του από μια ομάδα μεταναστριών με μωρά στην αγκαλιά και μπούρκες στο κεφάλι.



Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Πάγκαλος: Η Αγιά Σοφιά δεν ανήκει ούτε στους Τούρκους ούτε στους Έλληνες!!



* Ώρα είναι να μας πει ο Αντιπρόεδρος πως η Αγιά Σοφιά ανήκει στους... Κινέζους!
* Γνωστός για τα "ξεσπάσματά" του, ο Θόδωρος Πάγκαλος τείνει να μας υπενθυμίσει πως... "το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του και οι σημαία στον αέρα που φυσάει"...
* Μήπως κάποιος, εκεί στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει να τον μαζέψει, ειδάλλως βλέπω κάποιος να τις... μαζεύει!


"Η Αγία Σοφία δεν ανήκει στους σημερινούς Τούρκους αλλά ούτε και στους .....
Έλληνες
γιατί είναι πολιτιστικό μνημείο όλης της ανθρωπότητας και έτσι έχει χαρακτηριστεί από την Unesco" δήλωσε από τη Σμύρνη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ερωτηθείς για τη ματαιωθείσα προσπάθεια τέλεσης λειτουργιάς.
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο κ. Πάγκαλος στην Ένωση Συντακτών Σμύρνης, ενόψει της συμμετοχής του στην 6η συνδιάσκεψη Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων, ανεφερε επίσης ότι "η συγκίνηση που νιώθουν όλοι οι άνθρωποι όταν μπαίνουν στην Αγία Σοφία είναι ίδια, είτε είναι Τούρκοι, είτε Έλληνες, είτε Αφρικανοί, είτε Κινέζοι".
Εκείνο που πρέπει να κάνουμε, είπε αναφερόμενος τόσο στους Έλληνες όσο και στους Τούρκους, είναι να μην σκεφτόμαστε πως θα την περιχαρακώσουμε αλλά πως θα υπάρχει πάντα και θα συντηρείται, για να μπορεί κάθε άνθρωπος να έρχεται να τη θαυμάζει.
"Υπάρχουν Έλληνες που θέλουν να ξαναπάρουν την Πόλη. Έχω ένα φίλο Τούρκο δημοσιογράφο ο οποίος μου έχει πει ότι αν η ηγεσία της Τουρκίας είχε χιούμορ θα έδινε στους Έλληνες την Πόλη, δηλαδή θα τους έλεγε πάρτε την με 18 εκατομμύρια Τούρκους και τα προβλήματά τους" ανέφερε και συμπλήρωσε: "Το ίδιο ισχύει και με κάποιους Τούρκους που θέλουν να πάρουν την Βιέννη. Αλλά αυτά δεν εκφράζουν τον μέσο πολίτη της χώρας μας που θέλει ανοιχτές σχέσεις, προκοπή, ευημερία και συνεργασία" επισήμανε αναφερόμενος στην οργάνωση του κ. Σπύρου.

Σε ερώτηση αν η Τουρκία αποτελεί απειλή για την Ελλάδα, ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στα υπάρχοντα στρατιωτικά δόγματα και των δύο χωρών. Η Τουρκία, είπε, έχει χιλιάδες αποβατικά σκάφη στο Αιγαίο, τα οποία μάλλον δεν προορίζονται για την Ιταλία.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει διακηρύξει ότι ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων σε 12 μίλια είναι αιτία πολέμου. Και εξήγησε ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας ενώ η Τουρκία δεν την έχει υπογράψει.

"Οι Συνθήκες όμως, όταν υπογράφονται από έναν αριθμό κρατών μελών του ΟΗΕ ισχύουν για όλους. Άρα η Τουρκία δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν υπέγραψε, αλλά είναι υποχρεωμένη να δέχεται μία χώρα που θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από έξι σε δώδεκα μίλια". Ωστόσο, πρόσθεσε, και ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ του οποίου και οι δύο χώρες είναι μέλη απαγορεύει τη χρήση βίας ή και την απειλή χρήσης βίας. "Άρα η θέση της Τουρκίας είναι αντίθετη στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ" συμπλήρωσε.
Τέλος επισήμανε ότι τα χωρικά ύδατα δεν έχουν καμία σημασία, καθώς ακόμη και τα πολεμικά πλοία μπορούν να τα διασχίζουν με τη λεγόμενη "αβλαβή διέλευση". Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί κατά τρόπο τεχνητό ένα κλίμα έντασης που δεν έχει λόγο ύπαρξης.
"Η Ελλάδα είναι μεγάλη παγκόσμια ναυτική δύναμη και είναι εναντίον οποιουδήποτε περιορισμού της ελεύθερης ναυσιπλοΐας. Άρα δεν έχει κανένα λόγο να θέλει να κλείσει το Αιγαίο". Θα ήταν, τόνισε, πράξη πολιτικής γενναιότητας αν η τουρκική εθνοσυνέλευση έλεγε απλώς ότι εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο στις διεθνείς σχέσεις.
Σε ερώτηση αν το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος στην Τουρκία έχει καμία επίπτωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι δεν νομίζει ότι υπάρχει σχέση και πρόσθεσε ότι οι σχέσεις θα είναι καλές αν κάθε λαός ζει ελεύθερα και ασκεί τα δικαιώματά του ανεμπόδιστα. "Συμφέρον και των δύο είναι να προοδεύει ο άλλος" τόνισε.

