Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010
Εγκρίθηκε το ψήφισμα για την πρόοδο της ΠΓΔΜ
Με μεγάλη πλειοψηφία 548 ψήφους υπέρ, 45 κατά και 35 αποχές, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε το ψήφισμα για την πρόοδο της ΠΓΔΜ, που εισηγήθηκε ο Σλοβένος ευρωβουλευτής Ζόραν Θάλερ, εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.
Με το ψήφισμα ενεκρίθησαν και 6 τροπολογίες, στις οποίες συμμετείχαν έλληνες ευρωβουλευτές, εκ των οποίων οι τρεις διόρθωσαν όλες τις εκφράσεις «μακεδονικές» αρχές με την έκφραση «αρχές της ΠΓΔΜ».
Επίσης, με άλλη τροπολογία αναγνωρίσθηκε η σημασία των Ηνωμένων Εθνών ως «πλαίσιο των διαπραγματεύσεων προκειμένου να εξευρεθεί αμοιβαία ικανοποιητική λύση», στο θέμα της ονομασίας.
Στις τροπολογίες που δεν ενεκρίθησαν, σημαντική ήταν η απόρριψη πρότασης των Πρασίνων με την οποία υποστήριζαν ότι «τα διμερή ζητήματα δεν πρέπει να αποκτούν πρωτοκαθεδρία στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
Με δική της παρέμβαση η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κοππά, η οποία είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, αναφέρθηκε στην έκθεση Θάλερ, θεωρώντας ότι στέλνει «ένα θετικό μήνυμα στην ΠΓΔΜ».
«Από την ελληνική πλευρά», πρόσθεσε, «καλούμε την ηγεσία της ΠΓΔΜ να έρθει με καλή πίστη στο διάλογο ώστε, στα πλαίσια του ΟΗΕ να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Η Ελληνική Κυβέρνηση γνωρίζει ότι απαιτείται μια νέα δυναμική στη διαδικασία και έχει γνήσια θέληση να δοθεί λύση στο ζήτημα. Αναμένουμε μια εξίσου ειλικρινή στάση από την άλλη πλευρά».
Επίσης με παρέμβασή της η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρυσούλα Παλιαδέλη τόνισε ότι «οι Έλληνες δεν είναι ούτε εθνικιστές ούτε επεκτατικοί. Το μόνο που κάνουν είναι να αντιστέκονται στη χρήση ενός ονόματος, που είναι μέρος της αρχαίας ιστορικής (και αρχαιολογικής) τους παράδοσης. Καταλαβαίνω ότι η ΠΓΔΜ, ως νέο, ανεξάρτητο κράτος, διέρχεται μια καθυστερημένη (για τα λοιπά Βαλκάνια) φάση εθνογένεσης. Πρέπει, όμως να επισημάνω ότι οι σοβαροί ακαδημαϊκοί στα Σκόπια δεν υποστηρίζουν τις εθνικιστικές τάσεις των ηγετών τους. Προτιμούν να παραμείνουν σιωπηλοί, παρά να εκτεθούν ενάντια σε απόψεις, που η έκθεση Τάλερ σωστά χαρακτηρίζει ως ''ικανές να αυξήσουν τις εντάσεις''».
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.