Σε ερώτηση, τέλος, για τη σημερινή κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τους αμοιβαίους εξοπλισμούς, απάντησε ότι σήμερα υπάρχει τεράστια διαφορά από τον καιρό που εκείνος ήταν υπουργός Εξωτερικών.

"Σήμερα υπάρχουν μεγάλες επενδύσεις και μεγάλη ανάπτυξη του εμπορίου και από τις δύο πλευρές" σημείωσε. Στο σημερινό κόσμο, ανέφερε, με τις σημερινές ισορροπίες και τους πολλούς πόλους, ένα μέρος των εξοπλισμών οφείλεται στην ύπαρξη αμοιβαίας καχυποψίας.
Συνεπώς, τόνισε, θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια μέχρι να εξαφανιστούν οι αιτίες που οδηγούν στην έξαρση της ανασφάλειας ώστε οι δυνάμεις της κάθε πλευράς να μην αντιστοιχούν σε κάποια σχέση μεταξύ τους, αλλά σε πραγματικές αμυντικές ανάγκες.


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Russia to export 600 Sukhoi PAK FA fifth generation jets


Russia is capable of exporting over 600 units of the fifth generation fighter Sukhoi. According to experts of the Center for Analysis of the Global Arms Trade, it is planned to build at least a thousand of these aircraft. The expected order of the Russian Air Force during the years of 2020-2040 with a favorable economic scenario in the country may reach 400-450 units.


In general, the volume of potential export orders for the PAK FA, considering India, could reach 548-686 fighters. Currently, the only foreign member of the PAK FA program is India, which plans to have no less than 250 units of fifth-generation fighter in service of its air force. They will be built on the basis of the Russian PAK FA, but the level of licensing control of the Russian side for the future model of the fifth generation aircraft is unknown.


In July of 2010, General Director of Sukhoi Mikhail Pogosyan said that the contract with India may be signed before the end of this year. The details of future cooperation of Sukhoi and the leading Indian corporation Hindustan Aeronautics (HAL) participating in the development have not been reported.

Based on the forecast, the potential buyers of PAK FA are distributed between the following countries: Algeria (can purchase 24-36 fifth-generation fighters in the period of 2025-2030 years), Argentina (12-24 units in the years 2035-2040), Brazil (24 - 36 units in the years 2030-2035), Venezuela (24-36 units in the years 2027-2032), Vietnam (12-24 units in the years 2030-2035), Egypt (12-24 units in the years 2040-2045).

Also, Indonesia (6-12 units in the years 2028-2032), Iran (36-48 units in the years 2035-2040), Kazakhstan (12-24 units in the years 2025-2035), China (up to 100 units in the years 2025-2035), Libya (12-24 units in the years 2025-2030), Malaysia (12-24 units in the years 2035-2040), and Syria (12-24 units in the years 2025-2030).


The real competitor to the PAK FA in the foreseeable future is only the F-35 Lightning-2, as a heavy version of the U.S. fifth generation fighter F-22. Due to its excessive price (approximately $250 million per aircraft for export) there is hardly the demand in the world arms market.

In addition, in the first half of the twenty-first century, a number of countries faced growing competition from the U.S. They want to save the independence in policy and will have to seek cooperation partners in the production of high-tech weapons systems, analysts say.

In the future, a number of Western European countries and, above all, France and possibly Germany, will show the practical interest in the partnership with Russia to develop fifth generation fighter. They will not be able to implement similar program independently, from scratch. They will not want to buy the F-35, as is done now by other countries, because they do not want to get into the technological, and as a consequence, political dependence on the U.S.

The fifth-generation aircraft is planned to take part in the aerospace show MAKS-2011. General Director of Sukhoi said that the aircraft had carried out 16 test flights, and to date the extent of its systems in terms of reliability and security allows for the program of flight tests in full. During the years 2011-12 it is planned to complete testing of the new fighter.

First Deputy Defense Minister Vladimir Popovkin estimated the need for Air Force fighter of the fifth generation at 50-100 units. By the way, Russia's own needs in the new generation of the equipment, given the size of the country, are estimated as very modest. In 2013-2015 the Ministry of Defense will buy the installation batch of ten aircrafts, and by 2020 a serial batch of 60 units will be purchased for the Air Force.

According to the Stockholm Peace Research Institute (SIPRI), Russia ranked second worldwide in terms of weapons exported. On the world market, Russia's share is 23%, while the USA has 30%. In 2001-2005, Russia has been a leader in supplying arms overseas - 31% vs. 30% of the U.S. Russia spends four times less than Japan, Germany and three times less than the Czech Republic on research and experimental development.


Anatoly Miranovsky


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki